Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

6 steg till rätt mental inställning

Ältande, analyserande och grubblerier.
Det finns mycket du kan jobba på för att slippa uppslukas av de negativa tankarna.
Annika Kvist, yogalärare och kostrådgivare visar hur.

När livet känns tufft är det lätt att hamna i negativa tankebanor.
Men vår inställning och attityd till saker i livet har en stor påverkan hur vi mår.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

Ta kontroll över vårt mående
Det här är ett kraftfullt verktyg som hjälper oss att ta kontroll över vårt mående, men kan även vara ett tungt ok att bära, menar Annika Kvist, yogalärare och kostrådgivare.
– Här är det viktigt att ha rätt förväntningar på oss själva innan vi ger oss i kast med att göra en livsstilsförändring, som det kan vara att ändra sin attityd. Och det viktigaste av allt är att inte skuldbelägga sig själv, utan att tänka på att du försöker så gott du kan. Det är lättare att nå slutmålet om vi visar oss själva förståelse och ödmjukhet.
Här är hennes bästa tips till rätt mental inställning.

• För en dialog med dig själv och skapa en ”vision-board” som talar om för dig vad som är viktigt  - och det som inte är viktigt - både på kort och lång sikt och vad du vill prioritera det närmaste året.

LÄS OCKSÅ: Fem knep för att lyckas med mindfulness – och bli lycklig i nuet

• Var tacksam. Istället för att fokusera på allt negativt som har hänt under dagen, avsluta varje dag med att fundera på tre saker du är tacksam över och skriv ner i ett block. Detta kan vara svårt till en början, men efter bara några veckor kommer du uppleva att det blir enklare.

• Fake it until you make it. En enkel sak som kommer påverka din egen inställning är att börja le. Prova att gå ut på gatan och le mot dem du träffar. Du kommer att se hur glada alla blir och vilken härlig energi det ger. Det vi sänder ut får vi tillbaka.

• 5:1 metoden. Metoden går ut på att ge fem gånger mer komplimanger till människor i din omgivning än tvärtom. Vänlighet mot andra föder också vänlighet mot dig själv. Det finns ett citat från yogan som jag brukar tänka på. Livet händer mellan två andetag, vi föds på en inandning och dör på en utandning, det är upp till dig att göra det bästa med andetagen däremellan!

 

• Var på samma sätt mot dig själv som du är mot en vän. Se på dig själv med samma ögon, tala med samma röst och peppa dig själv på samma sätt som du skulle göra med en nära vän. Du gör så gott du kan och du förtjänar att få belöningar i form av en liten klapp på axeln, ett inre leende eller något annat som du mår bra av, när du gör något bra.

• Ibland behöver du omge dig med personer som ger negativ energi. Låt inte den energin påverka dig, utan försök istället att ställa dig utanför, ta några djupa andetag och rikta uppmärksamheten till dina långsiktiga prioriteringar i livet. Du kommer uppleva att du har större kontroll och även märka att livet blir härligare när du själv kan välja hur du agerar i olika sammanhang.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.