7 tecken på att du inte tål gluten | Kurera.se

7 tecken på att du inte tål gluten

Att undvika gluten har blivit något av en trend och många upplever sig må bättre med gluten uteslutet ur kosten. Skulle du också må bättre utan gluten? De här symtomen kan du som är glutenintolerant uppleva.

Glutenintolerans är ett tillstånd som ger ett flertal symtom efter intag av gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. Vissa symtom kommer ganska omgående efter intag medan andra kommer först i efterskott. Vissa är enkla att koppla till matintolerans, som magbesvär medan andra, som barnlöshet, kan vara svårt att koppla till kosten. Vid glutenintolerans, celiaki, aktiveras kroppens immunförsvar när man äter gluten och går till attack mot det gluten som finns i tarmen. Det skapar en inflammation i tunntarmens slemhinna vilket gör att tarmluddet förstörs. Eftersom tarmluddets funktion är att ta upp näring från maten kan näringsbrist uppstå när det förstörts.

Läs också: Mår jag bättre utan gluten?

Det har pratats mycket om hälsofördelar med att utesluta gluten på senare år. Misstänker du att du har celiaki bör du dock uppsöka läkare för utredning innan du utesluter gluten ur kosten. Om du utesluter gluten innan du söker hjälp med utredning fungerar inte vårdens undersökningsmetoder som de ska. Resultaten av utredningen kan därför bli missvisande.

Vanliga symtom på glutenintolerans

  • Trötthet och nedstämdhet. Både fysisk trötthet och utmattning och psykisk trötthet och depression.
  • Värk och benskörhet. Man kan uppleva smärta från skelettet och ömhet över revbenen. Glutenintolerans kan ge benskörhet vilket ibland inte upptäcks förens det plötsligt uppstår ett benbrott.
  • Det är vanligt att ha magproblem som diarré, gaser, förstoppning, Illamående, kräkningar och bubblig mage vid glutenintolerans.
  • Obehandlad glutenintolerans kan leda till ofrivillig barnlöshet för både män och kvinnor.
  • Blåsor i munnen. Det är inte ovanligt att få sveda i munnen och blåsor.
  • Oönskad viktnedgång. Viktnedgång kan förekomma, dels på grund av att tarmen skadats och del på grund av illamående och nedsatt aptit.
  • Blåsor på huden. Glutenintolerans kan ge blåsor på huden. När huden utvecklar blåsor kallas det hudceliaki. Hudceliaki ger kliande blåsor runt armbågar, underarmar och även runt stjärten. Vid hudceliaki saknas det ibland symtom från mage och tarm.

Vissa sjukdomar ger en ökad risk för samsjuklighet med celiaki. Det är bland annat diabetes, kroniska leversjukdomar, sjukdomar i sköldkörteln, Sjögrens syndrom och Downs syndrom.

 

Behandling
Behandlingen vid glutenintolerans ett konsekvent uteslutande av gluten i kosten. Gluten finns i vete, spelt/dinkel, råg, korn och rågvete. Man behöver även utesluta livsmedel som kontaminerats av gluten under tillverkningen. Livsmedel som är går att äta vid celiaki är märkta med märkningen “Det överkorsade axet”.

Större risk för näringsbrist
Vid celiaki löper man större risk att få brist på vissa näringsämnen. Bland dessa finns:

  • A-vitamin
  • B-vitaminer
  • Folsyra
  • K-vitamin
  • Zink
  • E-vitamin
  • Selen

De glutenfria alternativen i handeln har blivit fler senaste åren. Vill du veta vad du kan äta i stället för vete, råg och de andra sädesslagen som innehåller gluten? Läs denna guide till glutenfria alternativ.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.