6 gröna nyttigheter

Ät mer grönt! Många av våra gröna blad, grässorter och alger är näringstäta och kalorisnåla – perfekt hälsomat med andra ord.
Här är sex gröna godingar att äta färskt, ha i smoothies och juicer eller att göra te på.

1. Matcha
Grönt te-pulver sprängfyllt med antioxidanter, klorofyll, C-vitamin, selen, krom, zink, kalium och magnesium. Tack vare den speciella odlingsmetoden blir näringen mer koncentrerad i matcha än annat grönt te. Innehåller l-theanin och koffein som gör drycken både lugnande och uppiggande.
► Läs också: Därför ska du dricka matcha

2. Moringa
Pulver från moringaträdets blad som för närvarande är ett av de populäraste superlivsmedlena i USA. Moringa är en god källa för protein, C-vitamin, A-vitamin, kalcium, kalium och järn. Kan användas i juicer, smoothies, matlagning och bakverk.

 

3. Nässla
Näringsrikt ogräs som kan användas i smoothies, juicer, brödbak eller drickas i form av nässelte. Nässlan är en god källa för bland annat kisel, järn och B-vitaminer och används därför av många för att stärka hår, hud och naglar. Är också renande och lätt vätskedrivande.

 Läs också: Därför ska du äta nässlor

4. Spenat
Spenat är en mycket god källa för järn, C-vitamin och karotenoider. Dessutom blir man stark av spenat, det har vi fått lära av Karl-Alfred. Detta då spenat innehåller rikligt med nitrat som i studier har visats ge ökad muskelstyrka och uthållighet. Perfekt träningsmat med andra ord!

5. Vetegräs
Hälsogräs rikt på protein, kostfiber, vitaminer (särskilt K-vitamin), mineraler, klorofyll, antioxidanter och viktiga enzymer. Gör kroppen mer basisk, tillför lättillgängliga näringsämnen, renar kroppen och neutraliserar skadliga kemikalier. Glutenfritt!

6. Spirulina
Blågrön alg med extremt högt proteininnehåll. Tack vare proteinmängden och det rikliga innehållet av vitamin B12 och järn är algen ett mycket bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Spirulina är också en av få vegetabiliska källor för glykogen, kroppens eget energiämne.

► Läs också: Därför ska du äta spirulina

Användning?
Här är två tips på hur du kan använda dina gröna nyttigheter. Hitta fler i Kureras receptbank – skriv bara in önskade ingrediens i sökfältet.

Matcha latteMatchalatte

Superfoodmousse med spirulinagron_magi_holistic_spirulina_460x330-460x330

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så slapp Sivert värken i höfterna

Hälsa

En timme, varje dag. Ensam med tankarna, på stigarna i den småländska skogen bakom husknuten. Det är livskvalitet för Sivert Andersson, 80 – men i våras var den nära att gå förlorad. Artrosen i höften höll på att ta ifrån Sivert det han älskar allra mest.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.