Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i lockigt hår ser bekymrad ut pratar med sin partner, som syns som silhuett

5 överlevnadstips hur du lämnar en giftig relation

Har du en partner som kontrollerar, manipulerar och dominerar?
Då kan du ha fallit offer för en manipulativ person.
Här är några överlevnadstips hur du genomskådar en giftig relation.

Att plågas av narcissistiska relationer är som att utsättas för osynligt och emotionellt våld om och om igen - något som leder till både smärta och vanmakt. Därför är det av stor vikt att öka kunskapen kring ämnet, tycker författaren och beteendevetaren Charlotta Lagerberg-Thunes som är aktuell med boken ”Sorgmanteln”, den tredje delen av en bokserie som belyser högkänslighet.

LÄS OCKSÅ: Är du högkänslig? Testa dig här

Fastnar i destruktiva relationer
Och det tycks finnas en dragningskraft mellan just högkänsliga och narcissistiska personer, alltså personer med en överdriven självkänsla och överskattad självbild, berättar Charlotta Lagerberg-Thunes som har träffat många empater och givare som fastnat i destruktiva relationer med både psykopater och narcissister.

Beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes

Beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes Foto: Ceciila Hedström

 

– Många högkänsliga personer är väldigt samvetsgranna och tillitsfulla. De tror ofta väl om människor. Därför faller de lätt offer för narcissister. I både kärleksliv, yrkesliv och familjeliv. Vilket otroligt lidande dessa människor går igenom, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hur kan vi hjälpa vår dotter i denna osunda och destruktiva relation?

Krävs verktyg och förståelse
Även om man inte kan sätta likhetstecken mellan högkänslighet och sårbarhet känner högkänsliga personer sig ofta mer utsatta och sårbara än andra individer. Särskilt om de under uppväxten haft brist på emotionell anknytning, enligt Charlotta Lagerberg-Thunes som anser att det krävs verktyg och förståelse för att fler personer ska kunna ta sig ur destruktiva relationer. Hon hoppas att hennes bokserie ska kunna hjälpa fler personer att få stöd så tidigt som möjligt, och även leda till mer kunskap om en narcissistisk personlighetsstörning.
– Det är bara dryga 2 -3 procent som lider av narcissistisk personlighetsstörning, men ytterst få söker hjälp, eftersom de anser sig vara grandiosa och felfria. Det gör å andra sidan deras anhöriga.

Här är Charlotta Lagerberg-Thunes 5 överlevnadstips för högkänsliga som hamnat i giftiga relationer.

    • Läs på. Att läsa och lära sig så mycket som möjligt om narcissistisk personlighetsstörning hjälper dig så att du kan skydda dig i framtiden. Lär dig hur deras strategier ser ut, då kan du enklare skydda dig och tidigt se vad som pågår. Då kan du också välja att lämna relationen innan både kaos och förvirring uppstår och det blir svårare att reda ut vad som är vad.
    • Försök att genomskåda. Att kombinera din inre röst med kunskap om narcissism ökar chansen att du genomskådar strategierna som narcissisten använder sig av. Det hjälper dig också att vid ett tidigt skede lämna det osunda och giftiga och det blir svårare att falla offer för dem från allra första början.
    • Lita på din magkänsla. Högkänsliga personer har en välutvecklad intuition. Lita mer på vad du känner och behöver och stå fast och kvar i den känslan. Tvivla inte, utan lyssna till din inre röst, vårda din "inre trädgård" och släpp inte in vem som helst.
    • Känn in dina egna gränser. Narcissister använder sig inte alltid av fysiskt utan psykiskt våld. Det kan vara osynligt emotionellt våld i form av verbala kränkningar, lögner, känslomässig utpressning, försummelse, brist på omsorg, dubbla budskap, härskarteknik eller ett förödmjukande beteende av olika slag. Känn in dina egna gränser, för de förflyttas snabbt i giftiga relationer. Och fundera - skulle det vara okej för dig att bete dig såhär mot en kompis?
    • Konfrontera inte – lämna. De flesta personer som hamnar i klorna på giftiga relationer söker hjälp i någon form av terapi. Narcissister söker däremot inte hjälp eftersom det handlar om dialog mellan två personer, och narcissister lever med övertygelsen om att de är felfria, och övriga människor inte är det. Därmed blir det lönlöst att konfrontera eller försöka förändra en narcissist.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.