5 ogräs du kan äta

Maskrosor, löktrav och vårbrodd.
Kanske inget som får det att vattnas i munnen på rak arm.
Men faktum är att de vilda växterna är riktiga delikatesser.

Istället för att bekämpa ogräset i trädgården kan du faktiskt ta till vara växterna och använda dem i matlagningen som en nyttig smakhöjare. Och intresset för att plocka ogräs är stort.
Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård pratar hellre om ogräs som vilda delikatesser.

Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Används av många av landets stjärnkrogar
Hon förädlar smaker ur vilda växter och gör alltifrån granskottsolja till älgörtssirap. Produkter som bland annat används av många av landets stjärnkrogar.
– Vilda växter har ofta ett högt näringsinnehåll och är näringstäta, och dessutom är de väldigt goda, säger hon.
Dock tycker Lena Engelmark Embertsén att det är viktigt att poängtera att man bör plocka hållbart - med respekt för

 

Lena Engelmark Embertsén
Foto: Ola Engelmark

bestånden.
– Trycket på att plocka vilda växter ökar. Vissa växter som nässlor och kirskål har stora rotsystem och är inte så känsliga. Däremot måste man se till att man lämnar ordentligt när man plockar exempelvis ängshaverrot och ramslök. Plockar du för mycket så försvagar du bestånden och på sikt kan arten hotas.

Läs också: Kocken Niki tipsar om ätliga växter från naturens skafferi

Behöver fråga markägaren
Tänk också på att allemansrätten inte gäller om du ska plocka skott, grenar och blad från träd och buskar, därför behöver du fråga markägaren.
– Det finns också giftiga växter, så plocka bara växter som du är helt säker på, säger hon.

Läs också: Fyll på med näringsämnen från nässlan

Nässlor
Nässlor är milda i smaken och innehåller höga halter protein och mineraler, klorofyll, c-vitamin, magnesium och kisel som är bra för både hår, hud och naglar. Plocka de späda skotten och använd som ersättning för spenat.

Genom att slå av växterna så att de får nya skott kan du förlänga säsongen ända fram i november på vissa ställen i landet. Glöm inte handskarna!

 

Gör en pesto, genom att blanda med en god olja, nötter eller rostade solrosfrön, västerbottensost, eller annan smakrik svensk hårdost, vitlök, eller ramslöksblad eller löktrav, smaka av med salt och peppar.

Vill du inte använda dem direkt så kan du torka eller förvälla dem i lätt saltat vatten, kyla snabbt och frysa in i lite av kokspadet.
Nässelfrön kan du plocka i augusti och går också att torka och strö över filen på morgonen. Det gäller fröna från honplantorna, inte de smala hanhängena. Är du osäker kolla i en flora, till exempel ”Den nordiska floran”.

Maskrosor
Genom sina djupa rötter kommer maskrosor åt många mineraler och är väldigt näringstäta. Maskrosor innehåller c-vitamin, är renande, urindrivande och stimulerar matsmältningen med sin bittra smak.

De första späda maskrosbladen är fantastiska i blandsallader. Du kan också plocka en hel bukett, skära av roten och koka dem i några minuter i saltat vatten.

Gratinera sedan i ugn med lite ost eller ringla på lite honung. Knopparna kan du göra kapris på genom att lägga in i salt och vinäger, de blir fantastiska friterade, och blommorna kan du koka sirap på, eller göra vin av.

Löktrav
Löktrav växer i parkmark och buskplanteringar, gärna på betesmarker där det är lite torrt och skuggigt. Hela växten, som kan bli upp till 90 centimeter hög, är ätlig och både luktar och smakar svagt av vitlök, lök och pepparrot och roten påminner om rädisa.

De späda bladen, som ser ut lite som björklöv, är goda att mixa i en yoghurt och ha som en grön sås till exempelvis fisk.
Kom ihåg att växten inte ska upphettas, då förlorar den sin smak.

 

Läs också: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

Vårbrodd
Vårbrodd är ett litet gräs som kommer tidigt på våren. Du hittar det på magra, torra, beteshagar i små tuvor. Vårbrodd doftar ängshö, vanilj och kanel och innehåller kumarin, precis som kanel, som i stora mängder kan vara giftigt. Växten ger en fantastisk smak och går att smaksätta sockerkaka med, eller göra te, sirap eller snaps på.

Ängshaverrot
Växer ofta längs med vägar och på lätt fuktig näringsrik mark som inte är för stenig. Växten är lätt att identifiera med sina stora gula blommor som sitter på en upp till en meter hög grenad stam.

Bladen har ingen beska alls och är goda att blanda i sallader. Roten är ätbar, har mild nötig söt smak och är godast bara förvälld eller inlagd.

Knopparna kan kokas snabbt i saltat vatten eller läggas in i ättikslag och använda som tillbehör.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

 

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.