Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Adaptogener hjälpte Ismira till bättre hormonbalans

Ismira Serdarevic

Ålder: 43 år
Bor: I Västerås
Gör: Jobbar som stomiundersköterska och pluggar till att bli specialistundersköterska inom samma område.
Familj: Make Rijad, två söner, Mikael 21 och Edwin 13, och en hund.
Så mår jag bra: Jag älskar mitt jobb och att vara med min familj. Jag tränar, både i gym och går på spinning. Går också promenader med hunden.
Aktuell: Ismira fick 2019 års Stomipris av ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet, en ideell intresseorganisation.

Redan som tonåring hade Ismira Serdarevic, 43, problem med depression, oregelbunden och ibland riklig mens och övervikt. När hon fick diagnosen PCOS fick många av symtomen sin förklaring och sedan dess har hon kämpat med sin sjukdom. En så kallad adaptogen har gett henne en extra skjuts i kampen.

Att Ismira Sersarevic har en allvarlig sjukdom och inte alltid mår bra, märks inte så mycket av, men så jobbar hon hårt för att hålla sjukdomen i schack. Hon lider av PCOS, en hormonell sjukdom som ger besvär dagligen.
Sjukdomen innebär att hon har många äggblåsor på äggstockarna och samtidigt ofta mycket testosteron i kroppen. PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom och visar sig genom svår eller ingen mens, behåring, övervikt och svårigheter att bli gravid.

Inget botemedel
Det finns i dagsläget ingen medicin mot själva sjukdomen utan det handlar om att ta hand om symtomen. Som att gå ner i vikt för att få bättre ägglossning, få IVF-behandling om man har svårt att bli gravid och läkemedel för att få igång mensen.
Ismiras symtom visade sig redan under hennes uppväxt i Bosnien, men att prata om kvinnliga problem var inte så enkelt.
– Jag var nedstämd och hade antingen väldigt rikliga menstruationer eller inga alls, jag gick upp i vikt och hade hår överallt där jag inte skulle ha det. Jag såg ut som en karl och det var inte roligt. Jag och min mamma hade inte en sådan relation att vi pratade om sådant – och i Bosnien på den tiden gick man inte till gynekologen som man gör i Sverige. Det var inte förrän jag kom till Sverige som 14-åring som jag fick veta vad det var, säger Ismira.

 

Det året hon fyllde tjugo hade hon bott i Sverige i några år och försökte hitta sin väg framåt samtidigt som hon led av en fruktansvärt svår akne. Hon kände sig annorlunda och isolerade sig, men gick till slut till en läkare. Ismira hade tur och hamnade hos en överläkare som forskat på PCOS, och som snabbt kunde konstatera att det var den sjukdomen hon hade. Samtidigt som det var en lättnad att få veta vad det var, var det ett tungt slag.
– Jag var 20 år gammal och läkaren sa att jag var tvungen att försöka hålla nere min vikt och träna, det var livsviktigt. Han sa också att jag antagligen inte skulle få barn och det var fruktansvärt. Jag var flykting och hade genomlevt krig och hade inte riktigt hunnit lära känna mig själv. Jag visste inte vad jag ville jobba med och nu skulle jag inte kunna få barn heller, berättar Ismira.

LÄS OCKSÅ: Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Gravid mot alla odds
Eftersom Ismira inte visste något om sjukdomen läste hon på och valde att lägga om sin kost och börja träna – och det gav utdelning. Hennes allmänna mående blev bättre och än idag äter hon enligt Viktväktarnas råd. Mot alla odds blev hon gravid och fick sonen Mikael. För PCOS-drabbade krävs nästan alltid IVF, provrörsbefruktning, för att bli gravid, och till och med Ismiras läkare var överlycklig när han fick höra nyheten.
– Jag hade haft samma läkare hela tiden och vi blev nästan som kompisar till slut. När jag berättade att jag var gravid så grät han. Han hade aldrig träffat någon med så grav PCOS som jag, som fått barn på naturlig väg, säger Ismira och ler.

Men även om hon sedan dess också fått sonen Edwin så avtog inte sjukdomen och hon fick ångest och grubblade mycket. Hon kunde också dra sig undan och isolera sig i perioder, då var det bara det viktigaste som fick plats, familjen, jobbet och hunden. Mer orkade hon inte.
– Men jag tog tag i mig själv och fick så mycket energi på jobbet genom patienterna som jag tycker så mycket om, säger hon.

När Ismira läste om ett kosttillskott som kunde hålla kortisolet i balans så ville hon prova. Kortisol är ett hormon som hjälper oss att hantera stress och effekterna av stress på flera olika sätt genom två olika funktioner. Den ena funktionen är att frigöra energi så att vi orkar mer – och den andra är att hämma inflammationer i kroppen när vi blir alltför stressade. Hormonet produceras i binjurarna och utsöndras i olika hög grad under dygnet. Utsöndringen följer vår dygnsrytm. När vi stressar hjälper kortisolet oss genom att det skyddar oss från de inflammationer som kan uppstå av stressens effekter på kroppen.
I rätt mängd och i rätt balans är alltså kortisol viktigt för att vi ska fungera väl. Men när mängden kortisol ökar på grund av stress blir funktionen hos hormonet den omvända. Energiproduktionen sjunker, man blir trött och orolig, får svårt att sova, får hormonell obalans, ökad inflammation och sämre immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Sju tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol

Kortisol i balans
Eftersom PCOS är en hormonell sjukdom så är det extra viktigt att stresshormonet kortisol hålls i balans. För lite eller för mycket gör att Ismira mår sämre. Eftersom hon har ett stressigt jobb som stomiundersköterska, så kände hon att det här kosttillskottet kanske var rätt för henne.
–  Första månaden kände jag ingenting men efter ett par månader kände jag att jag sov bättre, grubblade mindre och att mitt sötsug avtog vilket gjorde att jag fick en skjuts i min viktnedgång. Jag har hittills gått ner nästan 16 kilo.
Förutom heltidsjobbet så pluggar Ismira vidare till specialistundersköterska inom det området hon brinner för, sina stomipatienter. Och ifjol blev hon nominerad till Stomipriset – och vann.
– Det är jag och en docent här på sjukhuset som har fått det och det känns fantastiskt! Det är ett kvitto på alla års arbete som jag lagt ned och på hur mycket jag älskar mitt jobb och mina patienter, säger hon.

Men ett högt tempo och en sjukdom som kräver sitt gör att Ismira ibland får dippar och inte orkar.
– Men då dammar jag av mig och reser mig och säger till mig själv att nu har du varit deppig i tre dagar, nu räcker det, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Tar långa promenader
Andra positiva följder av kosttillskottet som Ismira har känt är att hon känner sig mindre trött och orkar mer, men också att humöret är bättre. Hon tränar ofta och gärna på gym eller kör ett spinningpass och tar långa promenader med hunden.
– Jag tycker att man ska våga prova kosttillskott, det kan bli väldigt bra. Alla som kämpar kan få hjälp och det är mycket värt att må bra, säger hon och ler.

Att hålla kroppen i balans är det hon eftersträvar via både sin kost och sin träning – och nu också med hjälp av den så kallade adaptogenen, vilket är växter som kan hjälpa kroppen att klara stress och andra påfrestningar.
– Ibland är jag så trött på att jag alltid måste tänka på att inte äta för mycket eller att alltid träna, men då påminner jag mig hur det var innan, när jag var depressiv och överviktig och dit vill jag inte igen. Med KSM-66 är det enklare att hålla balansen i livet, säger Ismira.

Av Jessika Devert

Källor: Sage Journals , PubMed , Hindawi

 


Ismira Serdarevic

Ålder: 43 år
Bor: I Västerås
Gör: Jobbar som stomiundersköterska och pluggar till att bli specialistundersköterska inom samma område.
Familj: Make Rijad, två söner, Mikael 21 och Edwin 13, och en hund.
Så mår jag bra: Jag älskar mitt jobb och att vara med min familj. Jag tränar, både i gym och går på spinning. Går också promenader med hunden.
Aktuell: Ismira fick 2019 års Stomipris av ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet, en ideell intresseorganisation.

Ashwagandha

Samtliga studier på KSM-66 (hittills har det gjorts 22 olika studier) visar på en unik förmåga att hjälpa kroppen att hantera stress. När stressen sjunker, avlastas binjurarna och kroppen kan börja återhämta sig. Resultatet blir att produktionen av kortisol normaliseras och att energiproduktionen ökar.
Studierna visar också att den ökade motståndskraften mot stress förbättrar sömn, ork och humör. Även balansen av testosteron-, östrogen- och sköldkörtelhormon påverkas av stress vilket gör att KSM-66 även har en gynnsam effekt på klimakteriebesvär, PMS och subklinisk hypotyreos.
Den verksamma ingrediensen i KSM-66, är ashwagandha, som är en adaptogen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".