Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på kvinna bakom gröna blad

6 naturliga sätt att få i sig mer kollagen

Kollagen är ett kroppseget ämne som håller hyn smidig, slät och stark. Men det kan behöva tillföras utifrån när kroppens egen produktion börjar minska. Här är 6 sätt att öka på kollagenmängden, från alger till benbuljong!

Kollagen, denna ”it-ingrediens” nummer ett i hudvård de senaste åren är det vanligaste och naturligt förekommande proteinet i våra kroppar och finns bland annat i stödvävnader som hud, senor och ligament. Det spelar en viktig roll i att stärka våra ben och hålla huden smidig, elastisk, slät och stark. Så mycket som 70 procent av vår hud består av kollagen!

Kollagenet minskar med åldern

Men produktionen av kollagen minskar från 25-årsåldern, med någon procent årligen. Och yttre faktorer som luftföroreningar, UV-strålning från solen samt rökning minskar kollagenmängden.

 

För att kompensera för den minskade kroppsegna produktionen kan du tillföra kollagen via kosttillskott i form av pulver och kapslar, och äta mat som boostar kroppens kollagenproduktionen.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

6 naturliga sätt att stötta kroppens kollagenproduktion

  1. Aloe Vera

Har en lugnande och läkande effekt på huden som kan hjälpa till att läka sår och brännskador, på grund av att växten ökar just kollagenproduktionen, såväl när det appliceras på kroppen eller konsumeras, via exempelvis tillskott eller dryck. Den celltillväxt-stimulerande egenskapen hos aloe vera boostar din kollagenproduktion och din hudkvalité.

  1. C-vitaminrika bär, frukter och grönsaker

Dessa bidrar till kroppens produktion av såväl kollagen och hyaluronsyra (ett annat kroppseget ämne som är viktigt för huden och som du kan läsa mer om här!). Broccoli, grönkål, röd paprika, apelsiner och jordgubbar är exempel på C-vitaminrika råvaror.

LÄS OCKSÅ: Så maxar du effekten av hyaluronsyra

  1. Alger

Havets grönsaker har blivit mer och mer populära ingredienser i hudvård tack var deras bioktiva föreningar som skyddar mot oxidation som berövar huden på kollagen skadar celltillväxten, och uppstår genom bl a föroreningar.

  1. Koriander

Är en populär ört ibland annat asiatisk och mexikansk mat, men även den är en källa tlll c-vitamin som ju är viktigt för kollagenproduktionen. Det innehåller även linolensyra, vilket i en studie har visat sig ha en anti aging- effekt i huden på grund av sin antioxidativa effekt och skydd mot UVB-orsakade solskador.

 

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om mogen hud

5. Benbuljong

Till skillnad från C-vitaminrik mat aloe vera som bidrar till ökad produktion av kollagen så innehåller benbuljong i sig kollagen, eftersom det är gjort av bindväv och ben som innehåller kollagen och även näringsämnen som fosfor, kalcium och glukosamin.

 6. Fisk

Kollagenpulver som du kan köpa som kosttillskott är ofta gjort på så kallat marint kollagen, från fisk. För precis  som andra djur har fisk ben och ligament som innehåller kollagen, och inte minst skinnet på fisken

LÄS OCKSÅ: Så bygger du en vacker hy inifrån och ut

Källor:
Healthline
Axelsons

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!