ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Fakta

Visste du att:
• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
• I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
• Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det perfekt med ägg!
• Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
• Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt äter vi 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen ökar för varje år.
• Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Deras medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Källa: Svenska Ägg

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996.
Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Äggets dag infaller årligen den andra fredagen i oktober, i år 14 oktober, och firas på många olika sätt i världen. Bland annat tävlas det om vem som är snabbast på att laga omelett, det ordnas familjefestivaler med äggtävlingar, receptböcker tas fram och mycket mer.

Årlig tävling om bästa äggreceptet
I Sverige brukar ofta butiker uppmärksamma dagen genom att låta en egen kock erbjuda butikens kunder att prova olika äggrätter i munsbit-storlek. Dessutom bjuder branschorganisationen Svenska ägg, tillsammans med snabbmatsrestaurangen Eggs Inc, årligen in alla landets ägg-älskare att delta i en tävling för att kora årets bästa äggrecept. Tävlingen brukar marknadsföras via radio, Facebook och Instagram samt kampanjinformation i livsmedelsbutiker och i äggkartonger. Jakten på Årets Äggrätt pågick på Instagram (#åretsäggrätt) mellan 5 augusti – 15 september och cirka 70 härliga bidrag har kommit in från äggälskare runt om i landet.

 

äggpaj med gröna blad som topping

Årets äggrätt 2016: Äggpaj

Årets vinnare: Äggpaj
Av fem finalisträtter utsåg juryn igår vinnaren av Årets Äggrätt 2016: en äggpaj skapad av Johanna Leidermark.
– Jag älskar den här goda äggrätten med nyttiga fetter, protein och D-vitamin. Utan gluten, mejeriprodukter och socker. Det är en äggrätt där man blir helt rätt mätt, säger Johanna själv om rätten.

Recept på vinnarrätten hittar du här.

"Allt från klassiker till smaker från det irakiska köket"
Juryn bestod av Jonas Colting, hälsokonnässör, Andreas Hedlund, Eggs Inc och Årets kock 2002, samt Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg, rapporterar Svenska Ägg i ett pressmeddelande.
– Vilka fantastiska rätter vi har fått in till Årets Äggrätt, allt från gamla klassiker till smaker från det irakiska köket. Vinnaren av Årets Äggrätt var för mig en ny smakkombination och rätten lyfte ägget som hjälte genom att finnas med på tre olika sätt, säger Astrid Lovén Persson i ett uttalande.

Recept på finalisträtterna hittar du här.

Rikt på näring
Ägg anses numera som bra mat. Det innehåller i stort sett alla näringsämnen du man behöver utom kolhydrater och vitamin C. Ägg är en bra källa till protein och äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.
Enligt nya rön behöver man heller inte vara rädd för att ägg ska vara dolda kolesterolbovar. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden. Läs mer här.

Näringsdeklaration ägg

 

Det betyder märkningen på ägget:

Det betyder märkningen på ägget

Mer läsning?
• Läs mer om World Egg Day
• Det visste du inte om ägg! Eller..?
Ägg bra för både blodfetter och midjemått
• Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas
• Debatt: Därför ska du inte äta ägg i påsk!
• Utomhus-höns och ekofoder viktigast när vi köper ägg i påsk
• Fem anledningar att äta ägg

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Visste du att:
• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
• I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
• Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det perfekt med ägg!
• Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
• Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt äter vi 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen ökar för varje år.
• Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Deras medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Källa: Svenska Ägg

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.