
Syrlig rödbetssmoothie toppad med yoghurt och granola
10 oktober, 2013 | Kommentera (1)Denna vecka vill jag dela ett ovanligt lyckat smoothie-experiment med er. Jag har haft mycket rödbetor hemma i veckan, och tänkte att den fantastiska färgen skulle få vilken dryck som helst att se smarrig ut. De söta och mustiga betorna visade sig också passa helt makalöst bra ihop med syrliga bär, frisk mynta och naturell yoghurt. Toppad med min hemmagjorda och superenkla granola så har denna lilla skapelse klättrat upp som en ny favorit på min frukost-lista.
Så mycket längre introduktion till receptet än så ska jag inte skriva idag.
Jag har en fullkomligt smäckad vecka med flera olika roliga skrivaruppdrag, högvis med plugg och flera dagars extrajobb på Göteborgs Konsthall, där
jag ibland håller till.
Men först några roliga grejer från senaste veckan:
– Mitt matstylande och receptexperimenterande tar upp relativt liten del av min tid. Min huvudsysselsättning är att jag pluggar till Humanekolog, och mycket tid och intresse går också åt skrivande. Både skönlitteratur och journalistik.
Den senaste veckan så har en samling av några av mina texter,
vi skulle kunna kalla det för prosalyrik, publicerats både på Rymden och Tidningen Kulturen. Så himla glad över detta är jag! Textsamlingen heter “Det finns ingen dans i frekvens och balans”, och går att läsa Här.
– På min andra matblogg, som har stort fokus på texterna, har jag lagt upp
en text om konsumtion, och hur jag ser på detta. Där finns även receptet
på ovan nämnda granola, som är glutenfri och nötfri, för alla er allergiker
där ute!
Syrlig rödbetssmoothie toppad med yoghurt och granola
1 stor rödbeta, kokt, kyld och tärnad / 1 large beetroot, pre-cooked, chilled and cubed
1 halv fryst banan / half a frozen banana
1 skiva ananas / 1 slice of pineapple
1,5 dl frysta röda vinbär / half a cup (slightly more) frozen red currant
1 msk tranbärskoncetrat + 1,5 dl vatten alt. 1 dl transbärsjuice + 0,5 dl vatten / 0,4 cup cranberry juice + 3 tbsp cold water
4-6 blad mynta / 4-6 mint leafs
en halv citron, juice / half a lemon, juice
Topping
1 dl naturell yoghurt / 0,4 cup natural yoghurt
granola
Gör så här:
1. Kvällen innan: Förbered genom att skala, tärna och koka rödbetan. Den brukar behöva ca 30-35 minuter. Känn efter med en gaffel om den är mjuk rakt igenom. Förvara i kylskåpet. Skiva bananen och förvara i en påse i frysen. Frys även in vinbären.
2. På morgonen: Blanda rödbeta, fryst banan, ananas, frysta vinbär, mynta, citronjuice och tranbärsjuice i en blender eller med en stavmixer. Jag använde tranbärskoncentrat för det var det jag hade hemma, men tranbärsjuice går också bra! Addera eventuellt lite vatten tills önskad konsistens.
3. Häll upp i ett stort glas med vid öppning. Toppa med 1 dl naturell yoghurt som rörs ned försiktigt, eller ta vaniljyoghurt om du så önskar (men tänk på att sådan ofta har tillsatt socker och kan bli lite för sött ihop med granolan). Avsluta med att strössla lite granola på toppen!
Directions:
1. The night before: Peel, cube and cook the beetroot for about 30-35 min or until soft. Store in fridge. Slice banana and store in plastic bag in freezer. Also put red currant in freezer.
2. In the morning: Mix beet, frozen banana, pineapple, frozen red currant, mint, lemon juice and cranberry juice in a blender or using a hand-held mixer. I used cranberry concentrate, but regular cranberry juice also works perfectly fine! Add perhaps more water until desired concistency.
3. Pour into a large glass with a wide opening. Carefully stir 0,4 cup natural yoghurt into the smoothie, or use vanilla yoghurt if you like (but remember those often have added sweetener which might be to sweet along with the granola). Last but not least, sprinkle some granola on top!
Gluten and Nut-Free Granola recipe can be found here.
xoxo
Agnes
Wow 🙂