6 gröna nyttigheter | Kurera.se

6 gröna nyttigheter

Ät mer grönt! Många av våra gröna blad, grässorter och alger är näringstäta och kalorisnåla – perfekt hälsomat med andra ord.
Här är sex gröna godingar att äta färskt, ha i smoothies och juicer eller att göra te på.

1. Matcha
Grönt te-pulver sprängfyllt med antioxidanter, klorofyll, C-vitamin, selen, krom, zink, kalium och magnesium. Tack vare den speciella odlingsmetoden blir näringen mer koncentrerad i matcha än annat grönt te. Innehåller l-theanin och koffein som gör drycken både lugnande och uppiggande.
► Läs också: Därför ska du dricka matcha

2. Moringa
Pulver från moringaträdets blad som för närvarande är ett av de populäraste superlivsmedlena i USA. Moringa är en god källa för protein, C-vitamin, A-vitamin, kalcium, kalium och järn. Kan användas i juicer, smoothies, matlagning och bakverk.

 

3. Nässla
Näringsrikt ogräs som kan användas i smoothies, juicer, brödbak eller drickas i form av nässelte. Nässlan är en god källa för bland annat kisel, järn och B-vitaminer och används därför av många för att stärka hår, hud och naglar. Är också renande och lätt vätskedrivande.

 Läs också: Därför ska du äta nässlor

4. Spenat
Spenat är en mycket god källa för järn, C-vitamin och karotenoider. Dessutom blir man stark av spenat, det har vi fått lära av Karl-Alfred. Detta då spenat innehåller rikligt med nitrat som i studier har visats ge ökad muskelstyrka och uthållighet. Perfekt träningsmat med andra ord!

5. Vetegräs
Hälsogräs rikt på protein, kostfiber, vitaminer (särskilt K-vitamin), mineraler, klorofyll, antioxidanter och viktiga enzymer. Gör kroppen mer basisk, tillför lättillgängliga näringsämnen, renar kroppen och neutraliserar skadliga kemikalier. Glutenfritt!

6. Spirulina
Blågrön alg med extremt högt proteininnehåll. Tack vare proteinmängden och det rikliga innehållet av vitamin B12 och järn är algen ett mycket bra näringstillskott för veganer och vegetarianer. Spirulina är också en av få vegetabiliska källor för glykogen, kroppens eget energiämne.

► Läs också: Därför ska du äta spirulina

 

Användning?
Här är två tips på hur du kan använda dina gröna nyttigheter. Hitta fler i Kureras receptbank - skriv bara in önskade ingrediens i sökfältet.

Matcha latteMatchalatte

Superfoodmousse med spirulinagron_magi_holistic_spirulina_460x330-460x330

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.