Far och son tältar

6 tips för att lyckas med tältsemestern med barnen

En natt i tält kan vara ett minst lika stort äventyr för ett barn som att åka på en utlandsresa.
Men det finns några saker att tänka på för att göra naturupplevelsen så optimal som möjligt.

I år behöver många svenskar ställa om sina semesterplaner, något som gör att intresset för att semestra i skog och mark har ökat.

LÄS OCKSÅ: Kureras fjällvandringsguide Del 1: Förberedelse och packning

Var fjärde svensk vill tälta
Närmare bestämt vill var fjärde svensk tälta i sommar, visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo.
Journalisten och författaren Emma V Larsson som är specialiserad på friluftsliv och har skrivit boken ”Det stora tältäventyret” menar att det finns en rad vinster med att tidigt introducera aktiviteter i naturen. Det ökar sannolikheten att skogen blir en trygg

plats som man återvänder till, och på sikt kan det också leda till bättre folkhälsa och större engagemang för miljön, anser hon.
– Sedan är det otroligt roligt i skogen! Ja, det kan regna och vara myggigt. Men sådana saker blir en del av äventyret och oftast kommer barnen ihåg de mer spännande sakerna – som hur hög den där granen var, vilken gullig ekorre de såg eller hur gott det var med matsäck. Det är kvalitetstid som svetsar samman familjen.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Här är Emma V Larssons bästa tips hur du lyckas med tältsemestern med barnen.

Emma V Larsson på tältsemester med sin familj. Foto: Oskar Wallander

Låt barnet vara med och planera. Vad ska ni se och vad ska ni göra? Prova utrustningen tillsammans innan ni åker: sätt upp tältet i trädgården, testa sovsäckarna och stormköket.

Anpassa tält beroende på aktivitet. Fundera noga på vilket typ av tält ni behöver. Ska ni vandra? Då spelar vikten roll. Tält med stor absid, vilket är den extra yta för förvaring som finns utanför sovdelen, är ofta populärt för familjer, för då finns det gott om plats för packningen. Där kan man även laga mat vid dåligt väder om man är försiktig.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Köp inte onödig utrustning. Ni måste inte köpa en särskild sovsäck för barnen. Ett barn kan använda en vuxensovsäck om ni sätter ett skärp under fötterna från utsidan av sovsäcken. Då blir det mindre utrymme för den lilla kroppen att värma upp.

Håll det enkelt. Ta bilen till en fin plats där ni slår upp tältet. När ni fått in vanan kan ni prova att vandra med tält.

 

Låt barnen välja tältplats och vara med och sätta upp tältet. De kommer bli stolta när de får krypa in och bädda åt sig själva.

Ta med barnens favoritgrejer på utflykten. Gör tältet mysigt och tryggt genom att ta med nallen och sätta upp en lampa i taket under natten.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.