Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

6 steg till rätt mental inställning

Ältande, analyserande och grubblerier.
Det finns mycket du kan jobba på för att slippa uppslukas av de negativa tankarna.
Annika Kvist, yogalärare och kostrådgivare visar hur.

När livet känns tufft är det lätt att hamna i negativa tankebanor.
Men vår inställning och attityd till saker i livet har en stor påverkan hur vi mår.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

Ta kontroll över vårt mående
Det här är ett kraftfullt verktyg som hjälper oss att ta kontroll över vårt mående, men kan även vara ett tungt ok att bära, menar Annika Kvist, yogalärare och kostrådgivare.
– Här är det viktigt att ha rätt förväntningar på oss själva innan vi ger oss i kast med att göra en livsstilsförändring, som det kan vara att ändra sin attityd. Och det viktigaste av allt är att inte skuldbelägga sig själv, utan att tänka på att du försöker så gott du kan. Det är lättare att nå slutmålet om vi visar oss själva förståelse och ödmjukhet.
Här är hennes bästa tips till rätt mental inställning.

• För en dialog med dig själv och skapa en ”vision-board” som talar om för dig vad som är viktigt  - och det som inte är viktigt - både på kort och lång sikt och vad du vill prioritera det närmaste året.

LÄS OCKSÅ: Fem knep för att lyckas med mindfulness – och bli lycklig i nuet

• Var tacksam. Istället för att fokusera på allt negativt som har hänt under dagen, avsluta varje dag med att fundera på tre saker du är tacksam över och skriv ner i ett block. Detta kan vara svårt till en början, men efter bara några veckor kommer du uppleva att det blir enklare.

• Fake it until you make it. En enkel sak som kommer påverka din egen inställning är att börja le. Prova att gå ut på gatan och le mot dem du träffar. Du kommer att se hur glada alla blir och vilken härlig energi det ger. Det vi sänder ut får vi tillbaka.

• 5:1 metoden. Metoden går ut på att ge fem gånger mer komplimanger till människor i din omgivning än tvärtom. Vänlighet mot andra föder också vänlighet mot dig själv. Det finns ett citat från yogan som jag brukar tänka på. Livet händer mellan två andetag, vi föds på en inandning och dör på en utandning, det är upp till dig att göra det bästa med andetagen däremellan!

 

• Var på samma sätt mot dig själv som du är mot en vän. Se på dig själv med samma ögon, tala med samma röst och peppa dig själv på samma sätt som du skulle göra med en nära vän. Du gör så gott du kan och du förtjänar att få belöningar i form av en liten klapp på axeln, ett inre leende eller något annat som du mår bra av, när du gör något bra.

• Ibland behöver du omge dig med personer som ger negativ energi. Låt inte den energin påverka dig, utan försök istället att ställa dig utanför, ta några djupa andetag och rikta uppmärksamheten till dina långsiktiga prioriteringar i livet. Du kommer uppleva att du har större kontroll och även märka att livet blir härligare när du själv kan välja hur du agerar i olika sammanhang.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".