Vackert gul smoothie med hallon och mynta

5 superfoods som håller dig frisk

Superfoodexperten Mattias Kontio på Great Earth delar med sig av sina bästa immunförsvarstips.
Här bjuder han på sitt bästa smoothierecept - och listar fem ingredienser du bara måste ha i smoothien om du vill hålla dig frisk och kry.

Mattias Kontio

Mattias Kontio.

 

1. Camu-camu
 En helt naturlig, ren c-vitaminbomb som är uppiggande för sinnet i dessa grå tider. En bra antioxidant med positiv effekt på immunsystemet. Bra även vid trötthet och huvudvärk. Bra järnkälla också. Blanda gärna med mango och jordgubbe! Uppfriskande och uppiggande.

2. Chlorella
– Ett självklart val som ger energi. Chlorella är en mörkgrön mikroalg som hjälper till att rensa kroppen från tungmetaller. Är rik på vitaminer, mineraler, aminosyror och naturens rikaste källa till klorofyll.

3. Lucuma
– Lucuma är en superfrukt som Inkafolket introducerade för européerna. Frukten burkar kallas ”Inkafolkets guld, är mycket näringsrik och smaken är någonting mellan vanilj och kola, perfekt i smoothies.

4. Gojibärspulver
– Mycket näringsrikt pulver av små röda superbär som varit populära i Asien sedan urminnes tider. Passar även bra att strö på yoghurt, gröt, fruktsallad eller i drinkar.

 

5. Kokosolja
– Ett bra  och väldigt näringsrikt fett som bland annat förbättrar absorptionen av fettlöslig vitaminer, mineraler och aminosyror. Bra grejer!

Recept: Great Berry immunförsvars-smoothie

1 dl mango
2 dl jordgubbar/hallon
1 banan
1/2 färsk citron (ta bort skalet)
2 st dadlar (ta bort kärnorna)
1 msk gojibärspulver
1 tsk camu-camupulver
1 tsk lucumapulver
1 msk kokosolja
0,5 dl mandelmjölk (osötad)
3,5 dl vatten

Mixa i en blender och njut!

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.