Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i lockigt hår ser bekymrad ut pratar med sin partner, som syns som silhuett

5 överlevnadstips hur du lämnar en giftig relation

Har du en partner som kontrollerar, manipulerar och dominerar?
Då kan du ha fallit offer för en manipulativ person.
Här är några överlevnadstips hur du genomskådar en giftig relation.

Att plågas av narcissistiska relationer är som att utsättas för osynligt och emotionellt våld om och om igen - något som leder till både smärta och vanmakt. Därför är det av stor vikt att öka kunskapen kring ämnet, tycker författaren och beteendevetaren Charlotta Lagerberg-Thunes som är aktuell med boken ”Sorgmanteln”, den tredje delen av en bokserie som belyser högkänslighet.

LÄS OCKSÅ: Är du högkänslig? Testa dig här

Fastnar i destruktiva relationer
Och det tycks finnas en dragningskraft mellan just högkänsliga och narcissistiska personer, alltså personer med en överdriven självkänsla och överskattad självbild, berättar Charlotta Lagerberg-Thunes som har träffat många empater och givare som fastnat i destruktiva relationer med både psykopater och narcissister.

Beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes

Beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes Foto: Ceciila Hedström

 

– Många högkänsliga personer är väldigt samvetsgranna och tillitsfulla. De tror ofta väl om människor. Därför faller de lätt offer för narcissister. I både kärleksliv, yrkesliv och familjeliv. Vilket otroligt lidande dessa människor går igenom, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hur kan vi hjälpa vår dotter i denna osunda och destruktiva relation?

Krävs verktyg och förståelse
Även om man inte kan sätta likhetstecken mellan högkänslighet och sårbarhet känner högkänsliga personer sig ofta mer utsatta och sårbara än andra individer. Särskilt om de under uppväxten haft brist på emotionell anknytning, enligt Charlotta Lagerberg-Thunes som anser att det krävs verktyg och förståelse för att fler personer ska kunna ta sig ur destruktiva relationer. Hon hoppas att hennes bokserie ska kunna hjälpa fler personer att få stöd så tidigt som möjligt, och även leda till mer kunskap om en narcissistisk personlighetsstörning.
– Det är bara dryga 2 -3 procent som lider av narcissistisk personlighetsstörning, men ytterst få söker hjälp, eftersom de anser sig vara grandiosa och felfria. Det gör å andra sidan deras anhöriga.

Här är Charlotta Lagerberg-Thunes 5 överlevnadstips för högkänsliga som hamnat i giftiga relationer.

    • Läs på. Att läsa och lära sig så mycket som möjligt om narcissistisk personlighetsstörning hjälper dig så att du kan skydda dig i framtiden. Lär dig hur deras strategier ser ut, då kan du enklare skydda dig och tidigt se vad som pågår. Då kan du också välja att lämna relationen innan både kaos och förvirring uppstår och det blir svårare att reda ut vad som är vad.
    • Försök att genomskåda. Att kombinera din inre röst med kunskap om narcissism ökar chansen att du genomskådar strategierna som narcissisten använder sig av. Det hjälper dig också att vid ett tidigt skede lämna det osunda och giftiga och det blir svårare att falla offer för dem från allra första början.
    • Lita på din magkänsla. Högkänsliga personer har en välutvecklad intuition. Lita mer på vad du känner och behöver och stå fast och kvar i den känslan. Tvivla inte, utan lyssna till din inre röst, vårda din "inre trädgård" och släpp inte in vem som helst.
    • Känn in dina egna gränser. Narcissister använder sig inte alltid av fysiskt utan psykiskt våld. Det kan vara osynligt emotionellt våld i form av verbala kränkningar, lögner, känslomässig utpressning, försummelse, brist på omsorg, dubbla budskap, härskarteknik eller ett förödmjukande beteende av olika slag. Känn in dina egna gränser, för de förflyttas snabbt i giftiga relationer. Och fundera - skulle det vara okej för dig att bete dig såhär mot en kompis?
    • Konfrontera inte – lämna. De flesta personer som hamnar i klorna på giftiga relationer söker hjälp i någon form av terapi. Narcissister söker däremot inte hjälp eftersom det handlar om dialog mellan två personer, och narcissister lever med övertygelsen om att de är felfria, och övriga människor inte är det. Därmed blir det lönlöst att konfrontera eller försöka förändra en narcissist.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

 

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.