barn i solen blir insmort på ryggen

5 skäl att välja bort kemiska solskydd

Nu är sommaren äntligen här – och solen likaså. En del har till och med redan hunnit att bränna sig.
Det är alltså hög tid att investera i ett bra solskydd.
Bloggen Naturligt Snygg rekommenderar naturliga, ekologiska solskydd och listar fem anledningar till varför du ska säga nej tack till kemiska solskydd. 

Antalet fall av hudcancer ökar för varje år i Sverige och den viktigaste åtgärden för att skydda sig är att vara försiktig med sitt solande, att inte sola aktivt, att undvika direkt exponering under de timmar solen står som högst på himlen, att täcka sig med kläder och att försöka hålla barnen undan solen.

► Läs också: Forskare har hittat anledningen till varför hudcancer uppstår

 

Anledningar att undvika kemiska solskydd
Men – om och när man ändå är i solen är solskydd viktiga, skriver bloggen Naturligt Snygg och rekommenderar naturliga och fysikaliska alternativ som reflekterar solens skadliga strålar. De rekommenderar vidare till att helt skippa syntetiska solskydd.
Här listar vi deras fem starkaste skäl till detta:

1. Nej tack till hormonstörande ämnen
Syntetiska solskydd kan innehålla hormonstörande kemikalier som kan göra det svårt att få barn – och störa fostrets utveckling.

2. Vissa kemikalier är giftiga för den marina miljön
Flera kemikalier som finns i syntetiska solskydd är giftiga för vattenlevande djur, förstör den marina miljön och bryts aldrig ned.

3. Nej tack till syntetiska kemikalier som kan lagras i kroppen
Syntetiska solskydd kan innehålla skadliga kemikalier som kan lagras i våra och våra barns kroppar – och i vattenlevande djur, som vi sen riskerar att få i oss.

4. Nej tack till allergiframkallande ämnen
Vissa syntetiska solskydd innehåller allergiframkallande ämnen som kan orsaka klåda och irritation.

5. Barn är extra känsliga
Små barn klarar inte av att bryta ner syntetiska kemikalier, därför rekommenderar hudläkare solskydd med partikelfilter.

 

Läsa mer? 

• Allt du behöver veta om solskydd
Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
• Välj en solkräm utan omdiskuterade nanopartiklar
• Kan högt solskydd orsaka D-vitaminbrist? Experten svarar
• Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning
• Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
• Forskare har hittat anledningen till varför hudcancer uppstår
• Så skyddar du huden mot solen – med rätt näring!
• Hannah Sjöström tipsar om naturliga solskydd
• Därför ska du äta betakaroten
• Solsprayer kan ge dna-skador
• Så skyddar du din hud i sommar – allt du behöver veta
• Ny studie: brister i regelverket kring vanlig solkräm

Vill du läsa ännu mer om kemiska solskydd och vilka man bör undvika, läs då vidare i något av dessa inlägg från Hannah Sjöström:  ”Undvik kemiska solskydd med hormonstörande ämnen”  och ”Därför ska du undvika kemiska solskydd – särskilt till barnen” (externa länkar).

Av Redaktionen

Källa: Naturligtsnygg.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.