Annons
Annons

9 alternativ till komjölksprodukter

Fria från laktos- och mjölkprotein. Veganska och växtbaserade - och i de flesta fall glutenfria. Goda att dricka väl kylda i glas, äta med gröt eller müsli, ha i te och kaffe, smoothies, grytan eller som bas i varm choklad. Mmm. Upptäck alternativen till mjölk, grädde och yoghurt här.

Redaktionen

11 augusti, 2015
9 alternativ till komjölksprodukter
Dela inlägget

Fria från laktos- och mjölkprotein. Veganska och växtbaserade – och i de flesta fall glutenfria.
Goda att dricka väl kylda i glas, äta med gröt eller müsli, ha i te och kaffe, smoothies, grytan eller som bas i varm choklad.
Mmm. Upptäck alternativen till mjölk, grädde och yoghurt här.

Allt fler väljer bort mejeriprodukter – och anledningarna varierar. En del för att undvika mejeriprodukternas inflammatoriska verkan, andra för att de är veganer eller rätt och slätt allergiska mot laktos eller mjölkprotein. Hur som helst: Alternativen har inte låtit vänta på sig.
Hyllorna i affären kryllar av olika komjölksfria produkter. Här är nio av dem.

Läs också: Mycket mjölk kan korta livet

1. Havremjölk
Havredrycken är den mest populära av alternativen. Den är, precis som många andra växtbaserade mjölksorter, fri från kolesterol och laktos samt innehåller höga halter av antioxidanten vitamin E. Den innehåller också folsyra och fytokemikalier – vilket är naturligt förekommande kemikalier i växter som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar.
Havre innehåller betaglukaner som bidrar till att stabilisera blodsockret hjälper till att hålla normala kolesterolnivåer i blodet.
Något vissa tycker är negativt är att drycken innehåller mycket socker och att de som är känsliga mot gluten kan ha svårt med havremjölk.
Den havredryck som säljs i Sverige är oftast tillverkad av svensk havre. Finns som mjölk, yoghurt och grädde.
Havremjölk är havregryn och vatten som blandats och malts plus tillsatta, dock naturligt förekommande, enzymer. Det går bra att göra sin egen havremjölk. Hitta recept här.

2. Sojamjölk
Den proteinrika sojadrycken är tillsammans med havredryck det vanligaste alternativet till ko­mjölk.
Sojadryck är ofta ganska mycket sötad för smakens skull men finns även att hitta naturell. Innehåller minimalt med mättat fett.
Soja är däremot ifrågasatt – och med all rätt. Detta på grund av grödans höga innehåll av växtöstrogen (vilket i överskott inte är bra för någon), för att det utbredda sojaodlandet runt om i världen leder till avskogning i vissa länder och påstås hota den ekologiska mångfalden – och slutligen, för att soja i stor utsträckning är genmanipulerad. Köp därför alltid ekologisk soja – och håll intaget måttligt.
Finns som mjölk, yoghurt och grädde.

Läs också: Första hjälpen för laktosintoleranta

3. Rismjölk
Risdryck består av ris och vatten och anses vara extra skonsam för personer med olika typer av födoämnesallergi, på grund av att risallergi är ovanligt.
Rismjölk innehåller mycket näring som niacin, vitamin B6, magnesium, järn och koppar (som ökar de röda blodkropparna och ger dig bättre syresatt blod).
Däremot är den inte så rik på protein eller kalcium och odlas dessutom långt från Sverige. Ris är dessutom rikt på stärkelse och en kopp kan innehålla 3-4 gånger mer kolhydrater (socker) än komjölk.
Drycken bör intas i måttlig mängd eftersom ris innehåller små mängder arsenik (som finns i jorden där den växer). Risdryck rekommenderas därför inte till barn under sex år.

Läs också: Arsenik hittat i risprodukter – och barns frukostflingor

4. Hampamjölk
Hampamjölk är alternativet för den är allergisk – eller av andra anledningar inte vill ha produkter med komjölk, nötter eller soja. Hampamjölken innehåller minimala halter mättat fett, rikligt med omega-fettsyror och protein plus är fri från kolesterol och laktos. Den anses vara lite krämigare än andra alternativ, innehåller inget kalcium och kan vara svår att få tag på.

Läs också: Guide till olika sorters mjöl – varav 7 glutenfria

5. Mandelmjölk
Mandelmjölk är den vanligaste av nötmjölkstyperna och finns både sötad och osötad. Det är en bra källa av magnesium, omättat fett, protein, flavonoider och kalium. Den innehåller mindre socker än sojamjölken har mindre miljöpåverkan. Den är ofta berikad med mangan, selen och vitamin E.
Mandeldryck fungerar främst ett alternativ till mjölk, smoothies och till gröt och flingor. Är tillsammans med soja- och havremjölk det alternativ som flest använder i kaffe.
Det är även lätt att göra sin egen. Du hittar recept på mandelmjölk här.

6. Hasselnötsmjölk
Det finns flera olika typer av nötmjölk där samtliga har en ganska distinkt – men inte oäven – smak av nöten den är tillverkad av.
Mjölk på hasselnötter är uppskattat av många. Drycken är naturligt snål med mättat fett, rik på B12 och smaken är len och krämig. Även lätt att göra själv.
recept på hasselnötsmjölk här.

7. Cashewmjölk
Cashewmjölk innehåller mycket magnesium och kalcium samt har en lägre total fetthalt än många andra nötter. Den är dessutom mycket rik på koppar, som är involverat i flera viktiga kroppsfunktioner, däribland utveckling av ben och bindväv.
Kan drickas kyld, användas i smoothies, cocktails eller till frukostgröten.
Du kan även snabbt göra din egen. Hitta recept här.

8. Pistagedryck
Relativt ny produkt på hyllorna. Pistagedrycken är osockrad och baserad på rostade pistagenötter. Mjölken har en mjuk och len smak och dricks väl kyld, i smoothies, kaffe, te, i smoothies eller tillsammans med müsli eller gröt.
Pistagenötter är rika på protein och innehåller mineralerna kalcium, magnesium, koppar, mangan och kalium, vitaminerna B1, B3, B6 och E-vitamin samt fettsyran omega 9.

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

9. Kokosdryck
Här är det lätt att bli förvirrad. Kokosvatten, kokosdryck, kokosmjölk, kokosgrädde, kokosfett, kokosflingor, kokosolja etcetera. Kokosprodukterna är många.
Kokosdryck är osötad och ett, för många ännu okänt, alternativ till mjölk. Den är fri från laktos, mjölkprotein, gluten, innehåller minimalt med stärkelse, däremot kalcium plus vitaminerna D och B12. Kokosdrycken ska dock inte förväxlas med kokosmjölk på burk som brukar användas till matlagning.
Kokosdrycken kan drickas kyld (även om inte alla superälskar den), passar även i smoothies och som matlagningsgrädde. Vet du bara hur är gör den också sitt jobb som vispgrädde.
Sedan kommer vi till den mer kända kokosmjölken, som är rik på laurinsyra som har antivirala och antibakteriella egenskaper.
Värt att nämna är också kokosfett, som är även perfekt att steka i och baka med för den som vill ha ett nyttigare mjölkfritt alternativ till smör och margarin.
Många tror att kokos är onyttigt på grund av sitt mättade fett. Det är långt från sanningen. Kokosfett är tvärtom väldigt nyttigt. Skillnad på mättat fett och mättat fett? Ja, faktiskt.

Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

Recepttips: Mejerifri hemmagjord yoghurt
Vill du ha ett enkelt och gott recept på hemmagjord vegetabilisk yoghurt hittar du det här: Gör din egen yoghurt – två smaker.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Andra alternativ är fårmjölk, getmjölk, buffelmjölk (är dock ej veganska), sesammjölk och quinoamjölk.

Observera
att flera av nämnda drycker säljs även i ekologiska varianter. Till exempel Oatly havredryck, Rice dream och Alpro sojadryck finns med EU-ekologisk märkning och Coop Änglamark havredryck är både EU-ekologisk och kravmärkt. Värt att nämnas är att kalcium och vitaminer inte får tillsättas i dessa för att de ska få använda ekologisk märkning. Det bästa i det här fallet kan alltså vara att variera sig lite föreslår Kurera-redaktionen.

Annons
Annons