Agnes Gällhagen

Earl Grey Marmelad & Banan och Bovetebröd

Postad: 5 februari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Okategoriserade, Personligt, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , , | Kommentera

IMG_0863

Nu finns receptet på denna bitterljuva bergamottmarmelad uppe på min andra matblogg Food and Green Forests! Jag har även inkluderat ett recept på fröigt och saftigt banan och bovetebröd som är gott ihop med en skiva salt ost och en klick av marmeladen. För ett bananbröd som passar bra som fikabröd, se detta recept.

IMG_0876

Var finns mina recept?
För er som är nya kan jag berätta att jag här på Smoothiebloggen fokuserar på snabba, enkla recept på smoothies och juicer, och ibland en och annan frukost eller efterrätt. Jag försöker även då och då skriva lite funderingar kring hälsa, och inkludera någon intressant eller viktig näringsfakta om de livsmedel som förekommer i recepten.

Food and Green Forests däremot lägger jag upp alla möjliga typer av recept. Alltid vegetariska, ofta veganska. Man skulle kunna säga att det är en matig fotoblogg, där styling och bilder står i centrum. Jag har funderat på att även inkludera bilder på mat som inte nödvändigtvis är mina egna recept, eller som kanske inte har något specifikt recept överhuvudtaget. Alltså gå ytterligare ett steg från receptblogg mot fotoblogg. Detta för att kunna uppdatera oftare och göra någonting av all den mat jag fotograferar nästan dagligen och hittills bara lägger upp på Instagram. Vad tror ni om det?

Jag finns även på Instagram @foodandgreenforests. Här är det också av uppenbara skäl bilderna som står i centrum. Min instagramprofil uppdateras betydligt ofta än bloggarna, och innehåller bilder på allt från vardagsmat till recept jag testar till egna recept. Alltid förmedlat genom stilistiska kompositioner i fyrkantigt format. Sannerligen en konst i sig ; ) Följ för daglig matinspiration helt enkelt! Trevlig daglig mat och hälsoinspiration finns för övrigt även på Kureras instagram @kureramagazine!

Trevlig onsdag!

xo
Agnes

IMG_0852Apelsin & Bergamottjuice

Postad: 2 februari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0843

Glad söndag! Här i Göteborg har det varit osedvanligt slaskigt och jävligt de senaste dagarna, förutom idag!! Sol och vinterdis fick mig ut på en långpromenad upp på Änggårdsbergen som ligger alldeles intill där jag bor.

I övrigt har jag spenderat dagen i köket (för ovanlighetes skull…) och pysslat med att göra Raw chokladbollar, sötpotatismousse samt lyssnat på En varg söker sin pod med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Just i detta avsnitt pratade de om Rawfood och hälsotrender, vilket var intressant att höra. De var båda väldigt kritiska till denna “pseudovetenskap”, och jag kan på många sätt hålla med dem. Det är alltid, i alla sammanhang, viktigt att vara kritisk mot vad som skrivs i media, och inte hoppa på alla hälsotrender för att någon “expert” har hävdat att saker förhåller sig på ett visst sätt. Själv resonerar jag så att jag vill prova sådant som jag är nyfiken på, och sedan besluta mig för om det är något att ha baserat på hur det känns för min kropp.

Sedan tidernas begynnelse har jag haft olika mystiska magproblem som jag inte har lyckats härleda till något specifikt livsmedel. Jag befinner mig i ett ständigt sökande efter vilken typ av livsstil som passar mig. Det gör nog att jag förmodligen är mer nyfiken på hälsotrender än ovan nämnda personer (eller än de flesta kanske), men jag vill gärna tänka att jag åtminstone inte är lättlurad. Vad tänker ni om just Rawfood som trend? Nåt att ha, eller bara hitte-på?

I veckan beställde jag en låda Bergamottcitrus från Årstiderna, extremt nyfiken som jag var på denna lilla frukt. Jag menar, en frukt som smakar Earl Grey-te?! Detta har gett upphov till en rad olika matexperiment, och fler kommer det bli.
Min första impuls var förstås att testa att juica frukten. Eftersom den karaktäristiska smaken sitter i skalet, hade jag läst att det är skalet som ska användas om en vill åt den. Sagt och gjort slängde jag ner hela frukten i råsaftcentrifugen, något som kändes ytterst konstigt eftersom citrusskal i juice vanligtvis smakar skit, pardon my french. En liten Bergamottfrukt tillsammans med två stora apelsiner fick räcka. Resultatet blev en högst intressant, aningen bitter twist på den vanliga apelsinjuicen. Om du har möjlighet att få tag i några (ekologiska) Bergamottcitrus, så prova!

Om någon dag eller två kommer jag även lägga upp recept på Bergamottmarmelad på min andra matblogg Food and Green Forests. Jag återkommer när det finns uppe!

IMG_0846

Apelsin & Bergamottjuice
1 person, ca 300 ml /serves one, about 300 ml

2 stora apelsiner / 2 large oranges
1 liten ekologisk bergamottcitrus /1 small organic Bergamot orange

Gör såhär:

1. Skär bort apelsinernas skal. Tvätta Bergamottcitrusen noga. Extra viktigt att denna är ekologisk eftersom skalet ska användas. Kör ner alltihopa i råsaftcentrifugen. Drick omedelbart.

Directions:

1. Peel oranges and wash Bergamot orange. Important to buy organic Bergamot orange since you want to use the peel. Juice peeled oranges and the Bergamot orange (with peel) in a juicer. Drink instantly.

Hoppas det smakar!
xo
Agnes

 Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.