9 alternativ till komjölksprodukter

Fakta

Andra alternativ är fårmjölk, getmjölk, buffelmjölk (är dock ej veganska), sesammjölk och quinoamjölk.

Observera
att flera av nämnda drycker säljs även i ekologiska varianter. Till exempel Oatly havredryck, Rice dream och Alpro sojadryck finns med EU-ekologisk märkning och Coop Änglamark havredryck är både EU-ekologisk och kravmärkt. Värt att nämnas är att kalcium och vitaminer inte får tillsättas i dessa för att de ska få använda ekologisk märkning. Det bästa i det här fallet kan alltså vara att variera sig lite föreslår Kurera-redaktionen.

Fria från laktos- och mjölkprotein. Veganska och växtbaserade - och i de flesta fall glutenfria.
Goda att dricka väl kylda i glas, äta med gröt eller müsli, ha i te och kaffe, smoothies, grytan eller som bas i varm choklad.
Mmm. Upptäck alternativen till mjölk, grädde och yoghurt här. 

Allt fler väljer bort mejeriprodukter - och anledningarna varierar. En del för att undvika mejeriprodukternas inflammatoriska verkan, andra för att de är veganer eller rätt och slätt allergiska mot laktos eller mjölkprotein. Hur som helst: Alternativen har inte låtit vänta på sig.
Hyllorna i affären kryllar av olika komjölksfria produkter. Här är nio av dem.

► Läs också: Mycket mjölk kan korta livet

1. Havremjölk
Havredrycken är den mest populära av alternativen. Den är, precis som många andra växtbaserade mjölksorter, fri från kolesterol och laktos samt innehåller höga halter av antioxidanten vitamin E.  Den innehåller också folsyra och fytokemikalier – vilket är naturligt förekommande kemikalier i växter som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar.
Havre innehåller betaglukaner som bidrar till att stabilisera blodsockret hjälper till att hålla normala kolesterolnivåer i blodet.
Något vissa tycker är negativt är att drycken innehåller mycket socker och att de som är känsliga mot gluten kan ha svårt med havremjölk.
Den havredryck som säljs i Sverige är oftast tillverkad av svensk havre. Finns som mjölk, yoghurt och grädde.
Havremjölk är havregryn och vatten som blandats och malts plus tillsatta, dock naturligt förekommande, enzymer. Det går bra att göra sin egen havremjölk. Hitta recept här.

 

2. Sojamjölk
Den proteinrika sojadrycken är tillsammans med havredryck det vanligaste alternativet till ko­mjölk.
Sojadryck är ofta ganska mycket sötad för smakens skull men finns även att hitta naturell. Innehåller minimalt med mättat fett.
Soja är däremot ifrågasatt - och med all rätt. Detta på grund av grödans höga innehåll av växtöstrogen (vilket i överskott inte är bra för någon), för att det utbredda sojaodlandet runt om i världen leder till avskogning i vissa länder och påstås hota den ekologiska mångfalden - och slutligen, för att soja i stor utsträckning är genmanipulerad. Köp därför alltid ekologisk soja - och håll intaget måttligt.
Finns som mjölk, yoghurt och grädde.

► Läs också: Första hjälpen för laktosintoleranta

3. Rismjölk
Risdryck består av ris och vatten och anses vara extra skonsam för personer med olika typer av födoämnesallergi, på grund av att risallergi är ovanligt.
Rismjölk innehåller mycket näring som niacin, vitamin B6, magnesium, järn och koppar (som ökar de röda blodkropparna och ger dig bättre syresatt blod).
Däremot är den inte så rik på protein eller kalcium och odlas dessutom långt från Sverige. Ris är dessutom rikt på stärkelse och en kopp kan innehålla 3-4 gånger mer kolhydrater (socker) än komjölk.
Drycken bör intas i måttlig mängd eftersom ris innehåller små mängder arsenik (som finns i jorden där den växer). Risdryck rekommenderas därför inte till barn under sex år.

► Läs också: Arsenik hittat i risprodukter - och barns frukostflingor

4. Hampamjölk
Hampamjölk är alternativet för den är allergisk - eller av andra anledningar inte vill ha produkter med komjölk, nötter eller soja. Hampamjölken innehåller minimala halter mättat fett, rikligt med omega-fettsyror och protein plus är fri från kolesterol och laktos. Den anses vara lite krämigare än andra alternativ, innehåller inget kalcium och kan vara svår att få tag på.

 

► Läs också: Guide till olika sorters mjöl - varav 7 glutenfria

5. Mandelmjölk
Mandelmjölk är den vanligaste av nötmjölkstyperna och finns både sötad och osötad. Det är en bra källa av magnesium, omättat fett, protein, flavonoider och kalium. Den innehåller mindre socker än sojamjölken har mindre miljöpåverkan. Den är ofta berikad med mangan, selen och vitamin E.
Mandeldryck fungerar främst ett alternativ till mjölk, smoothies och till gröt och flingor. Är tillsammans med soja- och havremjölk det alternativ som flest använder i kaffe.
Det är även lätt att göra sin egen. Du hittar recept på mandelmjölk här.

6. Hasselnötsmjölk
Det finns flera olika typer av nötmjölk där samtliga har en ganska distinkt - men inte oäven - smak av nöten den är tillverkad av.
Mjölk på hasselnötter är uppskattat av många. Drycken är naturligt snål med mättat fett, rik på B12 och smaken är len och krämig. Även lätt att göra själv.
recept på hasselnötsmjölk här.

7. Cashewmjölk
Cashewmjölk innehåller mycket magnesium och kalcium samt har en lägre total fetthalt än många andra nötter. Den är dessutom mycket rik på koppar, som är involverat i flera viktiga kroppsfunktioner, däribland utveckling av ben och bindväv. 
Kan drickas kyld, användas i smoothies, cocktails eller till frukostgröten.
Du kan även snabbt göra din egen. Hitta recept här.

8. Pistagedryck
Relativt ny produkt på hyllorna. Pistagedrycken är osockrad och baserad på rostade pistagenötter. Mjölken har en mjuk och len smak och dricks väl kyld, i smoothies, kaffe, te, i smoothies eller tillsammans med müsli eller gröt.
Pistagenötter är rika på protein och innehåller mineralerna kalcium, magnesium, koppar, mangan och kalium, vitaminerna B1, B3, B6 och E-vitamin samt fettsyran omega 9.

 

► Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

9. Kokosdryck
Här är det lätt att bli förvirrad. Kokosvatten, kokosdryck, kokosmjölk, kokosgrädde, kokosfett, kokosflingor, kokosolja etcetera. Kokosprodukterna är många.
Kokosdryck är osötad och ett, för många ännu okänt, alternativ till mjölk. Den är fri från laktos, mjölkprotein, gluten, innehåller minimalt med stärkelse, däremot kalcium plus vitaminerna D och B12. Kokosdrycken ska dock inte förväxlas med kokosmjölk på burk som brukar användas till matlagning.
Kokosdrycken kan drickas kyld (även om inte alla superälskar den), passar även i smoothies och som matlagningsgrädde. Vet du bara hur är gör den också sitt jobb som vispgrädde.
Sedan kommer vi till den mer kända kokosmjölken, som är rik på laurinsyra som har antivirala och antibakteriella egenskaper.
Värt att nämna är också kokosfett, som är även perfekt att steka i och baka med för den som vill ha ett nyttigare mjölkfritt alternativ till smör och margarin.
Många tror att kokos är onyttigt på grund av sitt mättade fett. Det är långt från sanningen. Kokosfett är tvärtom väldigt nyttigt. Skillnad på mättat fett och mättat fett? Ja, faktiskt.

► Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

Recepttips: Mejerifri hemmagjord yoghurt
Vill du ha ett enkelt och gott recept på hemmagjord vegetabilisk yoghurt hittar du det här: Gör din egen yoghurt – två smaker.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Andra alternativ är fårmjölk, getmjölk, buffelmjölk (är dock ej veganska), sesammjölk och quinoamjölk.

Observera
att flera av nämnda drycker säljs även i ekologiska varianter. Till exempel Oatly havredryck, Rice dream och Alpro sojadryck finns med EU-ekologisk märkning och Coop Änglamark havredryck är både EU-ekologisk och kravmärkt. Värt att nämnas är att kalcium och vitaminer inte får tillsättas i dessa för att de ska få använda ekologisk märkning. Det bästa i det här fallet kan alltså vara att variera sig lite föreslår Kurera-redaktionen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

 

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.