Erica Palmcrantz Aziz. Foto: Bianca Brandon-Cox

7 frågor och svar om raw food

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 37 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Sam och döttrarna Saga och Liv.
Sysselsättning: Författare, föreläsare och rawfood-entusiast.
Aktuell med: Boken ”Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott”.
Favoritdryck: Källvatten och jasmin-te.
Favoritmat: Avokado, gurka, groddar och surkål.
Gillar att: Vara i naturen, krama träd och min familj, skapa med raw food.

Att äta råkost är inte bara trendigt, det gör även att du får mer näring och mer energi – samtidigt som du kan gå ner i vikt.
Kurera ställde några frågor till Erica Palmcrantz Aziz, som har skrivit flera böcker om raw food samt håller kurser och föreläsningar i ämnet och som själv ätit raw under tio års tid.

 

► Läs också: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

 

Sju svar om råkost:

 

1. Vad är raw food?
– Raw food, på svenska kallat råkost, är en kosthållning som innebär att man väljer att äta helt eller till övervägande del rå, naturlig, obehandlad och ekologisk mat. Man äter vegetariskt eller vegansk föda och utesluter alltså kött och fisk. Många väljer även att utesluta gluten och laktos. Råvarorna bör inte värmas mer än till 42 grader. Man väljer att äta frukt, grönsaker, rotsaker, bär, nötter, frön, alger, groddar, kallpressade oljor.
► Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

2. Varför äter man raw food?
– Tanken är att man ska bevara matens enzymer och näring eftersom den ofta förstörs när maten processas och upphettas. Det kan räcka med att välja att äta runt 50 procent raw food eftersom man oftast redan då märker att man mår bättre.
► Läs också: 3 superfoods att äta varje dag

3. Hur börjar man med raw food?
– Det enklaste är att börja byta ut ett mål om dagen till raw food eller att välja att en stor del av tallriken ska bestå av raw food. Att byta ut frukosten mot nötter, frön, frukt, bär och grönt är ett alternativ som kanske inte känns så svårt. Mellanmål som energikakor av torkad frukt och nötter är också ett steg mot raw food.
► Läs också: 4 desserter rawfoodstyle

4. Får man brist på vitaminer och mineraler?
– När maten inte upphettas över 42 grader bevaras näringen i kosten. Den behåller proteiner, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen som vanligtvis förstörs när du hettar upp mat. Som vegetarian måste man tänka på att få i sig ordentligt med B12 som i stort sett bara finns i animalier, men B12-brist är även vanlig bland de som äter kött och fisk, så ett tillskott kan vara bra ändå.
► Läs också: 5 superfoods som håller dig frisk

5. Hur hittar man proteinkällor?
Bra och lättupptagliga vegetariska proteinkällor är bladgrönsaker, spirulina, chlorella, hampafrön, bönor, ärtor, linser, kikärtor, nötter, chia och quinoa.
► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

6. Hur får man i sig omega-3?
– Den bästa källan till vegetabiliskt omega-3 är kallpressad linfröolja. Även chiafrön innehåller mycket omega-3.
► Läs också: Omega-3 mot inflammation

7. Vad är enzymer?
– Enzymer är proteiner som finns i råkost. De används i kemiska processer i kroppen, bland annat hjälper de till att bryta ner maten och underlätta matsmältningen. Hettar du upp maten förstörs enzymerna. Särskilt mycket enzymer finns i vetegräs och ananas.
Läs också: Lilla guiden till enzymer och Så här kickstartar du med superfoods

Av Malin Duvstedt


Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 37 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Sam och döttrarna Saga och Liv.
Sysselsättning: Författare, föreläsare och rawfood-entusiast.
Aktuell med: Boken ”Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott”.
Favoritdryck: Källvatten och jasmin-te.
Favoritmat: Avokado, gurka, groddar och surkål.
Gillar att: Vara i naturen, krama träd och min familj, skapa med raw food.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.