6 hälsosamma svampar | Kurera.se
svampar

6 hälsosamma svampar

Medicinal-svampar har använts i österländsk medicin i tusentals år och har blivit alltmer populära på senaste tiden.
I Los Angeles är senaste trenden att dricka dem i sin latte, som en så kallad mushroom coffee.
Listan över hälsofördelar med svampar är lång, men framförallt stärker de immunförsvaret.

1. Reishi (lackticka)
Förutom att stärka immunförsvaret har reishi en lugnande effekt och hjälper mot oro, depression, stärker fokus och ger bättre sömn.anti

 

2. Chaga (sprängticka)
Chaga är en stark antioxidant som motverkar fria radikaler och inflammationer. Kan sänka LDL-kolesterolet och motverka åldrande genom sin oxidativa verkan.

LÄS OCKSÅ: Sprängticka – för ett kraftfullt immunförsvar

3. Shiitake (ekmussling)
Shiitake sägs vara bra för hjärtat eftersom den visats kunna sänka LDL-kolesterolet, hålla blodtrycket på en bra nivå och verka för en bra blodcirkulation.

4. Turkey tail (sidenticka)
Turkey tail är en antioxidant som innehåller en substans som heter polysaccharide-K (PSK). Den stimulerar immunsystemet och har använts i Asien mot cancer i över 30 år (1). Turkey tail har visat sig förbättra immunsystemet hos människor som får behandling med cellgifter men ska naturligtvis aldrig användas som ett alternativ till cancerbehandling.

5. Cordyceps
Om du känner dig trött och energilös, eller bara behöver en boost innan träning. Codyceps stimulerar både energi och lust, samt ökar blodflödet så även återhämtningen efter träning förbättras.

 

LÄS OCKSÅ: Kocken Niki tipsar om ätliga växter från naturens skafferi

6. Maitake (korallticka)
Maitake är en adaptogen som hjälper kroppen att balansera immunsystemet och blodtryck. Den kan förbättra blodsockerbalansen vid diabetes typ 2 samt motverkar det dåliga kolesterolet.

Av redaktionen

Källor: 1: Researchgate.net publication 11217840 "Anticancer effects and mechanisms of polysaccharide-K (PSK): Implications of cancer immunotherapy", 6 Mushrooms Healthline.com: "That Act as Turbo-Shots for Your Immune System"

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.