Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

5 populära medicinalsvampar

De har använts inom traditionell medicin i Asien i tusentals år och nu väcker medicinalsvampar alltmer uppmärksamhet även i västvärlden. Här är fem medicinalsvampar som länge ansetts ha mycket hälsofrämjande egenskaper.

Reishi
Reishi, även kallad lackticka, växer på rötter av lövträd och stubbar. Det är en av de äldsta svamparna som använts medicinskt. I traditionell kinesisk medicin är den högt ansedd och tros stödja flertalet funktioner i kroppen. Främst tror man den vara gynnsam för immunsystemet, något som senare forskning på betaglukaner också bekräftar.

I Kina har reishi-svampen länge ansetts fördelaktig vid olika cancer-sjukdomar. I djur- och provrörsförsök har man sett att den kan minska risken för att cancertumörer sprider sig. Men än saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur reishi kan användas. För trots svampens popularitet i österländsk medicin är forskningen endast i startgroparna.

 

LÄS OCKSÅ: Medicinalsvampen som är på din sida

Maitake
Maitake-svampen kallas också för korallticka, eftersom den naturligt växer som en klase på döende trädstammar. Liksom andra medicinska svampar innehåller maitake många verksamma ämnen och är särskilt rik på betaglukaner, en grupp av β-D-glukospolysackarider, som vetenskapligt har visat sig stödja immunsystemet.

Maitake-svampar är särskilt rika på antioxidanten ergotionein som skyddar mot inflammation. Traditionellt betraktas svampen också lindra fysisk och psykisk stress.

Maitake är en medicinalsvamp men också en matsvamp som är vanlig i asiatisk matlagning. Den säljs ofta torkad i asiatiska livsmedelsaffärer.

Chaga
Chaga, även känd som sprängticka, växer på björkstammar och anses vara en superkälla till nyttigheter. Chaga har ett ovanligt högt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbent Capacity) – ett värde som mäter mängden antioxidanter i ett livsmedel. Det innebär att chaga innehåller en stor mängd antioxidanter som effektivt skyddar kroppen från skadliga fria radikaler.

Man tror att chaga har använts som medicinalsvamp redan på medeltiden och den har länge varit omtyckt i te-form. Kärt barn har många namn och chaga har fått flera smeknamn på olika platser världen över; som odödlighetens svamp, skogens svarta guld och gudarnas gåva. Traditionellt är svampen känd för att öka prestationsförmågan och den har använts både som stärkande dryck och vid olika inflammationer.

Chaga ingår inte i allemansrätten, utan du måste ha markägarens tillstånd för att skörda den.

Cordyceps
Cordyceps är en svamp som naturligt växer på hög höjd i Kina. Det är en medicinalsvamp som länge betraktats som lite av lyxprodukt, eftersom den varit sällsynt. Nu odlas den emellertid och är vanlig inom traditionell kinesisk medicin. Där är den bland annat känd för att öka den atletiska förmågan och för att minska effekten av åldrande.

I studier har cordyceps visat på förmåga att stabilisera blodsockret. Liksom med många andra medicinalsvampar saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur svampen kan användas.

 

LÄS OCKSÅ: 6 hälsosamma svampar

Shiitake
Shiitake-svampen kommer ursprungligen från Ostasien men odlas nu världen över. Den har haft en stark ställning i Kina länge, både som mat- och medicinalsvamp. Idag är det en av de svampar som det odlas mest av i hela världen.

Shiitake-svampens medicinska egenskaper tillskrivs en polysackarid med namnet lentinan. Det har visat sig stödja immunförsvaret och skydda kroppens celler. I traditionell medicin anses svampen vara gynnsam vid behandling av olika cancer-former.

Medicinalsvampar i tillskott
Medicinalsvampar kan intas genom olika typer av tillskott. Varumärket Terranova har produkter med medicinalsvampar i form av kapslar. Produkterna är unika eftersom de använder sig av svampens hela livscykel, det vill säga: sporer, svampkropp och extracellulära föreningar, tillskotten görs av färskt frystorkade och ekologiskt odlade svampar. Den innebär att man direkt efter skörd fryser ner hela den färska svampen till en mycket låg temperatur. Därefter frystorkas materialet med en metod som helt tar allt vatten. På så vis kan en frystorkad växt motsvara en nyplockad, med den enda skillnaden att all vätska är borta.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!