någon planterar lavendel i krukor

5 växter som håller din uteplats fri från mygg

Med värmen kommer inte bara långa, ljusa nätter och vacker natur. Även vissa av de mindre önskvärda insekterna gör entré.
Men – du kan minska myggplågan genom att välja rätt växter till din uteplats.
Enkelt, snygg och kemikaliefritt!

Mygg kan förstöra vilken sommarkväll som helst och alternativen för att hålla dem på avstånd är ofta kemikaliestinna. Ett helt naturligt och dessutom dekorativt alternativ kan istället vara att plantera rätt uteväxter. Det finns nämligen ett antal växter som myggor naturligt undviker. Här följer några tips.

► Läs också: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

 

Fem växter mygg ogillar

1. Citrongräs
Citrongräs förgyller din mat och gör livet surt för myggen. Den har fått sitt namn från sin ljuvliga smak och doft av citron och trivs både inom och utomhus. Då den inte tål frost planteras den med fördel i krukor som går att lyfta in vid behov.

2. Citronella
Många har nog prövat citronellaljus för att jaga bort mygg. Men visste du att det går lika bra med växten citronella? Det är från den de eteriska oljor som finns i ljusen kommer från. Citronella trivs både i planteringar och rabatter samt i krukor.

3. Lavendel
Doften av lavendel skänker inte bara avslappning, den håller även mygg på avstånd. Sätt rikligt med lavendel i dina rabatter och i krukor på platser ni vistas mycket utomhus. Då minskar myggplågan. Du kan även gnida in lavendel på huden för en starkare effekt.

4. Mynta
Mynta både doftar och smakar fantastisk – tycker många människor alltså. Mygg å sin sida skyr doften av mynta. Mynta växer ofta frodigt både i kruka och rabatt. Vill du ha extra mycket skydd från mygg kan du ta en bit av myntans blad och gnida mot huden som ett naturligt myggmedel.

5. Rosmarin
Rosmarin är inte bara fantastisk till matlagning, den håller dessutom myggen på avstånd. Rosmarin trivs i medelhavsklimat och här i Sverige kan man med fördel plantera den i krukor som tas in på vintern. Den vill gärna stå soligt och behöver inte mycket vatten. Tycker du att den växer sig för stor så går det bra att trimma ned den till önskad storlek.

Fler tips?

Vill du ha fler tips på hur du håller myggen borta? Det får du här: 5 naturliga sätt att slippa myggen

Av Therese Hagberg

Källor: Healthy-holistic-living.comNaturallivingideas.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.