Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Adams Hälsoskola: Del 1

Vilsen i hälsoträsket, är det så för dig? Följ med Adam Mosrati när han går igenom grunderna inom kost och träning. Du får en bra grund att stå på för att börja träna, eller för att utveckla din nuvarande träning. I artikelserien "Adams Hälsoskola" kommer du även få följa hans klients tio veckors resa mot sina mål att lägga på sig mer muskler och gå ned ett par kilo i fett.

Vem är Adam?
Hej och välkomna till artikelserien "Adams hälsoskola" Namnet är Adam Mosrati jag är 22 år och kommer ursprungligen från Vänersborg, även kallat lilla Paris. Mitt idrottsintresse grundades redan när jag var en liten grabb då jag spelade bandy och fotboll. Jag fortsatte sedan med att gå bandygymnasiet i Vänersborg och började även att gymma som komplement till lagsporterna.

Adam Mosrati

Adam Mosrati

 

Min utbildning
När jag slutade gymnasiet så flyttade jag till Karlstad för att studera till gymnasielärare i idrott och fysik. Då lade jag även skridskorna på hyllan och fotbollen hade jag lagt av med innan gymnasietiden. Det tog inte lång tid innan jag insåg att intresset för träning och hälsa sträckte sig längre än idrottslärare. Så jag bestämde mig för att byta utbildning och började studera inom hälsa, kost och träning. Jag stannade kvar i Karlstad, läste lite fristående kurser i hälsotester, coaching och friskvård. Hösten 2012 så började jag Hälsa och Wellness utbildningen vid Karlstads universitet och jag gör nu min sista termin där. Tio av dessa veckor innefattar praktik, där av sökte jag mig till Kurera för att skaffa mig mer praktisk kunskap.

På tapeten just nu
I skrivande stund så består min fritid av träning, ungefär fem till sex gånger i veckan, där jag kör individuell träning på gym med störst fokus på styrketräning. Det finns även inslag av konditionsträning och powerwalks i mitt träningsschema men det förkommer sällan. Matlagning är även ett stort intresse och en stor del av min vardag. Då jag själv är uppväxt med att det ska stå lagad mat på bordet åtminstånde vid lunch och middag, så en till två timmar i köket blir det per dag. Övrig tid spenderas med sambo, vänner, familj, slappa vid playstation eller kolla på film och serier (är en riktig serienörd).

Artikelserien
Min tid på Kurera kommer bestå av att jag skriver en artikelserie där jag ger er en ökad kunskap inom kost och träning. Jag kommer att fördjupa mig i ämnen som: periodisk fasta, proteiner, kolhydrater, fetter, konditionsträning, fettförbränning, styrketräning, kosttillskott, kaloriräkning och vardagsmotion.

Genom att följa artikelserien kommer ni få en bra grund i det ni behöver veta för att både ta det första steget att börja träna, men även för att utveckla er nuvarande träning.

Klient
Under min VFU kommer jag även att ha en klient som med hjälp av mig vill förändra sin nuvarande livsstil. De förändringar hon kommer att göra kan ni följa i varje artikel, där ni får ta del av hennes tankar och åsikter om de rekommendationer jag ger henne angående kosten och träningen. Framstegen som görs kommer även att presenteras varje vecka. Sista artikeln i serien kommer bestå av en sammanfattad helhet där klientens förändringar och resultat kommer att presenteras.

Vem är min klient?
Min klient heter Elin och är en tjej på 22 år som spelar innebandy, hennes tidigare erfarenheter av träning på egen hand är att hon varit på gym tre till fyra år. Det har inte varit någon direkt struktur på träningen. Hon dras även med ett opererat knä på grund av ledbandsproblem och vid vårt första möte så hade hon även problem med en stukad fot. Min klients kunskaper om kost är väldigt låga och hon är något kräsen med vad hon äter.

 

Elins mål
Elin har kommit till mig med två ganska vanligt förekommande mål, hon vill bygga upp sin kroppsstyrka och lägga på sig mer muskler, samtidigt som hon gärna vill gå ner ett par kilo i fett. Hon tycker inte att vikten är det viktigaste, så länge hon kan "byta ut lite fett mot muskler". Styrkan skall även vara explosiv för att hon ska ha bra användning av den i innebandyn. Vid vårt första samtal så hade Elin vägt och mätt sig:

Vikt
: 69,5 kilo
Längd: 1,65 meter
Armar: 32,5 centimeter
Midja: 73,5 centimeter
Mage: 89 centimeter
Rumpa: 108 centimeter
Lår: 65 centimeter
Vader: 39,5 centimeter

Första mötet
Vid mitt första mötet med Elin fick hon ett kost- och träningsschema anpassat för just hennes mål. Vi kom även fram till att hon skulle väga sig varje måndag. Då Elins mål är att bygga muskler men gå ner i fettmassa samtidigt, så är det bra att ha mer än vågen som referens. Därför bad jag Elin att även mäta kroppsmåtten varje måndag. Kroppsmått är bra att hålla koll på när man vill göra dessa två förändringar samtidigt, då vikten kanske inte sjunker så snabbt som man vill eftersom man lägger på sig muskler. Då kan kroppsmåtten vara en referens, minskar kroppsmåtten men vikten står i princip still kan man dra slutsatsen att man fått mer muskler då muskler väger mer än fett.

Följ med på resan
Är du intresserad av att följa Elins resa mot hennes mål? Vill du utvidga dina tränings- och kostkunskaper, eller letar du bara efter inspiration för att kunna ta det första steget in i hälsovärlden? Följ då med mig, Adam, på denna tio veckor långa hälsoskola! Trevlig läsning.

 

 Av Adam Mosrati

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.