“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Fördelarna med 5G promotas allt intensivare i media, inklusive i public servicekanalerna. Det som läsare, tittare och lyssnare fått veta är enbart fördelarna med 5G: snabbare dataöverföring och allt fler prylar ska, helt i onödan, kopplas upp mot internet. Att 5G också har en baksida har hittills undvikits.

Men samtidigt växer kritiken mot 5G. Allt fler forskare anser att 5G innebär allvarliga faror för människors hälsa och för miljön. Kritiken är så omfattande att tidskriften PC-Magazine konstaterat att 5G lika gärna kan marknadsföras med en dödskalle – vilket ledde till att journalisten bakom artikeln fick sparken.

 

217 forskare vill att 5G stoppas
217 forskare och läkare från 36 länder har i en gemensam skrivelse, 5G Appeal, begärt att 5G-utbyggnaden stoppas. Orsakerna är flera: De anser att den kraftigt ökande mikrovågsstrålningen från 5G kan få ”allvarliga hälso- och miljökonsekvenser” eftersom mikrovågsstrålning från redan befintliga system bevisats vara skadlig. De pekar också på att det saknas forskning som visar att utbyggnaden inte utgör en fara för människor och miljön och att utbyggnaden därmed kan betraktas som ett experiment som strider mot internationella konventioner. Hälso- och miljörisker måste först utredas. Den amerikanske senatorn Richard Blumenthal håller med. I december 2018 konstaterade han i ett pressutspel att forskning om hälsopåverkan saknas. Han kräver nu utredning och forskning om riskerna innan 5G kan byggas ut.

Följderna kan bli ”tragiska och irreversibla”, menar den svenske cancerläkaren och forskaren Lennart Hardell som hör till de forskare som undertecknat appellen om att stoppa 5G.

LÄS OCKSÅ: Sociala medier ger sämre nattsömn

Mer mikrovågsstrålning
Mobiltelefoner, mobilmaster, WiFi och Bluetooth sänder ut mikrovågsstrålning. Överföring av samtal och information sker med hjälp av mikrovågor. WiFi och Bluetooth använder frekvenser som är väldigt nära de som mikrovågsugnen använder, runt 2,4 GHz. 5G kommer att använda ännu högre frekvenser, bland annat 26 GHz vars hälso- och miljöeffekter är i stort sett helt outforskade, men som närmar sig de frekvenser som kallas ”millimetervågor” som använts i militär utrustning för att skada människor genom att i koncentrerad form orsaka outhärdlig smärta.

De höga frekvenserna har lägre räckvidd och därför kommer många nya basstationer för 5G att sättas upp, allt närmare bostäderna, exempelvis på lykt- och elstolpar vilket oundvikligen leder till ökad mikrovågsstrålning i miljön. 5G använder en teknik utvecklad för militära ändamål, så kallade fasstyrda gruppantenner, som koncentrerar mikrovågsstrålningen i smala stråk. Flera forskargrupper varnar nu för att de höga frekvenserna och de starka koncentrerade högfrekventa mikrovågsstrålarna kan leda till ”permanenta vävnadskador” och ”hälsofaror”.  Yttre organ som huden och ögonen befaras bli särskilt utsatta. Andra forskare varnar för allvarliga följder för insekts- och fågellivet.

 

LÄS OCKSÅ: Varning för den digitala barnvakten

Svårt att bygga ut i länder med bättre skydd
Enligt uppgifter från telekomoperatören Ericsson, en av de allra största intressenterna och pådrivarna av 5G, kommer 5G:s ökade strålning att leda till att det blir svårt eller omöjligt att bygga ut 5G i länder med bättre skydd mot hälsorisker med mikrovågsstrålning än i Sverige. Till de länder som sedan många år har 100 gånger lägre gränsvärden för tillåten strålning från mobilmaster hör Ryssland, Polen, Italien och Schweiz.

Bor du inom 115 meter från en basstation på en byggnad i Sverige riskerar du att utsättas för nivåer som anses hälsofarliga i dessa fyra länder. I Sverige gäller fortfarande gränsvärden som enbart skyddar mot omedelbara effekter då strålningen är så intensiv att du värms upp med en grad. Detta trots att forskningen nu bevisat att betydligt lägre nivåer orsakar cancer, DNA-skador, neurologisk påverkan och skadad reproduktion. Under de senaste åren har allt fler forskare också kommit till slutsatsen att mikrovågsstrålning bör klassas samma cancerkategori som asbest, dioxin och tobak.

LÄS OCKSÅ; Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Mona Nilsson

 

Leder till cancer och ökad ohälsa
5G-utbyggnaden innebär därför en påtvingad massiv ökning av en strålningsform som orsakar cancer, DNA-skador och neurologisk påverkan. Sedan 50 år har forskare beskrivit att kronisk exponering för mikrovågsstrålning orsakar följande symtom: sömnsvårigheter, huvudvärk, yrsel, minnes- och koncentrationsproblem, hjärtarytmier, stresskänsla, utmattning, depression och sköldkörtelrubbningar. Orsaken är att strålningen påverkar det centrala nervsystemets funktion. Symtombilden motsvaras av det som i dag kallas ”psykisk ohälsa” som nu ökar i alla åldersgrupper.

Befaras försämra det allmänna hälsotillståndet
Mot bakgrund av visade risker som den redan befintliga strålningen medför kan 5G befaras försämra det allmänna tillståndet och utbyggnaden bör därför stoppas enligt miljöbalken, kap 2, § 10, anser vi i Strålskyddsstiftelsen. Vi är också oroade över rapporter om plötslig omfattande fågeldöd i områden där 5G uppges ha testats.

Av Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

 

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.