Agnes Gällhagen

Julkryddig mandelmjölk

16 december, 2013 | Kommentera (0)

IMG_0301

En typisk lördagssysselsättning för mig är att mjölka nötter. Det går på ett kick, och så känns det så himla lyxigt att ha alldeles färsk nötmjölk utan några tillsatser till frukostgröten eller müslin. Bara en har kommit ihåg att blötlägga nötter kvällen innan vill säga : )
Jag har tidigare lagt upp ett recept på hasselnötsmjölk, men mandelmjölk är nog ändå min favorit då jag tycker att den blir mycket krämigare.

Sagt och gjort, i lördags förmiddag var det åter dags för mandelmjölkning. Vanligtvis kör jag på en väldigt enkel smaksättning av salt (japp, superviktig ingrediens, lovar), agavesirap och vanilj, men denna gången fick hela julrepertoaren åka ner i buteljen. Kanel, kardemumma, nejlika, ingefära, muskot och cayennepeppar, närmare bestämt. Ljuvligt ihop med havregrynsgröt, eller varför inte iskallt i ett glas, tillsammans med mina Havssalt & Choklad- samt Saffran & Citronkolor?

IMG_0302

Förutom att vara fantastiskt värmande såhär i vintertid, så har alla dessa kryddor förstås även en rad hälsofördelar. Men istället för att skriva om dem här, tänkte jag passa på att skicka er vidare till fina Evelinas Ekologiska, där ni kan läsa mer om detta. Väldigt inspirerande blogg med galet fina bilder. Vem vill inte flytta till Norrlands skogar efter att ha tagit del av Evelinas vardag?

Mjölka nötter gör du enkelt med hjälp av en nötmjölkspåse eller ett vanligt saftfilter. Har även hört att nylonstrumpor ska funka fint…
Jag blötlägger nötterna under natten för att få bort skadliga ämnen i skalet som hämmar kroppens upptag av nötens viktiga näringsämnen, och för att göra dem enklare att mixa. Jag har upptäckt att en stavmixer många gånger fungerar bättre än en matberedare för detta ändamål. Men en high speed blender vore ju inte helt fel att ha.

IMG_0244

Julkryddig mandelmjölk / Christmas Spiced Almond Milk
1 liter / 1 quart

4 dl mandlar / 1 3/4 cups almonds
1 liter kallt vatten / 1 heaping quart cold water
2 msk agave
sirap / 2 tbsp agave syrup
1/2 tsk havssalt / 1/2 tsp sea salt
1 1/2 tsk kanel
 / 1 1/2 tsp cinnamon
1 tsk äkta vaniljpulver
 / 1 tsp ground vanilla bean
1/2 tsk kardemumma / 1/2 tsp cardamom
1/3 tsk  malen ingefära / 1/3 tsp ground ginger
1/3 tsk malen muskot
 / 1/3 tsp ground nutmeg
1/3 tsk malen nejlika / 1/3 tsp ground cloves
en nypa cayennepeppar / a pinch of cayenne pepper

Gör såhär:
1. Kvällen innan: Lägg mandlarna i blöt i rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur.

2. Dagen därpå: Skölj mandlarna och häll bort blötläggningsvattnet. Lägg mandlar i en stor bunke med hälften av (det nya) vattnet. Mixa ordentligt med en stavmixer. Tillsätt resten av vattnet och mixa lite till. Tillsätt havssalt (lite mindre än receptet anger ifall du använder bordssalt), rör om, och låt gärna stå i en timme eller mer. Detta gör att vattnet drar åt sig nötternas fetter och smak ordentligt. Har du bråttom, så låt endast stå i 20 minuter eller så.

3. Sila nötterna genom en nötmjölkspåse eller ett saftfilter ner i en ren bunke. Kläm ut vätskan ordentligt. Spara på den överblivna nötpulpen! Denna kan till exempel användas i kakor, brownies, bröd, smoothies eller veggobiffar. Förvara nötpulpen i frysen.

4. Tillsätt kryddor och vispa ordentligt. Smaka av med agavesirap. Häll upp på flaska, och låt gärna stå i kylskåp ett tag innan du dricker, för att smakerna ska hinna utvecklas. Eller så dricker du med en gång : ) Förvara i kylskåp och skaka flaskan innan servering. Håller i 3 dagar, absolut inte längre, tyvärr.

Directions:
1. The night before: Soak almonds in water and let it sit overnight in room temperature.

2. The next day: Rinse almonds and discard soaking water. Put nuts in a large bowl. Add half of (the new) water, and use an immersion blender to mix until as smooth as possible. Add the rest of the water, and mix some more. Add sea salt (a little less than stated above if you use regular salt), stir, and let sit for an hour or more, to let the flavors develop. If you’re in a hurry, let sit for about 20 min.

3. Strain nuts through a nutmilk bag or the like into a clean bowl. Try squeeze as much liquid out of the nuts as possible. Save the nut pulp to make for example cookies, brownies, bread, smoothies or veggie patties. Store nut pulp in freezer.

4. Add spices to the milk. Stir. Season to taste with agave syrup. Bottle, and preferably let sit in the fridge to let the flavors develop further, before serving. Or don’t : ) Store in fridge, and shake before use. Lasts for 3 days and no longer.

IMG_0260

xo
Agnes

Postad: 16 december, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Kost, Nötmjölk, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)