Annons
Annons

5 sätt att klimatmaxa dig själv

Visste du att den globala kött- och mejeriproduktionens negativa inverkan på klimatet är lika stor som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar – tillsammans? Dessutom rekommenderar WHO, Världscancerfonden och Livsmedelsverket att vi ska äta mindre kött för hälsans skull. Så vill du både göra och äta gott under 2016? Häng då på vegotrenden, res som en kvinna och tänk som en förälder - till exempel. Här är Naturskyddsföreningens pyttelilla to do-lista för dig som vill klimatmaxa ditt leverne.

Redaktionen

11 januari, 2016
5 sätt att klimatmaxa dig själv
Dela inlägget

Visste du att den globala kött- och mejeriproduktionens negativa inverkan på klimatet är lika stor som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar – tillsammans? Dessutom rekommenderar WHO, Världscancerfonden och Livsmedelsverket att vi ska äta mindre kött för hälsans skull.
Så vill du både göra och äta gott under 2016? Häng då på vegotrenden, res som en kvinna och tänk som en förälder – till exempel.
Här är Naturskyddsföreningens pyttelilla to do-lista för dig som vill klimatmaxa ditt leverne.

5 sätt att klimatmaxa dig själv

 

1. Res som en tjej – alltså klimatsmart
Vilka reser klimatsmartast i Sverige? Jo, kvinnorna. De flyger bara hälften så ofta som männen och de åker 30 procent mindre bil. Tjejerna har tidigare också åkt mer kollektivt och damerna har cyklat mest, men på den fronten verkar männen nu äntligen ha kommit i kapp, skriver Naturskyddsföreningen.
Vilket resande satsar då staten på? Jo, bilen får dessvärre den absolut största biten av infrastrukturbudgeten. Cykeln får däremot inte ens en hel procent av den kakan – trots att var tionde resa sker på cykel. Och flyget glider fram utan att betala en enda krona i skatt för bränslet.
Orättvist, omodernt och ofräscht, tycker Naturskyddsföreningen.

Läs också: Res klimatsmart – tre tips

2. Värm dig som en tysk – alltså tänk smartare gällande din el
Tyskarna är galna i solenergi. Likaså italienarna, tjeckerna och Barack Obama. Bli en härmapa! Var coolast och mest nytänkande i hela området – och smacka upp solceller på huset, garagetaket eller sommarstugan. Eller låt solen komma in genom dina eltuttag istället. Fixa el märkt med Bra Miljöval. Då slipper du bidra till miljöförstöring samtidigt som du kokar te eller kollar fejjan – och får istället schysst el baserad på sol, vind och vatten.
Dyrt? Absolut inte. Det kostar bara 60 kronor mer årligen för en genomsnittlig lägenhetsinnehavare att ha el märkt med Bra Miljöval.

3. Snåla som en smålänning – alltså konsumera mindre
Låter det deppigt att snåla? Tvärtom, det är en lyckoinvestering. Forskning visar nämligen att människor som drar ned på överflödig konsumtion, efter att ha fått sina grundläggande behov tillfredsställda, känner sig lyckligare. Och just nu slösar den rika befolkningen så mycket med planetens resurser att vi riskerar klimatkaos.
Inspireras av myten om smålänningarnas sparsamhet och börja snåla – med allt utom kärlek. Det vill säga med prylar, el, kläder (- som du ändå blir less på nästa år), med mat (vi svenskar är mästare på matsvinn, alltså att kasta bort mat istället för att äta upp den) – etcetera.

4. Ät som en tonåring – alltså mer vego
Nästan var femte tonåring är vegetarian eller vegan. Visserligen behövs betesdjuren eftersom dessa håller det hjälper till att hålla markerna öppna så att naturen kan ha ett rikt bestånd av viktiga växter, insekter och djur. Men idag äter genomsnitts-Svensson så mycket kött att det hotar både klimat och folkhälsa. Och djuren får det inte heller så kul när det ska pressas priser och produceras mycket kött.
Så låt dig inspireras av en vegotonåring – frossa i godsaker från växtriket och trappa ned på kött- och mejeriprodukter. Då har du dessutom råd att köpa riktigt fint ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött, när och om det väl blir dags för en bit.

Läs också: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

5. Tänk som en förälder – alltså anamma begreppet konsekvenstänk
Visst är det härligt att leva i nuet? Att inte tänka på konsekvenserna kan kännas kul, bekvämt och enkelt – i stunden. Att till exempel ta bilen istället för att cykla den där korta sträckan, att slänga mat som egentligen skulle kunna tas till vara, eller att köpa importerat kött som kanske är jättebilligt men som också kan ha bidragit till höga utsläpp.
Men detta är tillfällen då det är värt att höra – och lyssna till – mammas eller pappas röst i bakhuvudet: ”Tänk om alla skulle göra så där, hur skulle världen då se ut?” – och så vidare.
För grejen är, att varje gång du lägger manken till för planeten så bidrar du till en ljusare framtid för oss alla. Det är väl inte så dumt, eller hur?

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Redaktionen

Annons
Annons