Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med smärta och ont i magen, med handen på magen, gul bakgrund.

5 oväntade anledningar till förstoppning

Visste du att din menscykel eller hur du sitter i soffan kan bidra till förstoppning?
Här listar vi några oväntade anledningar till förstoppning – och hur du kommer till bukt med problemet.

Man räknar med att 13 procent av kvinnorna och sju procent av männen lider av kronisk förstoppning i Sverige, enligt en undersökning från 2014 som opinionsföretaget Novus gjort åt Mag- och tarmförbundet. Men betydligt fler lider av förstoppning då och då.

LÄS OCKSÅ: Låt bitterörter lugna orolig mage

Leda till analsprickor
Att gå regelbundet på toaletten är det bästa för både kropp och knopp eftersom avföringen inte ska ligga för länge i tarmen och för att vi helt enkelt mår bättre av det. Dock är det många som lider av förstoppning, vilket man räknar det som när man har färre än tre tarmtömningar per vecka och när man har hård avföring som behöver krystas ut - något som kan leda till bland annat analsprickor och hemorrojder. Anledningarna bakom förstoppning är flera, som vilken tarmflora du har eller hur du lever, men en inte helt ovanlig bakomliggande orsak är IBS, alltså känslig tarm. Man räknar att omkring 30 procent av de med IBS har problem med förstoppning, berättar dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson, som är grundare av Bellybalance.

 

Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson Foto: Magnus Fond

– Oftast lider man inte heller bara av förstoppning utan av andra funktionella besvär som gaser och uppblåsthet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Kvinnor drabbas oftare
Kvinnor drabbas också oftare än män. Något som kan förklaras av att fler kvinnor är i behov av järnpreparat, vilket är förstoppande. Dessutom drabbas kvinnor ibland av magproblem kopplade till sin menscykel eller vid graviditet, på grund av det starka påslaget av hormonet progesteron.
– Sedan är det tyvärr väldigt många kvinnor som ignorerar kroppens signaler och inte går på toan på sin arbetsplats. Och om kroppen inte får någon respons på sina signaler så slutar den till slut att signalera.
Att vi numera jobbar hemifrån i högre utsträckning har lett till mer stillasittande, vilket kan göra oss förstoppade i högre grad – å andra sidan berättar Sofia Antonsson att många tycker att det är lättare att gå på toaletten regelbundet på hemmaplan på grund av avsaknaden av störningsmoment.
– De med avföringsproblem går ofta medvetet eller omedvetet omkring och håller sig, vilket leder till att tarmen sätts lite ur spel. Många tycker därför att det är skönt att vara hemma och gå på toan när man känner för det, utan stress- och orosmoment.

LÄS OCKSÅ: Bakterierna botade Emelies förstoppning

Magen trycks ihop
Undersökningar visar att vi är mer stillasittande när vi jobbar hemma, men också att vi oftare sitter i dåliga positioner vid hemmajobbande, som i soffan. Det gör att magen trycks ihop, vilket kan bidra till förstoppning. Utöver att gå på toa på signal, undvika sädesslag som vete och råg, äta mer fibrer och försöka röra på sig varje dag så kan det därför vara värt att investera i en ergonomisk arbetsstol, tycker Sofia Antonsson.
– Genom att införskaffa dig en bra stol med svankstöd rätas magpartiet upp och tarmarna får mer plats, vilket leder till mindre magsmärtor.

Här är 5 oväntade anledningar till förstoppning

  1. Att du sitter fel på toaletten
   Många sitter ”fel” på toan, det vill säga med fötterna på golvet. Det gör det svårare att få ut avföringen. Använd gärna en pall som du sätter upp fötterna på för att få en bättre vinkel i höften, något som gör det lättare att få ut avföringen. Dessutom sitter vi ofta för kort tid på toan, vilket också kan bidra till förstoppning. Låt det ta den tid det tar.
  2. Att du är bortrest
   Tarmen och hjärnan kommunicerar. När du är i nya miljöer, ska resa någon stans eller bor på hotell är det lätt att komma ur gängorna, vilket kan bidra till nervositet och en svagare toasignal och att systemet slutar att fungera. Försök att hålla samma rutiner som du normalt sett gör hemma och gå på toan regelbundet. Om du vet att du brukar bli förstoppad när du reser, ta gärna med något som får igång din mage - som knäckebröd, extra magnesium, probiotika eller något fiberpreparat.
   LÄS OCKSÅ: Sitter du på rätt sätt på toaletten?
  3. Din menscykel
   Japp! Din menscykel påverkar din tarm. Vissa upplever att de blir lösa i magen när de ska ha mens och vissa upplever att de blir förstoppade under ägglossningen när vi har högre mängd av progesteron i omlopp. Om du vet att du blir trögare i magen kring ägglossning, se till att vara mer noggrann med vad du äter, drick extra vatten, ta en långpromenad och ät mer lösliga fibrer. Ett sätt att få igång magen är också att addera fett. Lägg till lite nöter, eller ringa på olja på filmjölken exempelvis.
  4. Är kroniskt uttorkad
   Det kanske inte är en nyhet att för lite vätska bidrar till förstoppning, däremot överskattar många hur mycket vätska de får i sig. Genom att dricka mycket kaffe eller te måste du kompensera med västka – mycket mer än du tror. Ett tips är därför att föra vätskedagbok och se till att dricka fyra extra glas vatten per dag förutom det du får i dig via maten och det du dricker till maten.
  5. Du äter rött kött
   Rött kött känns tungt och svårsmält i magen och många märker att magen jobbar långsammare när de ätit rött kött. Ett råd till de allra flesta är därför att äta mer grönsaker. Vi äter alldeles för lite fibrer – i snitt får vi i oss ungefär hälften av det dagliga intaget. Du behöver minst tre frukter per dag, en stor näve grönsaker till lunch och en näve till middag. Sedan bör du också lägga till exempelvis fullkornsbröd, havregryn eller baljväxter varje dag för att få i dig tillräckligt med fibrer.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.