Annons
Annons

6 gröna nyttigheter

Ät mer grönt! Många av våra gröna blad, grässorter och alger är näringstäta och kalorisnåla – perfekt hälsomat med andra ord. Här är sex gröna godingar att äta färskt, ha i smoothies och juicer eller att göra te på.

Redaktionen

27 december, 2015
6 gröna nyttigheter
Dela inlägget

Ät mer grönt! Många av våra gröna blad, grässorter och alger är näringstäta och kalorisnåla – perfekt hälsomat med andra ord.
Här är sex gröna godingar att äta färskt, ha i smoothies och juicer eller att göra te på.

1. Matcha
Grönt te-pulver sprängfyllt med antioxidanter, klorofyll, C-vitamin, selen, krom, zink, kalium och magnesium. Tack vare den speciella odlingsmetoden blir näringen mer koncentrerad i matcha än annat grönt te. Innehåller l-theanin och koffein som gör drycken både lugnande och uppiggande.
Läs också: Därför ska du dricka matcha

2. Moringa
Pulver från moringaträdets blad som för närvarande är ett av de populäraste superlivsmedlena i USA. Moringa är en god källa för protein, C-vitamin, A-vitamin, kalcium, kalium och järn. Kan användas i juicer, smoothies, matlagning och bakverk.

3. Nässla
Näringsrikt ogräs som kan användas i smoothies, juicer, brödbak eller drickas i form av nässelte. Nässlan är en god källa för bland annat kisel, järn och B-vitaminer och används därför av många för att stärka hår, hud och naglar. Är också renande och lätt vätskedrivande.

Läs också: Därför ska du äta nässlor

4. Spenat
Spenat är en mycket god källa för järn, C-vitamin och karotenoider. Dessutom blir man stark av spenat, det har vi fått lära av Karl-Alfred. Detta då spenat innehåller rikligt med nitrat som i studier har visats ge ökad muskelstyrka och uthållighet. Perfekt träningsmat med andra ord!

5. Vetegräs
Hälsogräs rikt på protein, kostfiber, vitaminer (särskilt K-vitamin), mineraler, klorofyll, antioxidanter och viktiga enzymer. Gör kroppen mer basisk, tillför lättillgängliga näringsämnen, renar kroppen och neutraliserar skadliga kemikalier. Glutenfritt!

6. Spirulina
Blågrön alg med extremt högt proteininnehåll. Tack vare proteinmängden och det rikliga innehållet av vitamin B12 och järn är algen ett mycket bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Spirulina är också en av få vegetabiliska källor för glykogen, kroppens eget energiämne.

Läs också: Därför ska du äta spirulina

Användning?
Här är två tips på hur du kan använda dina gröna nyttigheter. Hitta fler i Kureras receptbank – skriv bara in önskade ingrediens i sökfältet.

Matcha latteMatchalatte

Superfoodmousse med spirulinagron_magi_holistic_spirulina_460x330-460x330

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons