Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Familj med hund på brygga blickar ut över sjö och skog

5 tips för en lyckad vandringssemester med din hund

Näringsämnen som ger hunden extra ork

– Beroende på hundens individuella behov och vilken typ av träning som utförs lämpar sig olika näringsämnen bäst. Vid agility, som innebär kort men intensiv träning, bör en stor andel av energin komma från kolhydrater och relativt lite från fett. Vid mycket intensiv, långvarig träning som när hunden får springa bredvid cyklande djurägare under lång tid eller hundar som vallar, bör största andelen av kalorierna komma från fett, tipsar Karin Eliasson.

Vandring i skog och fjäll som semesterform har blivit än mer populärt under pandemin. Det är dessutom en aktivitet som din hund kan delta i. Med hjälp av dessa förberedelser och knep blir det en härlig naturupplevelse för er båda! 

Ja, för att vandringen ska bli lyckad för både matte/husse och hund finns det några tips att ha i bakhuvudet. En hund som vanligtvis inte går längre än ett par kilometer som promenad varje dag orkar antagligen inte med långa, ansträngande vandringar i terräng, exempelvis. Och när hundar vandrar långt förbrukar de mer energi, så mängden mat kan behöva anpassas och öka lite under turen. Men för att undvika problem med mage och tarm är det däremot bra att fortsätta med samma mat som hunden är van vid hemifrån. Det finns också energitillskott att ta vid behov.

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Här är fler tips för en lyckad vandringssemester med din hund!

  1. Hälsan är viktigast

En hund som inte är i så bra fysisk form eller inte är färdigvuxen bör inte ge sig ut på en lång vandring. Inte heller en hund med ledbesvär eller andra krämpor som kommer efter ansträngning. Men annars gäller att ta med ett Första hjälpen-kit med förband och sårtvätt till din hund. Samt att gärna behandla hunden i förväg för att undvika fästingar. Ska ni ut på en lång vandring eller i stenig terräng kan hundens tassar ömma och slitas också. Ett bra tips då är att ta med hundskor att ta på!

 

LÄS OCKSÅ: Husdjur gör dig till en bättre ledare

  1. Anpassa vandringens längd efter din hund

Hur långt din hund orkar vandra med dig beror både på dess ras, kondition och förstås övergripande hälsa. Med bra förberedande träning kan alla raser delta i vandringar, men var uppmärksam på hunden och anpassa längd på sträcka, intensitet och terräng efter vad den klarar av. Och glöm inte den viktiga återhämtningen! Lägg in små vilopauser redan från start då din hund kan vila. Olika hundraser är framavlade för olika syften vilket också kan göra dem mer eller mindre lämpliga för långvandringar, förklarar veterinär Karin Eliasson.

Veterinär Karin Eliasson och hennes hund

Veterinär Karin Eliasson och hunden Sidney.

– Jag vill dock understryka att motion och aktivitet är viktigt för alla hundraser, men till exempel är kortnosiga raser mycket mer känsliga för överhettning än raser med lång nos. Även om det pågår ett viktigt hälsofrämjande avelsarbete med dessa raser, kan vissa individer också ha trånga andningsvägar vilket kan påverka deras ork och förmåga att syresätta sig.

Chihuahua är ett annat exempel. Denna ras är väldigt liten men klarar att gå långa sträckor om den får rätt förberedande träning, menar Karin Eliasson.

 

– Men deras lilla storlek kan också innebära att terräng med mera blir mer utmanande för dem än för större hundar. Mycket småvuxna hundar kan också oftare ha problem med patella-luxation, alltså att när knäskålen hamnar ur led. Oavsett ras är det därför viktigt att kontrollera hundens hälsa innan man ger sig iväg. Kom också ihåg att eventuell övervikt är en annan betydande riskfaktor vid fysiskt krävande aktiviteter som man som djurägare måste ta hänsyn till.

  1. Kyl ner och släck törsten

Vatten i packningen till både dig och din hund är förstås superviktigt. Är din hund en som inte gärna dricker under vandringen och du oroar dig för att den inte får i sig tillräckligt med vätska? Då kan du lära den ett ”drick-kommando”. Kanske kan nersmulad mat annars öka på viljan att dricka? Eller: ta med våtfoder ut i smidiga portionspåsar.

Efersom hundar inte kan svettas som vi så kan din hund behöva hjälp med att kyla ner sig under turen när det är sommar och varmt ute. Kanske ett dopp i ett vattendrag kan locka?

 

LÄS OCKSÅ: Så blir din hund den bästa vän du drömt om

  1. Vänj vovven vid en klövjeväska

Kanske kan du låta din hund bära sitt eget hundfoder i en så kallad klövjeväska? Se bara till att väskorna är anpassade och sitter rätt för just din hunds anatomi. Jämvikt på båda sidorna är viktigt. Ett tips är att börja öva med tomma väskor och sedan successivt öka lasten till max 25 procent av vad hunden väger.

Tänk på att extra vikt belastar ben och leder mer, och bör ändas bäras av friska och vuxna hundar som tränat i förväg. Ta hjälp av en utbildad hundfysioterapeut om du är osäker. Om du packar fodret i vattentäta portionspåsar är det lättare att få jämvikt och dessutom håller sig fodret torrt även om det regnar eller om hunden är badglad.

  1. Träna på att övernatta i tält

Ska ni övernatta i tält under vandringen, vilket många hundar kan komma att älska, är det dock klokt att först träna nära hemmet, då det är lätt att ta sig hem om något skulle hända. Tältgolvet kan ockås behöva täckas med liggunderlag för att förhindra att hundens klor förstör tältet. Vissa hundars päls gör att de inte behöver filt eller täcke på natten, medan andra behöver det.

LÄS OCKSÅ: Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Av Carolina Eriksson

Källa: Royal Canin och veterinär Karin Eliasson.

 


Näringsämnen som ger hunden extra ork

– Beroende på hundens individuella behov och vilken typ av träning som utförs lämpar sig olika näringsämnen bäst. Vid agility, som innebär kort men intensiv träning, bör en stor andel av energin komma från kolhydrater och relativt lite från fett. Vid mycket intensiv, långvarig träning som när hunden får springa bredvid cyklande djurägare under lång tid eller hundar som vallar, bör största andelen av kalorierna komma från fett, tipsar Karin Eliasson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

 

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

 

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.