Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

 I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Hans Rosenberg, presstalesman hos Svenska Kennelklubben, är övervägande positiv till den stora efterfrågan på hundvalpar. Även om han menar att man naturligtvis kan vara lite rädd för vad som händer ”efter corona”.

– Normalt brukar folk passa på att skaffa valp efter skolavslutningarna då hela sommaren ligger framför en då man har tid att vara med sin nya hund. Nu har många haft den tiden redan från mars/april, så många är väl förberedda.

 

Efterfrågeökningen är så stor som 10 procent jämfört med förra våren, mätt i antalet nyregistrerade hundar hos Svenska Kennelklubben. Detta kan jämföras med ökningen ett ”normalt år” på 1-2 procent.

Vilka raser märker ni störst efterfrågan på just nu?
– De populäraste raserna generellt är det även nu: golden retriver, labrador, schäfer, cocker spaniel, tax. Man väljer ofta hund efter de raser man har kommit i kontakt med tidigare i livet, i barndomen eller som någon granne haft, vilket gör att trenderna håller i sig länge, säger Hans som själv är ägare till två hundar: en mops som kallas Ryssen och en curly coated retriever vid namn Jack.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, med sina hundar Ryssen och Jack.

Hårt tryck på uppfödarna

Hans Rosenberg berättar vidare att uppfödarna blir nedringda och att det är ett så hårt tryck att de nu har långa väntelistor på valpar.

– Det är ju ofta små uppfödare det handlar om, med kanske högst två-tre hundar, och de parar ju oftast bara en tik i taget. Kanske kan de öka på med en tik till när trycket är hårt. Men de är ju samtidigt också beredda på vad som händer ”efter corona”. Det är mer än fyra månader från det att tiken paras till dess att valpen är redo att komma till ett nytt hem, och det hinner hända mycket på den tiden och uppfödarna vill inte stå där i höst med sex osålda valpar, bara för att köparnas ekonomi kanske förändrats plötsligt i krisen.

 

För det är ändå ganska dyrt att skaffa hund, mellan 15-25 000 kronor i runda slängar, och även foder, veterinär och försäkring kostar en slant. I tuffare tider kan det därför bli svårt för många att klara av, menar Hans Rosenberg.

LÄS OCKSÅ: Djur kan avlivas på grund av narkoslekemedelsbrist i coronakrisen

Finns det andra risker än de ekonomiska att skaffa hund just nu, som de hälsomässiga?
–Vi vet ju aldrig vad vi drabbas av i livet i form av sjukdom eller olyckor. Jag tänker inte på sådant själv, utan lever livet nu och vill ha sällskap när jag går ut och går. För mig känns det konstigt att gå ut i naturen utan hund. Det är en jättemotivation för mig att komma ut.

Hundägare kommer snabbare tillbaka till jobbet

Och forskning har bevisat att de som har hund faktiskt kommer snabbare tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning understryker Hans Rosenberg.

–Det beror ju på att vi hundägare har våra rutiner; vi måste gå ut och gå med hunden. Även om det inte blir en timmes promenad när du är sjuk så tar du dig ändå upp på morgonen och rastar hunden, sedan går du tillbaka till sängen.

LÄS OCKSÅ: Hundar tränas att upptäcka covid-19

Men om man plötsligt bli långvarigt sjuk och inlagd på sjukhus då?
– Jag ser det inte som ett problem, kanske har du en granne som kan ta ut hunden om det är kortvarigt. Men det är klart: blir det långvarigt kanske du måste fundera på omplacering. Och jag förstår inte de som säger "inte kan väl jag skaffa hund när jag är över 70? Hunden kommer kanske överleva mig!". Ja, det gör den kanske, men under dina levnadsår kommer den ha jättestor betydelse för din livskvalitet, så länge du orkar ta hand om den. Hamnar du på sjukhus eller går bort så ordnar det sig, den kommer omhändertas av barnbarnen, en granne eller annan. Så skaffa hund!

 

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Hans Rosenberg själv har har alltid levt med hundar och har inte varit sjukskriven sedan 1993.

–Jag har alltid fått höra att jag har jättebra värden och resultat på mina hälsokontroller. Det beror nog på att jag har mina rutiner som hundägare.

Hur påverkar coronarestriktionerna att till exempel kunna gå en valpkurs?
–Det går fortfarande och är väldigt bra för kontakten mellan människa och hund. Vi har tillåtit valpkurser med upp till 10 deltagare hittills. . Vi kommer nu öka till 50 deltagare enligt vad myndigheterna säger.

Hans Rosenberg vill också understryka vad en hund  betyder rent känslomässigt för ägaren, kanske särskilt i svåra tider.

– Även för utsatta barn kan det betyda mycket att leva med hund i svåra tider som dessa: att ha någon att tala med och anförtro sig till, någon som lyssnar.  Att det finns någon där som ger kärlek och sällskap och alltid finns där för dig. Dessutom är det stressreducerande att umgås med sin hund. Det är en relation fri från prestationskrav och av behovet att hålla upp en "fasad".

Av Carolina Eriksson


7 tips till dig som funderar på att skaffa valp nu!

1. Hur går det för dig och din hund om det blir tuffare tider, ekonomiskt? Kommer du ha råd?

2. Rannsaka dig själv, kommer du ha tid att ge hunden även efter denna period? En hund ska inte sitta hemma själv 10 timmar om dagen, du måste planera för ett ”sen” om du just nu jobbar hemma.

3. Köp rätt ras!
Draghund, jakthund, vallhund... Varje ras är unik och framavlad för ett specifikt ändamål och bara du tillgodoser det på något sätt så kan du hantera det. Men man måste vara medveten om detta. Du kanske inte ska skaffa en vakthund som kommer älska familjen, men se till att grannens ungar inte kommer in på tomten till exempel?

4. De populäraste raserna, som schäfer och golden retriever, är aktiva raser som kräver aktivitet för att stimuleras, både fysiskt och mentalt. Kommer du ha tid till det?

5. Kolla in hemsidan köpahund.se för tips och råd om hur olika hundraser fungerar. Du kan även se uppfödare och aktuella valpkullar där. (Antalet besökare på sajten har ökat med 90% jämfört med förra året!)

6. Köp en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben! Då vet du vad du får i form av en dokumenterad bakgrund på din hund. Det finns en risk nu, när efterfrågan är större än tillgången, med oseriösa uppfödare och hundar som smugglas in i landet, vilket tullverket har varnat för. Men är hunden registerad så har den en uppfödare som måste följa Svenska Kennelklubbens stadgar och regler. Vilket är så nära en konsumenttrygghet du kan komma.

7. De mest populära raserna kan ha en väntetid på upp till 4 månader. Så fundera på om du kan vänta, eller byta ras? Vill du ändå ha till exempel just en labrador nu, så kan du kanske behöva åka 50-70 mil, dit det finns just lediga labradorvalpar.

(Källa: Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.