Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Adaptogener hjälpte Ismira till bättre hormonbalans

Ismira Serdarevic

Ålder: 43 år
Bor: I Västerås
Gör: Jobbar som stomiundersköterska och pluggar till att bli specialistundersköterska inom samma område.
Familj: Make Rijad, två söner, Mikael 21 och Edwin 13, och en hund.
Så mår jag bra: Jag älskar mitt jobb och att vara med min familj. Jag tränar, både i gym och går på spinning. Går också promenader med hunden.
Aktuell: Ismira fick 2019 års Stomipris av ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet, en ideell intresseorganisation.

Redan som tonåring hade Ismira Serdarevic, 43, problem med depression, oregelbunden och ibland riklig mens och övervikt. När hon fick diagnosen PCOS fick många av symtomen sin förklaring och sedan dess har hon kämpat med sin sjukdom. En så kallad adaptogen har gett henne en extra skjuts i kampen.

Att Ismira Sersarevic har en allvarlig sjukdom och inte alltid mår bra, märks inte så mycket av, men så jobbar hon hårt för att hålla sjukdomen i schack. Hon lider av PCOS, en hormonell sjukdom som ger besvär dagligen.
Sjukdomen innebär att hon har många äggblåsor på äggstockarna och samtidigt ofta mycket testosteron i kroppen. PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom och visar sig genom svår eller ingen mens, behåring, övervikt och svårigheter att bli gravid.

Inget botemedel
Det finns i dagsläget ingen medicin mot själva sjukdomen utan det handlar om att ta hand om symtomen. Som att gå ner i vikt för att få bättre ägglossning, få IVF-behandling om man har svårt att bli gravid och läkemedel för att få igång mensen.
Ismiras symtom visade sig redan under hennes uppväxt i Bosnien, men att prata om kvinnliga problem var inte så enkelt.
– Jag var nedstämd och hade antingen väldigt rikliga menstruationer eller inga alls, jag gick upp i vikt och hade hår överallt där jag inte skulle ha det. Jag såg ut som en karl och det var inte roligt. Jag och min mamma hade inte en sådan relation att vi pratade om sådant – och i Bosnien på den tiden gick man inte till gynekologen som man gör i Sverige. Det var inte förrän jag kom till Sverige som 14-åring som jag fick veta vad det var, säger Ismira.

 

Det året hon fyllde tjugo hade hon bott i Sverige i några år och försökte hitta sin väg framåt samtidigt som hon led av en fruktansvärt svår akne. Hon kände sig annorlunda och isolerade sig, men gick till slut till en läkare. Ismira hade tur och hamnade hos en överläkare som forskat på PCOS, och som snabbt kunde konstatera att det var den sjukdomen hon hade. Samtidigt som det var en lättnad att få veta vad det var, var det ett tungt slag.
– Jag var 20 år gammal och läkaren sa att jag var tvungen att försöka hålla nere min vikt och träna, det var livsviktigt. Han sa också att jag antagligen inte skulle få barn och det var fruktansvärt. Jag var flykting och hade genomlevt krig och hade inte riktigt hunnit lära känna mig själv. Jag visste inte vad jag ville jobba med och nu skulle jag inte kunna få barn heller, berättar Ismira.

LÄS OCKSÅ: Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Gravid mot alla odds
Eftersom Ismira inte visste något om sjukdomen läste hon på och valde att lägga om sin kost och börja träna – och det gav utdelning. Hennes allmänna mående blev bättre och än idag äter hon enligt Viktväktarnas råd. Mot alla odds blev hon gravid och fick sonen Mikael. För PCOS-drabbade krävs nästan alltid IVF, provrörsbefruktning, för att bli gravid, och till och med Ismiras läkare var överlycklig när han fick höra nyheten.
– Jag hade haft samma läkare hela tiden och vi blev nästan som kompisar till slut. När jag berättade att jag var gravid så grät han. Han hade aldrig träffat någon med så grav PCOS som jag, som fått barn på naturlig väg, säger Ismira och ler.

Men även om hon sedan dess också fått sonen Edwin så avtog inte sjukdomen och hon fick ångest och grubblade mycket. Hon kunde också dra sig undan och isolera sig i perioder, då var det bara det viktigaste som fick plats, familjen, jobbet och hunden. Mer orkade hon inte.
– Men jag tog tag i mig själv och fick så mycket energi på jobbet genom patienterna som jag tycker så mycket om, säger hon.

När Ismira läste om ett kosttillskott som kunde hålla kortisolet i balans så ville hon prova. Kortisol är ett hormon som hjälper oss att hantera stress och effekterna av stress på flera olika sätt genom två olika funktioner. Den ena funktionen är att frigöra energi så att vi orkar mer – och den andra är att hämma inflammationer i kroppen när vi blir alltför stressade. Hormonet produceras i binjurarna och utsöndras i olika hög grad under dygnet. Utsöndringen följer vår dygnsrytm. När vi stressar hjälper kortisolet oss genom att det skyddar oss från de inflammationer som kan uppstå av stressens effekter på kroppen.
I rätt mängd och i rätt balans är alltså kortisol viktigt för att vi ska fungera väl. Men när mängden kortisol ökar på grund av stress blir funktionen hos hormonet den omvända. Energiproduktionen sjunker, man blir trött och orolig, får svårt att sova, får hormonell obalans, ökad inflammation och sämre immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Sju tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol

Kortisol i balans
Eftersom PCOS är en hormonell sjukdom så är det extra viktigt att stresshormonet kortisol hålls i balans. För lite eller för mycket gör att Ismira mår sämre. Eftersom hon har ett stressigt jobb som stomiundersköterska, så kände hon att det här kosttillskottet kanske var rätt för henne.
–  Första månaden kände jag ingenting men efter ett par månader kände jag att jag sov bättre, grubblade mindre och att mitt sötsug avtog vilket gjorde att jag fick en skjuts i min viktnedgång. Jag har hittills gått ner nästan 16 kilo.
Förutom heltidsjobbet så pluggar Ismira vidare till specialistundersköterska inom det området hon brinner för, sina stomipatienter. Och ifjol blev hon nominerad till Stomipriset – och vann.
– Det är jag och en docent här på sjukhuset som har fått det och det känns fantastiskt! Det är ett kvitto på alla års arbete som jag lagt ned och på hur mycket jag älskar mitt jobb och mina patienter, säger hon.

Men ett högt tempo och en sjukdom som kräver sitt gör att Ismira ibland får dippar och inte orkar.
– Men då dammar jag av mig och reser mig och säger till mig själv att nu har du varit deppig i tre dagar, nu räcker det, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Tar långa promenader
Andra positiva följder av kosttillskottet som Ismira har känt är att hon känner sig mindre trött och orkar mer, men också att humöret är bättre. Hon tränar ofta och gärna på gym eller kör ett spinningpass och tar långa promenader med hunden.
– Jag tycker att man ska våga prova kosttillskott, det kan bli väldigt bra. Alla som kämpar kan få hjälp och det är mycket värt att må bra, säger hon och ler.

Att hålla kroppen i balans är det hon eftersträvar via både sin kost och sin träning – och nu också med hjälp av den så kallade adaptogenen, vilket är växter som kan hjälpa kroppen att klara stress och andra påfrestningar.
– Ibland är jag så trött på att jag alltid måste tänka på att inte äta för mycket eller att alltid träna, men då påminner jag mig hur det var innan, när jag var depressiv och överviktig och dit vill jag inte igen. Med KSM-66 är det enklare att hålla balansen i livet, säger Ismira.

Av Jessika Devert

Källor: Sage Journals , PubMed , Hindawi

 


Ismira Serdarevic

Ålder: 43 år
Bor: I Västerås
Gör: Jobbar som stomiundersköterska och pluggar till att bli specialistundersköterska inom samma område.
Familj: Make Rijad, två söner, Mikael 21 och Edwin 13, och en hund.
Så mår jag bra: Jag älskar mitt jobb och att vara med min familj. Jag tränar, både i gym och går på spinning. Går också promenader med hunden.
Aktuell: Ismira fick 2019 års Stomipris av ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet, en ideell intresseorganisation.

Ashwagandha

Samtliga studier på KSM-66 (hittills har det gjorts 22 olika studier) visar på en unik förmåga att hjälpa kroppen att hantera stress. När stressen sjunker, avlastas binjurarna och kroppen kan börja återhämta sig. Resultatet blir att produktionen av kortisol normaliseras och att energiproduktionen ökar.
Studierna visar också att den ökade motståndskraften mot stress förbättrar sömn, ork och humör. Även balansen av testosteron-, östrogen- och sköldkörtelhormon påverkas av stress vilket gör att KSM-66 även har en gynnsam effekt på klimakteriebesvär, PMS och subklinisk hypotyreos.
Den verksamma ingrediensen i KSM-66, är ashwagandha, som är en adaptogen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

 

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

 

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.