Adams Hälsoskola: Del 1

Vilsen i hälsoträsket, är det så för dig? Följ med Adam Mosrati när han går igenom grunderna inom kost och träning. Du får en bra grund att stå på för att börja träna, eller för att utveckla din nuvarande träning. I artikelserien ”Adams Hälsoskola” kommer du även få följa hans klients tio veckors resa mot sina mål att lägga på sig mer muskler och gå ned ett par kilo i fett.

Vem är Adam?
Hej och välkomna till artikelserien ”Adams hälsoskola” Namnet är Adam Mosrati jag är 22 år och kommer ursprungligen från Vänersborg, även kallat lilla Paris. Mitt idrottsintresse grundades redan när jag var en liten grabb då jag spelade bandy och fotboll. Jag fortsatte sedan med att gå bandygymnasiet i Vänersborg och började även att gymma som komplement till lagsporterna.

Adam Mosrati

Adam Mosrati

 

Min utbildning
När jag slutade gymnasiet så flyttade jag till Karlstad för att studera till gymnasielärare i idrott och fysik. Då lade jag även skridskorna på hyllan och fotbollen hade jag lagt av med innan gymnasietiden. Det tog inte lång tid innan jag insåg att intresset för träning och hälsa sträckte sig längre än idrottslärare. Så jag bestämde mig för att byta utbildning och började studera inom hälsa, kost och träning. Jag stannade kvar i Karlstad, läste lite fristående kurser i hälsotester, coaching och friskvård. Hösten 2012 så började jag Hälsa och Wellness utbildningen vid Karlstads universitet och jag gör nu min sista termin där. Tio av dessa veckor innefattar praktik, där av sökte jag mig till Kurera för att skaffa mig mer praktisk kunskap.

På tapeten just nu
I skrivande stund så består min fritid av träning, ungefär fem till sex gånger i veckan, där jag kör individuell träning på gym med störst fokus på styrketräning. Det finns även inslag av konditionsträning och powerwalks i mitt träningsschema men det förkommer sällan. Matlagning är även ett stort intresse och en stor del av min vardag. Då jag själv är uppväxt med att det ska stå lagad mat på bordet åtminstånde vid lunch och middag, så en till två timmar i köket blir det per dag. Övrig tid spenderas med sambo, vänner, familj, slappa vid playstation eller kolla på film och serier (är en riktig serienörd).

Artikelserien
Min tid på Kurera kommer bestå av att jag skriver en artikelserie där jag ger er en ökad kunskap inom kost och träning. Jag kommer att fördjupa mig i ämnen som: periodisk fasta, proteiner, kolhydrater, fetter, konditionsträning, fettförbränning, styrketräning, kosttillskott, kaloriräkning och vardagsmotion.

Genom att följa artikelserien kommer ni få en bra grund i det ni behöver veta för att både ta det första steget att börja träna, men även för att utveckla er nuvarande träning.

Klient
Under min VFU kommer jag även att ha en klient som med hjälp av mig vill förändra sin nuvarande livsstil. De förändringar hon kommer att göra kan ni följa i varje artikel, där ni får ta del av hennes tankar och åsikter om de rekommendationer jag ger henne angående kosten och träningen. Framstegen som görs kommer även att presenteras varje vecka. Sista artikeln i serien kommer bestå av en sammanfattad helhet där klientens förändringar och resultat kommer att presenteras.

Vem är min klient?
Min klient heter Elin och är en tjej på 22 år som spelar innebandy, hennes tidigare erfarenheter av träning på egen hand är att hon varit på gym tre till fyra år. Det har inte varit någon direkt struktur på träningen. Hon dras även med ett opererat knä på grund av ledbandsproblem och vid vårt första möte så hade hon även problem med en stukad fot. Min klients kunskaper om kost är väldigt låga och hon är något kräsen med vad hon äter.

Elins mål
Elin har kommit till mig med två ganska vanligt förekommande mål, hon vill bygga upp sin kroppsstyrka och lägga på sig mer muskler, samtidigt som hon gärna vill gå ner ett par kilo i fett. Hon tycker inte att vikten är det viktigaste, så länge hon kan ”byta ut lite fett mot muskler”. Styrkan skall även vara explosiv för att hon ska ha bra användning av den i innebandyn. Vid vårt första samtal så hade Elin vägt och mätt sig:

Vikt
: 69,5 kilo
Längd: 1,65 meter
Armar: 32,5 centimeter
Midja: 73,5 centimeter
Mage: 89 centimeter
Rumpa: 108 centimeter
Lår: 65 centimeter
Vader: 39,5 centimeter

Första mötet
Vid mitt första mötet med Elin fick hon ett kost- och träningsschema anpassat för just hennes mål. Vi kom även fram till att hon skulle väga sig varje måndag. Då Elins mål är att bygga muskler men gå ner i fettmassa samtidigt, så är det bra att ha mer än vågen som referens. Därför bad jag Elin att även mäta kroppsmåtten varje måndag. Kroppsmått är bra att hålla koll på när man vill göra dessa två förändringar samtidigt, då vikten kanske inte sjunker så snabbt som man vill eftersom man lägger på sig muskler. Då kan kroppsmåtten vara en referens, minskar kroppsmåtten men vikten står i princip still kan man dra slutsatsen att man fått mer muskler då muskler väger mer än fett.

Följ med på resan
Är du intresserad av att följa Elins resa mot hennes mål? Vill du utvidga dina tränings- och kostkunskaper, eller letar du bara efter inspiration för att kunna ta det första steget in i hälsovärlden? Följ då med mig, Adam, på denna tio veckor långa hälsoskola! Trevlig läsning.

 

 Av Adam Mosrati

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.