Annons
Annons

7 tips på naturlig hjälp vid pollenallergi

Trött på att vara allergisk - och på att ta mediciner? Har du testat naturlig hjälp för din pollenallergi? Den finns nämligen. Här är sju exempel.

Redaktionen

29 april, 2017
7 tips på naturlig hjälp vid pollenallergi
Dela inlägget

Trött på att vara allergisk – och på att ta mediciner? Har du testat naturlig hjälp för din pollenallergi? Den finns nämligen. Här är sju exempel.

Kanske har du inte haft din allergi så länge än – eller kanske känner du i år av besvären för första gången? Hur det än ligger till med det är det naturligt att ha frågor. En av dem kanske är: Hur behandlas pollenallergi egentligen? Ja, det ska du få veta här.

LÄS OCKSÅ: Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med

Behandling: Minska effekten av histaminet som frisätts

Behandling mot pollenallergi syftar till att minska effekten av histaminet som frisätts och att minska den inflammation som uppstår. Detta görs vanligen med hjälp av antihistaminer och antiinflammatoriska ämnen. Båda finns det gott om i naturen. Här får du veta mer.

Sju egenvårdsprodukter som hjälper vid pollenallergi

Allmyn

Den kinesiska örten Perilla, som tillskottet Allmyn är baserat på, har traditionellt använts för att motverka rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda. Användandet i fjärran östern är rikligt dokumenterat och bland annat stödjer den produktion av cytokiner och specifika antikroppar. Perilla innehåller flavonoider som luteolin och koffeinsyra, glucosider, vitaminer, spårämnen och rosmarinsyra. Produkten finns både som flytande och kapslar.

LÄS OCKSÅ: Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Pollenzym

Ett näringstillskott som stödjer immunförsvaret, dämpar inflammatoriska reaktioner och stöttar bihålorna. Innehållet består av en kombination av aktiva extrakt, enzymer, antioxidanter och vitaminer. Innehåller bland annat quercetin, en antioxidant som enligt studier visar på minskade besvär vid allergi och förkylningar. Quercetin fungerar som en antihistamin och kan bidra till att stabilisera de celler som frisätter histamin i kroppen och därmed ha en antiinflammatorisk effekt.
Innehåller även ingefära som upprätthåller optimal funktion i de övre luftvägarna och skyddar luftvägarnas slemhinnor.

Nässkölj

Att regelbundet skölja näsan med en näskanna är ett effektivt och biverkningsfritt sätt att lindra allergisymtom. Med kannan sköljs pollen bort från näsan samtidigt som slemhinnorna blir återfuktade. Metoden brukar ofta rekommenderas av öron- näsa-halsläkare. Nässköljningskannan fylls med koksaltlösning (som du enkelt blandar själv med jodfritt salt och rumstempererat vatten i måttet som följer med kannan). Lösningen hälls sedan in i ena näsborren och rinner ut genom den andra.
Skölj gärna varje kväll innan läggdags.

LÄS OCKSÅ: 6 tips: Så blir du pollensmart

Pyknogenol

Ämnet pyknogenol anses vara den starkaste antioxidanten som finns och har en naturlig antihistamineffekt som motverkar allergier och hösnuva. Pyknogenol är ett vattenlösligt ämne som lätt tas upp av kroppen och har snabb biotillgänglighet. Ämnet ingår i näringstillskott, bland annat Bio-Pycnogenol. Produkten är framställd av ett patenterat extrakt från barken av franska furuträdet Pinus maritima och tillför kroppen många olika typer av aktiva bioflavonoider.

Nasaleze

Nasaleze är en nässprej med finkornigt cellulosapulver av tall som puffas in i näsborrarna. Väl på plats bildar pulvret en gelé som förstärker näsans naturliga skyddsbarriär mot pollen och fungerar som en skyddande hinna som gör att det du reagerar mot inte når slemhinnan – med följd att den allergiska reaktionen, och inflammationen, minskar.
Kan användas även av gravida, ammande och barn.

LÄS OCKSÅ: Gravida bör undvika pollen

Lyprinol

Näringstillskott med innehåll från den grönläppade musslan. Musseloljan har en antiinflammatorisk verkan och fungerar välgörande för luftvägar och andningsorgan. Den har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter.

Probiotika

Forskare vid universitet Vanderbilt har tittat på 23 studier där sammanlagt drygt 1 900 personer har deltagit och sett att personer som ätit livsmedel och tillskott med probiotika har betydligt mindre allergiska symptom jämfört med personer som fått placebo. Forskning visar att tillskott av probiotika under graviditet och amning för mammor som är allergiska minskar risken för att barnet ska drabbas av allergi.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Probiotiska bakterier hjälper mot pollenallergi

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons