Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

5 tips för hur du leder genom coronakrisen

Plötsligt befinner sig arbetsplatsen i en extraordinär situation och på helt okänt vatten.
Och du som chef är ytterst ansvarig att navigera rätt.
Hur gör man?

Med fler medarbetare som jobbar hemifrån och en stor osäkerhet kring framtiden måste nu chefer och ledare säkerställa att medarbetarna mår bra under de nya omständigheterna.
Här ger socionomen och samtalsterapeuten Sofia Allberg, som har arbetat som chef både inom offentlig och privat sektor, några handfasta tips.

 

LÄS OCKSÅ: Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Dela med dig av information. Som chef sitter du ofta på mer information och insyn i olika frågor än vad dina medarbetare

Samtalsterapeuten Sofia Allberg Foto: Emma Ivarsson

gör. Det gör att ni kan förhålla er olika till den situation ni befinner er i. Upplever du att det råder en allmän oro på arbetsplatsen är regelbundenhet i form av dagligen uppdateringar A och O. Det finns en anledning till att Folkhälsomyndigheten ger ut information enligt samma mall på samma tidpunkt varje dag. Rutiner ger trygghet.

Lyssna. Var nyfiken, intresserad och lyhörd på vad dina medarbetare upplever och berättar om sin arbetssituation. Det här är ännu viktigare just nu. Sitter ni utspridda så finns det mycket teknik som möjliggör videokonferenser och dylikt men rådet är ändå att hålla det enkelt. Du kommer långt med ett helt vanligt telefonsamtal. Även om flera arbetar hemifrån kanske ni kan hålla samma tider och ha virtuella fikaraster tillsammans. Det vardagliga snacket som lätt missas när vi inte träffas ska inte underskattas!

LÄS OCKSÅ: Psykologens 10 bästa karantäntips

Var tydlig. Avsätt extra tid till att hjälpa medarbetare att konkretisera sina arbetsuppgifter och dess prioriteringsordning just nu. Ibland kan du också behöva ge ytterligare konkret stöd till enskilda stressade medarbetare genom att faktiskt sitta ner tillsammans - i dessa tider via telefon eller i ett videosamtal, och gå igenom vad som behöver prioriteras och prata gränssättning.

 

Föregå med gott exempel. En bra ledare visar lugn, empati och förmågan att även i oroliga tider förmedla ödmjukhet istället för hjälpslöhet. Om du som chef känner oro är det lämpligt att ta upp den med din egen chef eller i ett handledarforum, snarare än med medarbetarna. Se också över dina egna stressmönster. Om du till exempel mejlar dina medarbetare klockan fem på morgonen när arbetsdagen börjar klockan åtta kan skapa onödig stress. Håll kommunikationen med dina medarbetare till ordinarie arbetstid. I de flesta mejlprogram kan man välja när brevet ska skickas, oavsett när det skrivs.

LÄS OCKSÅ: “Strunta i friskvårdsinsatser och lägg fokus på vardagsmotion”

Uppmuntra medarbetarna till rörelse. Träning hjälper oss att hantera stress bättre. Om ni skickar ut informationsbrev eller veckobrev kan du i det påminna om hur man går tillväga för att använda sitt friskvårdsbidrag på företaget. Vill ni göra något tillsammans så varför inte samla ihop en löpargrupp som springer utomhus tillsammans, kör ett onlinepass på lunchen eller uppmuntra till en gemensam utmaning där ni räknar antal steg varje person går på en vecka.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.