Agnes Gällhagen

Att ta vara på fruktköttet

Postad: 26 november, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Eko, Juice, Klimatsmart, Kost, Miljö, Okategoriserade, Raw | Etiketter: , , , , , | 2 kommentarer

IMG_9171

Visste du att upp till 50 % av all producerad mat slängs? Det allra största matsvinnet sker i hushållen. Naturvårdsverket uppger att en familj om fyra personer slänger i snitt 0,8 kg mat varje dag. Varje enskild individ svarar för 72 kg svinn per år.
Produktionen av all den mat som slängs i Sverige, i hela produktionskedjan, motsvarar 2 miljoner ton koldioxidutsläpp varje år, eller ca 3 % av de totala utsläppen.

Källa: Klimatmat samt Naturvårdsverket

Som du som är van att köra råsaftcentrifugen varje morgon säkert har märkt, och som du som kanske får en i julklapp snart kommer att bli varse, så genererar maskinen en himla massa avfall i form av frukt- och grönsaks “pulp”. Det är lätt att för enkelhetens skull slänga detta i komposten, men jag vill ge några tips på hur du kan ta rätt på fruktköttet och minska ditt matsvinn.

För rawveganen kan det lätt gå åt flera kilo frukt och grönsaker varje dag, men även för dig som endast dricker ett glas juice om dagen så blir det onödigt mycket rivna morötter och äpplen som slängs. De flesta näringsämnena följer med juicen, men i fruktköttet finns viktiga fibrer som är bra för tarmfunktionerna, mättnadskänslan och ett stabilt blodsocker.

Frukt och grönt som funkar bra att spara till biffar/soppor är rotfrukter som rödbeta, palsternacka och morot, broccoli, fänkål, selleri, ingefära och äpplen. Sådant som funkar mindre bra är citrusfrukter. Kål och bladgrönt har jag själv inte juicat så mycket, men jag kan tänka mig att det också fungerar bra i biffar. För att ta vara på pulpen, se till att skölja, kärna ur och eventuellt skala (t.ex ingefära och rödbetor) innan. Juica först de grönsaker/frukter du vill spara och töm sedan behållaren innan du juicar citrusfrukter. Pulpen kan utan problem förvaras i kylskåpet i ett dygn innan du gör något av det.

På bilden ovan har jag gjort ett gäng Raw “falafel” på rester från morotsjuice. Förutom morot, innehåller de mixade cashewnötter, lite olivolja, fiberhusk, lite vatten, sesamfrön, agavesirap, chili och kanel. Den mycket finrivna pulpen funkar faktiskt extra bra i just vegobiffar, och får dem att hålla ihop mycket bättre än vanliga, eftersom de då innehåller mindre vatten. Jag kan verkligen rekommendera kombinationen rödbeta, ingefära och äpple. Ha i en matsked fiberhusk och ett ägg eller två, finhackad gul lök, vitlök och andra valfria kryddor, och stek dem i kokosolja.

Du kan även kombinera frukt- och grönsaksresterna med överbliven nötmassa från nötmjölkning, och göra biffar eller falafel på detta. Hur smart?!

Rester från rotfrukter kan också användas i slätmixade soppor, till exempel ihop med kokosmjölk. Prova dig fram : ) Ge juice-rutinen 5 minuter extra och gör en insats för miljön (och din plånbok).

xo
Agnes



Krispigt chokladbräck med nutellasmak

Postad: 12 november, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Choklad, Eko, Hälsa, Raw, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_8648

Godkväll!
Idag delar jag med mig av en till-kaffet-favorit jag allt som oftast har en bit eller två av i frysen. Egen choklad är bland det enklaste godiset du kan göra. Vill du göra det supersuperlätt så krävs bara 3 ingredienser: kokosolja, råkakao och valfri sötning, t.ex honung eller agavesirap. Tänk lika delar kokosolja som kakao. Smeten slänger du ihop på 5 minuter, och sedan måste du vara liiite tålmodig och vänta hela 10 minuter på att chokladkakan ska stelna i frysen.

Kom ihåg att alltid välja ekologisk, kallpressad kokosolja, och alltså inte det där silvriga paketet som mamma gjorde ischoklad av till jul när du var liten. Det kokosfettet (kokosfett är f.ö samma som kokosolja. Vid 25 grader smälter fettet och blir till olja.), har tyvärr tappat många av sina viktiga näringsämnen genom den hårda raffineringen och innehåller dessutom en högre andel mättat fett just för att tåla upphettning bra. Och inte smakar det nå kokos heller!

I detta recept har jag lagt till hasselnötssmör för en Nutella-liknande smak, och lite crunch i form av överbliven rostad müsli samt russin för seghet och extra sötma. Men du kan förstås ha i precis vilka nötter, frön, torkade frukter eller kryddor du vill! Jag vill nästan alltid ha lite salt i mina bakverk då jag är superdupersvag för choklad och havssalt-kombon, men gillar du inte det kan du enkelt bara skippa flingsaltet i receptet!

Receptet ligger även uppe på engelska på Food + Green Forests, så denna gången postar jag det bara på svenska här. Klickar du dig vidare dit kan du dessutom läsa en hastig reflektion från min sida angående ekologisk och vegetarisk skolmat, apropå GöteborgsPostens ledare från den 4/11. Där kallade jag förresten visst receptet för “Nutellachoklad med crunch”, men
jag tycker nog allt att Chokladbräck är ett bättre namn.

Passa dig för att äta för många bitar av denna himmelska chokladhistoria på kvällen bara, då den är en riktigt uppiggande energibomb som kan ge sömnsvårigheter. Till frukost skulle jag säga är ett mycket bättre tillfälle ; ) Japp, man får äta efterrätt till dagens alla mål.

Och jag lovar dig, din egna choklad kommer smaka SÅ MYCKET BÄTTRE än all choklad du någonsin köpt! Dessutom oslagbart på julbordets pralin-sektion. Aladdin-asken kan ju slänga sig i väggen.

IMG_8679

Detta recept är veganskt, glutenfritt och näästan raw.

Krispigt chokladbräck med nutellasmak
6 st ca 5 x 4 cm bitar

1/2 dl kallpressad kokosolja
1,5 msk hasselnötssmör
2 tsk agavesirap eller honung
1/2 dl råkakao
en pyttenypa flingsalt + ev. mer för garnering

ca 1/2 dl rostad müsli
ca 
1/3 dl russin

Gör såhär:
1. Förbered genom att täcka en ca 17 x 13 cm lunchlåda med bakplåtspapper. Täck botten av lådan med rostad müsli och russin.

2. Värm försiktigt kokosolja, hasselnötssmör, flingsalt och agavesirap i en kastrull över vattenbad. Ha i mer sötning om önskas. Ta av kastrullen från spisen och ha i råkakaon (för att undvika att viktiga näringsämnen förstörs av värmen). Rör om.

3. Häll smeten över müslin och russinen. Skaka lådan en aning så att allt blandas ordentligt. Strössla eventuellt över lite, lite krossat flingsalt. Ställ i frysen i ca 20 minuter (10 minuter om du är riktigt sugen, men räkna med att bli kladdig om fingrarna!). Bryt i bitar och ät genast tillsammans med en kopp kaffe eller te. Förvara i frysen. Håller i minst två veckor.

xo
Agnes



Första inlägget!

Postad: 10 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Miljö, Okategoriserade, Vegan | Etiketter: , , , , , | 4 kommentarer

Varmt välkommen till Smoothiebloggen!
Detta är det allra första inlägget! Jag som driver bloggen heter Agnes, och är som du kan läsa i faktarutan till höger, en matglad ekonörd med en förkärlek till färgstark, flytande föda. Här hittar du recept på juicer, smoothies, varma drycker, frukostar med mera. Allt gjort på naturliga, ofta ekologiska ingredienser, som är snälla mot magen och boostar hjärnan, immunförsvaret, musklerna, orken och kanske till och med förebygger allvarliga sjukdomar.

Varför smoothies?
I mixern kan jag slänga ner hur mycket frukt, bladgrönt, kål och grönsaker jag vill, och blanda till en dryck som kroppen har lätt att tillgodose sig då  mixningen slår sönder frukternas och grönsakernas celler, vilket gör näringsämnena mer lättupptagliga.
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på minst 500 gram frukt och grönt om dagen. Det är ca 5 frukter eller grönsaker. I mina frukostsmoothies klämmer jag ofta ner 4-5 stycken, plus en näve spenat eller två. Tänk att få i sig allt detta redan till frukost!
Det mättar utan att tynga ned kroppen, piggar upp, skärper sinnet, och håller blodsockernivån i schack. Det minskar risken för att få cancer och hjärt-kärlsjukdomar betydligt, bidrar till en frisk hy (särskilt för den med allergibesvär och eksem, då ett ökat smoothie/juiceintag ofta medför en minskad konsumtion av kemikalieproppad processerad mat), kickstartar hjärnan och koncentrationen för den som gillar att jobba/plugga/träna tidigt om mornarna, och sen är det förstås himla gott!
Den flytande formen underlättar matsmältningen något enormt, vilket är högt uppskattat av mig som stressad ung person med frekventa magproblem. En annan positiv sidoeffekt är att jag nästan aldrig blir förkyld! Jag skulle kunna fortsätta i en evighet med att rabbla fördelar, men vi stannar här för nu.

Här på Smoothiebloggen kommer jag att dela med mig av mina bästa flytande recept, samt tricks för att ha tiden och ekonomin att äta och leva ekologiskt, veganskt och raw till åtminstone dagens första mål mat.
Jag hoppas att du här ska finna inspiration till att äta mer färgstarkt från naturens finaste råvaror, och kanske lära dig en smula om kost och hälsa,
och hur vi kan skona vår miljö något genom våra kostvanor.

Nu kanske du ser en bild framför dig av en spirulinasörplande hippie som aldrig rör en bit bröd eller gud förbjude choklad!
Så är naturligtvis inte fallet. Eller, jag sörplar visserligen spirulina, bor i kollektiv, bär kånken, hänger i hälsokostaffärer och lyssnar på psykadelika…
Men i min mixer åker det ner allt möjligt! Från gröna smoothies till glutenfria bröd- och kaksmeter till dekadenta rawbrownies. Att äta nyttigt
är inte alls ensidigt eller tråkigt, utan tvärt om oändligt varierande och smarrigt. Några av mina favoritrecept på naturligt sötade efterrätter, bröd, snacks och annat finner du på min andra matblogg Food and Green Forests. Hungrar du efter ännu mer inspirerande matbilder än vad du kan finna på dessa två bloggar, så finns jag även på Instagram @foodandgreenforests samt Pinterest.

Om en dag eller två kommer det första receptet upp. Jag kan avslöja att det involverar lingon.
Nedan ser du ett bildgalleri som ett litet smakprov av vad du kommer att finna på den här bloggen : )

liten_smoothie3 liten_smoothie2 liten_smoothie1

liten_smoothie6 liten_smoothie4 liten_smoothie5

Ha en fin tisdag!
Agnes



Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.