5 ogräs du kan äta

Maskrosor, löktrav och vårbrodd.
Kanske inget som får det att vattnas i munnen på rak arm.
Men faktum är att de vilda växterna är riktiga delikatesser.

 

Istället för att bekämpa ogräset i trädgården kan du faktiskt ta till vara växterna och använda dem i matlagningen som en nyttig smakhöjare. Och intresset för att plocka ogräs är stort.
Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård pratar hellre om ogräs som vilda delikatesser.

Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

 

Används av många av landets stjärnkrogar
Hon förädlar smaker ur vilda växter och gör alltifrån granskottsolja till älgörtssirap. Produkter som bland annat används av många av landets stjärnkrogar.
– Vilda växter har ofta ett högt näringsinnehåll och är näringstäta, och dessutom är de väldigt goda, säger hon.
Dock tycker Lena Engelmark Embertsén att det är viktigt att poängtera att man bör plocka hållbart – med respekt för

Lena Engelmark Embertsén
Foto: Ola Engelmark

 

bestånden.
– Trycket på att plocka vilda växter ökar. Vissa växter som nässlor och kirskål har stora rotsystem och är inte så känsliga. Däremot måste man se till att man lämnar ordentligt när man plockar exempelvis ängshaverrot och ramslök. Plockar du för mycket så försvagar du bestånden och på sikt kan arten hotas.

Läs också: Kocken Niki tipsar om ätliga växter från naturens skafferi

Behöver fråga markägaren
Tänk också på att allemansrätten inte gäller om du ska plocka skott, grenar och blad från träd och buskar, därför behöver du fråga markägaren.
– Det finns också giftiga växter, så plocka bara växter som du är helt säker på, säger hon.

 

 

Läs också: Fyll på med näringsämnen från nässlan

Nässlor
Nässlor är milda i smaken och innehåller höga halter protein och mineraler, klorofyll, c-vitamin, magnesium och kisel som är bra för både hår, hud och naglar. Plocka de späda skotten och använd som ersättning för spenat.

Genom att slå av växterna så att de får nya skott kan du förlänga säsongen ända fram i november på vissa ställen i landet. Glöm inte handskarna!

Gör en pesto, genom att blanda med en god olja, nötter eller rostade solrosfrön, västerbottensost, eller annan smakrik svensk hårdost, vitlök, eller ramslöksblad eller löktrav, smaka av med salt och peppar.

Vill du inte använda dem direkt så kan du torka eller förvälla dem i lätt saltat vatten, kyla snabbt och frysa in i lite av kokspadet.
Nässelfrön kan du plocka i augusti och går också att torka och strö över filen på morgonen. Det gäller fröna från honplantorna, inte de smala hanhängena. Är du osäker kolla i en flora, till exempel ”Den nordiska floran”.

Maskrosor
Genom sina djupa rötter kommer maskrosor åt många mineraler och är väldigt näringstäta. Maskrosor innehåller c-vitamin, är renande, urindrivande och stimulerar matsmältningen med sin bittra smak.

De första späda maskrosbladen är fantastiska i blandsallader. Du kan också plocka en hel bukett, skära av roten och koka dem i några minuter i saltat vatten.

Gratinera sedan i ugn med lite ost eller ringla på lite honung. Knopparna kan du göra kapris på genom att lägga in i salt och vinäger, de blir fantastiska friterade, och blommorna kan du koka sirap på, eller göra vin av.

Löktrav
Löktrav växer i parkmark och buskplanteringar, gärna på betesmarker där det är lite torrt och skuggigt. Hela växten, som kan bli upp till 90 centimeter hög, är ätlig och både luktar och smakar svagt av vitlök, lök och pepparrot och roten påminner om rädisa.

De späda bladen, som ser ut lite som björklöv, är goda att mixa i en yoghurt och ha som en grön sås till exempelvis fisk.
Kom ihåg att växten inte ska upphettas, då förlorar den sin smak.

Läs också: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

Vårbrodd
Vårbrodd är ett litet gräs som kommer tidigt på våren. Du hittar det på magra, torra, beteshagar i små tuvor. Vårbrodd doftar ängshö, vanilj och kanel och innehåller kumarin, precis som kanel, som i stora mängder kan vara giftigt. Växten ger en fantastisk smak och går att smaksätta sockerkaka med, eller göra te, sirap eller snaps på.

Ängshaverrot
Växer ofta längs med vägar och på lätt fuktig näringsrik mark som inte är för stenig. Växten är lätt att identifiera med sina stora gula blommor som sitter på en upp till en meter hög grenad stam.

Bladen har ingen beska alls och är goda att blanda i sallader. Roten är ätbar, har mild nötig söt smak och är godast bara förvälld eller inlagd.

Knopparna kan kokas snabbt i saltat vatten eller läggas in i ättikslag och använda som tillbehör.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

 

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".