7 frågor och svar om raw food | Kurera.se

Erica Palmcrantz Aziz. Foto: Bianca Brandon-Cox

7 frågor och svar om raw food

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 37 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Sam och döttrarna Saga och Liv.
Sysselsättning: Författare, föreläsare och rawfood-entusiast.
Aktuell med: Boken ”Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott”.
Favoritdryck: Källvatten och jasmin-te.
Favoritmat: Avokado, gurka, groddar och surkål.
Gillar att: Vara i naturen, krama träd och min familj, skapa med raw food.

Att äta råkost är inte bara trendigt, det gör även att du får mer näring och mer energi – samtidigt som du kan gå ner i vikt.
Kurera ställde några frågor till Erica Palmcrantz Aziz, som har skrivit flera böcker om raw food samt håller kurser och föreläsningar i ämnet och som själv ätit raw under tio års tid.

 

► Läs också: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

 

Sju svar om råkost:

 

1. Vad är raw food?
– Raw food, på svenska kallat råkost, är en kosthållning som innebär att man väljer att äta helt eller till övervägande del rå, naturlig, obehandlad och ekologisk mat. Man äter vegetariskt eller vegansk föda och utesluter alltså kött och fisk. Många väljer även att utesluta gluten och laktos. Råvarorna bör inte värmas mer än till 42 grader. Man väljer att äta frukt, grönsaker, rotsaker, bär, nötter, frön, alger, groddar, kallpressade oljor.
► Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

2. Varför äter man raw food?
– Tanken är att man ska bevara matens enzymer och näring eftersom den ofta förstörs när maten processas och upphettas. Det kan räcka med att välja att äta runt 50 procent raw food eftersom man oftast redan då märker att man mår bättre.
► Läs också: 3 superfoods att äta varje dag

3. Hur börjar man med raw food?
– Det enklaste är att börja byta ut ett mål om dagen till raw food eller att välja att en stor del av tallriken ska bestå av raw food. Att byta ut frukosten mot nötter, frön, frukt, bär och grönt är ett alternativ som kanske inte känns så svårt. Mellanmål som energikakor av torkad frukt och nötter är också ett steg mot raw food.
► Läs också: 4 desserter rawfoodstyle

4. Får man brist på vitaminer och mineraler?
– När maten inte upphettas över 42 grader bevaras näringen i kosten. Den behåller proteiner, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen som vanligtvis förstörs när du hettar upp mat. Som vegetarian måste man tänka på att få i sig ordentligt med B12 som i stort sett bara finns i animalier, men B12-brist är även vanlig bland de som äter kött och fisk, så ett tillskott kan vara bra ändå.
► Läs också: 5 superfoods som håller dig frisk

5. Hur hittar man proteinkällor?
Bra och lättupptagliga vegetariska proteinkällor är bladgrönsaker, spirulina, chlorella, hampafrön, bönor, ärtor, linser, kikärtor, nötter, chia och quinoa.
► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

 

6. Hur får man i sig omega-3?
– Den bästa källan till vegetabiliskt omega-3 är kallpressad linfröolja. Även chiafrön innehåller mycket omega-3.
► Läs också: Omega-3 mot inflammation

7. Vad är enzymer?
– Enzymer är proteiner som finns i råkost. De används i kemiska processer i kroppen, bland annat hjälper de till att bryta ner maten och underlätta matsmältningen. Hettar du upp maten förstörs enzymerna. Särskilt mycket enzymer finns i vetegräs och ananas.
Läs också: Lilla guiden till enzymer och Så här kickstartar du med superfoods

Av Malin Duvstedt


Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 37 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Sam och döttrarna Saga och Liv.
Sysselsättning: Författare, föreläsare och rawfood-entusiast.
Aktuell med: Boken ”Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott”.
Favoritdryck: Källvatten och jasmin-te.
Favoritmat: Avokado, gurka, groddar och surkål.
Gillar att: Vara i naturen, krama träd och min familj, skapa med raw food.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.