6 gröna nyttigheter

Ät mer grönt! Många av våra gröna blad, grässorter och alger är näringstäta och kalorisnåla – perfekt hälsomat med andra ord.
Här är sex gröna godingar att äta färskt, ha i smoothies och juicer eller att göra te på.

1. Matcha
Grönt te-pulver sprängfyllt med antioxidanter, klorofyll, C-vitamin, selen, krom, zink, kalium och magnesium. Tack vare den speciella odlingsmetoden blir näringen mer koncentrerad i matcha än annat grönt te. Innehåller l-theanin och koffein som gör drycken både lugnande och uppiggande.
► Läs också: Därför ska du dricka matcha

2. Moringa
Pulver från moringaträdets blad som för närvarande är ett av de populäraste superlivsmedlena i USA. Moringa är en god källa för protein, C-vitamin, A-vitamin, kalcium, kalium och järn. Kan användas i juicer, smoothies, matlagning och bakverk.

 

3. Nässla
Näringsrikt ogräs som kan användas i smoothies, juicer, brödbak eller drickas i form av nässelte. Nässlan är en god källa för bland annat kisel, järn och B-vitaminer och används därför av många för att stärka hår, hud och naglar. Är också renande och lätt vätskedrivande.

 Läs också: Därför ska du äta nässlor

4. Spenat
Spenat är en mycket god källa för järn, C-vitamin och karotenoider. Dessutom blir man stark av spenat, det har vi fått lära av Karl-Alfred. Detta då spenat innehåller rikligt med nitrat som i studier har visats ge ökad muskelstyrka och uthållighet. Perfekt träningsmat med andra ord!

5. Vetegräs
Hälsogräs rikt på protein, kostfiber, vitaminer (särskilt K-vitamin), mineraler, klorofyll, antioxidanter och viktiga enzymer. Gör kroppen mer basisk, tillför lättillgängliga näringsämnen, renar kroppen och neutraliserar skadliga kemikalier. Glutenfritt!

6. Spirulina
Blågrön alg med extremt högt proteininnehåll. Tack vare proteinmängden och det rikliga innehållet av vitamin B12 och järn är algen ett mycket bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Spirulina är också en av få vegetabiliska källor för glykogen, kroppens eget energiämne.

► Läs också: Därför ska du äta spirulina

 

Användning?
Här är två tips på hur du kan använda dina gröna nyttigheter. Hitta fler i Kureras receptbank - skriv bara in önskade ingrediens i sökfältet.

Matcha latteMatchalatte

Superfoodmousse med spirulinagron_magi_holistic_spirulina_460x330-460x330

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.