Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)
Agnes Gällhagen

Glad Påsk!

Postad: 19 april, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Frukost, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Vegetariskt | Etiketter: , , , , | Kommentera

IMG_4178

Min påskhelg spenderas på familjens sommarställe i Sörmland. Hittills har två dagar av tidiga men långa frukostar, tysta pluggförmiddagar (japp måste, men älskar att kunna göra det i lugn och ro), skogspromenader, springturer, kaffe i solen och pyssliga middagar med massvis med vårsallader (och chokladägg) passerat, och jag planerar att fortsätta på det spåret i tre dagar till. (Flytt- plugg- och jobb-)kaoset från de senaste veckorna känns långt borta. Hur firar ni påsken?

På bilden ser ni dagens frukost: turkisk yoghurt, ananas, blodgrape, hallon, hasselnötter, pumpakärnor, kokosflingor, honung och kanel. Älskar att slänga ihop allt som är gott i en skål! Så enkelt.

Hoppas ni också har en lugn och vilsam helg.
Jag tycker alltid att det händer så mycket roligt under våren, så en paus från alla aktiviteter kan behövas.
Glad påsk!



Utvärdering 2 veckors juicedetox

Postad: 16 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Vegan | Etiketter: , , , | 4 kommentarer

IMG_1168
Efterlängtad brunch första dagen efter detoxen!

Nu är jag ÄNTLIGEN klar med min juicedetox! Jag har alltså i 12 dagar enbart druckit juicer, smoothies och ätit kalla, slätmixade soppor. Massvis med frukt och grönsaker, och lite mindre mängd blötlagda nötter och frön, bovete, olivolja, honung, örter och dylikt. Jag har ätit kryddor som kanel, cayennepeppar, svartpeppar, vitlök och råkakao, och ytterst små mängder himalayasalt i de råa sopporna. De två sista dagarna började jag trappa upp med fast föda och små mängder tillagad mat.

De första 2 dagarna mådde jag okej, men hade molande huvudvärk, kände mig nedstämd och motivationslös. Dag 3 mådde jag som sämst, främst psykiskt, och ville bara lägga mig under en sten och grina när jag kom hem från jobbet. Dag 4 var bättre, men fortfarande ganska orkeslös i kroppen. Under dag 3-4 hade jag heller ingen vidare aptit. Dag 5 mådde jag helt plötsligt väldigt mycket bättre. Jag var glad och hade mer ork. Hungern kändes inte längre på samma sätt. Det var som att kroppen hade nog med energi, även om magen kurrade. Känslan i magen och tarmarna var dock fortfarande något instabil. De följande dagarna började jag känna mig ungefär som vanligt rent fysiskt. Jag kände mig “hel” – som att kroppen inte behövde något mer än vad den fick. Förutom lite mer vila från jobbet då kanske… Magen kändes stabil, som att jag inte märkte av den överhuvudtaget. Efter ca 7-8 dagar (minns inte exakt när) kände jag en plötslig humörsvängning mot det bättre, då alla mina bekymmer, all min oro och ångest över olika saker och min (ibland) sociala obekvämlighet försvann. Jag kände mig lycklig, pepp och hade stark tilltro till mina förmågor och prestationer, samtidigt som jag kände mig lugn. Jag har alltid varit en högkänslig person med ett ofta överväldigande känsloliv, och nu var det som att mina känslor för olika människor och situationer blev ännu starkare (utan att vara förenade med ångest). Dag 10 började jag känna att detoxen hade nått sin peak. De två sista dagarna var tuffa motivationsmässigt. Jag inbillade mig att jag återigen började känna mig lite svagare. Kanske är 10 dagar det optimala?

När jag sedan började trappa upp med fast föda, sådant jag längtat efter och drömt om, så upplevde jag en sådant kraftig glädje gentemot mat. Vad fantastiskt gott, spännande, överraskande, tryggt och vackert det egentligen är! Min relation till mat avdramatiserades verkligen av den här detoxen, trots ständiga tankar på och planerande kring mat under dessa två veckor. Som så många andra, och kanske främst som så många andra kvinnor, har jag och maten inte alltid haft en helt oproblematisk relation. Rädslan för att äta “fel”, eller för mycket, eller vid fel tidpunkt. Rädslan för att bli för hungrig och inte orka med, och rädslan för att bli för mätt och må illa. Tröstätande, dåligt samvete, träning till följd av ångest snarare än av intresse, besatthet kring innehållsförteckningar… Allt det där jag har gått igenom.

Nu känner jag mig betydligt mer tryggare i hur jag väljer att äta, varför jag äter som jag gör, vad jag vill uppnå med det etc. Mitt mål var att övergå till en övervägande rå kost efter detoxen, men nu känner jag mig helt trygg i att inte sätta några gränser för hur jag ska äta, utan tillåta mig såväl mejeriprodukter som godis som vetemjöl lite då och då. Jag står dock fast vid en minst 70 % rå, vegansk kost, för att mitt matsmältningssystem inte ska bli alltför förvirrat.

I lördags, när de 14 dagarna hade gått, gick jag upp tidigt och bakade mandel- och bovetescones på turkisk yoghurt och kryddade med vanilj, som jag åt med havssaltssmör, mesost och gurka. Vid sidan en skål med turkisk yoghurt, rårörd blåbär/balsamico/chia”sylt”, rostade nötter och frön samt torkad, osötad ananas (alltså min nya favorit!!). Givetvis också ett glas av Livselixiret. <3 <3 <3

Nu känner jag mig pepp på en vår fylld av massvis med god mat, löpträning, klättring och hårt studerande!
Ni andra som detoxade denna vecka, hur gick det och hur känner ni er??

xoxo
Agnes

IMG_1180



Juicedetox, dag 1

Postad: 1 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Juice, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Personligt, Raw, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , | Kommentera

IMG_9675

Det är dags för vårstädning!
Ja, i kroppen alltså ; ) Äntligen är jag igång med en sedan länge planerad juicedetox! Jag tänker mig att den ska vara i två veckor. Rå, vegansk, flytande föda. Små mängder blötlagda och mixade nötter och frön, bovete och hälsosamma fetter (typ oliv- och kokosolja). Grönt te. Massvis med vatten. Enda regeln: ingen fast föda!

Varför?
Först och främst för att försöka råda bot på mina magproblem som varit med mig sedan tonåren. Genom en total utrensning för att sedan övergå till majoriteten rawfood så hoppas jag slippa uppblåsthet, förstoppning, magkatarrskänslor etc. Jag har testat att utesluta många olika grejer genom åren, och upptäckt att det som fungerar bäst är att vara konsekvent. Tallriksmodellen är alltså den absolut sämsta idén för min kropp. Varierar jag mellan att äta sallad och råa grönsaker för att sedan äta en vegetarisk gryta med bröd så reagerar magen genom att bara “Wft?! Hur ska du ha det? Ska jag processera rå mat eller tillagad mat??”. Framförallt klarar jag inte av alltför proteinrik mat. Soja funkar till exempel inte överhuvudtaget. Det har varit en berg- och dalbana av bra och dåliga dagar helt enkelt. Så nu vänjer jag kroppen vid att äta rå, kolhydratsrik, vegansk kost. Efter detoxen tänker jag att jag kommer äta små mängder lagad mat. Främst om jag blir bjuden, går ut på restaurang eller liknande. Hemma äter jag så gärna så gärna rått!  <3

Andra anledningar till att jag detoxar är att jag hoppas det ger mig en pigg och frisk hy, fint hår och starka naglar, lugnar ner kroppen, botar spänningshuvudvärk och avbryter eventuella lågintensiva inflammationer . Jag läste nyligen en artikel i Läkartidningen om vad som sker i kroppen då vi äter upphettad mat, som den som orkar traggla sig genom läkarspråket kan läsa. Mycket intressant där som jag tycker borde vara mer uppmärksammat!

Juicedetox, dag 1
Idag är första dagen på flytande föda, tredje dagen utan kaffe, och femte dagen 100% raw. Med anledning av tidigare, misslyckade försök att detoxa har jag nu gett mig ett par dagars övergångsperiod, för att detoxsymptomen inte ska komma alltför chockartat. Som sista-dagen-innan-detox-lyx spenderade jag hela gårdagen med min finaste person och åt finlunch på fantastiska Rawfoodbaren här i Göteborg, bestående av en rökig nötburgare, coleslaw och chili “mayo”. Vi gick sedan och klättrade (ingen träning under detox) och spenderade kvällen med att göra två sorters raw rispapperrullar med tamari/ingefära/chili-soja och jordnötssmör/rödcurry/sesam-dipp till middag samt grapefrukt & pomelosallad med balsamico & dadelmarinerade blåbär till efterrätt. Alltså vilken matfest!! <3<3<3 Den som påstår att det är tråkigt eller enformigt att äta rawvegan…

Nog babblat för idag. Jag kommer hålla er uppdaterade om hur det går, hur det känns, vad jag äter osv. under de kommande två veckorna. Fråga gärna om ni undrar något i kommentarsfältet!
Slutligen vill jag förstås återigen tipsa om mitt Detoxreportage som går att finna i senaste Kureranumret : ) Själv kommer jag bruka flera av recepten därifrån om och om igen…

Trevlig helg!
Agnes



Summer rolls & 7 st detoxrecept

Postad: 1 februari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Vegan | Etiketter: , , , | 2 kommentarer

IMG_0783
Raw Vegan Summer Rolls med Sesamdipp.

En uppdatering från Raw Food-mecka: Jag älskar det!! Majoriteten av det jag stoppar i mig är numera rått, och även om vanan inte helt är etablerad än så känns det inte alls speciellt krångligt eller jobbigt. Har provat flera nya recept från Vibeke Amdisens bok “Pigg och glad med Raw Food”, bland annat dessa Summer Rolls med Sesamdipp. Alltså, dippsåserna i denna bok – my god! Kan äta dem med sked. Summer rolls av rispapper har blivit min nya comfort food. En kan fylla rullarna med precis vad som helst! Just dessa fyllde jag med en pesto på solrosfrön, mungböngroddar, curry och jordnötssmör, och spenat, persilja, riven morot och rödbeta, gurkstavar och fänkålsstavar. Rispappret kan köpas på asiatiska livsmedelsaffärer och behöver bara blötläggas en stund i ljummet vatten innan de kan rullas. Receptet på sesamdippen utökade jag med lite tahini med extra krämighet. Tips tips!

Jag har inga problem att hålla mig mätt på råkost heller, eftersom jag ofta kompletterar måltiderna med någon typ av pesto eller dressing på nötter, frön, groddar, nötsmör, avocado etc. Jag märker dock att jag skulle behöva planera in en juicedetox snart, för att rensa ut lite och underlätta matsmältningen av rå föda framöver. Om du funderar på att detoxa, så måste jag tipsa om att plocka upp senaste numret av Kurera på närmsta Hälsokraft! Där bidrar jag nämligen med 7 stycken recept, varav 6 stycken exklusiva för tidningen, på smoothies och juicer med detoxtema. Så märkligt att se sina bilder i tryck… Det blev superfint tycker jag! Vore kul att höra om någon provar recepten, och vad ni i så fall tycker : )

xx
Agnes

IMG_0771



Vintersallad + nya, råa vanor

Postad: 12 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0515
Krispig grönkålssallad med bladpersilja, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing.

Att äta Raw
Sedan det nya årets början har jag tagit ytterligare några steg närmare en helt Raw livsstil. Tidigare har kanske 50-60 % av mitt matintag bestått av rå föda, medan jag nu äter säkert 80-90 % rått, med vissa dagar utan en enda tillagad rätt. Det är ingenting jag egentligen har planerat eller lovat mig själv, utan snarare något som har växt fram ur en större säkerhet och vana att tillreda och planera råa måltider. Runt nyår laddade min kropp ur rejält till följd av uppdämd stress, ovanligt stort intag av processerad mat och vete (för att vara mig) samt många utekvällar och social överstimulans. Jag har fortfarande inte riktigt återhämtat mig från förkylningen, tröttheten, sömn- och hudproblemen som peakade då, men jag gör mitt bästa genom att äta så bra som möjligt. I vilket fall så blev det tydligt för mig hur känslig min kropp och mitt psyke är för såväl matvanor som sociala vanor och miljö, och det har motiverat mig att lägga ytterligare tid och pengar på riktigt bra mat eftersom jag vet hur pigg och glad jag blir av det. För att inte nämna vilken felfri hy det ger!

Jag är ingen expert på Rawfood, och sitter inte och räknar kalorier eller näringsämnen. Jag försöker helt enkelt äta så varierat som möjligt med frukt och grönt från hela färgspektrat under en dag, och vara noga med att tillföra mycket kallpressade oljor, nötter och nötsmör, avocado och torkad frukt för att få i mig tillräckligt med energi och känna mig mätt och nöjd. Men jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om vad rå kontra tillagad föda gör med kroppen, så jag lär mig hela tiden nya saker. Nyligen köpte jag Vibeke Amdisens “Pigg & glad med Raw Food” som innehåller massa bra, basic information och några recept som ser riktigt smarriga ut. Kan verkligen rekommendera den boken!

Jag är övertygad om att jag kommer fortsätta äta övervägande rå föda, och periodvis kanske till och med Fully Raw, så det kommer säkerligen dyka upp fler små reflektioner och tips kring detta här : )

Vintersallad på grönkål, granatäpple, kanelmandlar och saffransdressing
Mitt egentliga syfte med detta blogginlägg var att tipsa om att jag nu lagt upp ett recept på en enkel men gudomlig vintersallad på min andra matblogg Food + Green Forests. Krispig grönkål, sötsyrliga granatäppelkärnor, kanelrostade mandlar och en mustig saffransdressing. Mmm! Helt raw bortsett från de rostade mandlarna. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om vikten av att antingen blötlägga eller rosta nötter och frön.

Hoppas att ni alla har haft en fantastisk helg och är utvilade och pepp på en ny, spännande vecka!

xo
Agnes

IMG_0574



Julkryddig mandelmjölk

Postad: 16 december, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Kost, Nötmjölk, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0301

En typisk lördagssysselsättning för mig är att mjölka nötter. Det går på ett kick, och så känns det så himla lyxigt att ha alldeles färsk nötmjölk utan några tillsatser till frukostgröten eller müslin. Bara en har kommit ihåg att blötlägga nötter kvällen innan vill säga : )
Jag har tidigare lagt upp ett recept på hasselnötsmjölk, men mandelmjölk är nog ändå min favorit då jag tycker att den blir mycket krämigare.

Sagt och gjort, i lördags förmiddag var det åter dags för mandelmjölkning. Vanligtvis kör jag på en väldigt enkel smaksättning av salt (japp, superviktig ingrediens, lovar), agavesirap och vanilj, men denna gången fick hela julrepertoaren åka ner i buteljen. Kanel, kardemumma, nejlika, ingefära, muskot och cayennepeppar, närmare bestämt. Ljuvligt ihop med havregrynsgröt, eller varför inte iskallt i ett glas, tillsammans med mina Havssalt & Choklad- samt Saffran & Citronkolor?

IMG_0302

Förutom att vara fantastiskt värmande såhär i vintertid, så har alla dessa kryddor förstås även en rad hälsofördelar. Men istället för att skriva om dem här, tänkte jag passa på att skicka er vidare till fina Evelinas Ekologiska, där ni kan läsa mer om detta. Väldigt inspirerande blogg med galet fina bilder. Vem vill inte flytta till Norrlands skogar efter att ha tagit del av Evelinas vardag?

Mjölka nötter gör du enkelt med hjälp av en nötmjölkspåse eller ett vanligt saftfilter. Har även hört att nylonstrumpor ska funka fint…
Jag blötlägger nötterna under natten för att få bort skadliga ämnen i skalet som hämmar kroppens upptag av nötens viktiga näringsämnen, och för att göra dem enklare att mixa. Jag har upptäckt att en stavmixer många gånger fungerar bättre än en matberedare för detta ändamål. Men en high speed blender vore ju inte helt fel att ha.

IMG_0244

Julkryddig mandelmjölk / Christmas Spiced Almond Milk
1 liter / 1 quart

4 dl mandlar / 1 3/4 cups almonds
1 liter kallt vatten / 1 heaping quart cold water
2 msk agave
sirap / 2 tbsp agave syrup
1/2 tsk havssalt / 1/2 tsp sea salt
1 1/2 tsk kanel
 / 1 1/2 tsp cinnamon
1 tsk äkta vaniljpulver
 / 1 tsp ground vanilla bean
1/2 tsk kardemumma / 1/2 tsp cardamom
1/3 tsk  malen ingefära / 1/3 tsp ground ginger
1/3 tsk malen muskot
 / 1/3 tsp ground nutmeg
1/3 tsk malen nejlika / 1/3 tsp ground cloves
en nypa cayennepeppar / a pinch of cayenne pepper

Gör såhär:
1. Kvällen innan: Lägg mandlarna i blöt i rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur.

2. Dagen därpå: Skölj mandlarna och häll bort blötläggningsvattnet. Lägg mandlar i en stor bunke med hälften av (det nya) vattnet. Mixa ordentligt med en stavmixer. Tillsätt resten av vattnet och mixa lite till. Tillsätt havssalt (lite mindre än receptet anger ifall du använder bordssalt), rör om, och låt gärna stå i en timme eller mer. Detta gör att vattnet drar åt sig nötternas fetter och smak ordentligt. Har du bråttom, så låt endast stå i 20 minuter eller så.

3. Sila nötterna genom en nötmjölkspåse eller ett saftfilter ner i en ren bunke. Kläm ut vätskan ordentligt. Spara på den överblivna nötpulpen! Denna kan till exempel användas i kakor, brownies, bröd, smoothies eller veggobiffar. Förvara nötpulpen i frysen.

4. Tillsätt kryddor och vispa ordentligt. Smaka av med agavesirap. Häll upp på flaska, och låt gärna stå i kylskåp ett tag innan du dricker, för att smakerna ska hinna utvecklas. Eller så dricker du med en gång : ) Förvara i kylskåp och skaka flaskan innan servering. Håller i 3 dagar, absolut inte längre, tyvärr.

Directions:
1. The night before: Soak almonds in water and let it sit overnight in room temperature.

2. The next day: Rinse almonds and discard soaking water. Put nuts in a large bowl. Add half of (the new) water, and use an immersion blender to mix until as smooth as possible. Add the rest of the water, and mix some more. Add sea salt (a little less than stated above if you use regular salt), stir, and let sit for an hour or more, to let the flavors develop. If you’re in a hurry, let sit for about 20 min.

3. Strain nuts through a nutmilk bag or the like into a clean bowl. Try squeeze as much liquid out of the nuts as possible. Save the nut pulp to make for example cookies, brownies, bread, smoothies or veggie patties. Store nut pulp in freezer.

4. Add spices to the milk. Stir. Season to taste with agave syrup. Bottle, and preferably let sit in the fridge to let the flavors develop further, before serving. Or don’t : ) Store in fridge, and shake before use. Lasts for 3 days and no longer.

IMG_0260

xo
Agnes



Morgonshot på citron & ingefära

Postad: 20 november, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_9177

Godmorgon!
När jag vaknar om mornarna är det fortfarande bäcksvart ute, iskallt på golvet och alldeles tyst. Endast kylskåpets hummande ackompanjerar mina morgonrutiner. Först ett stort glas vatten, sedan gör jag mig i ordning, och sist äter jag frukost – något som lätt kan sno åt sig minst en timme då jag lägger mycket energi på att pyssla ihop ett välkomponerat mål, och gärna vill hinna lyssna på en podcast eller läsa igenom de bloggar jag följer innan det är dags att springa iväg på föreläsning.

En av mina favoritrutiner på morgonen sedan jag skaffade en råsaftcentrifug (som förövrigt blev vald till årets julklapp! Sicken trendkännare jag är), är att juica en superstark ingefärsshot som jag sveper innan frukost. Mitt i denna vinterkyla så sprider sig en varm rodnad i ansiktet och en hetta i bröstet av denna oskyldiga lilla drink. Ja, ungefär som att börja dagen med en skvätt brännvin. Med den skillnaden att min citron & ingefärsshot håller snuvan och hostan borta, skärper sinnena snarare än att blurra, och piggar upp nåt makalöst. Lite citron har jag i för smaken, och för att drinken ska fungera extra bra som immunförsvarsboost.

Morgonshot på citron & ingefära
1 person

1 ekologisk citron
ca 2 x 3 cm ingefära

Gör såhär:

1. Skär bort skalet på citronen. Det vita kan behållas utan problem. Skrubba ingefäran.

2. Kör ned båda i en råsaftscentrifug. Klart!

3. Häll upp drinken i ett litet glas. Shotta.

Hoppas ni får en fantastisk onsdag! Själv har jag en massa trevliga saker planerade för dagen såsom lunch med vän, middagsbjudning och nya Hunger Games på bio (!)

xo
Agnes



Röd Prestera-Mera Smoothie

Postad: 3 november, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Juice, Näringsfakta, Okategoriserade, Raw, Recept, Smoothie, Superfood, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_8770

Sedan jag äntligen införskaffade mig en råsaftcentrifug för ett par veckor sedan har jag konsumerat abnorma mängder rödbetsjuice. Den mustiga sötman i betorna i kombination med ingefära, citron och frisk äppeljuice är helt enkelt oslagbar. Här har jag uppgraderat denna näringsrika juice till en lite rejälare smoothie som fungerar både pre och post workout.

Kväverika grönsaker som rödbetor ökar blodflödet till musklerna och ger oss mer energi när vi tränar, och det antibakteriella kokosfettet ger ett omedelbart och varaktigt energitillskott som med sina medellånga fettkedjor dessutom stärker immunförsvaret och är viktiga för energiproduktion och muskelarbete. Addera en matsked proteintillskott och en tesked bipollen så har du även en superbra återhämtningsdryck. Receptet räcker till två portioner. Förbered på morgonen och häll upp på två flaskor så är du kittad för resten av dagen!

Jag har även slängt i blåbär för extra antioxidanter, och mirakelkryddan gurkmeja för dess antinflammatoriska egenskaper. 

För extra magnesium-
tillskott kan du addera en näve spenat eller två, alternativt en matsked chiafrön eller andra frön. Jag lovar att det inte kommer märkas på smaken! : ) Magnesium är viktigt vid kroppens tillverkning av proteiner vilket kan vara önskvärt vid träning, och har en massa andra fina hälsofördelar som förbättrad muskel- nerv- och leverfunktion. Magnesium verkar även mot depression, sömnlöshet och migrän. En himla viktig mineral helt enkelt!

Nu när det börjar bli mörkt och ruggigt ute känns det extra viktigt att få
i sig färgstark mat. Kom ihåg att frukt och grönsakers färg indikerar dess näringsinnehåll. Ju starkare färg desto mer späckat med näring! Därför är mörkt röda, blå och gröna samt svarta livsmedel bland de näringsrikaste.

Tips! Skala rödbetor och ingefära och kärna ur äpple innan du juicar, och gör vegobiffar av det överblivna fruktköttet, 2 ägg, 2 tsk fiberhusk och valfri kryddning. På så sätt kirrar du veckans lunchlådor samtidigt som du minskar på matsvinnet. Bra va? 
Citrusfrukter lämpar sig dock inte för biffar, så juica först de andra ingredienserna – töm behållaren på fruktrester och spara – och juica sedan sist citrusfrukterna.

Obs! Det kan se ut som att receptet innehåller en miljard olika ingredienser; det blir lätt lite rörigt med den engelska översättningen inkluderad. Hälften av ingredienserna är i själva verket valfria tillskott, och du kan variera frukterna beroende på vad du gillar eller har hemma.

Röd Prestera-Mera Smoothie
2 portioner, ca 6 dl / 2 servings, ca 2,5 cups

Juice:
3 små rödbetor / 3 small beetroots
en halv citron / half a lemon
1 äpple eller apelsin / 1 apple or orange
1 bit ingefära, ca 2 x 4 cm / 1 piece of ginger, ca 1 x 2 inches
3 stavar selleri, 20 cm / 3 celery stalks, ca 10 inches
1 bit fänkål 2 x 8 cm (valfritt) / 1 piece of fennel, ca 1 x 4 inches

I mixern:
1 banan / 1 banana
0,5 dl frysta blåbär / 1/4 cup frozen blueberries
3 isbitar / 3 ice cubes
1 moget päron / 1 ripe pear
4 msk kokosmjölk eller en knut kokosfett / 4 tbsp coconut milk or one knob coconut oil
två nypor kardemumma / two pinches ground cardamom
1/2 tsk kanel / 1/2 tsp ground cinnamon
1 tsk bipollen (valfritt) / 1 tbsp bee pollen (optional)
2 krm högkvalitativ gurkmeja, gärna ekologisk (valfritt) / 1/2 tsk ground, organic turmeric (optional)
1 msk proteinpulver, till exempel ärtprotein (valfritt) / 1 tbsp protein powder, e.g. pea protein (optional)

Gör såhär:


1. Skala rödbetor och ingefära. Kärna ur äpple, eller skär bort det yttersta skalet på apelsinen. Skär bort skalet på citronen. Skölj fänkål och selleri. Släng ned alltihopa i en råsaftscentrifug. Spara gärna fruktköttet till vegobiffar! Se i så fall notis ovan.

2. Skala päron och skär i kuber. Skiva banan. Mixa päron, banan, blåbär, is, kokosmjölk, kryddor, juice och valfria superfoods i en blender eller med en stavmixer. Häll upp i två glas och servera genast, alternativt fyll upp två små flaskor (för ca 3 dl) och förvara (helst) kylda inför ett träningspass!

Directions:
1. Peel beetroot and ginger. Stone apple, or peel orange. Peel lemon. Rinse fennel and celery stalks. Juice everything in a juicer. Tips! Save the left over fruit pulp (except citruses) for veggie patties.

2. Peel and cube pear. Slice banana. Mix pear, banana, blueberries, ice, coconut milk, spices, juice and optional superfoods in a blender or using a hand mixer. Pour into two glasses and drink instantly, or fill up two small bottles and preferably store in refridgerator to be used pre and post workout!

xo
Agnes



Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.