Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Far och son tältar

6 tips för att lyckas med tältsemestern med barnen

En natt i tält kan vara ett minst lika stort äventyr för ett barn som att åka på en utlandsresa.
Men det finns några saker att tänka på för att göra naturupplevelsen så optimal som möjligt.

I år behöver många svenskar ställa om sina semesterplaner, något som gör att intresset för att semestra i skog och mark har ökat.

LÄS OCKSÅ: Kureras fjällvandringsguide Del 1: Förberedelse och packning

Var fjärde svensk vill tälta
Närmare bestämt vill var fjärde svensk tälta i sommar, visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo.
Journalisten och författaren Emma V Larsson som är specialiserad på friluftsliv och har skrivit boken ”Det stora tältäventyret” menar att det finns en rad vinster med att tidigt introducera aktiviteter i naturen. Det ökar sannolikheten att skogen blir en trygg

plats som man återvänder till, och på sikt kan det också leda till bättre folkhälsa och större engagemang för miljön, anser hon.
– Sedan är det otroligt roligt i skogen! Ja, det kan regna och vara myggigt. Men sådana saker blir en del av äventyret och oftast kommer barnen ihåg de mer spännande sakerna – som hur hög den där granen var, vilken gullig ekorre de såg eller hur gott det var med matsäck. Det är kvalitetstid som svetsar samman familjen.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Här är Emma V Larssons bästa tips hur du lyckas med tältsemestern med barnen.

Emma V Larsson på tältsemester med sin familj. Foto: Oskar Wallander

Låt barnet vara med och planera. Vad ska ni se och vad ska ni göra? Prova utrustningen tillsammans innan ni åker: sätt upp tältet i trädgården, testa sovsäckarna och stormköket.

Anpassa tält beroende på aktivitet. Fundera noga på vilket typ av tält ni behöver. Ska ni vandra? Då spelar vikten roll. Tält med stor absid, vilket är den extra yta för förvaring som finns utanför sovdelen, är ofta populärt för familjer, för då finns det gott om plats för packningen. Där kan man även laga mat vid dåligt väder om man är försiktig.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Köp inte onödig utrustning. Ni måste inte köpa en särskild sovsäck för barnen. Ett barn kan använda en vuxensovsäck om ni sätter ett skärp under fötterna från utsidan av sovsäcken. Då blir det mindre utrymme för den lilla kroppen att värma upp.

Håll det enkelt. Ta bilen till en fin plats där ni slår upp tältet. När ni fått in vanan kan ni prova att vandra med tält.

 

Låt barnen välja tältplats och vara med och sätta upp tältet. De kommer bli stolta när de får krypa in och bädda åt sig själva.

Ta med barnens favoritgrejer på utflykten. Gör tältet mysigt och tryggt genom att ta med nallen och sätta upp en lampa i taket under natten.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

 

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

 

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!