7 frågor och svar om raw food | Kurera.se

Erica Palmcrantz Aziz. Foto: Bianca Brandon-Cox

7 frågor och svar om raw food

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 37 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Sam och döttrarna Saga och Liv.
Sysselsättning: Författare, föreläsare och rawfood-entusiast.
Aktuell med: Boken ”Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott”.
Favoritdryck: Källvatten och jasmin-te.
Favoritmat: Avokado, gurka, groddar och surkål.
Gillar att: Vara i naturen, krama träd och min familj, skapa med raw food.

Att äta råkost är inte bara trendigt, det gör även att du får mer näring och mer energi – samtidigt som du kan gå ner i vikt.
Kurera ställde några frågor till Erica Palmcrantz Aziz, som har skrivit flera böcker om raw food samt håller kurser och föreläsningar i ämnet och som själv ätit raw under tio års tid.

 

► Läs också: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

 

Sju svar om råkost:

 

1. Vad är raw food?
– Raw food, på svenska kallat råkost, är en kosthållning som innebär att man väljer att äta helt eller till övervägande del rå, naturlig, obehandlad och ekologisk mat. Man äter vegetariskt eller vegansk föda och utesluter alltså kött och fisk. Många väljer även att utesluta gluten och laktos. Råvarorna bör inte värmas mer än till 42 grader. Man väljer att äta frukt, grönsaker, rotsaker, bär, nötter, frön, alger, groddar, kallpressade oljor.
► Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

2. Varför äter man raw food?
– Tanken är att man ska bevara matens enzymer och näring eftersom den ofta förstörs när maten processas och upphettas. Det kan räcka med att välja att äta runt 50 procent raw food eftersom man oftast redan då märker att man mår bättre.
► Läs också: 3 superfoods att äta varje dag

3. Hur börjar man med raw food?
– Det enklaste är att börja byta ut ett mål om dagen till raw food eller att välja att en stor del av tallriken ska bestå av raw food. Att byta ut frukosten mot nötter, frön, frukt, bär och grönt är ett alternativ som kanske inte känns så svårt. Mellanmål som energikakor av torkad frukt och nötter är också ett steg mot raw food.
► Läs också: 4 desserter rawfoodstyle

4. Får man brist på vitaminer och mineraler?
– När maten inte upphettas över 42 grader bevaras näringen i kosten. Den behåller proteiner, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen som vanligtvis förstörs när du hettar upp mat. Som vegetarian måste man tänka på att få i sig ordentligt med B12 som i stort sett bara finns i animalier, men B12-brist är även vanlig bland de som äter kött och fisk, så ett tillskott kan vara bra ändå.
► Läs också: 5 superfoods som håller dig frisk

5. Hur hittar man proteinkällor?
Bra och lättupptagliga vegetariska proteinkällor är bladgrönsaker, spirulina, chlorella, hampafrön, bönor, ärtor, linser, kikärtor, nötter, chia och quinoa.
► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

 

6. Hur får man i sig omega-3?
– Den bästa källan till vegetabiliskt omega-3 är kallpressad linfröolja. Även chiafrön innehåller mycket omega-3.
► Läs också: Omega-3 mot inflammation

7. Vad är enzymer?
– Enzymer är proteiner som finns i råkost. De används i kemiska processer i kroppen, bland annat hjälper de till att bryta ner maten och underlätta matsmältningen. Hettar du upp maten förstörs enzymerna. Särskilt mycket enzymer finns i vetegräs och ananas.
Läs också: Lilla guiden till enzymer och Så här kickstartar du med superfoods

Av Malin Duvstedt


Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 37 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Sam och döttrarna Saga och Liv.
Sysselsättning: Författare, föreläsare och rawfood-entusiast.
Aktuell med: Boken ”Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott”.
Favoritdryck: Källvatten och jasmin-te.
Favoritmat: Avokado, gurka, groddar och surkål.
Gillar att: Vara i naturen, krama träd och min familj, skapa med raw food.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.