någon planterar lavendel i krukor

5 växter som håller din uteplats fri från mygg

Med värmen kommer inte bara långa, ljusa nätter och vacker natur. Även vissa av de mindre önskvärda insekterna gör entré.
Men – du kan minska myggplågan genom att välja rätt växter till din uteplats.
Enkelt, snygg och kemikaliefritt!

Mygg kan förstöra vilken sommarkväll som helst och alternativen för att hålla dem på avstånd är ofta kemikaliestinna. Ett helt naturligt och dessutom dekorativt alternativ kan istället vara att plantera rätt uteväxter. Det finns nämligen ett antal växter som myggor naturligt undviker. Här följer några tips.

► Läs också: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

 

Fem växter mygg ogillar

1. Citrongräs
Citrongräs förgyller din mat och gör livet surt för myggen. Den har fått sitt namn från sin ljuvliga smak och doft av citron och trivs både inom och utomhus. Då den inte tål frost planteras den med fördel i krukor som går att lyfta in vid behov.

2. Citronella
Många har nog prövat citronellaljus för att jaga bort mygg. Men visste du att det går lika bra med växten citronella? Det är från den de eteriska oljor som finns i ljusen kommer från. Citronella trivs både i planteringar och rabatter samt i krukor.

3. Lavendel
Doften av lavendel skänker inte bara avslappning, den håller även mygg på avstånd. Sätt rikligt med lavendel i dina rabatter och i krukor på platser ni vistas mycket utomhus. Då minskar myggplågan. Du kan även gnida in lavendel på huden för en starkare effekt.

4. Mynta
Mynta både doftar och smakar fantastisk – tycker många människor alltså. Mygg å sin sida skyr doften av mynta. Mynta växer ofta frodigt både i kruka och rabatt. Vill du ha extra mycket skydd från mygg kan du ta en bit av myntans blad och gnida mot huden som ett naturligt myggmedel.

5. Rosmarin
Rosmarin är inte bara fantastisk till matlagning, den håller dessutom myggen på avstånd. Rosmarin trivs i medelhavsklimat och här i Sverige kan man med fördel plantera den i krukor som tas in på vintern. Den vill gärna stå soligt och behöver inte mycket vatten. Tycker du att den växer sig för stor så går det bra att trimma ned den till önskad storlek.

Fler tips?

Vill du ha fler tips på hur du håller myggen borta? Det får du här: 5 naturliga sätt att slippa myggen

Av Therese Hagberg

Källor: Healthy-holistic-living.comNaturallivingideas.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.