Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

jasminblomma i ett fönster

9 växter som renar hemmet och ger bättre sömn

Krukväxter kanske du inte kopplar ihop med hälsa. De flesta tänker nog på prydnad och heminredning. Men att välja rätt växter för till exempel sovrummet kan vara rena hälsokuren. Alla växter producerar syre  och olika blommor har olika stor luftrenande effekt.

Gröna växter bidrar till en frisk och hälsosam inomhusmiljö. De är också gynnsamma för sömnen. Något som ger en bra grundförutsättning för en god hälsa i stort. Botanisera bland plantorna nedan och se vilka du skulle vilja ha mer av i ditt hem.

Aloe vera

Kan förutom att svalka huden och lindra solsveda och brännskador även hjälpa till att rena luften från kemikalier från hushållsrengöringsprodukter. Växten fungerar också lite som en varningslampa genom att den utvecklar bruna prickar vid höga halter av kemikalier i luften. Den bildar syre nattetid och bidrar på så sätt till god sömn. Den är tålig och överlever även omild hantering.

 

Ampellilja

Mästaren på luftrening. Den är billig och tålig och skjuter ofta skott. Den har visat sig kunna avlägsna kemikalier, dåliga lukter och rök effektivt.

LÄS OCKSÅ: God sömn hjälper oss att handskas med stress

Bambupalm

Den dekorativa bambupalmen gör nytta som luftrenare och renar luften från luftburna giftiga ämnen och lukter. Även denna är lättskött.

Fredslillja

Växten renar luften från formaldehyd och bensen samtidigt som den fungerar som fuktgivare. Dessutom minskar den halten luftburna mikrober som kan bidra till allergier och lindrar torra slemhinnor i näsan. Bör stå i skuggan och nöjer sig med vatten en gång i veckan.

Gardenia

Forskning visar att en gardenia i sovrummet kan bidra till förbättrad sömn, vissa menar att de har bättre effekt än lugnande medel för att lindra oro inför sänggåendet. Den kan dock vara svåra att hålla liv i och kräver lite av sina människor men det är väl värt det för den med sömnbesvär att lägga ned tid och omsorg på blomman.

Gerbera

Är färgglada blommor som piggar upp vilket hem som helst och släpper ifrån sig syre på natten som kan underlätta andningen.

 

LÄS OCKSÅ: 5 växter som håller din uteplats fri från mygg

Jasmin

Jasmin har en lugnande inverkan på kroppen och har i studier visat sig sänka ångestnivåer och på så sätt bidra till bättre sömnkvalitet. Den sägs kunna förbättra humöret rent allmänt och göra oss piggare och mer produktiva under den vakna tiden.

Murgröna

Murgröna lär vara en av de allra bästa luftrenande växterna. Bland annat är murgröna den växt som effektivast renar luften från formaldehyd. I andra studier har den visat sig kunna bidra till att lindra symptom på astma och allergier genom sin förmåga att effektivt rensa luften från bland annat mögel.

Svärmorstunga

En populär växt med gynnsam effekt på inomhusluften. De fungerar som ett filter och rekommenderas för de som vill ha växter som inte bara är snygga utom dessutom renar luften. Den är billig och kräver ingen större omvårdnad. Den bildar syre och tar effektivt hand om koldioxid som finns i vår utandningsluft något som bidrar till förbättrad sömnkvalitet. Den sägs också rensa hemmet från kemikalierna formaldehyd, bensen och trikloreten.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.