surkål

6 anledningar att satsa på fermenterat

Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi till stor del består av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.

Olika födoämnen gynnar olika typer av mikroorganismer och det finns flera olika faktorer som kan ställa till det, till exempel kan en antibiotikakur orsaka stor skada på mikrobiomet eller det vi till vardags kallar tarmfloran. En frisk och väl sammansatt bakterieflora gynnar bland annat vårt immunförsvar och hjälper oss därmed att hålla oss friska.

Ät något fermenterat varje dag
Det finns olika sätt att hålla mikrobiotan på gott humör, vanligt är att ta probiotiskt kosttillskott i olika former men man kan också börja introducera fermenterade livsmedel i sin kost – vissa menar till och med att de är effektivare för att få till en mer bestående förändring till det bättre än vad tillskotten är. Oavsett hur det förhåller sig med den saken är det med största sannolikhet en god idé att äta något fermenterat varje dag och gärna då från växtriket i form av surkål och liknande. Nedan följer några exempel på andra goda anledningar till att inkludera fermenterade livsmedel i kosten.

 

Smaksättning
Fermentering skapar starka och djupa smaker. Ost, surdegsbröd, kimchi är några exempel på hur fermenterade livsmedel sätter guldkant på tillvaron och bidrar med den där umamin som våra smaklökar har en tendens att uppskatta så mycket.

LÄS OCKSÅ: Hemmagjord sauerkraut/surkål

Probiotika
Vi börjar få allt större förståelse för hur viktigt det är med en frisk tarmflora eller mikrobiota. Fermenterade livsmedel som till exempel surkål hjälper oss smälta maten, ta upp näring och stärka vårt immunsystem. En del experter menar att det är mer effektivt för att stärka frisk bakterieflora än probiotika i tillskottsform.

LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!

Lättillgänglig näring
Fermenterad mat är i viss mån redan smält och därför lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Som exempel kan nämnas bönor som i fermenterad form brutits ned till aminosyror, byggstenar till protein som är lättare för våra kroppar att tillgodogöra sig, även laktos bryts ned vilket gör fermenterade mjölkprodukter som till exempel fil och yoghurt lättare att spjälka.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Medicin
Fermenteringsprocessen har även visat sig bidra till att skapa medicinliknande substanser, i surkål bildas till exempel ett anticancerogent ämne och i japanska livsmedlet natto bildas ämnen som hjälper till att tunna ut blodet, förebygga blodproppar och bidrar till att förebygga inlagring i blodkärlen.

Konservering
Fermentering är en effektiv konserveringsmetod, ost är till exempel ett sätt att konservera mjölk som annars har kort hållbarhet. Salami är konserverat kött och så vidare. Vin och cider är ett sätt att konservera frukt.

Energisnålt
Själva fermenteringsprocessen är i sig en tillagningsmetod som inte kräver någon energi. Dessutom tar det bara en bråkdel av tiden att koka fermenterade bönor jämfört med råa, så det är även bra ur miljöhänseende.

Av Nina Törmark

Källa: Yes magasin

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.