Açaibär på gren

”Açai är rostskydds-behandling för cellerna”

Visste du att...

I Amazonas jobbar 125.000 människor dagligen med att plocka açai för hand.
Totalt plockas 500 000 ton açai under ett år, vilket gör bäret till en viktig inkomstkälla.

Aça-vad-sa-du? Det är inte lätt att hålla koll bland hälsodjungelns superväxter.
Kurera reder ut begreppen med Roland Nilsson som har jobbat med import av açai-produkter i över tio år.

Varför ska man dricka eller äta açai?
– Açai fungerar som rostskyddsbehandling för kroppens celler. Bäret är nämligen otroligt rikt på antioxidanter. Förutom vitaminer och mineraler innehåller de fibrer, proteiner och omega-3, omega-6 och omega-9. Ett överlägset näringsinnehåll sett till alla frukter och bär! Açai innehåller till exempel runt tio gånger så mycket näring som blåbär. Det breda spektrat av näringsämnen gör dessutom att kroppen näringsupptag blir större.

Roland Nilsson närbild

Roland Nilsson

 

Vilka är açai bra för?
– Det är andningen som gör att det bildas skadliga fria radikaler i kroppen. Därför är açai för alla. Alla människor behöver antioxidanter. Människor som tränar kan ha extra stort behov eftersom de förbrukar mer syre. Du kan även ge açai till spädbarn – det gör de i Sydamerika där açai växer.

Acai-juicen innehåller både fetter, proteiner och kolhydrater i större mängd. Det låter snarare som måltidsersättning än som frukostjuice?
– Vi rekommenderar en halv deciliter Açai Original varje dag. Den ska helst drickas på fastande mage innan frukost för att maximera upptaget. Men det är inte farligt att dricka mer.

Gertie Pettersson menar att hennes psoriasis har blivit bättre av Açai Original. Är det här effekter ni känner till?
–Absolut. Açai har ofta positiva effekter på hudåkommor, på allt från pigmentfläckar till psoriasis. För fyra år sedan hade vi ett möte om açai på Psoriasisföreningen i Kungsbacka. Där lät vi åtta personer med psoriasis testa Açai Original i tre månader. Efter tre månader hade tre personer sett vissa förbättringar, två hade blivit mycket bättre medan tre personer inte hade sett några förbättringar. De som inte blivit hjälpta lät vi testa Açai Original tre månader till. Då kom effekten även för dem. Açai verkar alltså hjälpa mot hudproblem som psoriasis, men kroppens ”handläggningstid” varierar.

Läs även artikeln “Mindre psoriasis med Açai”

Av Maja Sönnerbo


Visste du att...

I Amazonas jobbar 125.000 människor dagligen med att plocka açai för hand.
Totalt plockas 500 000 ton açai under ett år, vilket gör bäret till en viktig inkomstkälla.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.