Agnes Gällhagen

Bovetepannkakor med timjansrostade körsbärstomater, getost och dadel & balsamicokräm

Postad: 4 april, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Kost, Okategoriserade, Recept, Vegetariskt | Etiketter: , , , | 3 kommentarer

IMG_1347
Jag har blivit helt nyförälskad i frukost på senaste, och kan drömma om smoothie bowls, ugnsbakad havregrynsgröt, fruktsallad, yoghurt med rostad müsli, knäckebröd med goda pålägg etc. etc… Denna vecka har jag flyttat, har således både begränsat med tid och begränsat med uppackad köksutrustning till att hålla på och experimentera i köket. Sitter därför och drömmer om förra helgens brunch deluxe! Krispiga, tunna bovetepannkakor med ugnsrostade körsbärstomater, timjan, mjuk getost och sötsyrlig och trögflytande dadel & balsamicokräm. Alltså!!! Detta är mitt bästa tips till er inför helgen. Själv ska jag hinna med en miljard (roliga) saker, som att gå på tur i skogen, äta på restaurang, gå på vernissage, gå på loppis, inviga odlingslådan, packa upp etc. Pannkaksreceptet kommer från Anna Skipper, resten är nån slags improvisation. Nedan kan du läsa ett ungefärligt recept. Alltså lova att prova! Receptet är vegetariskt samt glutenfritt.
IMG_1351

Bovetepannkakor
Se recept.

Timjansrostade körsbärstomater
1 paket körsbärstomater på kvist
några kvistar timjan
olivolja
agavesirap eller honung
salt och peppar

Dadel & Balsamicokräm
4 dadlar, urkärnade
ca 4 msk balsamvinäger
en skvätt agavesirap
en skvätt vatten

getost och valfria frön att toppa med

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Ringla olja och agavesirap (eller honung) över tomaterna. Salt och peppra. Klipp lite färsk timjan över. In i ugnen för 25-30 minuters rostning.

2. Vispa ihop pannkakssmeten enligt länkens anvisningar. Låt stå.

3. Mixa dadlar, balsamvinäger, agavesirap och vatten till en slät kräm med hjälp av en stavmixer. Ställ åt sidan.

4. Stek pannkakorna i riktigt smör, gärna saltat. Inget lätt och lagom här inte! Kokosolja går också bra.

5. Toppa de färdiga pannkakorna med några tomater, bitar av getosten, lite ringlad dadel & balsamicokräm samt sesamfrön eller annat valfritt frö. Ät medan det är varmt!

Smaklig måltid! Agnes

IMG_1336



Yoghurt & Mangoparfait med dold överraskning

Postad: 23 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Recept, Smoothie, Vegetariskt | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_1281

Glad söndag!
Igår firade jag min 25årsdag (som egentligen är på onsdag), med superfrukost, efterrätt till lunch (bästa!) och vegetariskt knytkalas med vänner på kvällen. Det finns nog inget bättre sätt att fira saker på än med god mat. Faktum är att det nog inte finns någonting överhuvudtaget som är bättre än god, vällagad mat. Fina råvaror, välkomponerade måltider, en perfekt mogen mango. Sådana små saker kan verkligen göra mig helt lycklig. Vad fantastiskt det är med mat ändå!

Till födelsedagsfrukost åt jag en parfait-liknande historia i form av (gömd) turkisk yoghurt, agaverostade valnötter och pumpakärnor, raw kokoschips och en mango- och banankräm på toppen. För att göra det lite extra festligt dekorerade jag hela kalaset med tre sorters frön (svarta/vita sesamfrön samt chiafrön). Utanför bilden: Bovete & Mandelscones med brunost och gurka. Frukost alltså!! <3

IMG_1256

Yoghurt & Mangoparfait med dold överraskning
1 person

1 dl turkisk yoghurt, blandad med en skvätt vatten
en liten näve valfria nötter och frön, gärna ugnsrostade
några raw kokoschips

1/2 mogen mango
1/2 mogen banan
1 klyfta citron, juice

agavesirap, kokosolja & havssalt till ugnsrostade nötter
sesamfrön & chiafrön till garnering

Gör såhär:
1. Börja med att rosta nötterna. Detta kan göras i förväg. Blanda ca 1 msk agave, 1 tsk kokosolja samt några nypor havssalt ihop med 2-3 dl valfria nötter och frön. Rosta på bakplåtspapper i ca 10-15 min i ugnen (180 grader). Låt svalna helt. Förvara i glasburk.

2. Blanda turkisk yoghurt med en skvätt vatten (pga så trög konsistens annars). Lägg i botten av en skål. Fyll på med nötter och kokoschips.

3. Mixa mango, banan och citron, ev. med en skvätt vatten. Häll blandningen över yoghurten, nötterna och kokoschipsen. Garnera med frön. Klart!

IMG_1269



Utvärdering 2 veckors juicedetox

Postad: 16 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Vegan | Etiketter: , , , | 4 kommentarer

IMG_1168
Efterlängtad brunch första dagen efter detoxen!

Nu är jag ÄNTLIGEN klar med min juicedetox! Jag har alltså i 12 dagar enbart druckit juicer, smoothies och ätit kalla, slätmixade soppor. Massvis med frukt och grönsaker, och lite mindre mängd blötlagda nötter och frön, bovete, olivolja, honung, örter och dylikt. Jag har ätit kryddor som kanel, cayennepeppar, svartpeppar, vitlök och råkakao, och ytterst små mängder himalayasalt i de råa sopporna. De två sista dagarna började jag trappa upp med fast föda och små mängder tillagad mat.

De första 2 dagarna mådde jag okej, men hade molande huvudvärk, kände mig nedstämd och motivationslös. Dag 3 mådde jag som sämst, främst psykiskt, och ville bara lägga mig under en sten och grina när jag kom hem från jobbet. Dag 4 var bättre, men fortfarande ganska orkeslös i kroppen. Under dag 3-4 hade jag heller ingen vidare aptit. Dag 5 mådde jag helt plötsligt väldigt mycket bättre. Jag var glad och hade mer ork. Hungern kändes inte längre på samma sätt. Det var som att kroppen hade nog med energi, även om magen kurrade. Känslan i magen och tarmarna var dock fortfarande något instabil. De följande dagarna började jag känna mig ungefär som vanligt rent fysiskt. Jag kände mig “hel” – som att kroppen inte behövde något mer än vad den fick. Förutom lite mer vila från jobbet då kanske… Magen kändes stabil, som att jag inte märkte av den överhuvudtaget. Efter ca 7-8 dagar (minns inte exakt när) kände jag en plötslig humörsvängning mot det bättre, då alla mina bekymmer, all min oro och ångest över olika saker och min (ibland) sociala obekvämlighet försvann. Jag kände mig lycklig, pepp och hade stark tilltro till mina förmågor och prestationer, samtidigt som jag kände mig lugn. Jag har alltid varit en högkänslig person med ett ofta överväldigande känsloliv, och nu var det som att mina känslor för olika människor och situationer blev ännu starkare (utan att vara förenade med ångest). Dag 10 började jag känna att detoxen hade nått sin peak. De två sista dagarna var tuffa motivationsmässigt. Jag inbillade mig att jag återigen började känna mig lite svagare. Kanske är 10 dagar det optimala?

När jag sedan började trappa upp med fast föda, sådant jag längtat efter och drömt om, så upplevde jag en sådant kraftig glädje gentemot mat. Vad fantastiskt gott, spännande, överraskande, tryggt och vackert det egentligen är! Min relation till mat avdramatiserades verkligen av den här detoxen, trots ständiga tankar på och planerande kring mat under dessa två veckor. Som så många andra, och kanske främst som så många andra kvinnor, har jag och maten inte alltid haft en helt oproblematisk relation. Rädslan för att äta “fel”, eller för mycket, eller vid fel tidpunkt. Rädslan för att bli för hungrig och inte orka med, och rädslan för att bli för mätt och må illa. Tröstätande, dåligt samvete, träning till följd av ångest snarare än av intresse, besatthet kring innehållsförteckningar… Allt det där jag har gått igenom.

Nu känner jag mig betydligt mer tryggare i hur jag väljer att äta, varför jag äter som jag gör, vad jag vill uppnå med det etc. Mitt mål var att övergå till en övervägande rå kost efter detoxen, men nu känner jag mig helt trygg i att inte sätta några gränser för hur jag ska äta, utan tillåta mig såväl mejeriprodukter som godis som vetemjöl lite då och då. Jag står dock fast vid en minst 70 % rå, vegansk kost, för att mitt matsmältningssystem inte ska bli alltför förvirrat.

I lördags, när de 14 dagarna hade gått, gick jag upp tidigt och bakade mandel- och bovetescones på turkisk yoghurt och kryddade med vanilj, som jag åt med havssaltssmör, mesost och gurka. Vid sidan en skål med turkisk yoghurt, rårörd blåbär/balsamico/chia”sylt”, rostade nötter och frön samt torkad, osötad ananas (alltså min nya favorit!!). Givetvis också ett glas av Livselixiret. <3 <3 <3

Nu känner jag mig pepp på en vår fylld av massvis med god mat, löpträning, klättring och hårt studerande!
Ni andra som detoxade denna vecka, hur gick det och hur känner ni er??

xoxo
Agnes

IMG_1180



Kokos & Hallon Rawgurt

Postad: 10 februari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , | En kommentar

IMG_0996

Glad måndag!

Idag vill jag dela med mig av en variant på Banan & Bovetesmoothien jag la upp för två veckor sen. Denna smarriga historia är något slags mellanting av en smoothie och raw bovetegröt. Lite som yoghurt. Rawgurt kan vi kalla det!
Den uppstod genom den gamla vanliga, väl beprövade metoden: jag tog lite vad jag hade hemma! Det råkade det vara frysta hallon, kokosflingor, nåt äpple och frysta bananskivor. Och så bovete då.
Syrligt och mustigt på samma gång. Jag toppade rawgurten med instant stekpannemüsli, kokosflingor och lite finhackad ingefära, och åt till söndagsfrukost. Jag kan lova att det, ihop med ett glas grapefruktjuice, höll mig mätt i många timmar. Perfekt uppladdning inför söndagens klättring. Något jag för övrigt precis har börjat med, och älskar! Alltså den skräckblandade förtjusningen och adrenalinet – jag är redan hooked!

IMG_1003

Kokos & Hallon Rawgurt
2 små portioner, eller 1 stor

2 frysta bananer
1 äpple
1 apelsin, juice
1 dl frysta hallon
3 msk blötlagt, helt bovete
2 msk kokosflingor
2 msk kokosmjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Gör såhär:

1. Kvällen innan: Hacka och frys in banan (det går också bra att använda färsk). Blötlägg bovetet i rikligt med vatten.

2. Innan servering: Skölj bovetet grundligt. Skala och tärna äpple. Juica apelsin för hand, i juicepress eller centrifug. Tina hallon och banan lite lätt ifall du som jag kör med stavmixer. Mixa alla ingredienser. Spä eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Servera i två glas (eller skålar) för två mindre portioner (lite mer än på bilden), eller i en djup tallrik för en redig frukost. Toppa med valfritt gott! Typ nötter och frön, müsli, torkad frukt, cacaonibs, bär etc. Avnjut!

Hoppas ni får en fin vecka!

xx
Agnes

IMG_0990



Söndagsbrunch

Postad: 19 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Hälsa, Juice, Nötmjölk, Okategoriserade, Personligt, Raw, Vegan | Etiketter: , , , , | Kommentera

IMG_0698

Det är inte ofta jag har en ledig dag utan något som helst plugg eller jobb inplanerat, men idag så!! (Eller ja, uppenbarligen kunde jag ju inte hålla mig ifrån att blogga, men det räknas inte : ). Denna exotiska upplevelse resulterade i en gedigen brunch och långa samtal tillsammans med en vän som dessutom fick agera assistent åt mig och bland annat öva på konsten att hälla mandelmjölk med den rätta knycken, samt arrangera frukt till stiliga stilleben. Jag kanske borde fundera på att skaffa mig en assistent på heltid ; )
IMG_0674
IMG_0716

Vår brunch bestod av Green Kitchen Stories Banana Granola, vaniljmandelmjölk, exotisk frukt och bär, färskpressad juice, raw chokladpraliner och gammalt hederligt kokkaffe. Lite jazz och relationssnack på det, och söndagsstämningen är komplett!

Nu sitter jag i ett nystädat kök, mätt i magen på kikärts- och mandelbiffar med grönkålssallad, och har precis bokat en massa biobiljetter till Göteborgs Filmfestival. Pepp!

Hoppas ni också har haft en fin söndag!

xx
Agnes

Vill du ha mer matig inspiration? Följ mig på Instagram @foodandgreenforests!

IMG_0685

 



Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.