kvinna som åldras chips

AGE – ämnet som gör att huden åldras i förtid

AGE är ämnen som finns i maten men som också kan bildas i kroppen. Man kan lite förenklat kalla det skräp som bland annat bidrar till att huden åldras snabbare men det kan även orsaka betydligt allvarligare problem.

Ämnena bildas i kroppen av kolhydrater och socker från maten vi äter. Överdrivet socker i kroppen – det som inte används som energi–  binder sig med proteiner och skapar vad som kallas glykosering.

Påskyndar åldrande och bidrar till sjukdom
AGE påskyndar åldrandet och bidrar även till kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och ledbesvär. AGE är en plackliknande substans som kan fastna i hjärnan, nerverna och resten av kroppen. När man konsumerar AGE genom maten absorberas ungefär 10-30 procent av kroppen. Men kroppens förmåga att eliminera dessa ämnen är begränsad.

 

LÄS OCKSÅ: Ämne i rödbeta kan bromsa Alzheimers

Skadligt för huden
AGE kan sätta sig i blodkapillärerna, nervcellerna, ögonen, i DNA och inte minst kollagenet som finns i huden. Där bidrar det till att huden blir hängig, rynkig och skadad. Det påverkar även bukspottskörteln som producerar insulin, men framför allt bildar det plack som fastnar i kärlen och bygger upp förträngningar och skapar högt blodtryck. Det bildar även amyloid protein som återfinns i hjärnan hos Alzheimerpatienter.

LÄS OCKSÅ: Inflammationer och kost

Vanligt i hårt stekt mat
Det är kanske vanligast i grillad mat, rostat bröd, knaperstekt bacon eller hårt friterad mat. Den som äter en “välstekt” biff eller en välgräddad pizza får i sig mycket AGE. AGE bildas nämligen när maten blir brun eller svart vid grillning, rostning, bakning eller stekning. Om man lagar mat vid hög temperatur utan vatten, vätska eller ånga så bildas AGE genom att sockret i maten binds till proteinet eller fettet.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan förebygga hjärt-kärlsjukdom

Även tillsatser bildar AGE
Men det är inte bara grillad mat som skapar AGE. Processad och färdiglagad mat innehåller en hel del AGE i form av olika smakförstärkare och andra ämnen. Karamellfärg är ett sådant vanligt ämne, men listan på mat med AGE kan göras lång och innehåller även kakor, kex, chips, mörkfärgad läsk och till och med mörk öl.

Tillaga på låg värme
Bästa sättet att undvika AGE är att undvika hårdgrillad och hårdstekt mat och dra ner på friterat. Undvik även högraffinerade omega-6 oljor såsom majs-, soja, och solrosoljor. Använd olivolja, rapsolja och kokosfett. Dra ner på socker och snabba kolhydrater. Naturligtvis kan man äta grillad mat, se bara till att den inte är hårdgrillad och skär bort det brunsvarta. Man kan också välja att tillaga maten på lägre temperatur, vilket minskar bildandet av AGE. Ångkokad mat är också skonsamt.

Ät mycket grönsaker
Raw food eller råa grönsaker eliminerar mycket. Så ät rikligt med gröna grönsaker som grönkål, broccoli, spenat och brysselkål men även vitkål och blomkål. Bär är också bra. Te i olika former hjälper samt kryddorna kanel, gurkmeja, ingefära, cayenne och vitlök. Det är även bra att äta fet fisk eller ta tillskott av omega-3.

Av redaktionen

Källa: Bättre hälsa

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.