Agnes Gällhagen

Berry Smoothie in a Bowl

29 september, 2013 | Kommentera (0)

IMG_8151

Vissa dagar ledsnar jag totalt på att äta min frukost ur ett sugrör som en annan ettåring. Jag längtar efter att sätta tänderna i något riktigt knaprigt, tugga, svälja, äta saker som har en konsistens. Ibland skippar jag då smoothie-frukosten helt och äter någonting helt annat. Som knäckebröd
med jordnötssmör, eller havregrynsgröt. Men allt som oftast går jag istället bananas på toppingen! No pun intended.
Mina “Smoothie Bowls” gör jag lite tjockare i konsistensen genom att ha i mindre vatten och mer kokosmjölk, nötsmör eller annat som bidrar med en mustighet, så att de mer liknar yoghurt än dryck. Sedan kan jag ha på hur mycket nötter, frön, bär och skivad frukt jag vill, och på så sätt både få i mig en riktigt maxad superfood-frukost samtidigt som mina käkar får arbeta lite mer än vanligt.

På senaste tiden har jag verkligen känt att jag behöver den där extra boosten i min mat för att orka med denna hektiska höst. Jag förstår inte vad som hände?! Ena dagen står jag fullkomligt rastlös och och utan jobb efter att precis ha hoppas av min tidigare utbildning, för att andra dagen hitta en ny utbildning (inom Humanekologi) som visar sig vara så galet intressant att jag vill göra mitt absolut bästa (vilket inkluderar typ skriva hemtenta på fredagkvällar) samt alternera mellan två olika extrajobb och två olika matbloggar och inte ha en sekund över att ägna åt världsliga (men välbehövliga) struntsaker. Det är rätt fascinerande ändå hur tydligt och omedelbart kroppen påverkas av mental stress. Innan jag ens har förstått själv att mitt liv är överbelastat, så varnar min kropp mig genom att till exempel börja värka på konstiga ställen, ge mig huvudvärk utan anledning (well) och dålig hy. Den är allt bra klok. Nu har jag, på min kropps inrådan, bokat in både skogsutflykt, yoga, fika, och tidig läggning i veckan.

Häromdagen gjorde jag en ovanligt lyckad och galet näringsrik Smoothie Bowl på tre olika sorters bär, garnerad med precis allt gott jag kunde komma på. Jag lyckades till och med smyga i en rejäl näve sallad utan att det märktes. Du kan använda precis vilka bär och frukter du har hemma. Jag är urdålig på att komma ihåg att måtta och skriva ner recept, så detta är ett ytterst ungefärligt recept ur minnet.

IMG_8151-2

Berry Smoothie in a bowl
1 person
vegan, raw, free of sugar, gluten, soy and can easily be made free of nuts

1/2 fryst mango / half a frozen mango
1 liten banan / 1 small banana
1 kiwi / 1 kiwi
1 litet äpple/ 1 small apple
1,5 dl frysta bär (jag använde hallon, röda vinbär & blåbär) / half a cup frozen berries (I used raspberries, red currant & blueberries)
1 näve valfritt bladgrönt (jag tog rosésallad mest för färgens skull) / one handful of leafy greens of choice (I used red lettuce)
2 msk kokosmjölk (valfritt) / 2 tbsp coconut milk (optional)
1 skvätt citronjuice / a droplet of lemon juice
1 skvätt vatten tills önskad konsistens / a little water until desired concistency

Topping:
På bilden: aktiverade hasselnötter och solrosfrön, fikon, päron, hallon, jordnötssmör & bipollen. Alla typer av nötter, frön, frukter, bär och nötsmör funkar utmärkt! Prova skalade hampafrön och chiafrön för en extra proteinboost.

In the photo: activated hazelnuts and sunflower seeds, figs, pear, raspberries, peanut butter & bee pollen. All kinds of nuts, seeds, fruits, berries and nut butters works fine! Try hemp seeds and chia seeds for an extra protein boost.

Gör såhär:
1. Skölj, tärna och mixa alla ingredienser utom topping med en stavmixer eller i en blender.
2. Späd med vatten och eventuellt kokosmjölk tills önskad konsistens.
3. Garnera med valfri topping. Ringla lite nötsmör över. Ät med sked!

Directions:
1. Rinse, cube and mix all ingredients except topping with a hand-held mixer or in a blender.
2. Add water and perhaps coconut milk (optional) until desired concistency.
3. Garnish with optional topping. Sprinkle some nut butter over it all. Eat with a spoon!

xo
Agnes

Postad: 29 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)