Agnes Gällhagen

Juicedetox, dag 8

Postad: 8 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Juice, Personligt, Raw, Recept, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , | 2 kommentarer

IMG_9905

Phew, vilken vecka! Denna vecka har jag jobbat heltid i bygget på Göteborgs Konsthall, där jag annars jobbar som värd. Vi har haft massor att göra, och stundtals ganska mycket spring och tunga saker att bära. Inte helt optimalt att jobba så mycket som jag har gjort när en detoxar, eftersom detoxen i sig är en energikrävande provess. Men idag har jag mått super, så det känns som att det har gett resultat ändå!

Senast jag skrev mådde jag pyton, men redan dag 4 kändes väldigt mycket bättre. På fredagen kände jag mig lätt och pigg i kroppen, och imorse när jag vaknade efter 10 timmars djup sömn var jag en ny människa. Dessutom skiner solen, och det är internationella kvinnodagen! Jag peppade genom att dricka en chokladig smoothie till frukost innan jag gav mig iväg för demonstration och strövande på stan i solskenet.

Nu är jag hemma och landar lite innan jag ska åka hem vill en vän på fest. För min del blir det förstås en alkfri och relativt tidig kväll. Bra lördag!! Hoppas ni också har en grym och peppig dag trots insikten om att denna förrädiska dag fortfarande behövs!
Nedan delar jag med mig av ett recept från senaste Kureranumrets detoxspecial på en lyxig chokladsmoothie, samt en repost av min Virgin Apple Sour som jag tänkte göra på festen ikväll 🙂
IMG_9905

Dekadent Chokladsmoothie

1 person, ca 400 ml

2 små ekologiska bananer
1,5 dl mandelmjölk
4 dadlar, eller till önskad sötma
1 msk råkakao
1/2 tsk kanel
2 msk fet kokosmjölk
1 pyttenypa salt
1 msk mesquitepulver (valfritt)
1/2 msk macapulver (valfritt)
2-3 nypor cayennepeppar

Garnering:
raw cacaonibs
siktad kakao

Tips! Byt ut kokosmjölken mot en avocado. Det gjorde jag imorse för en matigare och mindre söt smoothie. Det är också gott att göra egen, osilad mandelmjölk för extra mustighet.

Gör såhär:

1. Kärna ur dadlar och skiva banan. Mixa alla ingredienser till en slät smoothie. Toppa eventuellt med siktad kakao och raw cacaonibs. Njut!

Recept kommer från min detoxspecial i senaste Kureranumret.

IMG_0469

Virgin Apple Sour
1-2 personer, beroende på storleken på glas

3 äpplen, en syrlig sort, t.ex vinteräpplen
2 stjälkar selleri, ca 25 cm långa
1 lime
en liten bit ingefära, ca 1×2 cm
3 isbitar per person

Gör såhär:
1. Lägg ett dricksglas eller två cocktailglas i frysen.

2. Skölj selleri och äpplen och ta bort kärnhusen. Skrubba ingefäran. Skala limen med en vass kniv.

3. Juica alla ingredienser i en råsaftcentrifug. Ta ut glasen från frysen. Servera omedelbart med isbitar.

Trevlig lördagkväll!
Agnes



Juicedetox, dag 3

Postad: 3 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Personligt, Raw, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , , | 2 kommentarer

IMG_9780

Jag är nu inne på tredje detox-dagen och första dagen med märkbara detoxsymptom. Jag känner mig trött, hängig, lite nedstämd, har torra och spruckna läppar och en lätt huvudvärk och halsont som kommer och går. Inga kraftfulla symptom direkt, mest en allmänt eländig känsla. Det enda som mår bra är magen : )
Jag är spänd på att se hur länge eländigheten kommer vara, och hur jag kommer må längre fram i detoxen. Jag var beredd på att sådant som legat och lurat i kroppen skulle titta fram, men jag hade inte väntat mig att det skulle ge även psykologiska effekter. Jag antar att stress och oro gör sig synliga i kroppens svagare tillstånd.

Grönt på morgonen
Jag har börjat mina dagar med en gigantisk grön smoothie med avocado eller banan som bas. Jag tycker att jag står mig längre på en sådan än om jag äter en massa frukt som ger snabb energi men som också ganska snabbt går ur kroppen. Bilden ovan visar en av de två gröna smoothies som finns i mitt detoxreportage i senaste Kureranumret. Den innehåller bland annat avocado, grönkål, äppeljuice, lime, vetegräs och äppelcidervinäger. Mums!
Gröna smoothies och juicer är särskilt bra på morgonen eftersom de stödjer kroppens naturliga utrensningssystem och inte belastar matsmältningssystemet för mycket. Dessutom är blodsockret i ett känsligt läge på morgonen då du inte ätit något under natten. För mycket fruktsocker kan lätt få blodsockret att skjuta i taket.

För den som är nyfiken har mina matrutiner sett ut ungefär såhär:
Morgon 1: Stort glas vatten. Citron och ingefärsshot med gurkmejahonung (kryddad med cayenne, svartpeppar, kanel och gurkmeja).
Morgon 2 (på jobbet): Grön smoothie, ca 6-7 dl. Grönt te eller pepparmintste.
Förmiddag: Juice av varierande sort, ca 3-4 dl.
Lunch: Raw, kall soppa (idag åt jag till exempel gazpacho med soltorkade tomater och cashewnötter) eller en matigare smoothie med t.ex bovete eller nötter i och en bananbas.
Eftermiddag: Rester från lunch, alt. en banan, bovete & kakaosmoothie.
Middag: Lite vad jag får cravings efter (inom ramen för min detox). Frukt- och bärsmoothie, jordnötssmörssmoothie, raw soppa…
Kväll: Flera koppar te. Eventuellt “glass” till efterrätt. Typ fryst frukt- och bär som jag helt enkelt mixar till en sorbet 🙂

Dricker även massvis med vatten under dagen.

Detoxvecka på Kurera
Det är inte bara jag som detoxar i mars! Nästa vecka är det detoxvecka här på Kurera. På flera av våra bloggar samt i papperstidningen och på webbsidan kommer det finnas texter på temat. Här kan du till exempel kolla in Malins detoxförberedelser!

Nä nu är jag fullkomligt vrålhungrig. Dags för en mango och jordgubbssmoothie! Kanske lyxar till det med pecannötter…

xo
Agnes



Juicedetox, dag 1

Postad: 1 mars, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Juice, Kost, Näringsfakta, Okategoriserade, Personligt, Raw, Smoothie, Vegan | Etiketter: , , , , | Kommentera

IMG_9675

Det är dags för vårstädning!
Ja, i kroppen alltså ; ) Äntligen är jag igång med en sedan länge planerad juicedetox! Jag tänker mig att den ska vara i två veckor. Rå, vegansk, flytande föda. Små mängder blötlagda och mixade nötter och frön, bovete och hälsosamma fetter (typ oliv- och kokosolja). Grönt te. Massvis med vatten. Enda regeln: ingen fast föda!

Varför?
Först och främst för att försöka råda bot på mina magproblem som varit med mig sedan tonåren. Genom en total utrensning för att sedan övergå till majoriteten rawfood så hoppas jag slippa uppblåsthet, förstoppning, magkatarrskänslor etc. Jag har testat att utesluta många olika grejer genom åren, och upptäckt att det som fungerar bäst är att vara konsekvent. Tallriksmodellen är alltså den absolut sämsta idén för min kropp. Varierar jag mellan att äta sallad och råa grönsaker för att sedan äta en vegetarisk gryta med bröd så reagerar magen genom att bara “Wft?! Hur ska du ha det? Ska jag processera rå mat eller tillagad mat??”. Framförallt klarar jag inte av alltför proteinrik mat. Soja funkar till exempel inte överhuvudtaget. Det har varit en berg- och dalbana av bra och dåliga dagar helt enkelt. Så nu vänjer jag kroppen vid att äta rå, kolhydratsrik, vegansk kost. Efter detoxen tänker jag att jag kommer äta små mängder lagad mat. Främst om jag blir bjuden, går ut på restaurang eller liknande. Hemma äter jag så gärna så gärna rått!  <3

Andra anledningar till att jag detoxar är att jag hoppas det ger mig en pigg och frisk hy, fint hår och starka naglar, lugnar ner kroppen, botar spänningshuvudvärk och avbryter eventuella lågintensiva inflammationer . Jag läste nyligen en artikel i Läkartidningen om vad som sker i kroppen då vi äter upphettad mat, som den som orkar traggla sig genom läkarspråket kan läsa. Mycket intressant där som jag tycker borde vara mer uppmärksammat!

Juicedetox, dag 1
Idag är första dagen på flytande föda, tredje dagen utan kaffe, och femte dagen 100% raw. Med anledning av tidigare, misslyckade försök att detoxa har jag nu gett mig ett par dagars övergångsperiod, för att detoxsymptomen inte ska komma alltför chockartat. Som sista-dagen-innan-detox-lyx spenderade jag hela gårdagen med min finaste person och åt finlunch på fantastiska Rawfoodbaren här i Göteborg, bestående av en rökig nötburgare, coleslaw och chili “mayo”. Vi gick sedan och klättrade (ingen träning under detox) och spenderade kvällen med att göra två sorters raw rispapperrullar med tamari/ingefära/chili-soja och jordnötssmör/rödcurry/sesam-dipp till middag samt grapefrukt & pomelosallad med balsamico & dadelmarinerade blåbär till efterrätt. Alltså vilken matfest!! <3<3<3 Den som påstår att det är tråkigt eller enformigt att äta rawvegan…

Nog babblat för idag. Jag kommer hålla er uppdaterade om hur det går, hur det känns, vad jag äter osv. under de kommande två veckorna. Fråga gärna om ni undrar något i kommentarsfältet!
Slutligen vill jag förstås återigen tipsa om mitt Detoxreportage som går att finna i senaste Kureranumret : ) Själv kommer jag bruka flera av recepten därifrån om och om igen…

Trevlig helg!
Agnes



Apelsin & Bergamottjuice

Postad: 2 februari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0843

Glad söndag! Här i Göteborg har det varit osedvanligt slaskigt och jävligt de senaste dagarna, förutom idag!! Sol och vinterdis fick mig ut på en långpromenad upp på Änggårdsbergen som ligger alldeles intill där jag bor.

I övrigt har jag spenderat dagen i köket (för ovanlighetes skull…) och pysslat med att göra Raw chokladbollar, sötpotatismousse samt lyssnat på En varg söker sin pod med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Just i detta avsnitt pratade de om Rawfood och hälsotrender, vilket var intressant att höra. De var båda väldigt kritiska till denna “pseudovetenskap”, och jag kan på många sätt hålla med dem. Det är alltid, i alla sammanhang, viktigt att vara kritisk mot vad som skrivs i media, och inte hoppa på alla hälsotrender för att någon “expert” har hävdat att saker förhåller sig på ett visst sätt. Själv resonerar jag så att jag vill prova sådant som jag är nyfiken på, och sedan besluta mig för om det är något att ha baserat på hur det känns för min kropp.

Sedan tidernas begynnelse har jag haft olika mystiska magproblem som jag inte har lyckats härleda till något specifikt livsmedel. Jag befinner mig i ett ständigt sökande efter vilken typ av livsstil som passar mig. Det gör nog att jag förmodligen är mer nyfiken på hälsotrender än ovan nämnda personer (eller än de flesta kanske), men jag vill gärna tänka att jag åtminstone inte är lättlurad. Vad tänker ni om just Rawfood som trend? Nåt att ha, eller bara hitte-på?

I veckan beställde jag en låda Bergamottcitrus från Årstiderna, extremt nyfiken som jag var på denna lilla frukt. Jag menar, en frukt som smakar Earl Grey-te?! Detta har gett upphov till en rad olika matexperiment, och fler kommer det bli.
Min första impuls var förstås att testa att juica frukten. Eftersom den karaktäristiska smaken sitter i skalet, hade jag läst att det är skalet som ska användas om en vill åt den. Sagt och gjort slängde jag ner hela frukten i råsaftcentrifugen, något som kändes ytterst konstigt eftersom citrusskal i juice vanligtvis smakar skit, pardon my french. En liten Bergamottfrukt tillsammans med två stora apelsiner fick räcka. Resultatet blev en högst intressant, aningen bitter twist på den vanliga apelsinjuicen. Om du har möjlighet att få tag i några (ekologiska) Bergamottcitrus, så prova!

Om någon dag eller två kommer jag även lägga upp recept på Bergamottmarmelad på min andra matblogg Food and Green Forests. Jag återkommer när det finns uppe!

IMG_0846

Apelsin & Bergamottjuice
1 person, ca 300 ml /serves one, about 300 ml

2 stora apelsiner / 2 large oranges
1 liten ekologisk bergamottcitrus /1 small organic Bergamot orange

Gör såhär:

1. Skär bort apelsinernas skal. Tvätta Bergamottcitrusen noga. Extra viktigt att denna är ekologisk eftersom skalet ska användas. Kör ner alltihopa i råsaftcentrifugen. Drick omedelbart.

Directions:

1. Peel oranges and wash Bergamot orange. Important to buy organic Bergamot orange since you want to use the peel. Juice peeled oranges and the Bergamot orange (with peel) in a juicer. Drink instantly.

Hoppas det smakar!
xo
Agnes

 



Virgin Apple Sour

Postad: 4 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_0469

Jag älskar när fantastiska recept bara uppstår av misstag! Som den här vansinnigt goda, syrliga äppeljuicen som kändes så lyxig att jag bestämde mig för att servera den som en Virgin Apple Sour, i kylt glas med en massa is. I själva verket skulle jag göra en helt vanlig grön smoothie till mig själv, där juicen skulle utgöra nån slags bas för att sedan lägga till banan och en näve spenat. Nu blev det inte så. Juicen var alldeles för god för att åka ner i nån himla smoothie!

För en lite elegantare presentation kan drinken skakas med is i en shaker och serveras i martiniglas. Perfekt för er som är less på alkohol efter jul- och nyårshelgerna : ) Men jag kan också tänka mig att det går att göra en fantastisk drink av den med lite gin och agavesirap. Det ska jag definitivt prova!

IMG_0491

For recipe in English, click here.

Virgin Apple Sour
1-2 personer, beroende på storleken på glas

3 äpplen, en syrlig sort, t.ex vinteräpplen
2 stjälkar selleri, ca 25 cm långa
1 lime
en liten bit ingefära, ca 1×2 cm
3 isbitar per person

Gör såhär:
1. Lägg ett dricksglas eller två cocktailglas i frysen.

2. Skölj selleri och äpplen och ta bort kärnhusen. Skrubba ingefäran. Skala limen med en vass kniv.

3. Juica alla ingredienser i en råsaftcentrifug. Ta ut glasen från frysen. Servera omedelbart med isbitar.

Trevlig helg!
Agnes

 



Årets första juice – Morot & Apelsin

Postad: 1 januari, 2014 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Eko, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Personligt, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , | 4 kommentarer

IMG_0414

Gott nytt år alla fina! Vilken är den perfekta dagen att inleda med ett glas färskpressad juice om inte den första januari? Alla dagar är förstås perfekta för att dricka juice på, men ska en rutin hinna etableras innan året är slut är det lika bra att börja idag ; )

Med snörvlande näsa pallrade jag mig upp imorse för att köra igång den vansinnigt högljudda råsaftcentrifugen och pressa den här superbasic juicen. Ambitionsnivån är kanske inte den högsta på nyårsdan, men ibland (eller oftast) är tre ingredienser det enda som behövs för att skapa något alldeles gudomligt. Morot, apelsin, citron. Som den där gamla klassiska juicen ACE, i liten grön flaska som brukar finnas på caféer. Fast minus socker och andra tillsatser då : )

Alla tidigare år har jag satt upp konkreta nyårslöften för mig själv och prydligt skrivit ned dem i min anteckningsbok, för att aldrig mer se åt dem igen. I år vet jag bättre. Jag har funderat länge och grundligt på vad som är viktigt för mig, Get my priorities straight så att säga, och sedan lämnat det där. Inga löften, inga måsten. Bara en tydlig helhetsbild av hur jag vill ha saker och ting. Det är lätt att fastna vid de begränsningar som löftena skapar, istället för att se målet som löftena är tänkta att leda till. Vägen till det liv jag vill ha är mer komplicerad än att den låter sig radas upp i ett antal punkter. Vad jag däremot vet är att för att hålla motivationen och modet på topp behöver motorn matas med bästa, ekologiska råvaror tillagade med tålamod och kärlek (ursäkta blödigheten), och det tänker jag fortsätta med under hela 2014, eller helst för all framtid!

IMG_0364

Årets första juice – Morot & Apelsin
1 person / serves 1

1 apelsin / 1 orange
2 morötter / 2 carrots
1/2 citron / 1/2 lemon

Gör såhär:
1. Skrubba rent morötterna och skär av topparna. Skär bort skalet på apelsinen och den halva citronen.

2. Kör ner alla ingredienser i en råsaftcentrifug. Häll upp i ett stort glas med ett gäng isbitar. Drick omedelbart!

Tips! Andra ingredienser som är gudomliga att kombinera med ovanstående är till exempel selleri, palsternacka, ingefära och äpple.

Directions:
1. Wash carrots and cut off tops. Peel orange and lemon.

2. Juice all ingredients in a juicer. Pour into a large glass with a couple of ice cubes. Drink instantly!

Tips! Other divine ingredients to combine with above stated is for example celery, parsnip, ginger and apple.

God start på det nya året!

xo
Agnes

IMG_0371



Att ta vara på fruktköttet

Postad: 26 november, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Eko, Juice, Klimatsmart, Kost, Miljö, Okategoriserade, Raw | Etiketter: , , , , , | 2 kommentarer

IMG_9171

Visste du att upp till 50 % av all producerad mat slängs? Det allra största matsvinnet sker i hushållen. Naturvårdsverket uppger att en familj om fyra personer slänger i snitt 0,8 kg mat varje dag. Varje enskild individ svarar för 72 kg svinn per år.
Produktionen av all den mat som slängs i Sverige, i hela produktionskedjan, motsvarar 2 miljoner ton koldioxidutsläpp varje år, eller ca 3 % av de totala utsläppen.

Källa: Klimatmat samt Naturvårdsverket

Som du som är van att köra råsaftcentrifugen varje morgon säkert har märkt, och som du som kanske får en i julklapp snart kommer att bli varse, så genererar maskinen en himla massa avfall i form av frukt- och grönsaks “pulp”. Det är lätt att för enkelhetens skull slänga detta i komposten, men jag vill ge några tips på hur du kan ta rätt på fruktköttet och minska ditt matsvinn.

För rawveganen kan det lätt gå åt flera kilo frukt och grönsaker varje dag, men även för dig som endast dricker ett glas juice om dagen så blir det onödigt mycket rivna morötter och äpplen som slängs. De flesta näringsämnena följer med juicen, men i fruktköttet finns viktiga fibrer som är bra för tarmfunktionerna, mättnadskänslan och ett stabilt blodsocker.

Frukt och grönt som funkar bra att spara till biffar/soppor är rotfrukter som rödbeta, palsternacka och morot, broccoli, fänkål, selleri, ingefära och äpplen. Sådant som funkar mindre bra är citrusfrukter. Kål och bladgrönt har jag själv inte juicat så mycket, men jag kan tänka mig att det också fungerar bra i biffar. För att ta vara på pulpen, se till att skölja, kärna ur och eventuellt skala (t.ex ingefära och rödbetor) innan. Juica först de grönsaker/frukter du vill spara och töm sedan behållaren innan du juicar citrusfrukter. Pulpen kan utan problem förvaras i kylskåpet i ett dygn innan du gör något av det.

På bilden ovan har jag gjort ett gäng Raw “falafel” på rester från morotsjuice. Förutom morot, innehåller de mixade cashewnötter, lite olivolja, fiberhusk, lite vatten, sesamfrön, agavesirap, chili och kanel. Den mycket finrivna pulpen funkar faktiskt extra bra i just vegobiffar, och får dem att hålla ihop mycket bättre än vanliga, eftersom de då innehåller mindre vatten. Jag kan verkligen rekommendera kombinationen rödbeta, ingefära och äpple. Ha i en matsked fiberhusk och ett ägg eller två, finhackad gul lök, vitlök och andra valfria kryddor, och stek dem i kokosolja.

Du kan även kombinera frukt- och grönsaksresterna med överbliven nötmassa från nötmjölkning, och göra biffar eller falafel på detta. Hur smart?!

Rester från rotfrukter kan också användas i slätmixade soppor, till exempel ihop med kokosmjölk. Prova dig fram : ) Ge juice-rutinen 5 minuter extra och gör en insats för miljön (och din plånbok).

xo
Agnes



Morgonshot på citron & ingefära

Postad: 20 november, 2013 Av: Agnes Gällhagen Kategori: Detox, Frukost, Hälsa, Juice, Kost, Okategoriserade, Raw, Recept, Vegan | Etiketter: , , , , , | Kommentera

IMG_9177

Godmorgon!
När jag vaknar om mornarna är det fortfarande bäcksvart ute, iskallt på golvet och alldeles tyst. Endast kylskåpets hummande ackompanjerar mina morgonrutiner. Först ett stort glas vatten, sedan gör jag mig i ordning, och sist äter jag frukost – något som lätt kan sno åt sig minst en timme då jag lägger mycket energi på att pyssla ihop ett välkomponerat mål, och gärna vill hinna lyssna på en podcast eller läsa igenom de bloggar jag följer innan det är dags att springa iväg på föreläsning.

En av mina favoritrutiner på morgonen sedan jag skaffade en råsaftcentrifug (som förövrigt blev vald till årets julklapp! Sicken trendkännare jag är), är att juica en superstark ingefärsshot som jag sveper innan frukost. Mitt i denna vinterkyla så sprider sig en varm rodnad i ansiktet och en hetta i bröstet av denna oskyldiga lilla drink. Ja, ungefär som att börja dagen med en skvätt brännvin. Med den skillnaden att min citron & ingefärsshot håller snuvan och hostan borta, skärper sinnena snarare än att blurra, och piggar upp nåt makalöst. Lite citron har jag i för smaken, och för att drinken ska fungera extra bra som immunförsvarsboost.

Morgonshot på citron & ingefära
1 person

1 ekologisk citron
ca 2 x 3 cm ingefära

Gör såhär:

1. Skär bort skalet på citronen. Det vita kan behållas utan problem. Skrubba ingefäran.

2. Kör ned båda i en råsaftscentrifug. Klart!

3. Häll upp drinken i ett litet glas. Shotta.

Hoppas ni får en fantastisk onsdag! Själv har jag en massa trevliga saker planerade för dagen såsom lunch med vän, middagsbjudning och nya Hunger Games på bio (!)

xo
Agnes



Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Agnes Gällhagen
Ålder: 24 år.
Bor: Kollektiv i 20-talsvilla i Mölndal, utanför Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och lillebror i Stockholm.
Sysselsättning: Skribent, hobby-matkreatör och studerar Humanekologi. www.foodandgreenforests.com.
Om mig: Matglad och litteraturslukande humanekolog som inleder varje dag med flytande frukt (aka liquid sunshine), predikar om vegetarianism, springer långt i skogen, pysslar med nya recept och arrangerar matstilleben så fort tillfälle ges.
Fokus just nu: Ha kul, prova nytt, lära mig saker och försöka att inte vara överambitiös. Keep calm and drink juice, helt enkelt!
Om bloggen: Här på Smoothiebloggen finner du recept och inspiration på juicer, smoothies, frukostar, efterrätter och mellanmål, en och annan personlig anekdot, texter om hälsa & kost, och annat som jag tycker är viktigt, eller bara alldeles rawsome!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.