Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

 I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Hans Rosenberg, presstalesman hos Svenska Kennelklubben, är övervägande positiv till den stora efterfrågan på hundvalpar. Även om han menar att man naturligtvis kan vara lite rädd för vad som händer ”efter corona”.

– Normalt brukar folk passa på att skaffa valp efter skolavslutningarna då hela sommaren ligger framför en då man har tid att vara med sin nya hund. Nu har många haft den tiden redan från mars/april, så många är väl förberedda.

 

Efterfrågeökningen är så stor som 10 procent jämfört med förra våren, mätt i antalet nyregistrerade hundar hos Svenska Kennelklubben. Detta kan jämföras med ökningen ett ”normalt år” på 1-2 procent.

Vilka raser märker ni störst efterfrågan på just nu?
– De populäraste raserna generellt är det även nu: golden retriver, labrador, schäfer, cocker spaniel, tax. Man väljer ofta hund efter de raser man har kommit i kontakt med tidigare i livet, i barndomen eller som någon granne haft, vilket gör att trenderna håller i sig länge, säger Hans som själv är ägare till två hundar: en mops som kallas Ryssen och en curly coated retriever vid namn Jack.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, med sina hundar Ryssen och Jack.

Hårt tryck på uppfödarna

Hans Rosenberg berättar vidare att uppfödarna blir nedringda och att det är ett så hårt tryck att de nu har långa väntelistor på valpar.

– Det är ju ofta små uppfödare det handlar om, med kanske högst två-tre hundar, och de parar ju oftast bara en tik i taget. Kanske kan de öka på med en tik till när trycket är hårt. Men de är ju samtidigt också beredda på vad som händer ”efter corona”. Det är mer än fyra månader från det att tiken paras till dess att valpen är redo att komma till ett nytt hem, och det hinner hända mycket på den tiden och uppfödarna vill inte stå där i höst med sex osålda valpar, bara för att köparnas ekonomi kanske förändrats plötsligt i krisen.

 

För det är ändå ganska dyrt att skaffa hund, mellan 15-25 000 kronor i runda slängar, och även foder, veterinär och försäkring kostar en slant. I tuffare tider kan det därför bli svårt för många att klara av, menar Hans Rosenberg.

LÄS OCKSÅ: Djur kan avlivas på grund av narkoslekemedelsbrist i coronakrisen

Finns det andra risker än de ekonomiska att skaffa hund just nu, som de hälsomässiga?
–Vi vet ju aldrig vad vi drabbas av i livet i form av sjukdom eller olyckor. Jag tänker inte på sådant själv, utan lever livet nu och vill ha sällskap när jag går ut och går. För mig känns det konstigt att gå ut i naturen utan hund. Det är en jättemotivation för mig att komma ut.

Hundägare kommer snabbare tillbaka till jobbet

Och forskning har bevisat att de som har hund faktiskt kommer snabbare tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning understryker Hans Rosenberg.

–Det beror ju på att vi hundägare har våra rutiner; vi måste gå ut och gå med hunden. Även om det inte blir en timmes promenad när du är sjuk så tar du dig ändå upp på morgonen och rastar hunden, sedan går du tillbaka till sängen.

LÄS OCKSÅ: Hundar tränas att upptäcka covid-19

Men om man plötsligt bli långvarigt sjuk och inlagd på sjukhus då?
– Jag ser det inte som ett problem, kanske har du en granne som kan ta ut hunden om det är kortvarigt. Men det är klart: blir det långvarigt kanske du måste fundera på omplacering. Och jag förstår inte de som säger "inte kan väl jag skaffa hund när jag är över 70? Hunden kommer kanske överleva mig!". Ja, det gör den kanske, men under dina levnadsår kommer den ha jättestor betydelse för din livskvalitet, så länge du orkar ta hand om den. Hamnar du på sjukhus eller går bort så ordnar det sig, den kommer omhändertas av barnbarnen, en granne eller annan. Så skaffa hund!

 

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Hans Rosenberg själv har har alltid levt med hundar och har inte varit sjukskriven sedan 1993.

–Jag har alltid fått höra att jag har jättebra värden och resultat på mina hälsokontroller. Det beror nog på att jag har mina rutiner som hundägare.

Hur påverkar coronarestriktionerna att till exempel kunna gå en valpkurs?
–Det går fortfarande och är väldigt bra för kontakten mellan människa och hund. Vi har tillåtit valpkurser med upp till 10 deltagare hittills. . Vi kommer nu öka till 50 deltagare enligt vad myndigheterna säger.

Hans Rosenberg vill också understryka vad en hund  betyder rent känslomässigt för ägaren, kanske särskilt i svåra tider.

– Även för utsatta barn kan det betyda mycket att leva med hund i svåra tider som dessa: att ha någon att tala med och anförtro sig till, någon som lyssnar.  Att det finns någon där som ger kärlek och sällskap och alltid finns där för dig. Dessutom är det stressreducerande att umgås med sin hund. Det är en relation fri från prestationskrav och av behovet att hålla upp en "fasad".

Av Carolina Eriksson


7 tips till dig som funderar på att skaffa valp nu!

1. Hur går det för dig och din hund om det blir tuffare tider, ekonomiskt? Kommer du ha råd?

2. Rannsaka dig själv, kommer du ha tid att ge hunden även efter denna period? En hund ska inte sitta hemma själv 10 timmar om dagen, du måste planera för ett ”sen” om du just nu jobbar hemma.

3. Köp rätt ras!
Draghund, jakthund, vallhund... Varje ras är unik och framavlad för ett specifikt ändamål och bara du tillgodoser det på något sätt så kan du hantera det. Men man måste vara medveten om detta. Du kanske inte ska skaffa en vakthund som kommer älska familjen, men se till att grannens ungar inte kommer in på tomten till exempel?

4. De populäraste raserna, som schäfer och golden retriever, är aktiva raser som kräver aktivitet för att stimuleras, både fysiskt och mentalt. Kommer du ha tid till det?

5. Kolla in hemsidan köpahund.se för tips och råd om hur olika hundraser fungerar. Du kan även se uppfödare och aktuella valpkullar där. (Antalet besökare på sajten har ökat med 90% jämfört med förra året!)

6. Köp en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben! Då vet du vad du får i form av en dokumenterad bakgrund på din hund. Det finns en risk nu, när efterfrågan är större än tillgången, med oseriösa uppfödare och hundar som smugglas in i landet, vilket tullverket har varnat för. Men är hunden registerad så har den en uppfödare som måste följa Svenska Kennelklubbens stadgar och regler. Vilket är så nära en konsumenttrygghet du kan komma.

7. De mest populära raserna kan ha en väntetid på upp till 4 månader. Så fundera på om du kan vänta, eller byta ras? Vill du ändå ha till exempel just en labrador nu, så kan du kanske behöva åka 50-70 mil, dit det finns just lediga labradorvalpar.

(Källa: Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.