Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

barn i solen blir insmort på ryggen

5 skäl att välja bort kemiska solskydd

Nu är sommaren äntligen här – och solen likaså. En del har till och med redan hunnit att bränna sig.
Det är alltså hög tid att investera i ett bra solskydd.
Bloggen Naturligt Snygg rekommenderar naturliga, ekologiska solskydd och listar fem anledningar till varför du ska säga nej tack till kemiska solskydd. 

Antalet fall av hudcancer ökar för varje år i Sverige och den viktigaste åtgärden för att skydda sig är att vara försiktig med sitt solande, att inte sola aktivt, att undvika direkt exponering under de timmar solen står som högst på himlen, att täcka sig med kläder och att försöka hålla barnen undan solen.

► Läs också: Forskare har hittat anledningen till varför hudcancer uppstår

 

Anledningar att undvika kemiska solskydd
Men – om och när man ändå är i solen är solskydd viktiga, skriver bloggen Naturligt Snygg och rekommenderar naturliga och fysikaliska alternativ som reflekterar solens skadliga strålar. De rekommenderar vidare till att helt skippa syntetiska solskydd.
Här listar vi deras fem starkaste skäl till detta:

1. Nej tack till hormonstörande ämnen
Syntetiska solskydd kan innehålla hormonstörande kemikalier som kan göra det svårt att få barn – och störa fostrets utveckling.

2. Vissa kemikalier är giftiga för den marina miljön
Flera kemikalier som finns i syntetiska solskydd är giftiga för vattenlevande djur, förstör den marina miljön och bryts aldrig ned.

3. Nej tack till syntetiska kemikalier som kan lagras i kroppen
Syntetiska solskydd kan innehålla skadliga kemikalier som kan lagras i våra och våra barns kroppar – och i vattenlevande djur, som vi sen riskerar att få i oss.

4. Nej tack till allergiframkallande ämnen
Vissa syntetiska solskydd innehåller allergiframkallande ämnen som kan orsaka klåda och irritation.

5. Barn är extra känsliga
Små barn klarar inte av att bryta ner syntetiska kemikalier, därför rekommenderar hudläkare solskydd med partikelfilter.

 

Läsa mer? 

• Allt du behöver veta om solskydd
Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
• Välj en solkräm utan omdiskuterade nanopartiklar
• Kan högt solskydd orsaka D-vitaminbrist? Experten svarar
• Spermier tappar kraft av solskydd visar ny forskning
• Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
• Forskare har hittat anledningen till varför hudcancer uppstår
• Så skyddar du huden mot solen – med rätt näring!
• Hannah Sjöström tipsar om naturliga solskydd
• Därför ska du äta betakaroten
• Solsprayer kan ge dna-skador
• Så skyddar du din hud i sommar – allt du behöver veta
• Ny studie: brister i regelverket kring vanlig solkräm

Vill du läsa ännu mer om kemiska solskydd och vilka man bör undvika, läs då vidare i något av dessa inlägg från Hannah Sjöström:  ”Undvik kemiska solskydd med hormonstörande ämnen”  och ”Därför ska du undvika kemiska solskydd – särskilt till barnen” (externa länkar).

Av Redaktionen

Källa: Naturligtsnygg.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.