Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i lockigt hår ser bekymrad ut pratar med sin partner, som syns som silhuett

5 överlevnadstips hur du lämnar en giftig relation

Har du en partner som kontrollerar, manipulerar och dominerar?
Då kan du ha fallit offer för en manipulativ person.
Här är några överlevnadstips hur du genomskådar en giftig relation.

Att plågas av narcissistiska relationer är som att utsättas för osynligt och emotionellt våld om och om igen - något som leder till både smärta och vanmakt. Därför är det av stor vikt att öka kunskapen kring ämnet, tycker författaren och beteendevetaren Charlotta Lagerberg-Thunes som är aktuell med boken ”Sorgmanteln”, den tredje delen av en bokserie som belyser högkänslighet.

LÄS OCKSÅ: Är du högkänslig? Testa dig här

Fastnar i destruktiva relationer
Och det tycks finnas en dragningskraft mellan just högkänsliga och narcissistiska personer, alltså personer med en överdriven självkänsla och överskattad självbild, berättar Charlotta Lagerberg-Thunes som har träffat många empater och givare som fastnat i destruktiva relationer med både psykopater och narcissister.

Beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes

Beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes Foto: Ceciila Hedström

 

– Många högkänsliga personer är väldigt samvetsgranna och tillitsfulla. De tror ofta väl om människor. Därför faller de lätt offer för narcissister. I både kärleksliv, yrkesliv och familjeliv. Vilket otroligt lidande dessa människor går igenom, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hur kan vi hjälpa vår dotter i denna osunda och destruktiva relation?

Krävs verktyg och förståelse
Även om man inte kan sätta likhetstecken mellan högkänslighet och sårbarhet känner högkänsliga personer sig ofta mer utsatta och sårbara än andra individer. Särskilt om de under uppväxten haft brist på emotionell anknytning, enligt Charlotta Lagerberg-Thunes som anser att det krävs verktyg och förståelse för att fler personer ska kunna ta sig ur destruktiva relationer. Hon hoppas att hennes bokserie ska kunna hjälpa fler personer att få stöd så tidigt som möjligt, och även leda till mer kunskap om en narcissistisk personlighetsstörning.
– Det är bara dryga 2 -3 procent som lider av narcissistisk personlighetsstörning, men ytterst få söker hjälp, eftersom de anser sig vara grandiosa och felfria. Det gör å andra sidan deras anhöriga.

Här är Charlotta Lagerberg-Thunes 5 överlevnadstips för högkänsliga som hamnat i giftiga relationer.

    • Läs på. Att läsa och lära sig så mycket som möjligt om narcissistisk personlighetsstörning hjälper dig så att du kan skydda dig i framtiden. Lär dig hur deras strategier ser ut, då kan du enklare skydda dig och tidigt se vad som pågår. Då kan du också välja att lämna relationen innan både kaos och förvirring uppstår och det blir svårare att reda ut vad som är vad.
    • Försök att genomskåda. Att kombinera din inre röst med kunskap om narcissism ökar chansen att du genomskådar strategierna som narcissisten använder sig av. Det hjälper dig också att vid ett tidigt skede lämna det osunda och giftiga och det blir svårare att falla offer för dem från allra första början.
    • Lita på din magkänsla. Högkänsliga personer har en välutvecklad intuition. Lita mer på vad du känner och behöver och stå fast och kvar i den känslan. Tvivla inte, utan lyssna till din inre röst, vårda din "inre trädgård" och släpp inte in vem som helst.
    • Känn in dina egna gränser. Narcissister använder sig inte alltid av fysiskt utan psykiskt våld. Det kan vara osynligt emotionellt våld i form av verbala kränkningar, lögner, känslomässig utpressning, försummelse, brist på omsorg, dubbla budskap, härskarteknik eller ett förödmjukande beteende av olika slag. Känn in dina egna gränser, för de förflyttas snabbt i giftiga relationer. Och fundera - skulle det vara okej för dig att bete dig såhär mot en kompis?
    • Konfrontera inte – lämna. De flesta personer som hamnar i klorna på giftiga relationer söker hjälp i någon form av terapi. Narcissister söker däremot inte hjälp eftersom det handlar om dialog mellan två personer, och narcissister lever med övertygelsen om att de är felfria, och övriga människor inte är det. Därmed blir det lönlöst att konfrontera eller försöka förändra en narcissist.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.