Annons
Annons

Adaptogener mot trötthet och stress

Begreppet adaptogener innefattar idag elva olika växter, däribland rosenrot, schisandra, ryskrot och ginseng. Ordet adaptogen kommer från engelskans ”to adapt” som betyder att anpassa sig, vilket är precis vad dessa växter gör.

Redaktionen

4 februari, 2012
Adaptogener mot trötthet och stress
Dela inlägget

Begreppet adaptogener innefattar idag elva olika växter, däribland rosenrot, schisandra, ryskrot och ginseng. Ordet adaptogen kommer från engelskans ”to adapt” som betyder att anpassa sig, vilket är precis vad dessa växter gör.

Kriterierna för att få kallas adaptogen är tre stycken:

  1. Dess effekt på kroppen ska vara allmän och lokaliserad till ett specifikt organ.
  2. Den ska öka kroppens förmåga till anpassningoch därmed dess motståndskraft.
  3. Den ska ha en normaliserande verkan på kroppens funktioneroch vara oskadlig både på kort och lång sikt.

Normaliserar kroppsfunktioner

Adaptogener är väldigt effektiva vid stressiga perioder då orken inte räcker till. Det ska dock inte förväxlas med centralstimulerande ämnen så som koffein och nikotin. Dessa är vanebildande. Detta genom att kroppen successivt ökar mängden receptorer för dessa ämnen vilket resulterar i att dosen hela tiden måste ökas för att samma effekt ska uppnås. Centralstimulerande ämnen ger även kroppen en annan typ av ”pigghet” än adaptogener. De stressar igång kroppen istället för att som adaptogener träna kroppen till att på ett sunt sätt kunna hantera stressen. Att stressa igång kroppen kan ge biverkningar i form av hjärtklappning, nervositet och dålig sömn.

Återskapar balans

Adaptogenerna verkar genom att normalisera kroppsfunktioner för att återskapa balans. Funktioner som ämnesomsättning, signalöverföring, hormonbalans, enzymaktivitet och cellandning påverkas.
Kroppens funktioner stimuleras på ett sunt sätt utan att överbelastas. En adaptogen stimulerar aldrig en funktion över dess övre gräns, den normaliserar och optimerar bara utifrån dess egen förmåga. Resultatet märks i form av bättre ork, ökad skärpa och en högre livskvalitet.

Rosenrot

Rosenrot har en lång tradition och är den adaptogen som har bäst klinisk dokumentation. Rosenroten innehåller en rad olika ämnen, däribland salidrosid som står för dess adaptogena effekt. Salidrosid verkar stimulerande men tar samtidigt bort de negativa effekterna som stress har på kroppen. Det som särskiljer rosenroten från andra adaptogener är dess förmåga att höja den mentala prestationen, koncentrationen och skärpan.

Ryskrot

Ryskroten, också kallad sibirisk ginseng, har även den en lång tradition. Man började använda ryskroten redan för 2000 år sedan, då för att lindra infektioner, öka fysisk och psykisk förmåga samt att ge en ökad livskvalitet.
Idag brukas den främst för sina egenskaper att skydda kroppen mot stress, trötthet och infektioner. Ryskrot är den adaptogen med tydligast effekt på fysisk ork. Den är även bra för återhämtningen efter fysisk aktivitet.

Schisandra

Schisandra är en buske med små röda bär som växer vilt i norra Kina. Dess användning har traditionellt varit vid hosta, leversjukdomar och även vid långdragen trötthet.
Även idag brukas den för sina egenskaper mot trötthet, framförallt fysisk trötthet. Med sina adaptogena egenskaper är den även effektiv mot stressymptom.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons