Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

5 sparknep för fattiga februari!

Gapar plånboken tom? Du är långt ifrån ensam!
Februari brukar räknas som en av årets fattigaste månader trots att det är den kortaste.
Här är fem tips som räddar plånboken.

1. Köpfri månad
Satsa på en köpfri månad. Du gör inte bara plånboken en jättetjänst utan även miljön. Du får dessutom en möjlighet att se över dina konsumtionsmönster!
Under en köpfri månad köper du endast det du absolut behöver för att överleva, alltså saker som mat och busskort eller annan transport. Alla impulsköp utöver det livsnödvändiga är förbjudna, likaså inköp av kläder, elektronik och andra förbrukningsprodukter som inte behövs för överlevnad. Köp inte ens ett par strumpor!
Det är utmanande men på många sätt roligt och framförallt väldigt nyttigt då det verkligen gör det tydligt hur mycket saker vi köper som vi faktiskt klarar oss utan.

 

Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

2. Inventera det du har
Gör en rejäl inventering av de saker du har och sortera i sälj, skänk bort och spara. Saker du inte längre behöver kan du sälja på till exempel Blocket eller Tradera. Enligt Blocket innehåller ett svenskt genomsnittsförråd oanvända saker till ett värde av 15 000 kronor så sätt igång och sortera!
Har du mycket kläder du inte använder? Utmana dig själv och ha en vecka när du bara har på dig hyllvärmare. Du kommer snabbt att inse vilka plagg du vill behålla och vilka du kan göra dig av med. Var skoningslös! När du samlat ihop kläder du inte längre vill ha kan du uppmana dina vänner att göra likadant. Sedan kan ni träffas och ha klädbytardag för vuxna. Mycket mer miljövänligt och ekonomiskt än att köpa nytt. Det som blir över kan ni gemensamt skänka till välgörenhet eller lämna till textilåtervinning.

► Läs också: Vad är vad? Guide till 7 material i klädbutikernas hållbara hylla

3. Rensa skafferiet
Inventera skafferi och frys och använd det du har innan du köper nytt. Skapa nya maträtter eller gamla favoriter av det som finns. På internet kan du hitta recept på det mesta. Enligt hemsidan hungrig.nu visar beräkningar att en tvåbarnsfamilj kan spara upp till 7 000 kronor per år på att slänga mindre mat.

► Läs också: 6 tips som motverkar matsvinn

4. Byt kött mot vegetariskt
Byt ut dyra animaliska proteinkällor mot nyttiga och billiga vegetabiliska alternativ. Det är inte bara klimatsmart utan även ekonomiskt och bra för din hälsa. Baljväxter som bönor, linser och ärtor är bra och användbara alternativ.

 

► Läs också: Våga välja vegetariskt

5. Undvik dyra vanor
Köper du alltid en kaffe på väg till jobbet? Gör en kaffe hemma och ta med i termos eller termosmugg. En ”ta med-” latte på kafé kostar inte sällan uppåt 30-40 kronor, vilket kan ge en besparing på 200 kronor i veckan och hela 800 kronor i månaden. Sug på den!
Äter du oftast lunch ute? Upphör med det ett tag och kolla skillnaden i plånkan. Eller låt oss tala om för dig hur mycket du sparar: Jo, tar du med matlåda i stället för att äta lunch ute för 80 kronor per dag sparar du cirka 400 kronor i veckan, alltså hela 1 600 kronor i månaden!
Kan du promenera till jobbet eller skolan? Spara in på busskortet och gör en stor hälsovinst på köpet!

► Läs också: Hur mycket mat slänger du? Testa dig – spara 6 000 kr per år

Av Therese Hagberg


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.