7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Hans Rosenberg, presstalesman hos Svenska Kennelklubben, är övervägande positiv till den stora efterfrågan på hundvalpar. Även om han menar att man naturligtvis kan vara lite rädd för vad som händer ”efter corona”.

– Normalt brukar folk passa på att skaffa valp efter skolavslutningarna då hela sommaren ligger framför en då man har tid att vara med sin nya hund. Nu har många haft den tiden redan från mars/april, så många är väl förberedda.

 

Efterfrågeökningen är så stor som 10 procent jämfört med förra våren, mätt i antalet nyregistrerade hundar hos Svenska Kennelklubben. Detta kan jämföras med ökningen ett ”normalt år” på 1-2 procent.

Vilka raser märker ni störst efterfrågan på just nu?
– De populäraste raserna generellt är det även nu: golden retriver, labrador, schäfer, cocker spaniel, tax. Man väljer ofta hund efter de raser man har kommit i kontakt med tidigare i livet, i barndomen eller som någon granne haft, vilket gör att trenderna håller i sig länge, säger Hans som själv är ägare till två hundar: en mops som kallas Ryssen och en curly coated retriever vid namn Jack.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, med sina hundar Ryssen och Jack.

Hårt tryck på uppfödarna
Hans Rosenberg berättar vidare att uppfödarna blir nedringda och att det är ett så hårt tryck att de nu har långa väntelistor på valpar.

– Det är ju ofta små uppfödare det handlar om, med kanske högst två-tre hundar, och de parar ju oftast bara en tik i taget. Kanske kan de öka på med en tik till när trycket är hårt. Men de är ju samtidigt också beredda på vad som händer ”efter corona”. Det är mer än fyra månader från det att tiken paras till dess att valpen är redo att komma till ett nytt hem, och det hinner hända mycket på den tiden och uppfödarna vill inte stå där i höst med sex osålda valpar, bara för att köparnas ekonomi kanske förändrats plötsligt i krisen.

 

För det är ändå ganska dyrt att skaffa hund, mellan 15-25 000 kronor i runda slängar, och även foder, veterinär och försäkring kostar en slant. I tuffare tider kan det därför bli svårt för många att klara av, menar Hans Rosenberg.

LÄS OCKSÅ: Djur kan avlivas på grund av narkoslekemedelsbrist i coronakrisen

Finns det andra risker än de ekonomiska att skaffa hund just nu, som de hälsomässiga?
–Vi vet ju aldrig vad vi drabbas av i livet i form av sjukdom eller olyckor. Jag tänker inte på sådant själv, utan lever livet nu och vill ha sällskap när jag går ut och går. För mig känns det konstigt att gå ut i naturen utan hund. Det är en jättemotivation för mig att komma ut.

Hundägare kommer snabbare tillbaka till jobbet
Och forskning har bevisat att de som har hund faktiskt kommer snabbare tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning understryker Hans Rosenberg.

–Det beror ju på att vi hundägare har våra rutiner; vi måste gå ut och gå med hunden. Även om det inte blir en timmes promenad när du är sjuk så tar du dig ändå upp på morgonen och rastar hunden, sedan går du tillbaka till sängen.

LÄS OCKSÅ: Hundar tränas att upptäcka covid-19

Men om man plötsligt bli långvarigt sjuk och inlagd på sjukhus då?
– Jag ser det inte som ett problem, kanske har du en granne som kan ta ut hunden om det är kortvarigt. Men det är klart: blir det långvarigt kanske du måste fundera på omplacering. Och jag förstår inte de som säger "inte kan väl jag skaffa hund när jag är över 70? Hunden kommer kanske överleva mig!". Ja, det gör den kanske, men under dina levnadsår kommer den ha jättestor betydelse för din livskvalitet, så länge du orkar ta hand om den. Hamnar du på sjukhus eller går bort så ordnar det sig, den kommer omhändertas av barnbarnen, en granne eller annan. Så skaffa hund!

 

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Hans Rosenberg själv har har alltid levt med hundar och har inte varit sjukskriven sedan 1993.

–Jag har alltid fått höra att jag har jättebra värden och resultat på mina hälsokontroller. Det beror nog på att jag har mina rutiner som hundägare.

Hur påverkar coronarestriktionerna att till exempel kunna gå en valpkurs?
–Det går fortfarande och är väldigt bra för kontakten mellan människa och hund. Vi har tillåtit valpkurser med upp till 10 deltagare hittills. . Vi kommer nu öka till 50 deltagare enligt vad myndigheterna säger.

Hans Rosenberg vill också understryka vad en hund  betyder rent känslomässigt för ägaren, kanske särskilt i svåra tider.

– Även för utsatta barn kan det betyda mycket att leva med hund i svåra tider som dessa: att ha någon att tala med och anförtro sig till, någon som lyssnar.  Att det finns någon där som ger kärlek och sällskap och alltid finns där för dig. Dessutom är det stressreducerande att umgås med sin hund. Det är en relation fri från prestationskrav och av behovet att hålla upp en "fasad".

Av Carolina Eriksson


7 tips till dig som funderar på att skaffa valp nu!

1. Hur går det för dig och din hund om det blir tuffare tider, ekonomiskt? Kommer du ha råd?

2. Rannsaka dig själv, kommer du ha tid att ge hunden även efter denna period? En hund ska inte sitta hemma själv 10 timmar om dagen, du måste planera för ett ”sen” om du just nu jobbar hemma.

3. Köp rätt ras!
Draghund, jakthund, vallhund... Varje ras är unik och framavlad för ett specifikt ändamål och bara du tillgodoser det på något sätt så kan du hantera det. Men man måste vara medveten om detta. Du kanske inte ska skaffa en vakthund som kommer älska familjen, men se till att grannens ungar inte kommer in på tomten till exempel?

4. De populäraste raserna, som schäfer och golden retriever, är aktiva raser som kräver aktivitet för att stimuleras, både fysiskt och mentalt. Kommer du ha tid till det?

5. Kolla in hemsidan köpahund.se för tips och råd om hur olika hundraser fungerar. Du kan även se uppfödare och aktuella valpkullar där. (Antalet besökare på sajten har ökat med 90% jämfört med förra året!)

6. Köp en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben! Då vet du vad du får i form av en dokumenterad bakgrund på din hund. Det finns en risk nu, när efterfrågan är större än tillgången, med oseriösa uppfödare och hundar som smugglas in i landet, vilket tullverket har varnat för. Men är hunden registerad så har den en uppfödare som måste följa Svenska Kennelklubbens stadgar och regler. Vilket är så nära en konsumenttrygghet du kan komma.

7. De mest populära raserna kan ha en väntetid på upp till 4 månader. Så fundera på om du kan vänta, eller byta ras? Vill du ändå ha till exempel just en labrador nu, så kan du kanske behöva åka 50-70 mil, dit det finns just lediga labradorvalpar.

(Källa: Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren  Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

 

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.