Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Far och son tältar

6 tips för att lyckas med tältsemestern med barnen

En natt i tält kan vara ett minst lika stort äventyr för ett barn som att åka på en utlandsresa.
Men det finns några saker att tänka på för att göra naturupplevelsen så optimal som möjligt.

I år behöver många svenskar ställa om sina semesterplaner, något som gör att intresset för att semestra i skog och mark har ökat.

LÄS OCKSÅ: Kureras fjällvandringsguide Del 1: Förberedelse och packning

Var fjärde svensk vill tälta
Närmare bestämt vill var fjärde svensk tälta i sommar, visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo.
Journalisten och författaren Emma V Larsson som är specialiserad på friluftsliv och har skrivit boken ”Det stora tältäventyret” menar att det finns en rad vinster med att tidigt introducera aktiviteter i naturen. Det ökar sannolikheten att skogen blir en trygg

plats som man återvänder till, och på sikt kan det också leda till bättre folkhälsa och större engagemang för miljön, anser hon.
– Sedan är det otroligt roligt i skogen! Ja, det kan regna och vara myggigt. Men sådana saker blir en del av äventyret och oftast kommer barnen ihåg de mer spännande sakerna – som hur hög den där granen var, vilken gullig ekorre de såg eller hur gott det var med matsäck. Det är kvalitetstid som svetsar samman familjen.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Här är Emma V Larssons bästa tips hur du lyckas med tältsemestern med barnen.

Emma V Larsson på tältsemester med sin familj. Foto: Oskar Wallander

Låt barnet vara med och planera. Vad ska ni se och vad ska ni göra? Prova utrustningen tillsammans innan ni åker: sätt upp tältet i trädgården, testa sovsäckarna och stormköket.

Anpassa tält beroende på aktivitet. Fundera noga på vilket typ av tält ni behöver. Ska ni vandra? Då spelar vikten roll. Tält med stor absid, vilket är den extra yta för förvaring som finns utanför sovdelen, är ofta populärt för familjer, för då finns det gott om plats för packningen. Där kan man även laga mat vid dåligt väder om man är försiktig.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Köp inte onödig utrustning. Ni måste inte köpa en särskild sovsäck för barnen. Ett barn kan använda en vuxensovsäck om ni sätter ett skärp under fötterna från utsidan av sovsäcken. Då blir det mindre utrymme för den lilla kroppen att värma upp.

Håll det enkelt. Ta bilen till en fin plats där ni slår upp tältet. När ni fått in vanan kan ni prova att vandra med tält.

 

Låt barnen välja tältplats och vara med och sätta upp tältet. De kommer bli stolta när de får krypa in och bädda åt sig själva.

Ta med barnens favoritgrejer på utflykten. Gör tältet mysigt och tryggt genom att ta med nallen och sätta upp en lampa i taket under natten.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.