Annons
Annons

5 oväntade anledningar till förstoppning

Visste du att din menscykel eller hur du sitter i soffan kan bidra till förstoppning? Här listar vi några oväntade anledningar till förstoppning – och hur du kommer till bukt med problemet.

Redaktionen

5 mars, 2024
Unrecognizable woman on the toilet with stomach pain.
Dela inlägget

Man räknar med att 13 procent av kvinnorna och sju procent av männen lider av kronisk förstoppning i Sverige, enligt en undersökning från 2014 som opinionsföretaget Novus gjort åt Mag- och tarmförbundet. Men betydligt fler lider av förstoppning då och då.

Kan leda till analsprickor

Att gå regelbundet på toaletten är det bästa för både kropp och knopp eftersom avföringen inte ska ligga för länge i tarmen och för att vi helt enkelt mår bättre av det. Dock är det många som lider av förstoppning, vilket man räknar det som när man har färre än tre tarmtömningar per vecka och när man har hård avföring som behöver krystas ut – något som kan leda till bland annat analsprickor och hemorrojder. Anledningarna bakom förstoppning är flera, som vilken tarmflora du har eller hur du lever, men en inte helt ovanlig bakomliggande orsak är IBS, alltså känslig tarm. Man räknar att omkring 30 procent av de med IBS har problem med förstoppning, berättar dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson, som är grundare av Bellybalance.

Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson (Foto: Magnus Fond)

– Oftast lider man inte heller bara av förstoppning utan av andra funktionella besvär som gaser och uppblåsthet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Kvinnor drabbas oftare

Kvinnor drabbas också oftare än män. Något som kan förklaras av att fler kvinnor är i behov av järnpreparat, vilket är förstoppande. Dessutom drabbas kvinnor ibland av magproblem kopplade till sin menscykel eller vid graviditet, på grund av det starka påslaget av hormonet progesteron.

– Sedan är det tyvärr väldigt många kvinnor som ignorerar kroppens signaler och inte går på toan på sin arbetsplats. Och om kroppen inte får någon respons på sina signaler så slutar den till slut att signalera.

Att vi numera jobbar hemifrån i högre utsträckning har lett till mer stillasittande, vilket kan göra oss förstoppade i högre grad – å andra sidan berättar Sofia Antonsson att många tycker att det är lättare att gå på toaletten regelbundet på hemmaplan på grund av avsaknaden av störningsmoment.

– De med avföringsproblem går ofta medvetet eller omedvetet omkring och håller sig, vilket leder till att tarmen sätts lite ur spel. Många tycker därför att det är skönt att vara hemma och gå på toan när man känner för det, utan stress- och orosmoment.

LÄS OCKSÅ: Bakterierna botade Emelies förstoppning

Magen trycks ihop

Undersökningar visar att vi är mer stillasittande när vi jobbar hemma, men också att vi oftare sitter i dåliga positioner vid hemmajobbande, som i soffan. Det gör att magen trycks ihop, vilket kan bidra till förstoppning. Utöver att gå på toa på signal, undvika sädesslag som vete och råg, äta mer fibrer och försöka röra på sig varje dag så kan det därför vara värt att investera i en ergonomisk arbetsstol, tycker Sofia Antonsson.
– Genom att införskaffa dig en bra stol med svankstöd rätas magpartiet upp och tarmarna får mer plats, vilket leder till mindre magsmärtor.

Här är 5 oväntade anledningar till förstoppning

1. Att du sitter fel på toaletten

Många sitter ”fel” på toan, det vill säga med fötterna på golvet. Det gör det svårare att få ut avföringen. Använd gärna en pall som du sätter upp fötterna på för att få en bättre vinkel i höften, något som gör det lättare att få ut avföringen. Dessutom sitter vi ofta för kort tid på toan, vilket också kan bidra till förstoppning. Låt det ta den tid det tar.

2. Att du är bortrest

Tarmen och hjärnan kommunicerar. När du är i nya miljöer, ska resa någon stans eller bor på hotell är det lätt att komma ur gängorna, vilket kan bidra till nervositet och en svagare toasignal och att systemet slutar att fungera. Försök att hålla samma rutiner som du normalt sett gör hemma och gå på toan regelbundet. Om du vet att du brukar bli förstoppad när du reser, ta gärna med något som får igång din mage – som knäckebröd, extra magnesium, probiotika eller något fiberpreparat.

LÄS OCKSÅ: Sitter du på rätt sätt på toaletten?

3. Din menscykel

Japp! Din menscykel påverkar din tarm. Vissa upplever att de blir lösa i magen när de ska ha mens och vissa upplever att de blir förstoppade under ägglossningen när vi har högre mängd av progesteron i omlopp. Om du vet att du blir trögare i magen kring ägglossning, se till att vara mer noggrann med vad du äter, drick extra vatten, ta en långpromenad och ät mer lösliga fibrer. Ett sätt att få igång magen är också att addera fett. Lägg till lite nöter, eller ringa på olja på filmjölken exempelvis.

4. Är kroniskt uttorkad

Det kanske inte är en nyhet att för lite vätska bidrar till förstoppning, däremot överskattar många hur mycket vätska de får i sig. Genom att dricka mycket kaffe eller te måste du kompensera med västka – mycket mer än du tror. Ett tips är därför att föra vätskedagbok och se till att dricka fyra extra glas vatten per dag förutom det du får i dig via maten och det du dricker till maten.

5. Du äter rött kött

Rött kött känns tungt och svårsmält i magen och många märker att magen jobbar långsammare när de ätit rött kött. Ett råd till de allra flesta är därför att äta mer grönsaker. Vi äter alldeles för lite fibrer – i snitt får vi i oss ungefär hälften av det dagliga intaget. Du behöver minst tre frukter per dag, en stor näve grönsaker till lunch och en näve till middag. Sedan bör du också lägga till exempelvis fullkornsbröd, havregryn eller baljväxter varje dag för att få i dig tillräckligt med fibrer.

Av Tina Harr

Annons
Annons