kvinna som ler

Erbjudande: 8/800-metoden – ett redskap till bättre hälsa och varaktig viktminskning

8/800 med Cathrine

Du får tillgång till Cathrines nyhetsbrev och veckobrev under åtta veckor.

Du får både en talande hälsning från henne på 20 minuter och ett skräddarsytt brev för den veckan du befinner dig i.

Du får även två coachningssamtal på vardera 30 minuter som du kan ta när du vill under perioden. Denna service är unik för Kureras medlemmar.

Cathrines tredje receptbok, Turbostartmed 8/800 finns att beställa på Adlibris.

Exklusivt pris, enbart för Kureras läsare, 1850, ink moms. Då får du en 8-veckorskurs online, samt 2 individuella 30 minuters möten med Cathrine, via länk.

Läs mer om erbjudandet här: För Kureras läsare

Anmäl dig här: 8/800 kursen

Överviktig? Högt blodtryck? Höga blodfetter och blodsocker? Det kan du ändra på genom att lägga om din livsstil och dina matvanor.
Cathrine Schück är samtalsterapeut med fokus på kost och hälsa. Tillsammans med den engelska läkaren Michaels Mosley har hon skapat metoden 8/800.
Nu kan du som Kureras läsare gå hennes kurs via onlinekurs, till ett mycket förmånligt pris.

Kost och välmående hör ihop. Att äta fel mat hör ihop med flera saker. Stress och dålig sömn kan få dig att konsumera allt för mycket snabba kolhydrater. Det ger ett svajigt blodsocker, du mår både fysisk och känslomässigt sämre, och efter en tid har du lagt på dig onödiga extrakilon.

Men inte bara det, dåliga kostvanor gör att du riskerar att få ett förhöjt blodtryck, höga blodfetter och ett högt blodsocker. Det kallas för det metabola syndromet och runt hörnet väntar värre saker som hjärt-kärlsjukdomar.

 

LÄ OCKSÅ: Fråga Cathrine Schück - Kostrådgivare

Äter antiinflammatoriskt
Cathrine Schück är KBT-terapeut, föreläsare och jobbar primärt med att få oss att förändra dåliga kostvanor.

– De bakomliggande orsakerna till våra välfärdssjukdomar är högt blodtryck och blodsocker samt höga blodfetter. Om du har problem med detta så är den glada nyheten att det faktiskt går att få normala värden igen – och det utan medicine. Allt du behöver göra är att förändra dina matvanor, och det gör du genom att äta 800 kalorier under 8 veckor, säger Cathrine Schück.

Metoden 8/800 är framtagen av den engelska läkaren Michael Mosley, en metod som vilar på en vetenskaplig grund. För några år sedan läste Cathrine doktor Mosleys bok om det han kallar för blodsockerdieten och hon bestämde sig för att prova. Cathrine gick ner tio kilo och mådde så bra att hon kontaktade Mosley för att få grönt ljus att använda sig av hans koncept i Sverige.

 

– Jag har hjälpt flera tusen personer med den här metoden och jag har aldrig varit med om något som fungerar så bra. Jag fick tillåtelse av Michel Mosley att jobba efter 8/800-metoden, men har vidareutvecklat den. I min metod har jag plockat bort mjölkprodukterna och istället för diet kallar jag det för att äta antiinflammatorisk kost, berättar Cathrine.

LÄS OCKSÅ: Broccoli kan sänka blodsockret

Läs på innan
Ofta förlorar deltagarna ett kilo i veckan, men Cathrine är noga med att poängtera att det här inte är en bantningsmetod, utan ett sätt och en hjälp till en bättre livsstil där både kost och så småningom motion ingår.

– Under åtta veckor äter du mat som är nyttig för lederna, magen, huden, blodfetterna och blodsockret. Tanken är sedan att du ska fortsätta äta den här maten men öka på kalorimängden till kanske det dubbla efter ett tag.

När du bestämt dig för att gå kursen kan du sätta dig in i om 8/800-metoden.

 

Antingen genom att läsa Michael Mosleys bok eller se vad du kan hitta på nätet. Det handlar mycket om att vara mentalt förberedd inför kursen, för det kräver planering och disciplin.

LÄS OCKSÅ: Probiotika – bra för både tarm och hjärna

Kroppen förstår efter två veckor
– Jag tror att det är viktigt att välkomna en livsstilsförändring. Det ska vara något du längtat efter. Första veckan innan du börjar kan det vara klokt att ta bort pasta, bröd och mejeriprodukter för att vänja av kroppen med dessa livsmedel. Då blir det en mjuk nedtrappning. Under de åtta veckor som kursen pågår är det viktigt att du hela tiden håller dig mätt och känner dig trygg och lugn. Om kroppen känner sig otrygg så känner den att den är i fara och strävar efter att bli trygg. En sådan känsla gör att du jagar efter mat för att känna dig lugn och säker igen, och i den situationen ska du undvika att hamna, säger Cathrine.
Den frågan som Cathrine ofta får är om man kommer att vara hungrig under de åtta veckorna, och svaret på den är nej. Äter du ofta och tillför näringstät mat i form av mycket grönsaker så blir du inte hungrig.

– Det brukar ta två veckor innan kroppen landar och fattar vad som pågår. Under den tiden kan det kännas stökigt och rörigt, men vet man bara om det så brukar det gå bra. Sommaren är en utmärkt tid att ge sig själv nya matvanor. Har du semester är det ännu bättre för då har du mer tid att tänka igenom måltiderna, kanske läsa om metoden och bara ta det lugnt.

Av Inger Palm


8/800 med Cathrine

Du får tillgång till Cathrines nyhetsbrev och veckobrev under åtta veckor.

Du får både en talande hälsning från henne på 20 minuter och ett skräddarsytt brev för den veckan du befinner dig i.

Du får även två coachningssamtal på vardera 30 minuter som du kan ta när du vill under perioden. Denna service är unik för Kureras medlemmar.

Cathrines tredje receptbok, Turbostartmed 8/800 finns att beställa på Adlibris.

Exklusivt pris, enbart för Kureras läsare, 1850, ink moms. Då får du en 8-veckorskurs online, samt 2 individuella 30 minuters möten med Cathrine, via länk.

Läs mer om erbjudandet här: För Kureras läsare

Anmäl dig här: 8/800 kursen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.