Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna ligger ner vid havet och lyssnar i hörlurar

5 poddar för bättre psykisk hälsa

Att lyssna på en podd i hängmattan, på promenaden, på stranden eller i sängen ger både avkoppling och nya insikter. Här är 5 populära poddar inom mental hälsa och välbefinnande just nu.

Under sommaren kan många äntligen varva ner och ta hand om sig själva på ett sätt som inte alltid hinns med i vardagen. Det senaste året har varit speciellt på många sätt i och med pandemin, som fått många  att behöva anpassa och förändra tillvaron.

Ökat intresse för hälsopoddar

Många har också letat efter sätt att stärka upp sin hälsa, både fysiskt och den psykiskt. Statistik från streamingtjänsten Spotify visar att svenskarna fick ett ökat intresse för hälsorelaterade poddar och har lyssnat mer inom kategorin ”Livsstil och hälsa” under året som gått. Ökningen inom den kategorin låg på hela 73 procent mellan april 2020 och februari 2021.

 

LÄS OCKSÅ: Blir du också sjuk när semestern kommer?

Träningspoddar populära

Rena träningspoddar som ”Styrkelabbet" och ”Tyngre träningssnack” ligger högt i topp (plats 1 respektive 4), liksom ”Food pharmacy podden” som avhandlar tarmhälsa, antiinflammatorisk kost och mycket annat hälsorelaterat. Men poddar för mental hälsa och välbefinnande har också lyssnats flitigt under året som gått.

Årets 5 i topp: populäraste poddarna inom mental hälsa och välbefinnande

  1. Podden Sårbar och superstarkSårbar och superstark

Mia Törnblom och hennes mångåriga vän och kollega Yvonne Brokvist som tar sig an den ädla konsten i att vara människa. Gäster hälsar på Mia och Yvonne i varje avsnitt och delar med sig av sina tankar om sin egen sårbarhet. Utgångspunkten är att sårbarhet är motsatsen till svaghet, det handlar snarare om att vara så trygg i sig själv att man vågar vara modig och ärlig. Ämnen som ”varför blir man avundsjuk?”, ”Skillnaden mellan att bearbeta och älta” och ”Bör man medla i sina föräldrars konflikter” avhandlas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Meditation och reflektion med SannePodd Meditation och reflektion

I denna podd vill Sanne Lundblad, ”Women´s Health Coach” och komplementär hormonterapeut, få dig att förstå vad din kropp försöker berätta för dig, få dig att lära känna din kropp på djupet och förstå och tolka olika fysiska symtom. När vi kan detta så kan vi ge vår kropp vad den har behov av. Sanne leder lyssnarna genom guidade meditationer och lätthypnoser, blandat med coachingtekniker och personliga reflektioner.

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Köksyoga – 3 avstressande övningar

 

3. Podden Sov med migSov med mig

En podd för alla som vänder och vrider på sig i sängen utan att somna i sommarvärmen.
Nu kan du bli ”nattad” med denna insomningspodd med Lisel Humla, som har lång erfarenhet att på ett
vänligt och rogivande vis guida och instruera dig till hur du ska bära dig åt för att komma till ro. Fler tips finns även i systerpodden ”Lisels godnattstund.”

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig meditera – i några enkla steg

4. Podden Tracks to relaxTracks to relax
Under detta ”poddparaply” ryms över 200 guidade meditationer på engelska för att få dig att slappna av och sova bättre. Vad sägs om en gudidad tur ut i rymden, där du blickar ner på jorden och får nya perspektiv på saker och ting? Eller varför inte låta dig följa med på vattnet i en rofylld flod som tar dig genom naturens och vattnets rogivande ljud samtidigt som du blickar upp mot skynd och föreställer dig hur du iakktar molnens skiftande former?

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Så skyddar mantran mot oro och stress

 

 

5Sex på riktigtPodden Sex på riktigt

Ett existerande och fungerande sexliv ökar vårt psykiska välbefinnande tack vara de må bra-hormoner som frisätts vid beröring och orgasm. En podd som vill bringa reda i de många myter och missuppfattningar som florerar kring sex och ibland till och med förstör relationer. Marika Smith, sexinspiratör och samtalspartner, tipsar och ger råd kring sex och lust och tar upp olika mer eller mindre tabubelagda frågeställningar. Allt från att hitta sexglädjen trots kronisk smärta till öppna relationer och hur man tar sig ur slentriansex, avhandlas.

(Topplistan på gällde för mars 2020-april 2021 på Spotify)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.