ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Fakta

Visste du att:
• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
• I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
• Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det perfekt med ägg!
• Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
• Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt äter vi 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen ökar för varje år.
• Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Deras medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Källa: Svenska Ägg

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996.
Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Äggets dag infaller årligen den andra fredagen i oktober, i år 14 oktober, och firas på många olika sätt i världen. Bland annat tävlas det om vem som är snabbast på att laga omelett, det ordnas familjefestivaler med äggtävlingar, receptböcker tas fram och mycket mer.

Årlig tävling om bästa äggreceptet
I Sverige brukar ofta butiker uppmärksamma dagen genom att låta en egen kock erbjuda butikens kunder att prova olika äggrätter i munsbit-storlek. Dessutom bjuder branschorganisationen Svenska ägg, tillsammans med snabbmatsrestaurangen Eggs Inc, årligen in alla landets ägg-älskare att delta i en tävling för att kora årets bästa äggrecept. Tävlingen brukar marknadsföras via radio, Facebook och Instagram samt kampanjinformation i livsmedelsbutiker och i äggkartonger. Jakten på Årets Äggrätt pågick på Instagram (#åretsäggrätt) mellan 5 augusti – 15 september och cirka 70 härliga bidrag har kommit in från äggälskare runt om i landet.

 
äggpaj med gröna blad som topping

Årets äggrätt 2016: Äggpaj

Årets vinnare: Äggpaj
Av fem finalisträtter utsåg juryn igår vinnaren av Årets Äggrätt 2016: en äggpaj skapad av Johanna Leidermark.
– Jag älskar den här goda äggrätten med nyttiga fetter, protein och D-vitamin. Utan gluten, mejeriprodukter och socker. Det är en äggrätt där man blir helt rätt mätt, säger Johanna själv om rätten.

Recept på vinnarrätten hittar du här.

”Allt från klassiker till smaker från det irakiska köket”
Juryn bestod av Jonas Colting, hälsokonnässör, Andreas Hedlund, Eggs Inc och Årets kock 2002, samt Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg, rapporterar Svenska Ägg i ett pressmeddelande.
– Vilka fantastiska rätter vi har fått in till Årets Äggrätt, allt från gamla klassiker till smaker från det irakiska köket. Vinnaren av Årets Äggrätt var för mig en ny smakkombination och rätten lyfte ägget som hjälte genom att finnas med på tre olika sätt, säger Astrid Lovén Persson i ett uttalande.

Recept på finalisträtterna hittar du här.

Rikt på näring
Ägg anses numera som bra mat. Det innehåller i stort sett alla näringsämnen du man behöver utom kolhydrater och vitamin C. Ägg är en bra källa till protein och äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.
Enligt nya rön behöver man heller inte vara rädd för att ägg ska vara dolda kolesterolbovar. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden. Läs mer här.

Näringsdeklaration ägg

Det betyder märkningen på ägget:

Det betyder märkningen på ägget

Mer läsning?
• Läs mer om World Egg Day
• Det visste du inte om ägg! Eller..?
Ägg bra för både blodfetter och midjemått
• Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas
• Debatt: Därför ska du inte äta ägg i påsk!
• Utomhus-höns och ekofoder viktigast när vi köper ägg i påsk
• Fem anledningar att äta ägg

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Visste du att:
• Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
• I stort sett får man i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C.
• Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Så för folk som tränar är det perfekt med ägg!
• Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist. Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
• Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
• Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt äter vi 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen ökar för varje år.
• Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Svenska Ägg är den svenska äggnäringens branschorganisation. Deras medlemsföretag är kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag.
Källa: Svenska Ägg

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

Städa bort 99,99% av hemmets bakterier* med bara vatten!

Annons från Kärcher

Med en ångtvätt hemma klarar du de minsta, mest envetna och elakaste smutspartiklarna. I köket, inte minst på köksbänken, samsas råa färskvaror, grönsaker, matkassar som lyfts direkt från butiksgolvet. Men ångtvätten klarar förstås hela hemmet, badrummet, alla hårda ytor som stål och kakel, gardiner och barnens leksaker m.m. Det allra bästa – inga som helst kemikalier behövs!

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.

endometrios pcos

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Hälsa

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden. 

skoldkortel

Hur står det till med sköldkörteln?

Naturlig hälsa

Sköldkörteln kan liknas vid kroppens termostat den bidrar till att öka energin, värma kroppen samt aktivera vårt immunsystem. Ibland vill den istället reglera ned och säga till kroppen att ta det lugnt – det är fullt normalt men den kan också bli underaktiv.

kvinna visar musklerna

Livet börjar bortom rädslan

Krönikan

Av alla viktiga och fina egenskaper vi människor behöver för att vara just mänskliga så är mod en av de viktigaste. Visst är det grundläggande att vi är snälla, omtänksamma, empatiska och generösa, men om vi inte är modiga så stänger vi dörrar omkring oss eller låter helt enkelt bli att öppna, skriver Kureras krönikör Tia Jumbe.