6 skäl att äta jordgubbar

6 hälsoskäl att jordgubbsfrossa

Ju rödare desto bättre. Midsommarbären blir både nyttigare och godare ju mer de får mogna. Här är 6 hälsosamma skäl att jordgubbsfrossa.

1. Hjärtat älskar jordgubbar
Jordgubbar minskar risken för stroke och hjärtinfarkt. Det upptäckte forskare i en vetenskaplig studie där 27 friska personer fick äta 500 gram jordgubbar om dagen i en månad. Forskarna såg också att jordgubbar påverkade riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar positivt. Både blodfetterna, cellfunktionen och blodplättarnas funktion förbättrades.

Forskarna bakom studien tror att det är växtkemikalierna flavonoider, och särskilt antocyaninerna, som ger hjärt-fördelarna. Antocyanin är ämnet som gör jordgubbarna röda. Dessutom är det antioxidativt, antiinflammatoriskt och motverkar cancer!

 

2. Gubbarna förbättrar minnet
Det finns ett samband mellan bärkonsumtion och minskad risk för sjukdomar kopplade till hjärnans funktioner, skriver Marie Olsson, docent på Sveriges Lantbruksuniversitet. Att äta mer bär förbättrar exempelvis minne och inlärning, tror forskarna.

Jordgubbar innehåller bland annat höga halter av folsyra (folat). För äldre personer har ett tillräckligt intag av folsyra visat sig vara mycket viktigt för att minska risken för att utveckla Alzheimers eller andra demenssjukdomar.

3. De innehåller maxat med antioxidanter
Halten av antioxidanter i jordgubbar är fem till tio gånger högre än i äpple. Det är faktiskt bara valnötter och björnbär innehåller mer antioxidanter än jordgubbar. Gubbarna kniper bronsplatsen på antioxidant-toppen med sina 3,58 millimol per 100 gram.

4. De är fullproppade med C-vitamin
Jordgubbar innehåller mer vitamin C än apelsin och motar effektivt bort ovälkomna sommarförkylningar. Ju mer mogna bären är, desto mer C-vitamin. En portion jordgubbar, cirka 125 gram, räcker gott och väl för att täcka det rekommenderade dagliga intaget.

5. Jordgubbar är nästintill kalorifria
Med sina ynka 41 kalorier per 100 gram kan du äta hur mycket du vill. Och ha plats över till vispgrädden!

6. Det är nu eller aldrig
Visst hittar du dem både i frysdisken och i importerad variant året om. Men de djupröda, färskingarna från svenska jordar finns bara nu. Passa på och njut!

Av: Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.