Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ett jordklot bakom ett rosa fluffigt hjärta

8 julklappar som gör gott för världen

I en värld som i år skakats av både pandemi och klimatförändringar blir valet av julklappar självklart sådana som bidrar till en bättre värld, genom såväl renare miljö som friskare och starkare människor.

Här har vi listat åtta klappar som på olika sätt hjälper såväl djur, natur och klimat som människor som har det svårt. Det finns förstås många fler organisationer och företag att stötta som bidrar till en bättre värld. Välj din egen favorit, eller flera!

1. Hjälp forskarna i kampen mot covid-19

Vad känns mer passande i år än att hjälpa forskarna finansiellt med att förstå och hitta lösningar på det nya coronaviruset? På Karolinska Institutets hemsida kan du donera en slant till KI:s viktiga forskning via bankkort, bankgiro eller Swish.

 

2. För alla tjejer och kvinnors rätt

Tavla med budskap från organisationen Kvinna till kvinna

Med denna tavla på väggen påminns du om ett viktigt budskap och intäkterna vid köpet går till Kvinna till kvinnas arbete.

En av världens främsta kvinnortättsorganisatioer, Kvinna till kvinna, försvarar kvinnors mänskliga rättigheter och för fred över hela världen, i regioner som Mellanöstern, Afrika, på Balkan och i södra Kaukasien. Genom att bli månadsgivare eller köpa exempelvis en cool tygkasse eller denna tavla med budskapet "Girls just want to have fundamental human rights" är du med i kampen. Läs mer och välj julklapp här!

   3. Stötta Naturskyddsföreningen

Hjälp till att rädda klimatet och planeten genom ett stödja Naturskyddsföreningen. Gå in på deras sajt och välj valfri summa, så får mottagaren av julklappen ett digitalt gåvobevis via sms. Eller så kan du välja ett fint vykort med djurmotiv som skickas till mottagaren. Det går även att skänka ett personligt medlemskap eller familjemedlemskap.

 4. Ge bort ett träd

Genom biståndsorganisationen Vi-skogen kan du ge bort ett eller flera träd för 20 kr/st, och på så sätt bidra till att minska fattigdom och förbättra miljön i Kenya, Tanzania och flera andra länder i östra Afrika. Träden gör att böndernas grödor växer bättre och de hindrar även att bördig jord  spolas bort vid kraftiga skyfall. Dessutom ger de skugga mot stark sol och binder näringsrikt kväve i marken. 

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips för en grönare och skönare jul

5 . Skor av alger och fiskenät räddar haven

Skon boda från Icebug

Rejäla promenadskon Boda från Icebug är både miljövänlig och varm.

Göteborgsbaserade skomärket Icebug är först att tillverka skor som är klimatpositva! I varje detalj är deras löparskor och promenadskor miljövänliga och återvunna. Alla häl- och tåförstärkningar är t ex gjorda av återvunnen plast och gamla fisknät som plockats upp från haven. Och i mellansulorna används ett material som heter Bloom foam som består av alger från övergödda vattendrag, vilket bidrar till renare vatten.Och genom att använda naturgummi och återvunnet gummi i yttersulorna sparas  många ton CO2 varje år. I promenadskon Boda med rejäl sulaIcebugs svar på den klassiska curlingkännan, slipper du både frysa och halka. Finns med rejäla dubbar eller utan och kostar 1 999 kr. Finns hos flera webshoppar och förstås på Icebugs egen hemsida.

LÄS OCKSÅ: Expertens jultips: “Fokusera på dina relationer”

6. Gåvobevis från Läkare utan gränser

Skänk valfri summa till denna livräddande organisation som varje år ger miljontals människor sjukvård och humanitär hjälp i cirka 70 länder världen över. 375 kr räcker exempelvis för att behandla 35 människor som drabbats av malaria. Läs mer och donera en julklapp här!

 

7. Stoppa en könsstympning – eller skänk en get

Med en gåva från organisationen Actionaid – som kämpar för flickor och kvinnors rättigheter och för en mer rättvis, jämlik och hållbar värld – kan du för ett par hundralappar köpa en get till en kvinna vilket innebär näringsrik mjölk och möjlighet att sälja överskottet. Eller så låter du pengarna gå till bidra till en stoppad könsstympning eller hindra ett barnäktenskap, bland annat. Läs mer här!  

8. Bli fadder till en isbjörn, regnskog eller Östersjön

En isbjörn

Via WWF kan du bli fadder till en isbjörn. (Foto: Steve Morello/FFF)

Genom WWF kan du ge bort ett fadderskap till utrotningshotade tigrar, isbjörnar och pandor. Eller varför inte bli regnskogsfadder eller Östersjöfadder? Med WWF:s fadderskap stödjer du WWF månadsvis med valfri summa i deras arbete för att rädda hotade arter och bevara planetens skogar och marina miljöer. Och behoven är oändligt stora. Välj medlemskap och läs mer här.

LÄS OCKSÅ: DIY- gör egna julstjärnor av toarullar

 

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?