Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Familj med hund på brygga blickar ut över sjö och skog

5 tips för en lyckad vandringssemester med din hund

Näringsämnen som ger hunden extra ork

– Beroende på hundens individuella behov och vilken typ av träning som utförs lämpar sig olika näringsämnen bäst. Vid agility, som innebär kort men intensiv träning, bör en stor andel av energin komma från kolhydrater och relativt lite från fett. Vid mycket intensiv, långvarig träning som när hunden får springa bredvid cyklande djurägare under lång tid eller hundar som vallar, bör största andelen av kalorierna komma från fett, tipsar Karin Eliasson.

Vandring i skog och fjäll som semesterform har blivit än mer populärt under pandemin. Det är dessutom en aktivitet som din hund kan delta i. Med hjälp av dessa förberedelser och knep blir det en härlig naturupplevelse för er båda! 

Ja, för att vandringen ska bli lyckad för både matte/husse och hund finns det några tips att ha i bakhuvudet. En hund som vanligtvis inte går längre än ett par kilometer som promenad varje dag orkar antagligen inte med långa, ansträngande vandringar i terräng, exempelvis. Och när hundar vandrar långt förbrukar de mer energi, så mängden mat kan behöva anpassas och öka lite under turen. Men för att undvika problem med mage och tarm är det däremot bra att fortsätta med samma mat som hunden är van vid hemifrån. Det finns också energitillskott att ta vid behov.

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Här är fler tips för en lyckad vandringssemester med din hund!

  1. Hälsan är viktigast

En hund som inte är i så bra fysisk form eller inte är färdigvuxen bör inte ge sig ut på en lång vandring. Inte heller en hund med ledbesvär eller andra krämpor som kommer efter ansträngning. Men annars gäller att ta med ett Första hjälpen-kit med förband och sårtvätt till din hund. Samt att gärna behandla hunden i förväg för att undvika fästingar. Ska ni ut på en lång vandring eller i stenig terräng kan hundens tassar ömma och slitas också. Ett bra tips då är att ta med hundskor att ta på!

 

LÄS OCKSÅ: Husdjur gör dig till en bättre ledare

  1. Anpassa vandringens längd efter din hund

Hur långt din hund orkar vandra med dig beror både på dess ras, kondition och förstås övergripande hälsa. Med bra förberedande träning kan alla raser delta i vandringar, men var uppmärksam på hunden och anpassa längd på sträcka, intensitet och terräng efter vad den klarar av. Och glöm inte den viktiga återhämtningen! Lägg in små vilopauser redan från start då din hund kan vila. Olika hundraser är framavlade för olika syften vilket också kan göra dem mer eller mindre lämpliga för långvandringar, förklarar veterinär Karin Eliasson.

Veterinär Karin Eliasson och hennes hund

Veterinär Karin Eliasson och hunden Sidney.

– Jag vill dock understryka att motion och aktivitet är viktigt för alla hundraser, men till exempel är kortnosiga raser mycket mer känsliga för överhettning än raser med lång nos. Även om det pågår ett viktigt hälsofrämjande avelsarbete med dessa raser, kan vissa individer också ha trånga andningsvägar vilket kan påverka deras ork och förmåga att syresätta sig.

Chihuahua är ett annat exempel. Denna ras är väldigt liten men klarar att gå långa sträckor om den får rätt förberedande träning, menar Karin Eliasson.

 

– Men deras lilla storlek kan också innebära att terräng med mera blir mer utmanande för dem än för större hundar. Mycket småvuxna hundar kan också oftare ha problem med patella-luxation, alltså att när knäskålen hamnar ur led. Oavsett ras är det därför viktigt att kontrollera hundens hälsa innan man ger sig iväg. Kom också ihåg att eventuell övervikt är en annan betydande riskfaktor vid fysiskt krävande aktiviteter som man som djurägare måste ta hänsyn till.

  1. Kyl ner och släck törsten

Vatten i packningen till både dig och din hund är förstås superviktigt. Är din hund en som inte gärna dricker under vandringen och du oroar dig för att den inte får i sig tillräckligt med vätska? Då kan du lära den ett ”drick-kommando”. Kanske kan nersmulad mat annars öka på viljan att dricka? Eller: ta med våtfoder ut i smidiga portionspåsar.

Efersom hundar inte kan svettas som vi så kan din hund behöva hjälp med att kyla ner sig under turen när det är sommar och varmt ute. Kanske ett dopp i ett vattendrag kan locka?

 

LÄS OCKSÅ: Så blir din hund den bästa vän du drömt om

  1. Vänj vovven vid en klövjeväska

Kanske kan du låta din hund bära sitt eget hundfoder i en så kallad klövjeväska? Se bara till att väskorna är anpassade och sitter rätt för just din hunds anatomi. Jämvikt på båda sidorna är viktigt. Ett tips är att börja öva med tomma väskor och sedan successivt öka lasten till max 25 procent av vad hunden väger.

Tänk på att extra vikt belastar ben och leder mer, och bör ändas bäras av friska och vuxna hundar som tränat i förväg. Ta hjälp av en utbildad hundfysioterapeut om du är osäker. Om du packar fodret i vattentäta portionspåsar är det lättare att få jämvikt och dessutom håller sig fodret torrt även om det regnar eller om hunden är badglad.

  1. Träna på att övernatta i tält

Ska ni övernatta i tält under vandringen, vilket många hundar kan komma att älska, är det dock klokt att först träna nära hemmet, då det är lätt att ta sig hem om något skulle hända. Tältgolvet kan ockås behöva täckas med liggunderlag för att förhindra att hundens klor förstör tältet. Vissa hundars päls gör att de inte behöver filt eller täcke på natten, medan andra behöver det.

LÄS OCKSÅ: Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Av Carolina Eriksson

Källa: Royal Canin och veterinär Karin Eliasson.

 


Näringsämnen som ger hunden extra ork

– Beroende på hundens individuella behov och vilken typ av träning som utförs lämpar sig olika näringsämnen bäst. Vid agility, som innebär kort men intensiv träning, bör en stor andel av energin komma från kolhydrater och relativt lite från fett. Vid mycket intensiv, långvarig träning som när hunden får springa bredvid cyklande djurägare under lång tid eller hundar som vallar, bör största andelen av kalorierna komma från fett, tipsar Karin Eliasson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Övrigt

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

 

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Övrigt

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.