Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Hans Rosenberg, presstalesman hos Svenska Kennelklubben, är övervägande positiv till den stora efterfrågan på hundvalpar. Även om han menar att man naturligtvis kan vara lite rädd för vad som händer ”efter corona”.

– Normalt brukar folk passa på att skaffa valp efter skolavslutningarna då hela sommaren ligger framför en då man har tid att vara med sin nya hund. Nu har många haft den tiden redan från mars/april, så många är väl förberedda.

 

Efterfrågeökningen är så stor som 10 procent jämfört med förra våren, mätt i antalet nyregistrerade hundar hos Svenska Kennelklubben. Detta kan jämföras med ökningen ett ”normalt år” på 1-2 procent.

Vilka raser märker ni störst efterfrågan på just nu?
– De populäraste raserna generellt är det även nu: golden retriver, labrador, schäfer, cocker spaniel, tax. Man väljer ofta hund efter de raser man har kommit i kontakt med tidigare i livet, i barndomen eller som någon granne haft, vilket gör att trenderna håller i sig länge, säger Hans som själv är ägare till två hundar: en mops som kallas Ryssen och en curly coated retriever vid namn Jack.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, med sina hundar Ryssen och Jack.

Hårt tryck på uppfödarna
Hans Rosenberg berättar vidare att uppfödarna blir nedringda och att det är ett så hårt tryck att de nu har långa väntelistor på valpar.

– Det är ju ofta små uppfödare det handlar om, med kanske högst två-tre hundar, och de parar ju oftast bara en tik i taget. Kanske kan de öka på med en tik till när trycket är hårt. Men de är ju samtidigt också beredda på vad som händer ”efter corona”. Det är mer än fyra månader från det att tiken paras till dess att valpen är redo att komma till ett nytt hem, och det hinner hända mycket på den tiden och uppfödarna vill inte stå där i höst med sex osålda valpar, bara för att köparnas ekonomi kanske förändrats plötsligt i krisen.

 

För det är ändå ganska dyrt att skaffa hund, mellan 15-25 000 kronor i runda slängar, och även foder, veterinär och försäkring kostar en slant. I tuffare tider kan det därför bli svårt för många att klara av, menar Hans Rosenberg.

LÄS OCKSÅ: Djur kan avlivas på grund av narkoslekemedelsbrist i coronakrisen

Finns det andra risker än de ekonomiska att skaffa hund just nu, som de hälsomässiga?
–Vi vet ju aldrig vad vi drabbas av i livet i form av sjukdom eller olyckor. Jag tänker inte på sådant själv, utan lever livet nu och vill ha sällskap när jag går ut och går. För mig känns det konstigt att gå ut i naturen utan hund. Det är en jättemotivation för mig att komma ut.

Hundägare kommer snabbare tillbaka till jobbet
Och forskning har bevisat att de som har hund faktiskt kommer snabbare tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning understryker Hans Rosenberg.

–Det beror ju på att vi hundägare har våra rutiner; vi måste gå ut och gå med hunden. Även om det inte blir en timmes promenad när du är sjuk så tar du dig ändå upp på morgonen och rastar hunden, sedan går du tillbaka till sängen.

LÄS OCKSÅ: Hundar tränas att upptäcka covid-19

Men om man plötsligt bli långvarigt sjuk och inlagd på sjukhus då?
– Jag ser det inte som ett problem, kanske har du en granne som kan ta ut hunden om det är kortvarigt. Men det är klart: blir det långvarigt kanske du måste fundera på omplacering. Och jag förstår inte de som säger "inte kan väl jag skaffa hund när jag är över 70? Hunden kommer kanske överleva mig!". Ja, det gör den kanske, men under dina levnadsår kommer den ha jättestor betydelse för din livskvalitet, så länge du orkar ta hand om den. Hamnar du på sjukhus eller går bort så ordnar det sig, den kommer omhändertas av barnbarnen, en granne eller annan. Så skaffa hund!

 

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Hans Rosenberg själv har har alltid levt med hundar och har inte varit sjukskriven sedan 1993.

–Jag har alltid fått höra att jag har jättebra värden och resultat på mina hälsokontroller. Det beror nog på att jag har mina rutiner som hundägare.

Hur påverkar coronarestriktionerna att till exempel kunna gå en valpkurs?
–Det går fortfarande och är väldigt bra för kontakten mellan människa och hund. Vi har tillåtit valpkurser med upp till 10 deltagare hittills. . Vi kommer nu öka till 50 deltagare enligt vad myndigheterna säger.

Hans Rosenberg vill också understryka vad en hund  betyder rent känslomässigt för ägaren, kanske särskilt i svåra tider.

– Även för utsatta barn kan det betyda mycket att leva med hund i svåra tider som dessa: att ha någon att tala med och anförtro sig till, någon som lyssnar.  Att det finns någon där som ger kärlek och sällskap och alltid finns där för dig. Dessutom är det stressreducerande att umgås med sin hund. Det är en relation fri från prestationskrav och av behovet att hålla upp en "fasad".

Av Carolina Eriksson


7 tips till dig som funderar på att skaffa valp nu!

1. Hur går det för dig och din hund om det blir tuffare tider, ekonomiskt? Kommer du ha råd?

2. Rannsaka dig själv, kommer du ha tid att ge hunden även efter denna period? En hund ska inte sitta hemma själv 10 timmar om dagen, du måste planera för ett ”sen” om du just nu jobbar hemma.

3. Köp rätt ras!
Draghund, jakthund, vallhund... Varje ras är unik och framavlad för ett specifikt ändamål och bara du tillgodoser det på något sätt så kan du hantera det. Men man måste vara medveten om detta. Du kanske inte ska skaffa en vakthund som kommer älska familjen, men se till att grannens ungar inte kommer in på tomten till exempel?

4. De populäraste raserna, som schäfer och golden retriever, är aktiva raser som kräver aktivitet för att stimuleras, både fysiskt och mentalt. Kommer du ha tid till det?

5. Kolla in hemsidan köpahund.se för tips och råd om hur olika hundraser fungerar. Du kan även se uppfödare och aktuella valpkullar där. (Antalet besökare på sajten har ökat med 90% jämfört med förra året!)

6. Köp en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben! Då vet du vad du får i form av en dokumenterad bakgrund på din hund. Det finns en risk nu, när efterfrågan är större än tillgången, med oseriösa uppfödare och hundar som smugglas in i landet, vilket tullverket har varnat för. Men är hunden registerad så har den en uppfödare som måste följa Svenska Kennelklubbens stadgar och regler. Vilket är så nära en konsumenttrygghet du kan komma.

7. De mest populära raserna kan ha en väntetid på upp till 4 månader. Så fundera på om du kan vänta, eller byta ras? Vill du ändå ha till exempel just en labrador nu, så kan du kanske behöva åka 50-70 mil, dit det finns just lediga labradorvalpar.

(Källa: Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.