Annons
Annons

5 populära medicinalsvampar

De har använts inom traditionell medicin i Asien i tusentals år och nu väcker medicinalsvampar alltmer uppmärksamhet även i västvärlden. Här är fem medicinalsvampar som länge ansetts ha mycket hälsofrämjande egenskaper.

Inger Palm

14 april, 2020
5 populära medicinalsvampar
Dela inlägget

De har använts inom traditionell medicin i Asien i tusentals år och nu väcker medicinalsvampar alltmer uppmärksamhet även i västvärlden. Här är fem medicinalsvampar som länge ansetts ha mycket hälsofrämjande egenskaper.

Reishi
Reishi, även kallad lackticka, växer på rötter av lövträd och stubbar. Det är en av de äldsta svamparna som använts medicinskt. I traditionell kinesisk medicin är den högt ansedd och tros stödja flertalet funktioner i kroppen. Främst tror man den vara gynnsam för immunsystemet, något som senare forskning på betaglukaner också bekräftar.

I Kina har reishi-svampen länge ansetts fördelaktig vid olika cancer-sjukdomar. I djur- och provrörsförsök har man sett att den kan minska risken för att cancertumörer sprider sig. Men än saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur reishi kan användas. För trots svampens popularitet i österländsk medicin är forskningen endast i startgroparna.

LÄS OCKSÅ: Medicinalsvampen som är på din sida

Maitake
Maitake-svampen kallas också för korallticka, eftersom den naturligt växer som en klase på döende trädstammar. Liksom andra medicinska svampar innehåller maitake många verksamma ämnen och är särskilt rik på betaglukaner, en grupp av β-D-glukospolysackarider, som vetenskapligt har visat sig stödja immunsystemet.

Maitake-svampar är särskilt rika på antioxidanten ergotionein som skyddar mot inflammation. Traditionellt betraktas svampen också lindra fysisk och psykisk stress.

Maitake är en medicinalsvamp men också en matsvamp som är vanlig i asiatisk matlagning. Den säljs ofta torkad i asiatiska livsmedelsaffärer.

Chaga
Chaga, även känd som sprängticka, växer på björkstammar och anses vara en superkälla till nyttigheter. Chaga har ett ovanligt högt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbent Capacity) – ett värde som mäter mängden antioxidanter i ett livsmedel. Det innebär att chaga innehåller en stor mängd antioxidanter som effektivt skyddar kroppen från skadliga fria radikaler.

Man tror att chaga har använts som medicinalsvamp redan på medeltiden och den har länge varit omtyckt i te-form. Kärt barn har många namn och chaga har fått flera smeknamn på olika platser världen över; som odödlighetens svamp, skogens svarta guld och gudarnas gåva. Traditionellt är svampen känd för att öka prestationsförmågan och den har använts både som stärkande dryck och vid olika inflammationer.

Chaga ingår inte i allemansrätten, utan du måste ha markägarens tillstånd för att skörda den.

Cordyceps
Cordyceps är en svamp som naturligt växer på hög höjd i Kina. Det är en medicinalsvamp som länge betraktats som lite av lyxprodukt, eftersom den varit sällsynt. Nu odlas den emellertid och är vanlig inom traditionell kinesisk medicin. Där är den bland annat känd för att öka den atletiska förmågan och för att minska effekten av åldrande.

I studier har cordyceps visat på förmåga att stabilisera blodsockret. Liksom med många andra medicinalsvampar saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur svampen kan användas.

LÄS OCKSÅ: 6 hälsosamma svampar

Shiitake
Shiitake-svampen kommer ursprungligen från Ostasien men odlas nu världen över. Den har haft en stark ställning i Kina länge, både som mat- och medicinalsvamp. Idag är det en av de svampar som det odlas mest av i hela världen.

Shiitake-svampens medicinska egenskaper tillskrivs en polysackarid med namnet lentinan. Det har visat sig stödja immunförsvaret och skydda kroppens celler. I traditionell medicin anses svampen vara gynnsam vid behandling av olika cancer-former.

Medicinalsvampar i tillskott
Medicinalsvampar kan intas genom olika typer av tillskott. Varumärket Terranova har produkter med medicinalsvampar i form av kapslar. Produkterna är unika eftersom de använder sig av svampens hela livscykel, det vill säga: sporer, svampkropp och extracellulära föreningar, tillskotten görs av färskt frystorkade och ekologiskt odlade svampar. Den innebär att man direkt efter skörd fryser ner hela den färska svampen till en mycket låg temperatur. Därefter frystorkas materialet med en metod som helt tar allt vatten. På så vis kan en frystorkad växt motsvara en nyplockad, med den enda skillnaden att all vätska är borta.

Av Emma V Larsson

Annons
Annons