Agnes Gällhagen

Vanilj & Hasselnötsmjölk

16 september, 2013 | Kommentera (3)

IMG_7844

Jag har länge velat prova att göra egen nötmjölk, då jag konsumerar minst två tetror i veckan av antingen mandel eller hasselnötssorten, och har smått dåligt samvete inför mig själv över detta eftersom jag i övrigt strävar efter att äta så “clean” mat som möjligt (alltså ej processerat, utan tillagat från grunden utan tillsatser). Det enda som har hindrat mig är egentligen att jag har har fått för mig att jag behöver en kraftigare matberedare för att göra detta. I helgen bestämde jag mig helt enkelt för att strunta i det, och gick och köpte ett saftfilter för att prova. Och hur barnsligt enkelt var det inte?!
Jag kan inte fatta att det har tagit mig så långt tid att komma till skott.

Det finns speciella nötmjölksdukar att köpa, men jag tyckte att ett saftfilter funkade alldeles utmärkt. Min (eller rättare sagt min rumskompis) skruttiga lilla matberedare var tvungen att arbeta ganska länge för att få nötterna till något som skulle kunna kallas för grovkornigt mjöl, och mjölken blev smakrik men ganska tunn. För en gräddigare känsla behövs nog en “high speed blender”. Eller bara en alldeles ordinär matberedare av standardkvalitet som varje vettig människa har hemma. Inte en från sjuttiotalet köpt på loppis för en tjuga…
Jag blev helt blown away över hur mycket smak den egengjorda mjölken fick! När jag såhär i efterhand jämför min hasselnötsmjölk mot den jag brukade köpa, så smakar den köpta egentligen mest sött med en rätt kraftig konsistens som liknar animalisk mjölk, medan min verkligen smakar hasselnötter!
Jag bestämde mig för en väldigt basic smaksättning bestående av äkta vaniljpulver och agavesirap såhär första gången, men kommer definitivt laborera med alla möjliga kombinationer av nötter, frön, gryn och kryddor framöver!

IMG_7867

Nötmjölk görs genom att nötterna blötläggs över natten, sköljs, blandas med nytt vatten i en mixer, och sedan silas genom en duk. Just hasselnötter är rikt på bland annat protein, kalcium, järn, B vitamin, antioxidanten E vitamin, beta-sitosterol som sänker den dåliga typen av kolestrol, och innehåller till större delen nyttigt enkelomättat fett.

Här är några av hälsofördelarna med att göra “mjölk” på nötterna:
För att till fullo kunna tillgodose sig näringsämnena i nötter och frön, så bör de blötläggas innan de konsumeras. Varför? Jo, genom blötläggningen imiterar vi naturens processer. Nötter och frön är konstruerade så att de inte ska släppa ifrån sig sina näringsämnen innan det är “dags”. Deras skal innehåller fytinsyra och enzymblockerare (“antinutrienter”) som hindrar den som konsumerar nöten från att ta upp dess näring, vilket ju är jättedumt eftersom det är precis de viktiga näringsämnena i nötterna och fröna som vi vill åt! Fytinsyran binder till livsviktiga mineraler i tarmkanalen och försämrar vår upptagningsförmåga av dessa. När vi lägger nötter i blöt, så imiterar vi regnet som sätter igång groddningsprocessen hos nöten. Antinutrienterna och fytinsyran bryts då ned. Att blötlägga nötter och frön kallas för att de “aktiveras”, och det som händer då är bland annat att näringsinnehållet ökar. Vid groddning aktiveras proteinfrämjande enzymer, och proteininnehållet ökar med nästan 50 %! Processen gör även nötterna mer lättsmälta.

Fermentering av sädesslag och nötter är inget nytt. Det har gjorts i praktiskt taget alla delar av världen. Här i Europa blötlades ofta säden i flera dagar i vatten eller sur mjölk innan det gjordes gröt på den. Att koka råris på 10 minuter är däremot något relativt nytt, och är, kanske inte helt förvånande, inte särskilt bra för tarmen.

Jag kan själv märka av att jag får ont i magen och har svårt att smälta maten om jag äter mycket råa eller al dente nötter, frön och sädesslag. Numera förvarar jag alltid en liten skål med vatten och nötter i kylskåpet att ha på frukostgröten eller i smoothien. Jag byter ut vattnet en gång om dagen och sköljer nötterna emellan, och så konsumerar jag dem inom 3 dagar. En kan också torka nötterna i ugn på svag värme, men det har jag inte provat ännu. Nötmjölk är bara ett sätt att göra näringsämnena i nötterna mer lättillgängliga.

Källa: Alternativjournalen  Hälsosidorna

Innan vi går vidare till receptet, vill jag bara tipsa om att jag även har publicerat ett smarrigt recept på krämig kantarellpaj ifall du behöver lite middagsinspiration! Pajen är helt fri från gluten, mjölk och nötter, men innehåller ägg och lagrad ost. Eftersom jag har en del engelskspråkiga läsare på min andra matblogg, så tänkte jag skriva en engelsk version på alla recept även här.

IMG_7874

Vanilj & Hasselnötsmjölk / Vanilla & Hazelnut Milk
ca 1 liter / ca 4 cups

3 rågade dl hasselnötter / 1 1/3 cup hazelnuts
4 dadlar (valfritt!) / 4 dates (optional!)
1 liter kallt vatten / 4 cups cold water
1 nypa äkta vaniljpulver / 1 pinch of vanilla bean powder
ca 1 tsk agavesirap eller honung / ca 1 tsp agave syrup or honey
1 nypa salt / pinch of salt

+ 5 dl vatten för blötläggning / + 2 cups water for soaking

Gör såhär:
1. Blötlägg nötterna över natten i 5 dl vatten.
2. Dagen därpå: häll bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
3. Mixa nötterna, och eventuellt dadlarna för extra sötning, med nytt vatten i någon minut i en matberedare eller blender. Du kan behöva göra detta i omgångar så att det inte svämmar över. Låt blandningen stå och dra i 10-15 min. Gärna längre om du har tid.
Tips! Önskar du en krämigare mjölk, kör på 1 del nötter, 2 delar vatten istället. Funkar bra att ha t.ex i kaffet, eller ihop med lite müsli.
4. Sila genom en nötmjölksduk eller ett saftfilter, försök att klämma ut så mycket vätska som möjligt ur nötblandningen. Enklast är att göra detta över en bunke för att undvika skvätt. Spara nötblandningen som blir över till att göra exempelvis kakor, gröt eller müsli. Jag gjorde gröna hampaproteinbars av min!
5. Smaksätt mjölken på valfritt sätt. Jag valde valniljpulver, en nypa salt, och en lätt sötning med agavesirap. Lite kakao för en chokladmjölk eller kanel för en julig känsla är säkert också alldeles underbart. Vispa ordentligt och buteljera.
6. Förvara i kylskåp i upp till 7 dagar. Skaka lätt före användning, då mjölken skiktar sig något (vilket är helt normalt).

Directions:
1. Soak nuts overnight in i 2 cups water.
2. Day 2: throw away soaking water and rinse nuts well.
3. Blend nuts, and dates for extra sweetener, and fresh water for a minute or so in a blender. You might have to do this in turns, to prevent it from overflood. Leave the mixture for 10-15 min to let the flavours develop. If you have time, leave it longer.
Tips! If you want a thicker consistency, use 1 part nuts and 2 parts water instead. Works fine in a cup of coffee, or with granola.
4. Strain through a nut milk bag. Try squeezing as much milk as possible out of the nut mixture. A tip is to do this over a bowl to prevent splatter. Save the left over nut pulp for making cookies, porridge or granola. I made green hemp protein bars out of mine!
5. Flavour your milk in whatever way you prefer. I chose vanilla bean powder, a pinch of salt, and agave syrup as sweetener. Some cacao for a chocolate milk or cinnamon to evoke christmas is propably also delicious. Whisk everything together and bottle.
6. Store in fridge for up to 7 days. Shake lightly before serving, as the milk separates (which is entirely natural).

Du läser förmodligen det här lagom till frukostflingorna. Gå nu genast och köp lite nötter och börja experimentera, så har ni du en utsökt växtbaserad mjölk till din müsli imorgon : )
Agnes

Postad: 16 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Eko, Hälsa, Kost, Näringsfakta, Nötmjölk, Okategoriserade, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , | Kommentera (3)

Det finns 3 kommentarer:

Vanilj & Hasselnötsmjölk

 1. Lina skrev den

  Testade detta men det smakade bara blaskigt hasselnöts-vatten.. Undra om jag gjorde något fel? Tyckte jag mixade i en evighet, men det blev ganska mycket hasselnötsmassa kvar efter silningen. Kanske skulle mixat ännumer?

  • Agnes Gällhagen skrev den

   Ett tips är att låta det stå och dra så länge som du har tid med, innan du silar. Men nötmjölk är helt klart mer vattnigt än vanlig mjölk, och jag tycker att just hasselnötsmjölk är extra tunn i konsistensen även om den smakar mycket. Vid senare tillfällen då jag provat att göra på t.ex mandlar istället, så har jag gjort den krämigare genom att använda 1:2 i förhållandet nötter-vatten. Det skulle du kunna prova om du vill få till en tjockare konsistens! Har också märkt att en nypa salt lyfter smakerna något, och att en kan behöva söta ganska mycket med honung eller dadlar för att det ska bli drickbart. Det är lite trixigt att få till en bra kombo! 🙂 Kanske skulle ta och uppdatera recepet, alternativt posta ett nytt på mandelmjölk också! Agnes

   • Lina skrev den

    Jag får prova igen och nästa gång låta det stå och dra lite längre också. Tack för svar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)