Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna som ler

Erbjudande: 8/800-metoden – ett redskap till bättre hälsa och varaktig viktminskning

8/800 med Cathrine

Du får tillgång till Cathrines nyhetsbrev och veckobrev under åtta veckor.

Du får både en talande hälsning från henne på 20 minuter och ett skräddarsytt brev för den veckan du befinner dig i.

Du får även två coachningssamtal på vardera 30 minuter som du kan ta när du vill under perioden. Denna service är unik för Kureras medlemmar.

Cathrines tredje receptbok, Turbostartmed 8/800 finns att beställa på Adlibris.

Exklusivt pris, enbart för Kureras läsare, 1850, ink moms. Då får du en 8-veckorskurs online, samt 2 individuella 30 minuters möten med Cathrine, via länk.

Läs mer om erbjudandet här: För Kureras läsare

Anmäl dig här: 8/800 kursen

Överviktig? Högt blodtryck? Höga blodfetter och blodsocker? Det kan du ändra på genom att lägga om din livsstil och dina matvanor.
Cathrine Schück är samtalsterapeut med fokus på kost och hälsa. Tillsammans med den engelska läkaren Michaels Mosley har hon skapat metoden 8/800.
Nu kan du som Kureras läsare gå hennes kurs via onlinekurs, till ett mycket förmånligt pris.

Kost och välmående hör ihop. Att äta fel mat hör ihop med flera saker. Stress och dålig sömn kan få dig att konsumera allt för mycket snabba kolhydrater. Det ger ett svajigt blodsocker, du mår både fysisk och känslomässigt sämre, och efter en tid har du lagt på dig onödiga extrakilon.

Men inte bara det, dåliga kostvanor gör att du riskerar att få ett förhöjt blodtryck, höga blodfetter och ett högt blodsocker. Det kallas för det metabola syndromet och runt hörnet väntar värre saker som hjärt-kärlsjukdomar.

 

LÄ OCKSÅ: Fråga Cathrine Schück - Kostrådgivare

Äter antiinflammatoriskt
Cathrine Schück är KBT-terapeut, föreläsare och jobbar primärt med att få oss att förändra dåliga kostvanor.

– De bakomliggande orsakerna till våra välfärdssjukdomar är högt blodtryck och blodsocker samt höga blodfetter. Om du har problem med detta så är den glada nyheten att det faktiskt går att få normala värden igen – och det utan medicine. Allt du behöver göra är att förändra dina matvanor, och det gör du genom att äta 800 kalorier under 8 veckor, säger Cathrine Schück.

Metoden 8/800 är framtagen av den engelska läkaren Michael Mosley, en metod som vilar på en vetenskaplig grund. För några år sedan läste Cathrine doktor Mosleys bok om det han kallar för blodsockerdieten och hon bestämde sig för att prova. Cathrine gick ner tio kilo och mådde så bra att hon kontaktade Mosley för att få grönt ljus att använda sig av hans koncept i Sverige.

 

– Jag har hjälpt flera tusen personer med den här metoden och jag har aldrig varit med om något som fungerar så bra. Jag fick tillåtelse av Michel Mosley att jobba efter 8/800-metoden, men har vidareutvecklat den. I min metod har jag plockat bort mjölkprodukterna och istället för diet kallar jag det för att äta antiinflammatorisk kost, berättar Cathrine.

LÄS OCKSÅ: Broccoli kan sänka blodsockret

Läs på innan
Ofta förlorar deltagarna ett kilo i veckan, men Cathrine är noga med att poängtera att det här inte är en bantningsmetod, utan ett sätt och en hjälp till en bättre livsstil där både kost och så småningom motion ingår.

– Under åtta veckor äter du mat som är nyttig för lederna, magen, huden, blodfetterna och blodsockret. Tanken är sedan att du ska fortsätta äta den här maten men öka på kalorimängden till kanske det dubbla efter ett tag.

När du bestämt dig för att gå kursen kan du sätta dig in i om 8/800-metoden.

 

Antingen genom att läsa Michael Mosleys bok eller se vad du kan hitta på nätet. Det handlar mycket om att vara mentalt förberedd inför kursen, för det kräver planering och disciplin.

LÄS OCKSÅ: Probiotika – bra för både tarm och hjärna

Kroppen förstår efter två veckor
– Jag tror att det är viktigt att välkomna en livsstilsförändring. Det ska vara något du längtat efter. Första veckan innan du börjar kan det vara klokt att ta bort pasta, bröd och mejeriprodukter för att vänja av kroppen med dessa livsmedel. Då blir det en mjuk nedtrappning. Under de åtta veckor som kursen pågår är det viktigt att du hela tiden håller dig mätt och känner dig trygg och lugn. Om kroppen känner sig otrygg så känner den att den är i fara och strävar efter att bli trygg. En sådan känsla gör att du jagar efter mat för att känna dig lugn och säker igen, och i den situationen ska du undvika att hamna, säger Cathrine.
Den frågan som Cathrine ofta får är om man kommer att vara hungrig under de åtta veckorna, och svaret på den är nej. Äter du ofta och tillför näringstät mat i form av mycket grönsaker så blir du inte hungrig.

– Det brukar ta två veckor innan kroppen landar och fattar vad som pågår. Under den tiden kan det kännas stökigt och rörigt, men vet man bara om det så brukar det gå bra. Sommaren är en utmärkt tid att ge sig själv nya matvanor. Har du semester är det ännu bättre för då har du mer tid att tänka igenom måltiderna, kanske läsa om metoden och bara ta det lugnt.

Av Inger Palm


8/800 med Cathrine

Du får tillgång till Cathrines nyhetsbrev och veckobrev under åtta veckor.

Du får både en talande hälsning från henne på 20 minuter och ett skräddarsytt brev för den veckan du befinner dig i.

Du får även två coachningssamtal på vardera 30 minuter som du kan ta när du vill under perioden. Denna service är unik för Kureras medlemmar.

Cathrines tredje receptbok, Turbostartmed 8/800 finns att beställa på Adlibris.

Exklusivt pris, enbart för Kureras läsare, 1850, ink moms. Då får du en 8-veckorskurs online, samt 2 individuella 30 minuters möten med Cathrine, via länk.

Läs mer om erbjudandet här: För Kureras läsare

Anmäl dig här: 8/800 kursen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kornotto från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Kornotto med stekt svamp

Recept

Hört talas om kornotto? Det är som risotto, fast gjord på korngryn, som skapar ett härligt extra tuggmotstånd. Här är en höstig variant med svamp och timjan, signerad Malin och Linda Persson.

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

 

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

 

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.