6 gröna nyttigheter

Ät mer grönt! Många av våra gröna blad, grässorter och alger är näringstäta och kalorisnåla – perfekt hälsomat med andra ord.
Här är sex gröna godingar att äta färskt, ha i smoothies och juicer eller att göra te på.

1. Matcha
Grönt te-pulver sprängfyllt med antioxidanter, klorofyll, C-vitamin, selen, krom, zink, kalium och magnesium. Tack vare den speciella odlingsmetoden blir näringen mer koncentrerad i matcha än annat grönt te. Innehåller l-theanin och koffein som gör drycken både lugnande och uppiggande.
► Läs också: Därför ska du dricka matcha

2. Moringa
Pulver från moringaträdets blad som för närvarande är ett av de populäraste superlivsmedlena i USA. Moringa är en god källa för protein, C-vitamin, A-vitamin, kalcium, kalium och järn. Kan användas i juicer, smoothies, matlagning och bakverk.

 

3. Nässla
Näringsrikt ogräs som kan användas i smoothies, juicer, brödbak eller drickas i form av nässelte. Nässlan är en god källa för bland annat kisel, järn och B-vitaminer och används därför av många för att stärka hår, hud och naglar. Är också renande och lätt vätskedrivande.

 Läs också: Därför ska du äta nässlor

4. Spenat
Spenat är en mycket god källa för järn, C-vitamin och karotenoider. Dessutom blir man stark av spenat, det har vi fått lära av Karl-Alfred. Detta då spenat innehåller rikligt med nitrat som i studier har visats ge ökad muskelstyrka och uthållighet. Perfekt träningsmat med andra ord!

5. Vetegräs
Hälsogräs rikt på protein, kostfiber, vitaminer (särskilt K-vitamin), mineraler, klorofyll, antioxidanter och viktiga enzymer. Gör kroppen mer basisk, tillför lättillgängliga näringsämnen, renar kroppen och neutraliserar skadliga kemikalier. Glutenfritt!

6. Spirulina
Blågrön alg med extremt högt proteininnehåll. Tack vare proteinmängden och det rikliga innehållet av vitamin B12 och järn är algen ett mycket bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Spirulina är också en av få vegetabiliska källor för glykogen, kroppens eget energiämne.

► Läs också: Därför ska du äta spirulina

Användning?
Här är två tips på hur du kan använda dina gröna nyttigheter. Hitta fler i Kureras receptbank – skriv bara in önskade ingrediens i sökfältet.

Matcha latteMatchalatte

Superfoodmousse med spirulinagron_magi_holistic_spirulina_460x330-460x330

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.