Annons
Annons

Adaptogener mot hosta och förkylningar

Naturen har mycket erbjuda i förkylningstider. En nyligen gjord studie på det växtbaserade läkemedlet Kan Jang visar att det lindrar hosta och irritation i halsen snabbare och effektivare än hostmedicinen Bromhexin. Bakom effekten ligger örterna echinacea, malabarnöt och rysk rot, som alla är adaptogener.

Redaktionen

20 november, 2017
Adaptogener mot hosta och förkylningar
Dela inlägget

Naturen har mycket erbjuda i förkylningstider. En nyligen gjord studie på det växtbaserade läkemedlet Kan Jang visar att det lindrar hosta och irritation i halsen snabbare och effektivare än konventionell hostmedicin. Bakom effekten ligger örterna echinacea, malabarnöt och rysk rot, som alla är adaptogener.

Höst och vinter innebär förkylningar och influensor för många. Om de inte stoppas upp i tid kan de övergå till bakteriella inflammationer i lungor och bihålor. Det finns siffror som säger att i Sverige inträffar cirka 30 miljoner förkylningar per år.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Här är tipsen som hjälper

Stoppa viruset innan de får fäste
Förkylningar drabbar de övre luftvägarna – strupe, svalg och näsa. Det är virus som orsakar förkylning och det allra vanligaste viruset benämns som RSV och de orsakar ofta infektioner i luftvägarna. Extra utsatta är äldre och barn som har ett nedsatt immunförsvar men också alla som stressar för mycket, sover dåligt, röker eller på andra sätt har ett försvagat immunförsvar.

Testades i jämförande studie
En vanlig förkylning varar mellan fem och tio dagar. När virus tränger in i slemhinnornas celler blandas virus med kroppens egen arvsmassa och när virus delar på sig så sprider sig viruset och då blir man förkyld. Inkubationstiden är oftast två dagar. Har man inte ett starkt immunförsvar som kan slå ut viruset då är förkylningen ett faktum.
I en studie som gjordes 2015 ville man jämföra Kan Jang med både placebo och Bromhexin, som är en slemlösande läkemedelssubstans som använts i hostmedicin. 177 kvinnor och män, som hade en vanlig förkylning med hosta som huvudsymtom, deltog. De var mellan 12 och 65 år. Studien pågick under fem dagar och 54 personer fick placebo, 57 fick Bromhexin och 66 fick Kan Jang.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du bli sjuk!

Bättre än Bromhexin och placebo
Resultat var tydligt. Kan Jang lindrade hosta och intensiteten i hostan redan efter två dagar för att sedan ge en ökad förbättring den tredje och fjärde dagen. De som behandlades med Kan Jang återhämtade sig snabbare än den gruppen som fått placebo och de som fått Bromhexin. Och det var inte förrän efter femte dagen som hostan hos placebo- och Bromhexingruppen lindrades.
Kan Jang stimulerar kroppens immunförsvar och verkar slemlösande och hostdämpande. Den innehåller tre aktiva örter – echinacea, malabarnöt och rysk rot. De är adaptogener som kompletterar varandra och stärker kroppen.

LÄS OCKSÅ: 8 sätt att boosta försvaret mot influensa och förkylning

Svårt att skydda sig mot virus
Det finns runt 400 förkylningsvirus som ständigt är i omlopp och när en person som är förkyld nyser eller hostar så sprids viruset upp till två meter. Virus förs över från exempelvis dörrhandtag och andra allmänna ytor och kan överleva i cirka sju timmar utanför kroppen. Det är nästan omöjligt att skydda sig mot virus men det går att stoppa förkylningen i tid. Då slipper man både sjukfrånvaro och svårare infektioner.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Echinacea
Echinacea eller, som man också kallar den, röd solhatt, tillhör familjen korgblommiga växter och har traditionellt använts som läkemedel för att lindra förkylning. Forskning har visat att echinacea kan halvera risken att insjukna, samt lindra symtomen om viruset ändå fått fäste.
Echinacea kan inte bara minska symtom vid förkylning eller influensa, den kan också användas som förebyggande behandling under längre tid.

Malabarnöt
Malabarnöt är det svenska namnet på växten Adhatoda vasica, men det är inte någon nöt utan en växt och är en av beståndsdelarna i Kan Jang. Malabarnöt växer vilt i Asien och har använts inom den traditionella medicinen i mer än 2 000 år. Extrakt av bladen är muskelavslappnande, luftrörsvidgande och hostdämpande och har används mot allt från feber till astma och bronkit.

Rysk rot
Rysk rot har en bakterie- och virusdödande effekt och kan därför tas i förebyggande syfte. Rysk rot stärker immunförsvaret, ökar syreupptagningen och verkar antiinflammatorisk. Rysk rot påverkar mängden proinflammatoriska cytokiner och interleukiner samt TNF-alfa, som är ämnen som påskyndar inflammation. Både interleukiner och cytokiner behövs i kroppen men de ska vara i balans med resten av immunförsvaret.

Annons
Annons