surkål

6 anledningar att satsa på fermenterat

Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi till stor del består av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.

Olika födoämnen gynnar olika typer av mikroorganismer och det finns flera olika faktorer som kan ställa till det, till exempel kan en antibiotikakur orsaka stor skada på mikrobiomet eller det vi till vardags kallar tarmfloran. En frisk och väl sammansatt bakterieflora gynnar bland annat vårt immunförsvar och hjälper oss därmed att hålla oss friska.

Ät något fermenterat varje dag
Det finns olika sätt att hålla mikrobiotan på gott humör, vanligt är att ta probiotiskt kosttillskott i olika former men man kan också börja introducera fermenterade livsmedel i sin kost – vissa menar till och med att de är effektivare för att få till en mer bestående förändring till det bättre än vad tillskotten är. Oavsett hur det förhåller sig med den saken är det med största sannolikhet en god idé att äta något fermenterat varje dag och gärna då från växtriket i form av surkål och liknande. Nedan följer några exempel på andra goda anledningar till att inkludera fermenterade livsmedel i kosten.

 

Smaksättning
Fermentering skapar starka och djupa smaker. Ost, surdegsbröd, kimchi är några exempel på hur fermenterade livsmedel sätter guldkant på tillvaron och bidrar med den där umamin som våra smaklökar har en tendens att uppskatta så mycket.

LÄS OCKSÅ: Hemmagjord sauerkraut/surkål

Probiotika
Vi börjar få allt större förståelse för hur viktigt det är med en frisk tarmflora eller mikrobiota. Fermenterade livsmedel som till exempel surkål hjälper oss smälta maten, ta upp näring och stärka vårt immunsystem. En del experter menar att det är mer effektivt för att stärka frisk bakterieflora än probiotika i tillskottsform.

LÄS OCKSÅ: Fermentera dina grönsaker, det är gott och bra för dig!

Lättillgänglig näring
Fermenterad mat är i viss mån redan smält och därför lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Som exempel kan nämnas bönor som i fermenterad form brutits ned till aminosyror, byggstenar till protein som är lättare för våra kroppar att tillgodogöra sig, även laktos bryts ned vilket gör fermenterade mjölkprodukter som till exempel fil och yoghurt lättare att spjälka.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka kombucha – 6 hälsofördelar

Medicin
Fermenteringsprocessen har även visat sig bidra till att skapa medicinliknande substanser, i surkål bildas till exempel ett anticancerogent ämne och i japanska livsmedlet natto bildas ämnen som hjälper till att tunna ut blodet, förebygga blodproppar och bidrar till att förebygga inlagring i blodkärlen.

Konservering
Fermentering är en effektiv konserveringsmetod, ost är till exempel ett sätt att konservera mjölk som annars har kort hållbarhet. Salami är konserverat kött och så vidare. Vin och cider är ett sätt att konservera frukt.

Energisnålt
Själva fermenteringsprocessen är i sig en tillagningsmetod som inte kräver någon energi. Dessutom tar det bara en bråkdel av tiden att koka fermenterade bönor jämfört med råa, så det är även bra ur miljöhänseende.

Av Nina Törmark

Källa: Yes magasin

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.