Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Oreganoolja

7 hälsofördelar med den kraftfulla oreganooljan

Tänk på!

* Det finns ett betydligt mer koncentrerat, hundraprocentigt destillat av oregano och det kallas då "essentiell olja". Sådana oljor används i aromaterapi och ska inte användas invärtes. De kan användas på huden, men ett par droppar räcker, och måste då först spädas ut i en annan, så kallad "bärarolja".

*Gravida avråds från att använda extrakt och essentiell olja av oregano eftersom det finns risk för att den framkallar sammandragningar av livmodern. Så mängder av den färska eller torkade örten i mat ska däremot inte vara några problem.

Oregano är inte bara gott som krydda i det italienska köket utan även omtalat för sina många hälsofördelar. Här listar vi sju skäl att använda superoljan oreganoolja.

Oregeno, eller "Origanum vulgare", tillhör samma familj som mynta och trots sin koppling till det italienska köket växer örten faktiskt även i Sverige – men här kallas den kungsmynta! Utöver sin uppgift att sätta krydda på många maträtter, har oregano traditionellt använts för att stärka immunförsvaret och lindra förkylningssymtom och magbesvär då den innehåller ämnen som kan motverka virus, svamp och bakterier.

LÄS OCKSÅ: Oreganoolja och 9 andra tips i förkylningstider

Läkande effekter upptäckt av munkar

Oregano har faktiskt varit välkänd som läkeväxt i flera hundra år. Munkar har till exempel länge odlat örten i sina klosterträdgårdar både för dess smak och  läkande egenskaper. Och i en nutida studie där de antiinflammatoriska egenskaperna hos 115 livsmedel testades, hamnade oregano bland de fem bästa ihop med ostronskivling, lök, kanel och teblad.

 

Det finns uppåt 40 olika oreganosorter i världen och förutom att det är en populär växt att odla så växer den vilt i både Europa, Asien och Amerika.  Den växer upp som en tät buske och blommar med vackert ljuslila blommor på sommaren, då den gärna uppvaktas av våra livsviktiga pollinatörer som humlor och bin – vilket är ännu en anledning att odla oregano!

LÄS OCKSÅ: Diamantis: Så jobbar vi inom kinesisk medicin för att stärka immunförsvaret

Fajtar svamp och bakterier

Även om oregano inte har studerats så mycket på människor, mer än i enstaka studier så finns det många studier i  laboratorier och av djur som visar att oregano och bland annat det aktiva ämnet karvakrol som finns i örten, är verksamt mot bakterier som stafylokocker och svampen Candida albicans. Högkoncentrerade oreganooljor finns att köpa i hälsokostaffärer och innehåller högre halt av det verksamma ämnet karvakol än vad oreganokryddan gör. Ett exempel är Holistics oreganoolja, där blandningen består av 40 procent oreganoolja med hög halt av det verksamma ämnet karvakrol, och 80 procent av "bäraroljan", som olivolja.

Här listar vi allt gott som oreganoolja kan göra för din kropp och ditt immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Allt om Pau D’Arco – supertéet som fajtar svamp och bakterier

7 hälsofördelar med oreganoolja

  1. Slåss mot bakterier

Tack vare den höga mängden av ämnet karvakrol som finns i oregano hjälper oljan till att bekämpa vissa bakterietyper, som stafylokocker. Samt mot överväxt av bakterier i tunntarmen, kallat SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). En studie från 2014 visade att växtläkemedel innehållande höga doser av både karvakol och tymol, som ingår i t ex oreganoolja, var effektivt mot SIBO.

  1. Effektivt mot svamp

Ämnet tymol som finns i vissa oreganoarter och i höga doser i vissa sorters oreganoolja har i provrörstester visat sig vara effektivt mot överväxt av jästsvampen candida, vilken orsakar svampinfektioner. Studier på människor behövs dock.

 

  1. Fyller på med antioxidanter

Det är en pontent antioxidant som skyddar kroppen från fria radikaler och oxidativ stress, som kan leda till skador på vårt DNA och celldöd, och kan orsaka såväl artrit, (ledinflammationer) som cancer.

  1. Minskar inflammationer

Enligt en del källor kan oljan vara inflammationsdämpande. Och det är återigen ämnet karvakrol som visat sig ha antiinflammatoriska effekter både i studier på djur och i laboratorium.

LÄS OCKSÅ: 3 tinkturer till ditt husapotek

  1. Sårläkande egenskaper

Mindre sår och skrapor på huden kan skyddas under läkningsprocessen av utspädd oreganoolja. Det är ämnena karvakrol och tymol som kan skydda den här typen av sår från bakterieinfektioner.

  1. Motar bort insekter

Forskare konstaterade i en studie från 2017 att både karvakrol och tymol stötte bort både fästingar och vissa sorters myggor . Att smörja in huden med ett litet lager utspedd oreganoolja kan alltså vara ett naturligt tips till sommaren.

 

7. Bekämpar vinterkräksjukan

Oegano skulle kunna fungera som ett vapen mot vinterkräksjukan, då karvakrol visat sig angripa de proteiner som skyddar magsjukeviruset. Vilket leder till att andra mediciner då kan slå ut viruset, enligt forskning från universitet i Arizona i USA, enligt Svenska Dagbladet.

Trappa upp försiktigt

Men viktigt att tänka på för dig som vill testa oreganoolja för något hälsobesvär:  som Kureras expert Zarah Öberg underströk i en tidigare intervju så är oreganoolja väldigt starkt och kan ge utrensningssymtom, som orolig mage. Trappa därför upp försiktigt till högsta dosen. Oreganoolja ska heller inte användas över lång tid, utan som en kur på ett par veckor, som sedan kan upprepas vid ett senare tillfälle.

Av Carolina Eriksson

Källor: 
Medical news today, Holistic, Plantagen
Studier:
*Determination of anti-inflammatory activities of standardised preparations of plant- and mushroom-based foods
*Carvacrol Induces Candida albicans Apoptosis Associated With Ca2+/Calcineurin Pathway

 

 

 


Tänk på!

* Det finns ett betydligt mer koncentrerat, hundraprocentigt destillat av oregano och det kallas då "essentiell olja". Sådana oljor används i aromaterapi och ska inte användas invärtes. De kan användas på huden, men ett par droppar räcker, och måste då först spädas ut i en annan, så kallad "bärarolja".

*Gravida avråds från att använda extrakt och essentiell olja av oregano eftersom det finns risk för att den framkallar sammandragningar av livmodern. Så mängder av den färska eller torkade örten i mat ska däremot inte vara några problem.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.