Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Familj med hund på brygga blickar ut över sjö och skog

5 tips för en lyckad vandringssemester med din hund

Näringsämnen som ger hunden extra ork

– Beroende på hundens individuella behov och vilken typ av träning som utförs lämpar sig olika näringsämnen bäst. Vid agility, som innebär kort men intensiv träning, bör en stor andel av energin komma från kolhydrater och relativt lite från fett. Vid mycket intensiv, långvarig träning som när hunden får springa bredvid cyklande djurägare under lång tid eller hundar som vallar, bör största andelen av kalorierna komma från fett, tipsar Karin Eliasson.

Vandring i skog och fjäll som semesterform har blivit än mer populärt under pandemin. Det är dessutom en aktivitet som din hund kan delta i. Med hjälp av dessa förberedelser och knep blir det en härlig naturupplevelse för er båda! 

Ja, för att vandringen ska bli lyckad för både matte/husse och hund finns det några tips att ha i bakhuvudet. En hund som vanligtvis inte går längre än ett par kilometer som promenad varje dag orkar antagligen inte med långa, ansträngande vandringar i terräng, exempelvis. Och när hundar vandrar långt förbrukar de mer energi, så mängden mat kan behöva anpassas och öka lite under turen. Men för att undvika problem med mage och tarm är det däremot bra att fortsätta med samma mat som hunden är van vid hemifrån. Det finns också energitillskott att ta vid behov.

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Här är fler tips för en lyckad vandringssemester med din hund!

  1. Hälsan är viktigast

En hund som inte är i så bra fysisk form eller inte är färdigvuxen bör inte ge sig ut på en lång vandring. Inte heller en hund med ledbesvär eller andra krämpor som kommer efter ansträngning. Men annars gäller att ta med ett Första hjälpen-kit med förband och sårtvätt till din hund. Samt att gärna behandla hunden i förväg för att undvika fästingar. Ska ni ut på en lång vandring eller i stenig terräng kan hundens tassar ömma och slitas också. Ett bra tips då är att ta med hundskor att ta på!

 

LÄS OCKSÅ: Husdjur gör dig till en bättre ledare

  1. Anpassa vandringens längd efter din hund

Hur långt din hund orkar vandra med dig beror både på dess ras, kondition och förstås övergripande hälsa. Med bra förberedande träning kan alla raser delta i vandringar, men var uppmärksam på hunden och anpassa längd på sträcka, intensitet och terräng efter vad den klarar av. Och glöm inte den viktiga återhämtningen! Lägg in små vilopauser redan från start då din hund kan vila. Olika hundraser är framavlade för olika syften vilket också kan göra dem mer eller mindre lämpliga för långvandringar, förklarar veterinär Karin Eliasson.

Veterinär Karin Eliasson och hennes hund

Veterinär Karin Eliasson och hunden Sidney.

– Jag vill dock understryka att motion och aktivitet är viktigt för alla hundraser, men till exempel är kortnosiga raser mycket mer känsliga för överhettning än raser med lång nos. Även om det pågår ett viktigt hälsofrämjande avelsarbete med dessa raser, kan vissa individer också ha trånga andningsvägar vilket kan påverka deras ork och förmåga att syresätta sig.

Chihuahua är ett annat exempel. Denna ras är väldigt liten men klarar att gå långa sträckor om den får rätt förberedande träning, menar Karin Eliasson.

 

– Men deras lilla storlek kan också innebära att terräng med mera blir mer utmanande för dem än för större hundar. Mycket småvuxna hundar kan också oftare ha problem med patella-luxation, alltså att när knäskålen hamnar ur led. Oavsett ras är det därför viktigt att kontrollera hundens hälsa innan man ger sig iväg. Kom också ihåg att eventuell övervikt är en annan betydande riskfaktor vid fysiskt krävande aktiviteter som man som djurägare måste ta hänsyn till.

  1. Kyl ner och släck törsten

Vatten i packningen till både dig och din hund är förstås superviktigt. Är din hund en som inte gärna dricker under vandringen och du oroar dig för att den inte får i sig tillräckligt med vätska? Då kan du lära den ett ”drick-kommando”. Kanske kan nersmulad mat annars öka på viljan att dricka? Eller: ta med våtfoder ut i smidiga portionspåsar.

Efersom hundar inte kan svettas som vi så kan din hund behöva hjälp med att kyla ner sig under turen när det är sommar och varmt ute. Kanske ett dopp i ett vattendrag kan locka?

 

LÄS OCKSÅ: Så blir din hund den bästa vän du drömt om

  1. Vänj vovven vid en klövjeväska

Kanske kan du låta din hund bära sitt eget hundfoder i en så kallad klövjeväska? Se bara till att väskorna är anpassade och sitter rätt för just din hunds anatomi. Jämvikt på båda sidorna är viktigt. Ett tips är att börja öva med tomma väskor och sedan successivt öka lasten till max 25 procent av vad hunden väger.

Tänk på att extra vikt belastar ben och leder mer, och bör ändas bäras av friska och vuxna hundar som tränat i förväg. Ta hjälp av en utbildad hundfysioterapeut om du är osäker. Om du packar fodret i vattentäta portionspåsar är det lättare att få jämvikt och dessutom håller sig fodret torrt även om det regnar eller om hunden är badglad.

  1. Träna på att övernatta i tält

Ska ni övernatta i tält under vandringen, vilket många hundar kan komma att älska, är det dock klokt att först träna nära hemmet, då det är lätt att ta sig hem om något skulle hända. Tältgolvet kan ockås behöva täckas med liggunderlag för att förhindra att hundens klor förstör tältet. Vissa hundars päls gör att de inte behöver filt eller täcke på natten, medan andra behöver det.

LÄS OCKSÅ: Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Av Carolina Eriksson

Källa: Royal Canin och veterinär Karin Eliasson.

 


Näringsämnen som ger hunden extra ork

– Beroende på hundens individuella behov och vilken typ av träning som utförs lämpar sig olika näringsämnen bäst. Vid agility, som innebär kort men intensiv träning, bör en stor andel av energin komma från kolhydrater och relativt lite från fett. Vid mycket intensiv, långvarig träning som när hunden får springa bredvid cyklande djurägare under lång tid eller hundar som vallar, bör största andelen av kalorierna komma från fett, tipsar Karin Eliasson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!