Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

5 populära medicinalsvampar

De har använts inom traditionell medicin i Asien i tusentals år och nu väcker medicinalsvampar alltmer uppmärksamhet även i västvärlden. Här är fem medicinalsvampar som länge ansetts ha mycket hälsofrämjande egenskaper.

Reishi
Reishi, även kallad lackticka, växer på rötter av lövträd och stubbar. Det är en av de äldsta svamparna som använts medicinskt. I traditionell kinesisk medicin är den högt ansedd och tros stödja flertalet funktioner i kroppen. Främst tror man den vara gynnsam för immunsystemet, något som senare forskning på betaglukaner också bekräftar.

I Kina har reishi-svampen länge ansetts fördelaktig vid olika cancer-sjukdomar. I djur- och provrörsförsök har man sett att den kan minska risken för att cancertumörer sprider sig. Men än saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur reishi kan användas. För trots svampens popularitet i österländsk medicin är forskningen endast i startgroparna.

 

LÄS OCKSÅ: Medicinalsvampen som är på din sida

Maitake
Maitake-svampen kallas också för korallticka, eftersom den naturligt växer som en klase på döende trädstammar. Liksom andra medicinska svampar innehåller maitake många verksamma ämnen och är särskilt rik på betaglukaner, en grupp av β-D-glukospolysackarider, som vetenskapligt har visat sig stödja immunsystemet.

Maitake-svampar är särskilt rika på antioxidanten ergotionein som skyddar mot inflammation. Traditionellt betraktas svampen också lindra fysisk och psykisk stress.

Maitake är en medicinalsvamp men också en matsvamp som är vanlig i asiatisk matlagning. Den säljs ofta torkad i asiatiska livsmedelsaffärer.

Chaga
Chaga, även känd som sprängticka, växer på björkstammar och anses vara en superkälla till nyttigheter. Chaga har ett ovanligt högt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbent Capacity) – ett värde som mäter mängden antioxidanter i ett livsmedel. Det innebär att chaga innehåller en stor mängd antioxidanter som effektivt skyddar kroppen från skadliga fria radikaler.

Man tror att chaga har använts som medicinalsvamp redan på medeltiden och den har länge varit omtyckt i te-form. Kärt barn har många namn och chaga har fått flera smeknamn på olika platser världen över; som odödlighetens svamp, skogens svarta guld och gudarnas gåva. Traditionellt är svampen känd för att öka prestationsförmågan och den har använts både som stärkande dryck och vid olika inflammationer.

Chaga ingår inte i allemansrätten, utan du måste ha markägarens tillstånd för att skörda den.

Cordyceps
Cordyceps är en svamp som naturligt växer på hög höjd i Kina. Det är en medicinalsvamp som länge betraktats som lite av lyxprodukt, eftersom den varit sällsynt. Nu odlas den emellertid och är vanlig inom traditionell kinesisk medicin. Där är den bland annat känd för att öka den atletiska förmågan och för att minska effekten av åldrande.

I studier har cordyceps visat på förmåga att stabilisera blodsockret. Liksom med många andra medicinalsvampar saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur svampen kan användas.

 

LÄS OCKSÅ: 6 hälsosamma svampar

Shiitake
Shiitake-svampen kommer ursprungligen från Ostasien men odlas nu världen över. Den har haft en stark ställning i Kina länge, både som mat- och medicinalsvamp. Idag är det en av de svampar som det odlas mest av i hela världen.

Shiitake-svampens medicinska egenskaper tillskrivs en polysackarid med namnet lentinan. Det har visat sig stödja immunförsvaret och skydda kroppens celler. I traditionell medicin anses svampen vara gynnsam vid behandling av olika cancer-former.

Medicinalsvampar i tillskott
Medicinalsvampar kan intas genom olika typer av tillskott. Varumärket Terranova har produkter med medicinalsvampar i form av kapslar. Produkterna är unika eftersom de använder sig av svampens hela livscykel, det vill säga: sporer, svampkropp och extracellulära föreningar, tillskotten görs av färskt frystorkade och ekologiskt odlade svampar. Den innebär att man direkt efter skörd fryser ner hela den färska svampen till en mycket låg temperatur. Därefter frystorkas materialet med en metod som helt tar allt vatten. På så vis kan en frystorkad växt motsvara en nyplockad, med den enda skillnaden att all vätska är borta.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.