Agnes Gällhagen

Gurkmeja & Lingonsmoothie

11 september, 2013 | Kommentera (7)

IMG_7668

Godkväll!
Det allra första receptet jag tänkte dela med er är inspirerat av den tidiga hösten. Under augusti och tidig september mognar lingonen, och skogsluften blir allt friskare. Skolor och jobb sätter igång igen, och många åker på förkylningar som en reaktion på den smått chockartade omställningen från häng på solvarma klippor till intensivt arbetstempo.
Denna förkylningsförebyggande antioxidant och C vitamin-bomb till smoothie har jag druckit säkert sju stycken av den senaste veckan.
Så krämig, syrlig och uppfriskande!

De C vitamin- och polyfenolrika (förening av ämnen som bland annat skyddar kroppens slemhinnor från skadliga bakterier) lingonen kombineras med en bit färskriven gurkmejarot, vars friska, lite kryddiga smak närmast kan liknas vid doften av skogsmylla eller svartvinbärsblad. En klick lindhonung med sin lätt eucalyptusdoftande underton och en bit blekselleri bidrar ytterligare till den höstiga skogskänslan. Som “bas” har jag använt rejält mogen, fryst banan, persika och mango för en söt, sorbetliknande smak och konsistens, och en skvätt fet kokosmjölk för krämighet. Slutligen, för extra vitaminboost och syrlighet, mixade jag i några klyftor urkärnad citron (fibrerna sitter i fruktköttet!). Jag konsumerar enorma mängder citron, typ två om dan, så att använda hela klyftor istället för bara saften är också ett sätt för mig att försöka vara lite mer ekonomisk och minska matsvinnet.

IMG_7661

Färsk gurkmeja går att köpa på hälsokostaffärer, och vissa välsorterade mataffärer. Det går bra att använda högkvalitativ torkad gurkmeja också, om en bara är ute efter dess hälsofördelar. Räkna dock inte med den skogsaktiga smaken i så fall, utan snarare någonting mer i stil med ökensand. Det vill säga inte så mycket smak alls. Det går alldeles utmärkt att använda färsk ingefära istället, för motsvarande frisk- och kryddighet.
Gurkmeja har traditionellt använts i Indien och Sydostasien för dess antiseptiska och anti-inflammatoriska egenskaper, samt för att kurera leveråkommor. Ämnet curcumin, som ger gurkmejan dess gula färg, har bland annat visats minska risken för Alzheimers och cancer, samt fungerar läkande på till exempel hudsprickor och munsår. Vilken mirakelmat, va!
Se upp med färgen bara. Den är svår att få bort från både hud och skärbrädor, och får du gurkmeja på kläderna är det tyvärr kört.

IMG_7636

Gurkmeja & Lingonsmoothie

1 person, ca 500 ml

1 fryst banan
1/2 fryst mango
1/2 fryst stor persika/nektarin eller 1 liten
1 stjälk blekselleri (ca 25 cm), hackad
1/3 av en stor citron, urkärnade klyftor
2 msk fet kokosmjölk
ca 1 dl kallt vatten, eller till önskad konsistens
1 dl lingon
1 tsk lindhonung (eller valfri annan honungssort)
2 cm färsk gurkmejarot, skalad och riven

Denna smoothie kan göras helt vegansk genom att byta ut honungen mot agavesirap.

Gör såhär:

1. Förbered genom att skölja, hacka och frysa in banan, persika eller nektarin och mango i förväg. Detta kan med fördel göras för flera smoothies åt gången. Jag brukar ha ett gäng påsar med olika frukt och grönt-kombinationer som jag bara plockar fram när det vankas smoothieverkstad.

2. Om lingonen är djupfrysta: värm lite vatten tills små bubblor dyker upp, och lägg i lingonen i någon minut för att tina. Var försiktig med att koka lingonen! C vitamin är känsligt för värme och förstörs lätt. Häll sedan bort vattnet, och blanda lingonen med honungen. Har du färska lingon så hoppar du bara över att lägga dem i vatten.

3. Mixa fryst frukt, lingon & honungsblandningen, selleri, citron, kokosmjölk, gurkmeja och vatten till önskad konsistens. Drick och njut!

Agnes

Postad: 11 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera (7)

Det finns 7 kommentarer:

Gurkmeja & Lingonsmoothie

 1. Johanna skrev den

  Åhh va god den ser ut!! 🙂 Ska bli kul att följa din blogg!

  • Agnes Gällhagen skrev den

   Tack! Det lovar jag att den är ; )
   Ska bli kul att blogga också!
   Agnes

 2. Evelinas Ekologiska skrev den

  Brukar också ha lingon i smoothien, så otroligt gött! 🙂
  Wow, färsk gurkmeja har jag aldrig använt eller sett i butik, vackert!
  Såå fina foton, färgerna…:)

  • Agnes Gällhagen skrev den

   Tack!! Lägger mycket kärlek på själva styling & fotograferingsdelen, så det värmer : )
   Ja jag har precis upptäckt det fantastiska med färsk gurkmeja. Sådan speciell smak! Prova definitivt om du hittar det på nån ekoaffär : ) (jag köpte på Bara Bra Mat här i Gbg)
   Agnes

 3. Johanna skrev den

  Hej! En så trevlig blogg – ska bli kul att följa! En fråga av mer praktisk karaktär: Va sjutton ska man ha för mixer egentligen? Har insett att min gamla sjunger på sista versen och har funderat på vad som ska ersätta. Behöver också en matberedare och ev även en ny stavmixer så även där funderas det en del. En med både skål och kanna, är det bra? Du skrev att du gör (glutenfria) degar i din, är det i matberedaren då? Väldigt tacksam för tips! Känns verkligen som en svårgenomtränglig djungel.

  • Agnes Gällhagen skrev den

   Hej!
   Kul att du gillar den!
   Jag är verkligen inte en prylgalen person haha, så är egentligen fel person att fråga. Men en high speed blender står på min egen inköpslista just nu! Gör nästan allt med en vanlig stavmixer annars. Funkar utmärkt om man lägger djupfryst frukt i ett vattenbad en stund först. Min filosofi är att man inte ska behöva ha för mycket fancy köksutrustning, men har insett att även jag behöver uppgradera min gamla skruttiga matberedare och mixer. Maler en hel del nötter och frön vilket tar väldigt lång tid i den jag har nu (sedan bakar jag ofta ut degarna för hand faktiskt. Tycker att det fungerar bättre för den konsistens mina degar brukar ha – lite för kraftiga för matberedaren). Har tyvärr inte hunnit sätta mig in i vilka märken osv som ska vara bra, men en high speed blender (där man mixar i en kanna) för välmixade smoothies och för att göra nötmjöl/nötsmör skulle jag rekommendera! Hoppas det hjälpte som svar 🙂 Agnes

   • Johanna skrev den

    Tack snälla för svar! Då får vi se vad du bestämmer dig för så småningom då. Du får jättegärna skriva framöver om du har några tips på området. Just nu så kan jag inte ens hacka linfrön med min skruttiga sak så nötsmör är ju uteslutet. Känns så trist för det är ju en hel kategori med recept man inte kan göra så det är verkligen högprioriterat för min del! Lycka till med ditt beslut 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)