Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Schäferhund springer på en strand

6 sommarfaror för din hund att undvika

Är du nybliven hundägare under pandemin och ska semestra med din fyrbente vän i sommar? Här är några vanliga och mindre vanliga faror att se upp med – från vattensvans till giftiga paddor.

Under pandemin har vi i Sverige sett en historisk hundboom. Enligt Jordbruksverket ökade antalet registrerade hundar i Sverige från 949 000 stycken 2019 till över en miljon under ”coronaåret” 2020.

 

Vanligt att hundar uppsöker vård

Och nya valpar och hundar innebär i många fall också nya och ovana hundägare, varav många semestrar på hemmaplan. Enligt veterinärtjänsten FirstVet är det vanligt att såväl valpar som stora hundar söker vård för någon sommarplåga. Här är farorna att se upp med för att göra sommaren till en härlig tid även för din vovve!

LÄS OCKSÅ: Förbättra sömnen, sov med din hund!

Sommarfarorna att se upp med:

1.Vattensvans

Har du hört talas om ”vattensvans”? Det är en åkomma som kan drabba hunden om den kylts när den badar, eller är ute länge i regn. Vattensvans beror antagligen på inflammation i nerver i svansroten, vilket kan uppstå när baken blivit för kall. Då hänger svansen rakt ned, som förlamad. Du kan även märka tillståndet genom att hunden verkar ha ont och vara rädd om sin bakdel. Exempelvis genom att helst inte vilja sitta ned och vara känslig för beröring vid svansroten.

2. Värmeslag

Hundar kan precis som vi människor få värmeslag. De är väldigt känsliga för värme och kan inte reglera sin kroppstemperatur genom att svettas, som vi. Hundens inre organ kan få allvarliga skador till följd av värmeslag och leda till ett livshotande tillstånd. Hetta är faktiskt den allra största sommarfaran för hundar och årligen dör flera hundar av just värmeslag, efter att ha blivit lämnade ensamma i varma bilar.

LÄS OCKSÅ: Hon brinner för att göra hundlivet hållbart och hälsosamt

3. Saltvatten

Dricker din hund mycket saltvatten kan den drabbas av saltförgiftning. Om den bara kräks någon enstaka gång eller verkar opåverkad så kan det räcka med att låta magen vila ett par timmar och att hålla koll. Fortsätter hunden kräkas eller får nedsatt allmäntillstånd är det dags att söka veterinär.

4. Paddor

Om din hund slickar eller biter på en padda kan den få i sig det gift som avsöndras i körtlar på paddors ryggar. Då kan hunden bli trött, må illa, salivera kraftigt och få krympande pupiller. I regel är det ofarligt men bland kan hunden behöva veterinärvård.

 

LÄS OCKSÅ: TBE-fall hos hund för första gången bekräftat i Sverige

5. Grill- och picknickrester

Efter en grillmiddag eller picknick behöver du som hundägare vara extra uppmärksam på kvarlämnade rester och skräp, dessa kan nämligen bli en fara för hundar. De kan väven skära skära sig på vassa sopor, som glasbitar och trasiga engångsgrillar.

6. Solbränna

Ja hundar kan faktiskt också bränna sig i solen och få hudcancer! Hundar med tunn eller mycket ljus päls löper störst risk, eftersom deras hud har mindre pigment och är känsligare. Du kan använda parfymfri solkräm på de mest utsatta hudområdena på hunden. Men viktigast är förstås att söka upp skugga och inte vara ute för länge i stark sol.

Källa:  FirstVet.se

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.