Agnes Gällhagen

Vaniljdoftande davosgröt med söt pumpakräm

Postad: 15 oktober, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Eko, Frukost, Hälsa, Miljö, Näringsfakta, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | 4 kommentarer

IMG_8551

Vilka fantastiska färger det är ute nu! Här i Göteborg är det strålande sol varenda dag, och jag är nyss hemkommen från en springtur uppe på Änggårdsbergen där jag stannade till vid en tjärn och gjorde lite styrkeövningar i den brännande heta solen. Att det är oktober går nästan inte att greppa. Jag har försökt samla både paletten, smakerna och dofterna förknippade med denna årstid i veckans recept. Det blir ingen smoothie denna gång, utan ett gediget frukosttips. Receptet samt en text på engelska är även publicerad på Food and Green Forests.

Ungefär hälften av alla mornar äter jag Overnight Oats, eller davosgröt som det heter på svenska. Min favoritkombo är denna smarriga på kokosmjölk och rejält med äkta vaniljpulver. Den kryddiga och citrondoftande pumpakrämen är farligt beroendeframkallande, och alldeles gudomlig ihop med den mustiga gröten och syrliga lingon på toppen. Jag har även ätit pumpakrämen som smörgåspålägg, eller bara en klick ihop med mandelmjölk och hemmagjord rostad müsli.

IMG_8519

Jag gillar att strössla lite bipollen över min gröt, men det är alldeles valfritt. Är du inte van vid bipollen kan det smaka ganska märkligt, men faktum är att det är bland det mest näringsrika du kan äta. Här finns en bra och enkel beskrivning över dess näringsinnehåll. Är du allergisk mot getingstick eller har stark pollenallergi bör du undvika bipollen.
Visste du att lokalproducerat bipollen tas upp bättre av kroppen än om du skulle äta importerat? Det betyder inte att svenskt bipollen är bättre.
Nej, en person i exempelvis Kina får ut mesta möjliga näringsfördelar från kinesiskt producerat bipollen. Är det inte fascinerande? Det visar hur allting hänger ihop. Hur det finns osynliga band som länkar samman våra kroppar med de ekosystem vi rör oss inom. Det är något jag har funderat mycket på på senaste.

Också med anledning av att jag just nu läser antropologen David Abrams The Spell of the Sensuous, som undersöker utövandet av magi hos olika stammar i framförallt Indonesien, ur ett ekologiskt perspektiv mer än ett religiöst/spirituellt. Eller det är snarare så att han visar på att vår förståelse för denna magi och dess syfte kanske till och med är felaktig, och alltför färgad av de kristna missionärers (som först uppmärksammade dessa traditioner och riter för västvärlden) egna religiösa tro. Vad jag ville komma med detta var att Abram beskriver på ett oerhört poetiskt och fängslande sätt hur tätt sammankopplad naturens processer och de olika stammarnas (högst konkreta och praktiska) riter är, och hur beroende de är av varandra. En vacker symbios målas upp, som jag har burit med mig i mitt medvetande på mina skogsutflykter.

IMG_8501

Vaniljdoftande davosgröt
1 person

1 rågad dl havregryn
1 tsk chiafrön eller psylliumfrön
1 knapp dl vatten
2 msk kokosmjölk
1 krm havssalt
1 tsk agavesirap eller honung
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Söt pumpakräm
ca 5 dl

1 hokkaidopumpa, ca 15 cm i diameter
ca 1,5 dl vatten eller till önskad konsistens
2 tsk kanel
1  1/2 tsk malen nejlika
1/2 – 1 tsk malen kardemumma
en nypa chilipulver
1 tsk rivet citronskal
1 krm havssalt
3 msk agavesirap eller honung

Gör såhär:

Dagen innan:
1. Blanda havregryn, chiafrön eller psylliumfrön, salt och vanilj i en glasburk. Slå på kokosmjölken, vattnet och agavesirapen (eller honung). Blanda väl.
Låt stå i kylskåp tills morgonen därpå. Håller i upp till 3 dagar.

2. Sätt ugnen på 200°C. Rengör pumpan och skär bort kvisten. Dela i 2-3 centimeters kuber, och sprid ut på en bakplåt med lite oliv/kokosolja och salt. Grädda i 30-35 minuter.

3. Mixa det nu mjuka pumpaköttet med vatten, agave/honung, citronskal (från ca en halv citron), salt och kryddor i en mixer eller med en stavmixer. Smaka dig fram med kardemumman och nejlikan. Alla gillar olika! Addera lite mer vatten om konsistensen är för tjock. Den bör vara som en aningen trögare hummus. Förvara i glasburk i kylskåp. Håller i 5 dagar.

På morgonen:
1. Lägg över davosgröten i en skål. Toppa med en klick pumpakräm, valfria bär, bipollen om du önskar, och nötmjölk. Lite strösslad granola på toppen är också fantastiskt gott. Avnjut med en stor kopp hett te (förslagsvis Yogi Classic, som är min favorit).

xo
Agnes

IMG_8530



Berry Smoothie in a Bowl

Postad: 29 september, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

IMG_8151

Vissa dagar ledsnar jag totalt på att äta min frukost ur ett sugrör som en annan ettåring. Jag längtar efter att sätta tänderna i något riktigt knaprigt, tugga, svälja, äta saker som har en konsistens. Ibland skippar jag då smoothie-frukosten helt och äter någonting helt annat. Som knäckebröd
med jordnötssmör, eller havregrynsgröt. Men allt som oftast går jag istället bananas på toppingen! No pun intended.
Mina “Smoothie Bowls” gör jag lite tjockare i konsistensen genom att ha i mindre vatten och mer kokosmjölk, nötsmör eller annat som bidrar med en mustighet, så att de mer liknar yoghurt än dryck. Sedan kan jag ha på hur mycket nötter, frön, bär och skivad frukt jag vill, och på så sätt både få i mig en riktigt maxad superfood-frukost samtidigt som mina käkar får arbeta lite mer än vanligt.

På senaste tiden har jag verkligen känt att jag behöver den där extra boosten i min mat för att orka med denna hektiska höst. Jag förstår inte vad som hände?! Ena dagen står jag fullkomligt rastlös och och utan jobb efter att precis ha hoppas av min tidigare utbildning, för att andra dagen hitta en ny utbildning (inom Humanekologi) som visar sig vara så galet intressant att jag vill göra mitt absolut bästa (vilket inkluderar typ skriva hemtenta på fredagkvällar) samt alternera mellan två olika extrajobb och två olika matbloggar och inte ha en sekund över att ägna åt världsliga (men välbehövliga) struntsaker. Det är rätt fascinerande ändå hur tydligt och omedelbart kroppen påverkas av mental stress. Innan jag ens har förstått själv att mitt liv är överbelastat, så varnar min kropp mig genom att till exempel börja värka på konstiga ställen, ge mig huvudvärk utan anledning (well) och dålig hy. Den är allt bra klok. Nu har jag, på min kropps inrådan, bokat in både skogsutflykt, yoga, fika, och tidig läggning i veckan.

Häromdagen gjorde jag en ovanligt lyckad och galet näringsrik Smoothie Bowl på tre olika sorters bär, garnerad med precis allt gott jag kunde komma på. Jag lyckades till och med smyga i en rejäl näve sallad utan att det märktes. Du kan använda precis vilka bär och frukter du har hemma. Jag är urdålig på att komma ihåg att måtta och skriva ner recept, så detta är ett ytterst ungefärligt recept ur minnet.

IMG_8151-2

Berry Smoothie in a bowl
1 person
vegan, raw, free of sugar, gluten, soy and can easily be made free of nuts

1/2 fryst mango / half a frozen mango
1 liten banan / 1 small banana
1 kiwi / 1 kiwi
1 litet äpple/ 1 small apple
1,5 dl frysta bär (jag använde hallon, röda vinbär & blåbär) / half a cup frozen berries (I used raspberries, red currant & blueberries)
1 näve valfritt bladgrönt (jag tog rosésallad mest för färgens skull) / one handful of leafy greens of choice (I used red lettuce)
2 msk kokosmjölk (valfritt) / 2 tbsp coconut milk (optional)
1 skvätt citronjuice / a droplet of lemon juice
1 skvätt vatten tills önskad konsistens / a little water until desired concistency

Topping:
På bilden: aktiverade hasselnötter och solrosfrön, fikon, päron, hallon, jordnötssmör & bipollen. Alla typer av nötter, frön, frukter, bär och nötsmör funkar utmärkt! Prova skalade hampafrön och chiafrön för en extra proteinboost.

In the photo: activated hazelnuts and sunflower seeds, figs, pear, raspberries, peanut butter & bee pollen. All kinds of nuts, seeds, fruits, berries and nut butters works fine! Try hemp seeds and chia seeds for an extra protein boost.

Gör såhär:
1. Skölj, tärna och mixa alla ingredienser utom topping med en stavmixer eller i en blender.
2. Späd med vatten och eventuellt kokosmjölk tills önskad konsistens.
3. Garnera med valfri topping. Ringla lite nötsmör över. Ät med sked!

Directions:
1. Rinse, cube and mix all ingredients except topping with a hand-held mixer or in a blender.
2. Add water and perhaps coconut milk (optional) until desired concistency.
3. Garnish with optional topping. Sprinkle some nut butter over it all. Eat with a spoon!

xo
Agnes



Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.