Agnes Gällhagen

Krispigt chokladbräck med nutellasmak

12 november, 2013 | Kommentera (0)

IMG_8648

Godkväll!
Idag delar jag med mig av en till-kaffet-favorit jag allt som oftast har en bit eller två av i frysen. Egen choklad är bland det enklaste godiset du kan göra. Vill du göra det supersuperlätt så krävs bara 3 ingredienser: kokosolja, råkakao och valfri sötning, t.ex honung eller agavesirap. Tänk lika delar kokosolja som kakao. Smeten slänger du ihop på 5 minuter, och sedan måste du vara liiite tålmodig och vänta hela 10 minuter på att chokladkakan ska stelna i frysen.

Kom ihåg att alltid välja ekologisk, kallpressad kokosolja, och alltså inte det där silvriga paketet som mamma gjorde ischoklad av till jul när du var liten. Det kokosfettet (kokosfett är f.ö samma som kokosolja. Vid 25 grader smälter fettet och blir till olja.), har tyvärr tappat många av sina viktiga näringsämnen genom den hårda raffineringen och innehåller dessutom en högre andel mättat fett just för att tåla upphettning bra. Och inte smakar det nå kokos heller!

I detta recept har jag lagt till hasselnötssmör för en Nutella-liknande smak, och lite crunch i form av överbliven rostad müsli samt russin för seghet och extra sötma. Men du kan förstås ha i precis vilka nötter, frön, torkade frukter eller kryddor du vill! Jag vill nästan alltid ha lite salt i mina bakverk då jag är superdupersvag för choklad och havssalt-kombon, men gillar du inte det kan du enkelt bara skippa flingsaltet i receptet!

Receptet ligger även uppe på engelska på Food + Green Forests, så denna gången postar jag det bara på svenska här. Klickar du dig vidare dit kan du dessutom läsa en hastig reflektion från min sida angående ekologisk och vegetarisk skolmat, apropå GöteborgsPostens ledare från den 4/11. Där kallade jag förresten visst receptet för “Nutellachoklad med crunch”, men
jag tycker nog allt att Chokladbräck är ett bättre namn.

Passa dig för att äta för många bitar av denna himmelska chokladhistoria på kvällen bara, då den är en riktigt uppiggande energibomb som kan ge sömnsvårigheter. Till frukost skulle jag säga är ett mycket bättre tillfälle ; ) Japp, man får äta efterrätt till dagens alla mål.

Och jag lovar dig, din egna choklad kommer smaka SÅ MYCKET BÄTTRE än all choklad du någonsin köpt! Dessutom oslagbart på julbordets pralin-sektion. Aladdin-asken kan ju slänga sig i väggen.

IMG_8679

Detta recept är veganskt, glutenfritt och näästan raw.

Krispigt chokladbräck med nutellasmak
6 st ca 5 x 4 cm bitar

1/2 dl kallpressad kokosolja
1,5 msk hasselnötssmör
2 tsk agavesirap eller honung
1/2 dl råkakao
en pyttenypa flingsalt + ev. mer för garnering

ca 1/2 dl rostad müsli
ca 
1/3 dl russin

Gör såhär:
1. Förbered genom att täcka en ca 17 x 13 cm lunchlåda med bakplåtspapper. Täck botten av lådan med rostad müsli och russin.

2. Värm försiktigt kokosolja, hasselnötssmör, flingsalt och agavesirap i en kastrull över vattenbad. Ha i mer sötning om önskas. Ta av kastrullen från spisen och ha i råkakaon (för att undvika att viktiga näringsämnen förstörs av värmen). Rör om.

3. Häll smeten över müslin och russinen. Skaka lådan en aning så att allt blandas ordentligt. Strössla eventuellt över lite, lite krossat flingsalt. Ställ i frysen i ca 20 minuter (10 minuter om du är riktigt sugen, men räkna med att bli kladdig om fingrarna!). Bryt i bitar och ät genast tillsammans med en kopp kaffe eller te. Förvara i frysen. Håller i minst två veckor.

xo
Agnes

Postad: 12 november, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Choklad, Eko, Hälsa, Raw, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)