5 populära medicinalsvampar

De har använts inom traditionell medicin i Asien i tusentals år och nu väcker medicinalsvampar alltmer uppmärksamhet även i västvärlden. Här är fem medicinalsvampar som länge ansetts ha mycket hälsofrämjande egenskaper.

Reishi
Reishi, även kallad lackticka, växer på rötter av lövträd och stubbar. Det är en av de äldsta svamparna som använts medicinskt. I traditionell kinesisk medicin är den högt ansedd och tros stödja flertalet funktioner i kroppen. Främst tror man den vara gynnsam för immunsystemet, något som senare forskning på betaglukaner också bekräftar.

I Kina har reishi-svampen länge ansetts fördelaktig vid olika cancer-sjukdomar. I djur- och provrörsförsök har man sett att den kan minska risken för att cancertumörer sprider sig. Men än saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur reishi kan användas. För trots svampens popularitet i österländsk medicin är forskningen endast i startgroparna.

 

LÄS OCKSÅ: Medicinalsvampen som är på din sida

Maitake
Maitake-svampen kallas också för korallticka, eftersom den naturligt växer som en klase på döende trädstammar. Liksom andra medicinska svampar innehåller maitake många verksamma ämnen och är särskilt rik på betaglukaner, en grupp av β-D-glukospolysackarider, som vetenskapligt har visat sig stödja immunsystemet.

Maitake-svampar är särskilt rika på antioxidanten ergotionein som skyddar mot inflammation. Traditionellt betraktas svampen också lindra fysisk och psykisk stress.

Maitake är en medicinalsvamp men också en matsvamp som är vanlig i asiatisk matlagning. Den säljs ofta torkad i asiatiska livsmedelsaffärer.

Chaga
Chaga, även känd som sprängticka, växer på björkstammar och anses vara en superkälla till nyttigheter. Chaga har ett ovanligt högt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorbent Capacity) – ett värde som mäter mängden antioxidanter i ett livsmedel. Det innebär att chaga innehåller en stor mängd antioxidanter som effektivt skyddar kroppen från skadliga fria radikaler.

Man tror att chaga har använts som medicinalsvamp redan på medeltiden och den har länge varit omtyckt i te-form. Kärt barn har många namn och chaga har fått flera smeknamn på olika platser världen över; som odödlighetens svamp, skogens svarta guld och gudarnas gåva. Traditionellt är svampen känd för att öka prestationsförmågan och den har använts både som stärkande dryck och vid olika inflammationer.

Chaga ingår inte i allemansrätten, utan du måste ha markägarens tillstånd för att skörda den.

Cordyceps
Cordyceps är en svamp som naturligt växer på hög höjd i Kina. Det är en medicinalsvamp som länge betraktats som lite av lyxprodukt, eftersom den varit sällsynt. Nu odlas den emellertid och är vanlig inom traditionell kinesisk medicin. Där är den bland annat känd för att öka den atletiska förmågan och för att minska effekten av åldrande.

I studier har cordyceps visat på förmåga att stabilisera blodsockret. Liksom med många andra medicinalsvampar saknas tester på människor och mer forskning behövs för att vi ska förstå hur svampen kan användas.

 

LÄS OCKSÅ: 6 hälsosamma svampar

Shiitake
Shiitake-svampen kommer ursprungligen från Ostasien men odlas nu världen över. Den har haft en stark ställning i Kina länge, både som mat- och medicinalsvamp. Idag är det en av de svampar som det odlas mest av i hela världen.

Shiitake-svampens medicinska egenskaper tillskrivs en polysackarid med namnet lentinan. Det har visat sig stödja immunförsvaret och skydda kroppens celler. I traditionell medicin anses svampen vara gynnsam vid behandling av olika cancer-former.

Medicinalsvampar i tillskott
Medicinalsvampar kan intas genom olika typer av tillskott. Varumärket Terranova har produkter med medicinalsvampar i form av kapslar. Produkterna är unika eftersom de använder sig av svampens hela livscykel, det vill säga: sporer, svampkropp och extracellulära föreningar, tillskotten görs av färskt frystorkade och ekologiskt odlade svampar. Den innebär att man direkt efter skörd fryser ner hela den färska svampen till en mycket låg temperatur. Därefter frystorkas materialet med en metod som helt tar allt vatten. På så vis kan en frystorkad växt motsvara en nyplockad, med den enda skillnaden att all vätska är borta.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.