Annons
Annons

5:2-dieten – så funkar det

De kommer och går, diet-trenderna. 5:2-dieten har blivit en stor snackis och väcker debatt från håll och kanter. Vi tog oss en närmare titt på hur den egentligen går till.

Redaktionen

3 september, 2013
5:2-dieten – så funkar det
Dela inlägget

De kommer och går, diet-trenderna. 5:2-dieten har blivit en stor snackis och väcker debatt från håll och kanter. Vi tog oss en närmare titt på hur den egentligen går till.

1. Dieten bygger på antagandet att vi är konstruerade för att jaga och äta likt stenåldersmänniskan, för att sedan fasta där emellan.

2. Du äter som vanligt, men under två dagar i veckan minskar du antalet kalorier till cirka 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män. Dagarna ska inte vara efter varandra.

3. Under fastedagarna ska du äta en lätt frukost, en lätt middag och skippa lunchen. Drick mycket vatten. En del dricker bara under fastedagarna.

4. När du inte fastar äter du som vanligt, ungefär 2 000 kcal för kvinnor, 2 200 kcal för män, om man rör på sig i vardagen.

5. 5:2-dieten minskar kaloriintaget med cirka 3 000 kalorier i veckan, vilket motsvarar omkring ett halvt kilo fett.

6. Huvudsaken med periodisk fasta är att man ska få fördelarna av långvarig kaloribegränsning, utan biverkningar som konstant hunger och trötthet.

7. Försök på möss visar att periodisk fasta sänker nivån av IGF-1 i blodet, vilket saktar ner åldrandet och minskar risken för åldersrelaterade sjukdomar som till exempel cancer, diabetes och demens. En annan fördel, enligt upphovsmännen, är att färre kalorier gör att vi orkar mer, då vi tappar fettmassa.

8. Under fastan minskar insulinmängden i kroppen och vi kan inte lagra fett. Dieten sägs även minska blodfetterna och blodsockret.

 

Av Emma V Larsson

Annons
Annons